Josip Broz TITO

Moderator: Krokodil Behko

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 243 times
Been thanked: 156 times
Status: Offline

Re: Josip Broz TITO

Post by rocko » 23 Feb 2020, 04:58

Image

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2865 times
Been thanked: 23659 times
Status: Online

Post by HAVANA » 23 Feb 2020, 06:50

Veca wrote: 22 Feb 2020, 22:56 I POSLIJE TITE, TITO! :djed

...zasto? ...pa poslije Tite nisam vidjela ni priblizno da je netko bio sposoban kao on! ........................moj sinko, onoliku bagru drzat'pola vijeka pod kontrolom! :grana ...bice na zidu sve dok ja ne riknem!
:ooo Grozna si :plavi Ja ga i u biro okacio. :haha Kontam sta, neka ga, a i da nerviram malo pojedince. Al zajebah se. Za 18 gpdina i hiljade i hiljade ljudi mozda 3 puta da je neko facu napravio... Obicno je jaoooo tito dragiiiii, e ovo je prava kuca. :plavi Image
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3918 times
Been thanked: 2950 times

Post by Pasaga » 23 Feb 2020, 06:56

de...ne divinjajte voda po forumu .... :hihi

grunf& veca ....izgleda mi,slozit ce se ...ono pravo ..... :hihi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 23 Feb 2020, 07:14

Ma i bezveze je pricati o tome, proslo vrijeme i druga vremena. Ljudi su bili sretniji, u ogromnom procentu zadovoljniji, radili, mogli su da zive od svog rada... Nismo imali previse ali 90% ljudi je bilo bare bare imovinski. Mozda nam je zato tako lijepo i bilo. Ja licno imam sada vise, mogu pomoci i bolesnu sestru, majku i oca penzionere koji bi bili socijalni slucajevi bez te pomoci. Imam sve, ide mene truhli kapitalizam, moras tako i deri. Ali nije mi lijepo. Bolje kad svi imaju za svoje potrebe i zivot dostojan covjeka. Ovi bi te u grob otjerali samo da sebi cvaknu sto vise. I onu nanu jadnu bi iskoristili samo za svoje ciljeve. Evo nano tops, zaokruzi i mrs. A mi cemo skupljat za lijecenja i pm. Oni ce krcmit imovinu stvorenu za titina vakta. Godinama krcme, privode kraju.Logicno bi bilo da ja branim ovaj sistem gdje jesu vece mogucnosti za pojedinca, biznis, zaradu...ali nisu svi ljudi za toga. Jebo sistem u kojem cu samo ja imati i vecina nekih ljudi koji se meni iskreno gade. Ne svi ali veliki postotak, ima finih radnih, vrijednih i sposobnih ljudi. Al Izgubi se srednji stalez. Il imas, il si na ivici bijede, il bjezis u bijeli svijet. Stvorili su takvu sredinu u kojoj je normalnog covjeka sramota sto ima. Prosto ti nezgodno nekad. Pomoci ne mozes, nit je tvoje da pomazes. Mogu ja sta hocu al s kim cu? Ljudi su nesretni. I to je najveci plus tog proslog vremena. Ljudi su bili sretni. U ogromnom procentu.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3918 times
Been thanked: 2950 times

Post by Pasaga » 23 Feb 2020, 07:20

HAVANA ... DOBAR SI COJK ..... :ok
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 23 Feb 2020, 07:27

HAVANA wrote: 23 Feb 2020, 07:14 Ma i bezveze je pricati o tome, proslo vrijeme i druga vremena. Ljudi su bili sretniji, u ogromnom procentu zadovoljniji, radili, mogli su da zive od svog rada... Nismo imali previse ali 90% ljudi je bilo bare bare imovinski. Mozda nam je zato tako lijepo i bilo. Ja licno imam sada vise, mogu pomoci i bolesnu sestru, majku i oca penzionere koji bi bili socijalni slucajevi bez te pomoci. Imam sve, ide mene truhli kapitalizam, moras tako i deri. Ali nije mi lijepo. Bolje kad svi imaju za svoje potrebe i zivot dostojan covjeka. Ovi bi te u grob otjerali samo da sebi cvaknu sto vise. I onu nanu jadnu bi iskoristili samo za svoje ciljeve. Evo nano tops, zaokruzi i mrs. A mi cemo skupljat za lijecenja i pm. Oni ce krcmit imovinu stvorenu za titina vakta. Godinama krcme, privode kraju.Logicno bi bilo da ja branim ovaj sistem gdje jesu vece mogucnosti za pojedinca, biznis, zaradu...ali nisu svi ljudi za toga. Jebo sistem u kojem cu samo ja imati i vecina nekih ljudi koji se meni iskreno gade. Ne svi ali veliki postotak, ima finih radnih, vrijednih i sposobnih ljudi. Al Izgubi se srednji stalez. Il imas, il si na ivici bijede, il bjezis u bijeli svijet. Stvorili su takvu sredinu u kojoj je normalnog covjeka sramota sto ima. Prosto ti nezgodno nekad. Pomoci ne mozes, nit je tvoje da pomazes. Mogu ja sta hocu al s kim cu? Ljudi su nesretni. I to je najveci plus tog proslog vremena. Ljudi su bili sretni. U ogromnom procentu.
Ja se u tom dijelu, oko općeg stanja neke sreće mogu i složiti....ali buraz, kad sve sagledaš, ubleha je bila...
Što ekonomska, što politička...
Kriviti kapitalizam, za ono što se sad provodi u bih, nema smisla...jer sam dobro znaš da to nije vidjelo kapitalizma i tržišne ekonomije...ako nisi stranački momak, moraš biti opak dobar igrač da ipak uspiješ (a i to znaš)
Možemo mi pričati, ali gdje nema standarda, svašta je u najavi. (pitaj nekog iz švicarske, zaboli li ga briga to mu je susjed talijan, nijemac ili franuz etnički....i da li će se izjasniti kao recimo francuz iz švice)
Zaostali smo u 60im već....kad je iz zemlje pobjednice (2ww) krenuo val migracije u zemlju apsolutnog poraza (deutschland)
Rekoh, ovi danas funkioniraju po principu partije, samo što ih ima više, tj tri tora, ostali su za potkusurivanje i slaganje koalicija
Habibti, ya nour el - ain... :srce

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 23 Feb 2020, 07:48

Ma rekoh ja, smijesno je i pricati o tome. Proslo vrijeme i drugacije okolnosti. Ubleha je bila gledano iz sadasnje perspektive. Tada nije, ljudi vecinom sretni. Sada nesretni. Ko mozgom jos zivi u njemu, u ovom ce najebat pravo. Plivaj il te nema. Ok. Plivam ledjno, prsno, ronim, sve radim. Mi smo bolesno drustvo. Vazda neko drugi kriv. Vrhunac je u drugom trazit mane, prebrojavat krvna zrnca, prekrojavat istoriju i ratove,vrijedjati,nazivati ljude pogrdnim imenima. Onaj odgojio mladog cetnika pa nek trga marame, onaj pavelicu pjesme pise, ovaj cacu u nebesa dize a pedja mu je cetnik. Bolesno drustvo iz kojeg kad odu, ne smeta mu niko u mjestu novog prebivalista. Ni srbin, hrvat, kinez, crnac... Al ih dosta ima koji ce i dalje nama napisati da je svaki srbin cetnik, svaki hrvat ustasa, svaki bosnjak mudzahedin... Truju zatrovano. Ja najvise lajem u svojoj avliji i na nju. Nemam ja sta puno lajat na nakog cetnika. Jebo sam mu mater koliko sam mogao i znao. Ali necu da sutim i gledam kad se caco dize u nebesa, kad se ljude olako naziva cetnicima, ustasama...samo na osnovu imena. Nek se zna da trebaju ustati mnogi kad se spomene zoka vojinovic, jan dorsner, rudolf tomic, vikic, marinko, zoka, boris, dragan... Njihova djeca ovo citaju mozda. Povraca mi se nekad od komentara.Mi sami sebe kocimo. Pored ovih majmuna koje smo opet mi izabrali. Samo nek je moj. Rjesenje ne znam. Svi ce pobjec odavde. Svima je neko drugi kriv. Omladini stariji. Ok, eto jest, mi krivi, moja mater kriva, tito kriv... Mijenjajte. Nece na gotovo.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 23 Feb 2020, 08:13

HAVANA wrote: 23 Feb 2020, 07:48 Ma rekoh ja, smijesno je i pricati o tome. Proslo vrijeme i drugacije okolnosti. Ubleha je bila gledano iz sadasnje perspektive. Tada nije, ljudi vecinom sretni. Sada nesretni. Ko mozgom jos zivi u njemu, u ovom ce najebat pravo. Plivaj il te nema. Ok. Plivam ledjno, prsno, ronim, sve radim. Mi smo bolesno drustvo. Vazda neko drugi kriv. Vrhunac je u drugom trazit mane, prebrojavat krvna zrnca, prekrojavat istoriju i ratove,vrijedjati,nazivati ljude pogrdnim imenima. Onaj odgojio mladog cetnika pa nek trga marame, onaj pavelicu pjesme pise, ovaj cacu u nebesa dize a pedja mu je cetnik. Bolesno drustvo iz kojeg kad odu, ne smeta mu niko u mjestu novog prebivalista. Ni srbin, hrvat, kinez, crnac... Al ih dosta ima koji ce i dalje nama napisati da je svaki srbin cetnik, svaki hrvat ustasa, svaki bosnjak mudzahedin... Truju zatrovano. Ja najvise lajem u svojoj avliji i na nju. Nemam ja sta puno lajat na nakog cetnika. Jebo sam mu mater koliko sam mogao i znao. Ali necu da sutim i gledam kad se caco dize u nebesa, kad se ljude olako naziva cetnicima, ustasama...samo na osnovu imena. Nek se zna da trebaju ustati mnogi kad se spomene zoka vojinovic, jan dorsner, rudolf tomic, vikic, marinko, zoka, boris, dragan... Njihova djeca ovo citaju mozda. Povraca mi se nekad od komentara.Mi sami sebe kocimo. Pored ovih majmuna koje smo opet mi izabrali. Samo nek je moj. Rjesenje ne znam. Svi ce pobjec odavde. Svima je neko drugi kriv. Omladini stariji. Ok, eto jest, mi krivi, moja mater kriva, tito kriv... Mijenjajte. Nece na gotovo.
Potpis
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2751 times
Been thanked: 8615 times

Post by Duminjo » 23 Feb 2020, 08:35

HAVANA wrote: 23 Feb 2020, 07:48 Ma rekoh ja, smijesno je i pricati o tome. Proslo vrijeme i drugacije okolnosti. Ubleha je bila gledano iz sadasnje perspektive. Tada nije, ljudi vecinom sretni. Sada nesretni. Ko mozgom jos zivi u njemu, u ovom ce najebat pravo. Plivaj il te nema. Ok. Plivam ledjno, prsno, ronim, sve radim. Mi smo bolesno drustvo. Vazda neko drugi kriv. Vrhunac je u drugom trazit mane, prebrojavat krvna zrnca, prekrojavat istoriju i ratove,vrijedjati,nazivati ljude pogrdnim imenima. Onaj odgojio mladog cetnika pa nek trga marame, onaj pavelicu pjesme pise, ovaj cacu u nebesa dize a pedja mu je cetnik. Bolesno drustvo iz kojeg kad odu, ne smeta mu niko u mjestu novog prebivalista. Ni srbin, hrvat, kinez, crnac... Al ih dosta ima koji ce i dalje nama napisati da je svaki srbin cetnik, svaki hrvat ustasa, svaki bosnjak mudzahedin... Truju zatrovano. Ja najvise lajem u svojoj avliji i na nju. Nemam ja sta puno lajat na nakog cetnika. Jebo sam mu mater koliko sam mogao i znao. Ali necu da sutim i gledam kad se caco dize u nebesa, kad se ljude olako naziva cetnicima, ustasama...samo na osnovu imena. Nek se zna da trebaju ustati mnogi kad se spomene zoka vojinovic, jan dorsner, rudolf tomic, vikic, marinko, zoka, boris, dragan... Njihova djeca ovo citaju mozda. Povraca mi se nekad od komentara.Mi sami sebe kocimo. Pored ovih majmuna koje smo opet mi izabrali. Samo nek je moj. Rjesenje ne znam. Svi ce pobjec odavde. Svima je neko drugi kriv. Omladini stariji. Ok, eto jest, mi krivi, moja mater kriva, tito kriv... Mijenjajte. Nece na gotovo.
Pa dobro HAVANA, jel to sad treba nekome zabraniti da prica, misli i razglaba o tome svemu? O Titi, jugoslaviji.. Ovome ili onome.
Evo meni npr kroz glavu prolazi, kako je to njemacka 45-te bila poravnjena Sa zemljom a vec 20 god kasnije, jugosloveni isli u tu bajnu njemacku i obecani zivot..
Kako su nas (citavu jugoslaviju, osim slovenije) tako, ne samo švabe, svi preskocili dok se nismo ni okrenuli. Gledaj cehe, slovake, estonce, poljake.. A gledaj ove lokve od Zagreba do Skoplja.. Hocemo li za sto godina biti tamo gdje su oni bili prije dvaest? 🙈

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2751 times
Been thanked: 8615 times

Post by Duminjo » 23 Feb 2020, 08:37

Ono.. Ti svoje ispuco i sad je smijesno pricati o tome.. Evo ti k...c 😂😂

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 23 Feb 2020, 08:38

Skim se ti družiš dragi havana da je sve oko tebe bijeda?
Bježi sa tog stupa. :valja
I ja sam u Sa ali svi oko mene imaju više nego za juge.
I pljuju na tita.
( dobro. Možda sam ja kriv za to. Jer mislim da je talašika bio pa ih lako ubjedim činjenicama. :zubi )
A nacionalizam je zaostavština rata. Mora se prozobati kroz to. A ima ga i kad odeš vani. Prvi ti susjed indijac. Misliš da većina bijelaca neće lanuti nešto protiv njih odmah?
Ljudi su pogan. Nisi dijete. Zašto te to iznenađuje ?
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 23 Feb 2020, 08:47

Veca wrote: 23 Feb 2020, 00:52 ...a ne znam vala, ne sjecam se, da li su se oni onomad, smjeli uopce vratiti u Yu, cuj pravili kuce, vozili merdze :sok ...zar im Tito nije zabranio povratak?!

...eh, ovi sad sto idu, a i moja generacija, nece se vratiti, i ne samo to, vode i familije ili ovdje stvaraju!
Vratit će se više neg' što misliš.
Stoji da to zavisi od mnogo faktora.
Ja vidim bosnu za 20 godina kao dio Eu i šengena.
Slobodan protok robe i ljudi.
I većinu ovih starih komunjarskih strašila u birokratiji u penziji ili pod zemljom. Pa se nadam da će se i tu mnogo popraviti u efikasnosti i brzini.
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 22 times

Re: U Srebrenici napadnuta djevojčica zbog marame

Post by Nice try » 23 Feb 2020, 09:12

Laser wrote: 21 Feb 2020, 14:31
Nice try wrote: 21 Feb 2020, 14:09

To bratstvo je bilo na silu.
Vidljivo je kako se i tada krišom odgajalo čim nije trebalo puno da se krenemo ubijati između sebe.
Ovaj sistem je super, svi u svoj tor i odlično.
Nacionalizam nam je smisao života.
Jel to baš tako bilo? :oo
Izgleda da jeste.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try » 23 Feb 2020, 09:20

Otava wrote: 21 Feb 2020, 14:18

Vidljivo je kako se i tada krišom odgajalo čim nije trebalo puno da se krenemo ubijati između sebe.
Nebih se ja bas slozio da je to bratstvo bilo na silu,jer to je prakticno nemoguce kao ni ljubav uz batine....tada su bili zakoni kao i sda prakticno isti samo sto si tada morao postovati zakone ,ako nisi zna sta je sledilo posle, i danas bi bilo drugacije da se zakoni postuju ali s obzirom da je tuzilastvo i sudstvo u rukama Vlasti/mafije zato nam je i to sudstvo i tuzilastvo mafiozno, jer nas tako lakse drze na okupu....znas kako ono kazu batina je medjeda naucila da voza biciklo...u onom sistemu za ovako nesto kao u Srebrenici se je robijalo godinama...zivimo u vaktu sto si veci nacionalista vise si cijenjen....zamuci ja tebe :pusa :pusa ovo nije nacionalna :plavi
Kakvo mučenje :pusa

Pa eto, sam kažeš da nije bilo na silu, a dalji tok posta kaže suprotno.
Znači, uz strahopoštovanje, sve se moglo postići.
Pa i ljubav i trpljenje na silu.

Da se razumijemo, niti volim što je to tako, niti se u mojoj kući i na šta takvo gleda, pa i dan danas, ali...s obzirom da današnju djecu( primjer iz teksta) odgajaju moje generacije, navodi me na misao da su i oni isto tako u toplini doma svog odgajani. Ono, vani ćemo sve trpjeti i mahati glavom, ali ne zaboravi ko si i šta si.
Ne treba ni gurati pod tepih svoj rod i porijeklo, ali nikada mi neće biti jasno kako nekoliko naroda na ovakvom prostoru koji pruža mnoge druge mogućnosti, može samo da misli na sukobe.
Tako je lako zavaditi, baciti kost, sve eksplodira u minuti.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try » 23 Feb 2020, 09:21

insomnia wrote: 21 Feb 2020, 14:18

Puno ti to nesto izjednacavas. Nije bas da smo se krenuli ubijati
A nećemo na taj mlin.
Prežvakano milion puta.

Balada o Bohoreti

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 23 Feb 2020, 09:36

A sto ne bi
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 23 Feb 2020, 09:38

Jesu . Živjeli su zajedno u većim gradovima. I dan danas nije toliki problem u velikim gradovima živjeti sa drugim nacionalnostima. Ja kad sam u zagrebu uvijek ostanem u hotelu koji drži hrvat iz bugojna. Oni ga tamo svi zovu bosancem. Iako je bio u hvo i ratovo protiv muslimana njemu je najdraže sjesti sa mnom i pročaskati o državama. O ljudima. O ekonomiji. O svemu..
Onda se tamo druzim sa srbinom iz crne gore i jednim slovencem. Itd.

Ali u selima i manjim gradovima bošnjaci, hrvati i srbi su bili sasvim odvojeni.
Nikada ili veoma rijetko su išli kod jedni drugih.
Fešte , slave i praznici slavili su odvojeno.
I tako je bilo stoljećima.

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try » 23 Feb 2020, 09:42

insomnia wrote: 23 Feb 2020, 09:36A sto ne bi
Beznadno je.

Balada o Bohoreti

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 842 times

Post by gospođa Brams » 23 Feb 2020, 09:43

Zivimo u proslosti, vjecito jedne te iste teme, danasnji sistem nam je nakaradan i za to nam nije kriv ni kapitalizam ni demokracija, nego mi sami, a ako nam je totalitarni sistem najbolje sto nam se moglo dogoditi i ako je to jedini sistem u kojem znamo funkcionirati i ako slavimo diktatore kao neku svijetlu tocku nase povijesti, onda boze nam pomozi.
somehow I manage

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try » 23 Feb 2020, 09:46

prog321 wrote: 23 Feb 2020, 09:38 Jesu . Živjeli su zajedno u većim gradovima. I dan danas nije toliki problem u velikim gradovima živjeti sa drugim nacionalnostima. Ja kad sam u zagrebu uvijek ostanem u hotelu koji drži hrvat iz bugojna. Oni ga tamo svi zovu bosancem. Iako je bio u hvo i ratovo protiv muslimana njemu je najdraže sjesti sa mnom i pročaskati o državama. O ljudima. O ekonomiji. O svemu..
Onda se tamo druzim sa srbinom iz crne gore i jednim slovencem. Itd.

Ali u selima i manjim gradovima bošnjaci, hrvati i srbi su bili sasvim odvojeni.
Nikada ili veoma rijetko su išli kod jedni drugih.
Fešte , slave i praznici slavili su odvojeno.
I tako je bilo stoljećima.
Ovdje gdje sad živim, a radi se o malom gradu, vijekovima su živjeli jedni pored drugih, dva naroda. Nema ni blizu onog trećeg.
A kroz priču sa mještanima, starijim i mlađim, nikad se nisu podnosili niti nešto mnogo družili. Nevjerojatno.
Vidjela sam svojim očima da učiteljica djeci u razredu govori za djecu drugog naroda "anamoni"...tako, pred djecom.
Šta očekivati dalje?

Balada o Bohoreti

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”