Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times
Status: Offline

Re: WHO proglašava vanredno stanje u svijetu zbog OPASNOG VIRUSA, provjerite imate li ove simptome

Post by Mirelam » 22 Feb 2020, 17:52

ina wrote: 22 Feb 2020, 13:02
Mirelam wrote: 22 Feb 2020, 13:00 Scer o'sla na nekoliko dana u Milano. Sinoc vijesti slusam, zanebesa mi se. Sinoc 17, danas vec 27. Gledam Lodi, nema macke na ulici, zatvorene skole, restorani, barovi a sada jos 7 slucajeva u Padovi. Haj budi pametan.

I mene to sve brine..
Evo nas na 51.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Re: WHO proglašava vanredno stanje u svijetu zbog OPASNOG VIRUSA, provjerite imate li ove simptome

Post by Hannibal » 22 Feb 2020, 18:03

ina wrote: 22 Feb 2020, 12:43
Hannibal wrote: 22 Feb 2020, 10:32

nosis li masku
Prodajes li i za koliko? :hihi
user i ja polako ulazimo u biznis
🐽

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5124 times
Been thanked: 7127 times

Post by ina » 22 Feb 2020, 18:54

Mirelam wrote: 22 Feb 2020, 17:52
ina wrote: 22 Feb 2020, 13:02

I mene to sve brine..
Evo nas na 51.
Mene anksija obuzme prateci vijesti.
Moram se prizvati.
Hannibal wrote: 22 Feb 2020, 18:03
ina wrote: 22 Feb 2020, 12:43

Prodajes li i za koliko? :hihi
user i ja polako ulazimo u biznis
:stop ne posluj sa svakim. Kostat' ce te.
Svijest ima sidrište.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5124 times
Been thanked: 7127 times

Post by ina » 22 Feb 2020, 19:00

Hani bolan. Zezam te. Iako to (generalno) ozbiljno i mislim. :pusa
Svijest ima sidrište.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9959 times
Been thanked: 16760 times
Status: Online

Post by spacebound » 23 Feb 2020, 08:12

Italija potpuno blokira gradove s koronavirusom, okružit će ih policija i vojska

NAKON što je naglo porastao broj ljudi zaraženih koronavirusom, talijanska vlada odlučila je blokirati pristup gradovima i općinama u kojima ima najviše zaraženih u regijama Lombardiji i Venetu.

Tako će se u svojevrsnoj izolaciji naći deset gradova i općina u Lombardiji, gdje živi 50.000 ljudi, te gradić Vo' s 3000 stanovnika u regiji Veneto.

"Želimo izolirati zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja", izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranza nakon hitnog sastanka vladina kabineta koji je održan u subotu u Rimu.

Broj zaraženih narastao na 76

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je na 76 osoba, uključujući dvoje umrlih. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako Italija ima najviše zaraženih koronavirusom u Europi. U Njemačkoj je zabilježeno 16 slučajeva, u Francuskoj 12, od kojih je jedan umro te u Velikoj Britaniji tri slučaja.

Premijer Giuseppe Conte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Također, ako bude potrebno pomoći će i vojska. "Cilj je zaštiti zdravlje Talijana", kazao je Conte.

Talijanska vlada otkazala je sva sportska natjecanja koja su se trebala održati u nedjelju u Lombardiji i Venetu, a to znači da se neće odigrati i neke utakmice talijanskog nogometnog prvenstva, Inter - Sampdoria te Verona - Cagliari.

I prije hitnog sastanka vladina kabineta lokalne vlasti u sjevernim talijanskim regijama s najviše zaraženih, Lombardiji i Venetu, zatvorile su škole i zabranile javna događanja.

Raste broj zaraženih i u Kini

U Kini je u subotu potvrđeno 648 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je u nedjelju objavila kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

Ukupni broj zaraženih u Kini sada iznosi 76.936 osoba, a broj umrlih povećao se za 97 osoba u odnosu na prethodni dan. To znači da su do sada od koronavirusa umrle 2442 osobe.

U gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, zabilježena su nova 82 slučaja smrti.

Izvor:index

Ina, mire, kakvo je stanje kod vas?
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra » 23 Feb 2020, 08:24

Samo da se ne pojavi ovdje. ...Nisam sigurna da smo uopšte u stanju, niti imamo kapacitete adekvatno odgovoriti na takav "izazov".
:srce Jer si moje, najmoje... :srce

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 23 Feb 2020, 08:27

Anadolija20.02.2020 09:34

SARAJEVO - Iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Bosni i Hercegovini navode da postoji mogućnost pojave korona virusa (Kovid-19) na području BiH, ali da je rizik mali do umjeren zbog toga što nema potvrđenih slučajeva u regionu i susjednim zemljama.

Naveli su da trenutno nema razloga za mjere sprečavanja transporta ljudi i robe i nema razloga za stigmatizaciju bilo kojih osoba koje dolaze iz Azije, a naročito onih koje dolaze iz Kine.

Mirza Palo, stručni saradnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) - Kancelarija u Bosni i Hercegovini, podsjetio je da su zdravstvene vlasti u BiH oformile krizne štabove kako u Federaciji BiH - Ministarstvo zdravstva FBiH, a u Republici Srpskoj koordinaciono tijelo za praćenje pojave korona virusa. I u Federaciji BiH i RS to su multidisciplinarni timovi.

Kako je kazao, mogućnost za pojavu korona virusa u BiH postoji.

"Da, mogućnost postoji, ali trenutna situacija za BiH je da je rizik mali do umjeren zbog toga što nemamo potvrđenih slučajeva u regionu i susjednim zemljama.

Potvrđenih slučajeva ima u Evropi, u velikim zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Rusija... Nemamo ih trenutno u regionu, ali se spremamo kao da će se svakog trenutka otkriti vjerovatan ili potvrđen slučaj", poručio je Palo.

Smatra da je nadzor koji su uspostavile zdravstvene vlasti na cijeloj teritoriji BiH "vrlo dobar".

"Radi se na granicama gdje su prisutni sanitarni inspektori, komunikacija rizika je uspostavljena vrlo dobro, daju se informacije kako turistima, tako i domaćim građanima i svim onim koji putuju, bez obzira na to da li se zadržavaju samo nekoliko dana, a naročito oni koji se zadržavaju više ili imaju stalan boravak u BiH, kako da se jave i na koji način, ukoliko primijete određene simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj ili kihanje i imali su kontakte s osobama koje dolaze iz Kine ili mjesta gdje su potvrđeni slučajevi", pojasnio je Palo.

Kako je kazao, sigurno je da na ovom području ima osoba koje dolaze iz Kine, kako kineskih državljana, tako i drugih osoba iz drugih zemalja i naših državljana koji su se vratili iz Kine.

"Te osobe su uredno popunile upitnike i razgovarale sa zdravstvenim profesionalcima, sa Graničnom policijom BiH. One, za koje je postojala potreba, su stavljene pod zdravstveni nadzor, a one koje nisu imale potrebe su informisane da, ukoliko primijete neke simptome, da se jave zdravstvenim institucijama. Ovim putem želimo reći da nema razloga za mjere sprečavanja transporta ljudi i robe i nema razloga za stigmatizaciju bilo kojih osoba koje dolaze iz Azije, a naročito onih koje dolaze iz Kine", istakao je Palo.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 52035 times
Been thanked: 9246 times

Post by ElTriconi » 23 Feb 2020, 08:33

Kolka je smrtnost?
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 23 Feb 2020, 08:39

Cini mi se oko 2% :hm
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 23 Feb 2020, 08:40

spacebound wrote: 23 Feb 2020, 08:39 Cini mi se oko 2% :hm
Nije to opasno za odsustvo sa posla. :ooo

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 23 Feb 2020, 08:41

ElTriconi wrote: 23 Feb 2020, 08:40
Ne drzi me za rijec, mislim da sam taj podatak procitala.Jos se puno toga ne zna o virusu, zato tolike mjere opreza i karantin.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 23 Feb 2020, 08:43

spacebound wrote: 23 Feb 2020, 08:41
ElTriconi wrote: 23 Feb 2020, 08:40

Ne drzi me za rijec, mislim da sam taj podatak procitala.Jos se puno toga ne zna o virusu, zato tolike mjere opreza i karantin.
Pratio sam ja malo prvo bilo manje opasan nego gripa, tj. manja smrtnost a kasnije kaze 20 puta opasniji. Haman se informacije sakrivaju ko zmija noge.

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 23 Feb 2020, 08:44

Stopa smrtnosti ne može biti konstantna niti tačno odredjena, jer se broj smrtno stradalih stalno mjenja.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 23 Feb 2020, 08:44

ElTriconi wrote: 23 Feb 2020, 08:43

Pratio sam ja malo prvo bilo manje opasan nego gripa, tj. manja smrtnost a kasnije kaze 20 puta opasniji. Haman se informacije sakrivaju ko zmija noge.
Sve je nagadjanje.Navodno je stanje puno gore nego sto Kinezi kazu.Eh sad, to moze biti istina, a mozda je i ona "U strahu su vel'ke oci".

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 23 Feb 2020, 08:50

Niska učestalost kod dece

Postoje brojne teorije, ali medicinski eksperti nemaju konačan odgovor na to zašto je potvrđeno samo nekoliko slučajeva zaražene dece.

„Iz razloga koji nisu sasvim jasni, čini se da deca ili odolevaju infekciji ili nisu ozbiljno inficirana", kaže za BBC Jan Džons, profesor virusologije na Univerzitetu u Redingu.

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 23 Feb 2020, 08:50

2,3

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 23 Feb 2020, 08:54

ElTriconi wrote: 23 Feb 2020, 08:43

Slušao sam kako djeluje na tijelo...dosta je opasnije nego se misli.
Tijelo pretjerano reagira u samozaštiti i razori samo svoje vitalne organe, onako laički sažetak...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 23 Feb 2020, 09:07

Zanimljivo....članak iz 2013....
znalo se...i onda je virus uspio mutirati, "prilagoditi se" čovjeku...

Znanstvenici tvrde: Novi koronavirus nije toliko zarazan da izazove epidemiju
R.J.
5.7.2013.
0
Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SMRTONOSNI koronavirus koji se pojavio prošle godine nije toliko infektivan da bi predstavljao novu prijetnju, objavili su znanstvenici, javlja BBC.

Analiza 55 slučajeva koronoavirusa s Bliskog istoka indicira da se virus "mučio" kako bi se razvio u ljudima. No, moguće je da virus mutira što bi predstavljalo veću prijetnju.

Do sada je prijavljeno 77 slučajeva zaraze i 41 smrtni slučaj. Najveći broj infekcija došlo je iz neidentificiranog životinjskog izvora, no bilo je i slučajeva da se virus raširi među ljudima.

Sporo širenje virusa moglo bi dovesti do njegovog nestanka. Zaražena osoba usije zaraziti samo 0.69 drugih osoba što otprilike znači da bi tri zaražene osobe prenijele virus na samo dvije osobe. Prema tim parametrima virus trenutno ne može izazvati epidemiju.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 23 Feb 2020, 09:28

spacebound wrote: 23 Feb 2020, 08:12
Ma sjedim na iglama. Od mene je za sada daleko ali daleko je i Kina, pa svejedno ovo ga pred vratima. Pricam sa kcerkom, rekao joj ostavljaj sve i tornjaj guzicu kuci. Kaze da je vrlo neprijatno, psihoza, strah, za sada panike nema ali u apotekama vec nema maski i dezinfekcionih sredstava za pranje ruku. Nije joj svejedno (mislim u sebi, nije ni nama),a u kontaktu je sa hiljadu ljudi dnevno. Sve se to u tri dana desilo, ko zna sta danas i sutra nosi. Kontam kakve su Zabonje, satrat ce nas virus ko zeceve, ako se ponasaju kao i obicno.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 23 Feb 2020, 09:33

Mirelam wrote: 23 Feb 2020, 09:28
spacebound wrote: 23 Feb 2020, 08:12
Ma sjedim na iglama. Od mene je za sada daleko ali daleko je i Kina, pa svejedno ovo ga pred vratima. Pricam sa kcerkom, rekao joj ostavljaj sve i tornjaj guzicu kuci. Kaze da je vrlo neprijatno, psihoza, strah, za sada panike nema ali u apotekama vec nema maski i dezinfekcionih sredstava za pranje ruku. Nije joj svejedno (mislim u sebi, nije ni nama),a u kontaktu je sa hiljadu ljudi dnevno. Sve se to u tri dana desilo, ko zna sta danas i sutra nosi. Kontam kakve su Zabonje, satrat ce nas virus ko zeceve, ako se ponasaju kao i obicno.
Ono treba ucinit sve u svojoj moci da se zastiti, ali ne treba paniciti.Na kraju krajeva, ne daj Boze i zaraze, vrlo je mala smrtnost, a citam da najcesce prodje sa blagim simptomima.Cuvajte se :pusa

Post Reply

Return to “Zdravlje”