Win 7 i ACER ASPIR ONE

Sve o kompjuterima
Senid
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Win 7 i ACER ASPIR ONE

Post by Senid » 09 Sep 2012, 18:40

Ovako interesuje me da li bi mogao instalirati Windows 7 na ACER ASPIRE ONE D250-0BGk
Intel ATOM n270 RADI NA TAKTU OD 1.6 GHz
Ram 1 gb
160 gb HDD
kako bi to radilo ???
na laptopu trenutno imam XP Home edition licenciran (dobio uz laptop)

Problem driveri na laptop se instaliravaju sami sa skrivene particije uz pomoc acer recovery managmenta ako formatiram HDDgubim i to zajedno sa sistemom ???
"Poštovati žene dužnost je svakog dobrog čovjeka od njegovog rođenja"
"Najveći poklon što nekome pokloniti možeš to je 'svoje vrijeme', jer kad nekome pokloniš vrijeme, poklanjaš mu jedan dio svoga života koji se nikada više vratiti neće..!"

Blackhawk

Re: Win 7 i ACER ASPIR ONE

Post by Blackhawk » 09 Sep 2012, 18:51

Ako ti xp radi dobro onda ostavi xp..
1gb ram ti je onako granica za sedmicu znaci moze ali moglo bi i bolje..
Procesor nije bas nesto, tako da mislim da ti je bolje da ostane xp..

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 09 Sep 2012, 19:02

U principu možeš da instaliraš sedmicu starter ili home, mada ne preporučujem zbog malo rama.
Imao bi osjetna usporenja u radu računara jer bi stalno pravio dump na hardisk.
Ako bi napravio full formatiranje, vjerovatno bi ti sve obrisao mada postojeći drajveri ionako za
sedmicu ne bi igrali ulogu, zato prvo provjeri da li postoje neophodni drajveri za sedmicu.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40052 times
Been thanked: 26053 times

Post by Rum » 09 Sep 2012, 21:13

7 ne na to smece , restart ce trajati godinu, paljenje, gasenje stoljece, koci ovo koci ono, spor trom nikakav (ebes didu od 90 kuka), radje uzmi slauf i zali ga vodom a 7 jok :djed
Ljubav je svuda, pa i u guzu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 09 Sep 2012, 21:27

Image :lupa

reha69
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by reha69 » 09 Sep 2012, 21:52

Senid wrote:Ovako interesuje me da li bi mogao instalirati Windows 7 na ACER ASPIRE ONE D250-0BGk
Intel ATOM n270 RADI NA TAKTU OD 1.6 GHz
Ram 1 gb
160 gb HDD
kako bi to radilo ???
na laptopu trenutno imam XP Home edition licenciran (dobio uz laptop)

Problem driveri na laptop se instaliravaju sami sa skrivene particije uz pomoc acer recovery managmenta ako formatiram HDDgubim i to zajedno sa sistemom ???

Moj ti je savjet instalisi Windows xp sp3 i drzi se tog operativnog sistema jer ti imas pretpostavke za instalaciju Windows 7 ali najvjerovatnije nebi mogao naci drivere za njega.Jer sa laptopima je to prava poteskoca kod instalacije drivera.I kad instalises Windows 7 nemoj nikad instalisati niti jedan od ponudzenih osim Windows 7 ultimate jer to ti je sistem najmocniji.
Image

Vucko
Na probnom
Na probnom

Post by Vucko » 09 Sep 2012, 22:28

Mozes probati instalirati prakticki tu ide win 7 Starter Home - forget, ali isto tako pazi... buduci da imas orginal Xp prilikom odabira particija, imat ces tzv Recovery pariticiju na kojoj zasigurno imas i kopiju legalnog XP koju poslije mozes vratit ako ne budes zadovoljan win7.Win 7 je dosta stabilniji nema toliko ''Blue screen'' i otvoreniji je sto se tice drivera u poslijednje vrijeme.Vecina sadasnjih proizvododzaca hardwera recimo Video projektora, stampaca polahko prelazi na windows 7 platformu drivera, pa ako uskoro mislis mjenjati neki od tih uredjaka (ako ih koristis) bilo bi dobro da stavis win 7.Ako ne.. drzi se dobre stare xp ce posluzit ce.A win 7 Starter nece toliko trajati restart, gasenje itd...to su samo stereotipi.Uspijesno sam radi testiranja stavio na 512 rama win 7 i islo je dosta sporo ali ne toliko presporo kolko neki pricaju.
BLESAVO BLESAVIJE - JA :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9198 times
Been thanked: 10925 times

Post by Krokodil Behko » 12 Aug 2013, 20:57

Pošto sam od skora na sedmici, jel može neko da kaže gdje mi je na sedmici ona opcija uninstal program kao što ima na XP? Želim da izbacim ovaj konverter a kad kliknem na njega direktno, nema opcija uninstal.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 12 Aug 2013, 22:01

Krokodil Behko wrote:Pošto sam od skora na sedmici, jel može neko da kaže gdje mi je na sedmici ona opcija uninstal program kao što ima na XP? Želim da izbacim ovaj konverter a kad kliknem na njega direktno, nema opcija uninstal.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 13 Aug 2013, 01:44

Tek sad sam otkrio koji je shit ovaj win 7. Pa na njemu moram stalno prepravljati nešto. Mislim na firewall. Svaki put, svaka igra mora da se negdje ukuca i da joj se posebno dozvoli. Međutim, nije mi jasno ako se to odnosi na online igre zašto je ista stvar i sa ovima koje nisu online? Sad sam guglao da treba otvarati neke portove. Još nisam skontao kako ali eto do prije par minuta nisam znao ni to. Napredak je ipak ostvaren :D

reha69
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by reha69 » 13 Aug 2013, 19:19

Uh,Behko bolje da si preskocio Win 7 i odma presao na Win 8 jer mnogo propustas.Dok se naviknes na Win 7 ovaj novi ce ostariti sistem. :)
Sto se tice uninstall direktorija bolje ti je da koristis neki profesionalni uninstaler da uklonis programe od zaostalih fileova koji ostaju u registrima itd.Jer ovi profi uninstaleri to uklanjaju savrseno.Naprimjer Revo unistaler,Your unistaler itd.
A fireval u Win 7 je veoma dobar i osjetljiv.
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Jan 2014, 17:08

Jel ima neko da je na win7?
Da li je od jutros, primjetio neke promjene na sistemu?

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 08 Jan 2014, 17:10

Nema na kojoj verziji Win-a ne radim. Ni primjetih neke promjene ni na jednom od njih.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Jan 2014, 17:18

Promjene su više estetske prirode. Npr ovaj hepek desno kad ga držim strelicom ima neku sivu boju a kad ne držim, još malo pa je nevidljiv.

Image

POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK » 09 Feb 2014, 23:14

Jel moguće da je ova Windows 8 toliko sranje ili se to samo meni čini. Naime, nekoć na visti po četri utakmice gledah, sad ubacim dvije i svako malo se ubacuju fak jebene reklame po 30 sek. Ne, to nisu skočni prozori i to tako mora, reče meni majstor. Nismo čak ni izvršili misiju instaliranja kantera, niti binga da udaram od kuće. Znači: jedno veliko sranje.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 09 Feb 2014, 23:18

Mislim da ti majstor to nije dobro uradio..
Sto se tice reklama, probaj instalirati adblock plus za mozilu ili chrome i ne bi ih trebalo vise biti..
Vjerovatno da majstor nema dobru kopiju osmice i da zbog toga sve zeza..

POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK » 10 Feb 2014, 08:42

[quote="Blackhawk"]Mislim da ti majstor to nije dobro uradio..
Sto se tice reklama, probaj instalirati adblock plus za mozilu ili chrome i ne bi ih trebalo vise biti..
Vjerovatno da majstor nema dobru kopiju osmice i da zbog toga sve zeza..[/quot

Kad sam ga pitao jel ovo osmica i jel ubacio nešto iz sedmice, rekao je da je samo ubacio startnu stranicu. Još jedna zanimljivost sinoć otkrivena, google crome kad otvorim, izgleda mi tako blijedo i mutno za razliku od mozzile firefox, uz sva sranja, sinoć mi za vrijeme utakmice zaštopa i mozzila, tako da sam morao rstartovat komp. Dođe mi da vrisnem.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 10 Feb 2014, 09:16

I ta startna stranica moze da zeza jer to nije od microsofta nego neko od ljudi napravio tako da moze zezati..
Ako je radilo dobro prije instalacije sad ne radi dobro, onda nije sve uredu...
I jesi ti siguran u njega, da nije ti sta promjenio od komponenti racunara ?

POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by POSAVLJAK » 10 Feb 2014, 09:29

Blackhawk wrote:I ta startna stranica moze da zeza jer to nije od microsofta nego neko od ljudi napravio tako da moze zezati..
Ako je radilo dobro prije instalacije sad ne radi dobro, onda nije sve uredu...
I jesi ti siguran u njega, da nije ti sta promjenio od komponenti racunara ?
Ma siguran sam, čovjek se prekjučer dva sata patio da instalira kanter, i onda smo otišli na neki forum i reče lik da kanter ne fercera na osmicu, jedino preko nekog steaka ili kako već. Rekao sam mu da mi vrati tu jebenu wistu, jer ubija me ovo, jedino da probam skinuti taj kako ti reče, add bloker +, ajd mi hitni link da oprobam i to čudo, ubijaju me te jebene reklame, umalo ne polupah monitor sinoć.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 10 Feb 2014, 09:38

https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... lock-plus/

Kad se otvori klikni na ono ADD TO FIREFOX i samo slijedi dalje upustva..
To je 5 sec posla i brzo se instalira..

A evo danas cu bas instalirati kanter na svoj comp i da vidim da li moze na osmicu ili nemoze.. Ali koliko se ja sjecam da mi je vec bio i da sam igrao, ali nisam 100 % sig.

Post Reply

Return to “Hardware & Software”