Apple

Modeli mobitela, operateri, besplatni sms, iPod
Post Reply
User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Apple

Post by Rum » 10 Sep 2012, 15:23

iPhone 5 – (pre)velika očekivanja

Image

U srijedu, 12. rujna godine Gospodnje 2012., samo dan nakon 11. obljetnice simbolički najvažnijeg svjetskog događaja 21. stoljeća, svijet će ugledati šestu inkarnaciju možda jednako važnog simbola našeg vremena – iPhonea.

Svake godine, svaki iPhone utrži više od prethodnog, bez obzira na to kakav je, a medijski svijet podivlja u opsesiju tim uređajem. Svi žele svojih pet minuta slave koje će dobiti na krilima nekakve priče o iPhoneu. Portali i blogovi stječu onoliko publiciteta koliko puta spomenu iPhone. Svi manijakalno žele pretpostaviti kako će idući iPhone izgledati. Svatko stvara viziju iPhonea. Svatko se referira na njega. Svijet se pretvorio u bučan šum, u kojem ne znamo radi li se o nečemu izmišljenom ili autentičnom. U tom šumu skriva se pravi Apple, onaj kojeg nitko ne može „prokužiti“. Apple uvijek šuti. Apple, ironično, ne pripada tom svijetu.

Image
Image
Naivno je misliti da se radi samo o jednom tehnološkom proizvodu kojem ljudi nepotrebno pridaju preveliku važnost. Naivno je ne vidjeti što je iPhone napravio od našeg društva. Lik tog uređaja estetizirao je našu svakodnevnicu. Ne čudi da ga vidimo posvuda u svakojakim kontekstima, a posebice onima u kojima se želi prikazati pametni telefon kao generički. Primjerice, kada banka reklamira svoju mobilnu uslugu, ili kada se prikazuje kako netko koristi mobilni uređaj s nekim sadržajem, gotovo uvijek je to upravo iPhone ili njegova stilizirana varijacija. Stoga ćemo uvesti problem ikoničnosti iPhonea.
iCon

Pretpostavke o dizajnu novog iPhonea postale su svakodnevna opsesija našeg društva. Paradoksalno, upravo je iPhone onaj koji uvijek sadrži generički dizajn. U prijevodu, vrlo je lako zaključiti kako će izgledati. Ako ćemo biti još radikalniji u tome, možemo reći da je dizajn iPhonea uvijek manje kreativan od vaše minimalne kreativnosti!

Dizajn iPhonea je uvijek još više generički, a mi se ponašamo kao da je to najveća zagonetka čovječanstva. Ako malo bolje razmislimo – ima nešto u tome. Izazov u tim spekulacijama oko dizajna je upravo u dešifriranju pravila vizualnog jezika koja su vrlo striktno provođena od strane Applea. Spekulirati proizvoljno o bilo čemu – nije teško. Spekulirati o nečemu vrlo usko definiranome je – neodoljivo. Tim malim pomacima, pružanjima informacija „na kapaljku“, konstantnom šutnjom i u konačnici naizglednim „razočarenjima“ rješenjem, Apple drži svijet na trncima. Appleu ne trebaju velike marketinške kampanje. Svijet to radi za njih. Svijet ovisan o informacijama postaje opsesivan kada mu se informacija uskraćuje. Psihologija ovdje zaista nije teška.

Dopustite da predložim radikalnu tezu koja objašnjava status iPhonea danas. Prije svega, moramo shvatiti da dizajn iPhonea, u kolokvijalnom razumijevanju pojma „dizajn“ kao forma (oblik) uporabnog predmeta, zapravo nije slika. „Slika“ je riječ koja je korjenski vezana za riječ „sličnost“, ili „nalikovina“ (lat. imago, eng. image). Radi se o kopiranju, imitiranju, sličnosti s nečim („imago“ – glagol „imitare“). S druge strane, grčka riječ za sliku, „eikon“ (lat. icon), koja je na našem jeziku jasno upotrebljiva kao „ikona“, imala je nešto drukčiji značaj i od srednjeg vijeka se upotrebljavala za religijske, svete slike. Ikona nije ime za sliku kao sličnost nečemu, već za sliku kao prikaz nečeg svetog – upravo lik, a ne samo „nalikovina“. Pri tome treba napomenuti da nije riječ o prikazu kao reprezentaciji nečega, već o autentičnoj prisutnosti lika nekog svetog entiteta. U naše vrijeme, mi više ne gledamo na sliku kao magičnu pojavu nekakve svetosti okruženu kultom i ritualom, već isključivo kao na reprezentaciju, i „mjerimo“ je oblicima, linijama, točkama, bojama itd. Zbog toga nam je teško shvatiti što zapravo ikona jest. No, ovo je portal o gadgetima, u dubine nećemo ulaziti. Tko je shvatio, shvatio je. Nakon ovog kratkog uvoda krećemo na samu tezu, a to je da je iPhone zapravo ikona.

Sada smo u prilično bizarnoj situaciji. Zato što se iPhone inače na mnogim mjestima etiketira kao „ikonički dizajn“, „ikonički proizvod“ itd. Vjerujem da to uglavnom nije promišljeno na ovaj način, ali isto tako teško mi je povjerovati da je to puka slučajnost! iPhone teži generičkom dizajnu. Traži svođenje na najosnovnije forme, na eterealne i monolitne oblike upotrebom izrazito homogenih, fino obrađenih i bezbojnih materijala. Bilo kakva suvišnost nije dozvoljena. Sloboda forme, raznovrsnih oblika koji kreiraju različite kompozicije, grijeh su za Apple. Da mogu, Appleovi prozvodi bi bili u potpunosti homogeni bez ijedne jedine perforacije. Oni ne žele biti slika koja oduzima pozornost. Oni žele biti transparetni s obzirom na sadržaj na ekranu. A i samo sučelje želi biti transparetno, mimetičko, oponašati papir, metal, drvo, tkaninu, sve u visokoj definiciji Retina zaslona (jer čak su i pikseli smetnja Appleu), bez suvišnih gumbića, što više približeni korisniku na intuitivnoj razini.

Rezultat svega toga je činjenica da je iPhone zapravo kvadar sa zaobljenim bridovima i ekranom. Ovakvo promatranje je promatranje iPhonea kao slike. Ovakvo promatranje nije adekvatno. Zato ni ne čude sve svađe oko krađe dizajna i toga što se zapravo može ukrasti, a što je jednostavno „generički”. Zato ni ne čude razočaranja „opet jednim te istim“ dizajnom, koja su već snažna iako nismo još ni vidjeli kako će taj uređaj izgledati.

Image
S druge strane, ako promataramo iPhone kao ikonu, svi ti problemi nestaju. Ikone su uvijek bile generičke i zapravo transparentne. Sveta osoba na ikoni nije se evaluirala kvalitetom linija i boja. Kvaliteta ikone bilo je majstorstvo koje je stvoreno učenjem o tome kako „Bog slika“. Ikone su stoga uvijek bile slične, ali to zapravo za promatrače njihovog vremena nije bio problem – oni su ih shvaćali uvijek isto. Kvalitativni kriteriji ikone kao grafizma nisu postojali. One su bile sveta prisutnost. Ispod njihove transparentnosti krila se veza s onim u što su zaista vjerovali – ono neprikazivo, s onu stranu svijeta. To je upravo i temelj kulta i rituala. Iz tog razloga, iPhone je nemoguće uspoređivati s konkurencijom. Radi se o dvije različite razine percepcije i razumijevanja.

Na temelju rečenog, kada banka u svojoj reklami prikazuje upravo iPhone za ilustraciju njihovog softvera, računaju, makar i nesvjesno, na činjenicu da iPhone prikazuje nešto „iza“ same vizualne pojavnosti iPhonea. Oni upućuju na našu vjeru u ono čega je iPhone simbol i prisutnost. On je simbol paradigme smartphonea kao estetičkog, ekonomskog i društvenog poretka koji je konstituiran tehnologijom. Ono neizrecivo i neprikazivo što označava iPhone je upravo ono što prosječan čovjek osjeća kada vidi iPhone na nekoj reklami, kada samo nekako osjeća da je reklama vjerodostojnija, da je upečatljivija, da je naprednija. To je upravo kultna i ritualna vrijednost iPhonea koja nadilazi njegovu fizičku pojavnost i banalnost. I naravno, to mnoge ljuti. Jer mi smo zapravo u tehno-znanstvenom dobu koje je napustilo kult i odalo se materijalističkom temelju slike, koja se sad sastoji isključivo od crta, točaka, površina, boja i kompozicije. Naš znanstveni svijet došao je do apsurda, jer iza onoga o čemu sanja (apsolutno tehničko znanje) nalazi se činjenica da svijet i dalje funkcionira na temelju rituala i kultova, koji su za znanost nedohvatljivi. Nedohvatljivi su zato što se baziraju na mentalnom prostoru koji je strukturiran prazninom prikazanoga. iPhone nije slika, jer ne prikazuje ništa. On je zapravo ikona koja je transparentna na paradigmu u koju istinski vjerujemo.
I što onda treba očekivati u dizajnu iPhonea 5?

Image
Stoga, možemo reći da su spekulacije o izgledu novog iPhonea u potpunosti besmislene. Jer, očekuje se „novi dizajn“. Novi dizajn značio bi dokidanje iPhonea kao ikone. Na površini, u našoj vlastitoj simuliranoj ideologiji, svi žele novi, svježi dizajn (jer se to uklapa i ideologiju tehno-znanstvenog poretka i „napretka“ kao takvog). No u dubini, ono naše najskrivenije, ono što mrzimo kod sebe, ono što nećemo nikada priznati, je to da zapravo ne želimo promjenu dizajna. A to će vam Apple i omogućiti. Jer Apple zna kako zapravo funkcionirate. Funkcioniramo kultno i ritualno, duhovno i transcedentalno, a ne racionalno i analitički. Želimo vidjeti ikonu, a ne sliku. U konačnici, samo se ikona može obožavati, a slika ne. Želimo dobiti duhovno zadovoljstvo onim što nam ikona pruža. Ne poklapa li se to upravo s brojnim izvještajima da Apple ima najveću razinu zadovoljstva korisnika od svih kompanija u povijesti? Zar ne govori to upravo o tome da nema ništa racionalnog, analitičkog i znanstvenog u korisnicima, i da to veliko zadovoljstvo dolazi odnekud „ s druge strane“ ikone?

Dizajn iPhonea 5 biti će vrlo vjerojatno vrlo sličan prethodnom. Uz tek poneki „facelift“, novi iPhone zapravo mora zadržati svoja pravila ili je propao. Njegov dosadašnji uspjeh bio je upravo toliko velik jer je uvijek bio zapravo isti. Apple ne želi da se korisnici više ne mogu identificirati, da se među njima javi raskol, zbunjenost… izbor. Iako svi ti korisnici nikada to ne bi priznali, Apple zna da upravo restrikcijom i konzistentnošću grade svoju već zloglasnu reputaciju.

Uostalom, Apple nije zainteresiran za eksperimente u dizajnu. Oni ne idu po načelu „sad ćemo zaobljeno, pa ćemo ravno, pa opet zaobljeno“ samo da bi nešto mijenjali radi promjene. Ako smatraju za nešto da je dobro, sve dok ne pomisle drukčije će na tome i ostati. Zbog toga, ako mislite da su u Appleu nekreativni zato što ne mijenjaju radikalno svoj dizajn, varate se. Oni ne mijenjaju svoj dizajn baš zato što su pametniji od vas.

Ipak postoje neke naznake da bi se to uskoro moglo promijeniti.
Apple gubi kontrolu?

iPhone 5 biti će prvi pravi proizvod “post-Jobsove ere”, koji će kao Appleov glavni nosivi stup uspjeha pokazati koliko je Apple pod Tim Cookom sposoban uopće održati uspjeh kojeg je Steve Jobs donio Appleu. Jasno, iPhone 5 će vrlo vjerojatno, unatoč sve raširenijoj mržnji prema tom brandu, postati možda najuspješniji proizvod svih vremena (unutar svojeg životnog vijeka). I to praktički neovisno o svom izgledu i specifikacijama!

No postoje neke stvari koje pokazuju kako željezna ruka Stevea Jobsa više ne vlada. On nije pristajao na kompromise, a novi Apple pokazuje kako bi mogao. Glasine o novom iPhoneu više puta svjedoče o intervencijama koje su tu kako bi se prilagodio sve većem pritisku konkurentskog tržišta. To bi moglo biti fatalno za Apple, jer njegov uspjeh i sve na čega se oslanja je upravo neprilagođavanje tržištu. Jedino se na taj način održava percepcija industrijskog lidera.

Promjena ekrana na „nesavršeni“ 16:9 format, povećanje dijagonale i nekompatibilnost prema starijim aplikacijama, kompromisno izvedena stražnja strana telefona s dvije boje i „čudno“ pozicioniranom kamerom – sve su to kompromisi, koji iako nisu toliko strašni sami po sebi, ipak govore o tome da je Apple prestao biti onaj koji odlučuje o svim stvarima i ne prepušta ništa slučaju. Odlučili su se prilagoditi, i zbog toga su morali kompromitirati svoje stavove. Ako tako nastave, čeka nas nova podjela tržišta u svega nekoliko godina.

U svakom slučaju, od novog iPhonea se očekuje previše. Bit ćemo opet razočarani, ali ćemo dobiti ono što trebamo. Jer sve što trebamo je ono ikoničko. A ono što je ikoničko mora biti i božanstveno. Ovdje je na snazi veliki rat između znanstvene dogme koja želi tzv. „inovaciju“ i „promjenu“ i onog istinitog u nama koje želi ono „duhovno“, onaj isti transparentni sveti lik Tehnološke religije, isti u svakom prikazu, sveprisutan i nedodirljiv.
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3417
Joined: 24 Mar 2010, 02:02
Location: C:\Documents and Settings\Toruk Makto\Desktop
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times
Status: Offline

Re: iPhone 5 – (pre)velika očekivanja

Post by Toruk Makto » 10 Sep 2012, 16:34

Text je bezveze , a iPhone je jos vise bezveze :bua
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .

User avatar
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 8758
Joined: 26 Jan 2012, 20:39
Status: Offline

Re: iPhone 5 – (pre)velika očekivanja

Post by STrendzer » 10 Sep 2012, 22:14

http://www.computerbild.de/artikel/cb-N ... 56084.html

ovako nekako bi trebao da izgleda Samsungov-S4

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Re: iPhone 5 – (pre)velika očekivanja

Post by Rum » 10 Sep 2012, 22:44

Vidjecemo vidjecemo samsung :jupi
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 8758
Joined: 26 Jan 2012, 20:39
Status: Offline

Re: iPhone 5 – (pre)velika očekivanja

Post by STrendzer » 10 Sep 2012, 22:50

hocemo akoBogda..

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Rum » 12 Sep 2012, 19:15

Image
Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije gdje bi trebao biti predstavljen iPhone 5.


http://www.globaltvbc.com/live+now+appl ... story.html
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Rum » 12 Sep 2012, 19:21

Image
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Rum » 12 Sep 2012, 19:25

Apple je upravo predstavio iPhone 5!



Da, kako se i nagađalo, narastao je - u visinu. U potpunosti je napravljen od stakla i aluminija. Tanak je 7,6 milimetara (18% tanji od iPhonea 4S) i težak 112 grama (20% manje od iPhonea 4S). Rezolucija ekrana mu je 1.136 x 640 piksela, što daje gustoću od 326 ppi. Početni ekran dobio je dodatni red s četiri ikone. Boje imaju 44% bolju saturaciju, u punoj sRGB paleti.



Sve nativne aplikacije Apple je prepravio za novu rezoluciju, neproporcionalnu s prethodnim iPhoneima, dok će stare aplikacije raditi tako da će imati crne pruge uz gornju i donju stranu.



iPhone 5 podržava HSPA+ i LTE.



Na stage je točno u 19h po našem vremenu izašao Tim Cook. Hvali se s 380 Apple Storeova u 12 zemalja diljem svijeta. Upravo se otvara novi Store u Barceloni, a uskoro će na red doći i 13. zemlja - Švedska. A sada iznenađenje vezano uz MacBookove - u posljednja tri mjeseca popeli su se na prvo mjesto po udjelu prodanih prijenosnika u SAD-u, sa zauzetih 27% tržišta. Evo nešto vezano i uz iPad: prodano je 17 milijuna iPada u posljednjem kvartalu, dakle u samo tri mjeseca. Prošle godine iPad je držao 62% tržišta tableta - ove godine se taj udio popeo na 68%. Do lipnja 2012. godine prodano je preko 400 milijuna uređaja s iOS-om...
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Rum » 12 Sep 2012, 19:28

Image
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

Blackhawk
Status: Offline

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Blackhawk » 12 Sep 2012, 20:33

I kolika mu je cijena ??

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Rum » 12 Sep 2012, 20:42

.Cijena će mu biti ista kao i iPhoneu 4S (barem u SAD-u), dok će iPhoneu 4S cijena pasti za 100 dolara (ponovno, u SAD-u).
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Rum » 12 Sep 2012, 20:43

pple je upravo predstavio iPhone 5!



Kako se i nagađalo, narastao je - u visinu. U potpunosti je napravljen od stakla i aluminija. Tanak je 7,6 milimetara (18% tanji od iPhonea 4S) i težak 112 grama (20% manje od iPhonea 4S). Rezolucija ekrana mu je 1.136 x 640 piksela, što daje gustoću od 326 ppi. Početni ekran dobio je dodatni red s četiri ikone. Boje imaju 44% bolju saturaciju, u punoj sRGB paleti.



Sve nativne aplikacije Apple je prepravio za novu rezoluciju, neproporcionalnu s prethodnim iPhoneima, dok će stare aplikacije raditi tako da će imati crne pruge uz gornju i donju stranu.



iPhone 5 podržava HSPA+ i LTE. Dolazi s Apple A6 procesorom koji donosi dvostruko veću brzinu i dvostruko bržu grafiku od čipa u "starom" iPhoneu 4S. Uz to je 22% manji i energetski efikasniji. Produljen je i vijek baterije u odnosu na iPhone 4S (bilo bi katastrofalno da nije) te je moguće 10 sati neprekidno surfati na Wi-Fi signalu.

Image
Fotoaparat ima rezoluciju od 8 megapiksela te otvor blende od f2.4. Postoji i "low-light" način rada, kada se analiziraju okolni pikseli, čime se "umjetno" dobivaju dva dodatna f-koraka. Okidanje se sada odvija 40% brže nego na iPhoneu 4S. Dodana je i mogućnost snimanja panoramskih fotografija - izrađuju se tako da se telefon drži uspravno i pomiće vodoravno, čime se dobiva konačna fotka rezolucije od 28 megapiksela. Video se može snimati u 1080p rezoluciji uz stabilizaciju slike, detekciju lica i istovremeno okidanje fotografija.
Image
Uređaj dolazi s novim konektorom, drugačijim od onog kojeg imaju svi dosadašnji iPhonei, iPodi i iPadi. Zove se Lightning. 80% je manji, a Apple je pripremio i adapter s kojim je moguće koristiti i stare uređaje (poput zvučnika) s iPhoneom 5. Novi konektor je u potpunosti digitalan i svejedno je na koju stranu ga se umeće u telefon.



Operacijski sustav iPhonea 5 je iOS 6, a najveća novost je što dolazi s Appleovom aplikacijom Maps koja podržava i satelitku navigaciju. Maps dolazi i s punim 3D pogledom na ulice i zgrade iz ptičje perspektive. Kroz Passport (novu aplikaciju) moguće je, primjerice, rezervirati i kupiti aviokartu. Također, tu je i najavljivano dijeljenje više fotografija iz Photo Streama s odabranim prijateljima i poznanicima - bazična verzija Instagrama, rekli bismo, integirarana u galeriju fotografija..

Image
iPhone 5 će se isporučivati u bijeloj i crnoj boji, s 16, 32 ili 64 GB. Pozadina je dvobojna, kao na prvom iPhoneu... Ovaj retro-detalj možda namami one koji su preskočili nekoliko inkarnacija iPhonea da nabave "peticu". Cijena će mu biti ista kao i iPhoneu 4S (barem u SAD-u), dok će iPhoneu 4S cijena pasti za 100 dolara (ponovno, u SAD-u).



Isporuka iPhonea 5 počinje 21. rujna, u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Australiji, Japanu, Hong Kongu i Singapuru. Još 20 zemlja uslijedit će u listopadu. Narudžbu je u ovih prvih nekoliko zemalja moguće napraviti od petka, 14. rujna. iOS 6 će dobiti iPhone 4, 4S i 3GS, novi iPad, iPad 2 i iPod Touch i to 19. rujna.



Promjene će doživjeti i iTunesi te iPod. iTunesi su sada integrirani s iCloudeom. Biti će dostupni u listopadu, a imat će i "mini-player" u verziji z Mac OS i Windowse. Više o novim iPodima i iTunesima objavit ćemo uskoro na Bug Online, u zasebnom tekstu...



Da podsjetimo, na stage Yebra Bueno Centera u San Franciscu je točno u 19h po našem vremenu izašao Tim Cook, CEO Applea. Pohvalio se s 380 Apple Storeova u 12 zemalja diljem svijeta. Upravo se otvara novi Store u Barceloni, a uskoro će na red doći i 13. zemlja - Švedska. Naveo je nekoliko impresivnih brojki, a naviše je iznenadila ona vezana uz MacBookove - u posljednja tri mjeseca popeli su se na prvo mjesto po udjelu prodanih prijenosnika u SAD-u, sa zauzetih 27% tržišta. Također impresivno: prodano je 17 milijuna iPada u posljednjem kvartalu, dakle u samo tri mjeseca. Prošle godine iPad je držao 62% tržišta tableta - ove godine se taj udio popeo na 68%. Do lipnja 2012. godine prodano je preko 400 milijuna uređaja s iOS-om... Nakon ovog uvoda, Cook je predstavio iPhone 5.
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Rum » 12 Sep 2012, 20:44

Mrcina ovaj iphone stroj dobar :ok
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

Blackhawk
Status: Offline

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Blackhawk » 12 Sep 2012, 20:47

MRcina mrcina..
A jel istina da ima hologramsku tastaturu i monitor ??

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95669
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33881 times
Been thanked: 20662 times
Contact:
Status: Online

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Rum » 12 Sep 2012, 20:53

A to su im ideje za buducnost :cool
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

Blackhawk
Status: Offline

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Blackhawk » 12 Sep 2012, 20:59

PA gledao sam ovaj video.. i ono bas djeluje futuristicki.. a nisam bas previse ganjao po netu specifikacije petice pa zato pitam..

[ytube][/ytube]

User avatar
Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3417
Joined: 24 Mar 2010, 02:02
Location: C:\Documents and Settings\Toruk Makto\Desktop
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times
Status: Offline

Re: Gledajte s nama uživo prijenos Appleove konferencije

Post by Toruk Makto » 13 Sep 2012, 03:20

Ma I dzaba da je ne bi ga uzeo .
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

iPhone: Toliko skup a nije najčvršći ili ??

Post by Krokodil Behko » 22 Sep 2012, 09:33

Image

Korisnici iPhonea u SAD-u potrošili su gotovo šest milijardi dolara na popravke svojih telefona, otkad se na tržištu 2007. godine pojavio prvi iPhone, prenosi LA Times.

SquareTrade, tvrtka koja se bavi garancijama za uređaje, nedavno je provela anketu na više od 2000 korisnika iPhonea. Ta je anketa uključivala razne faktore, uključujući "troškove za popravke, nadomjestke i osiguravajuće odbitke u slučaju lomova, padova, udaraca i oštećenja uzrokovanih vodom".

Iz nje tvrtka je zaključila da je od 2007. godine do prošlog mjeseca ukupno na popravke Appleovih telefona potrošeno 5,9 milijardi dolara.

Najčešći razlozi popravaka su:

- ispuštanje uređaja iz ruku na pod

- pad telefona u wc, umivaonik, jacuzzi, bazen, jezero ili neku drugu vodenu površinu

- padovi iz krila

- udaranje telefonom o stol

- prolijevanje tekućine po telefonu

A samo u protekloj godini, pokazala je anketa, gotovo je trećina vlasnika na neki način uništila svoj skupocjeni uređaj.

index.hr
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: iPhone: Toliko skup a nije najčvršći ili ??

Post by Krokodil Behko » 22 Sep 2012, 09:45

Piiiiih!!

Hej pa meni je moja stara Nokia, pala u baru. I to doslovno sam muljao
rukom po bari i blatnjavom dnu da je pronadjem i ništa joj nije bilo :plavi
U pitanju je čini mi se Nokia 6230i :hm

I nemoj sad da mi neko kaže da je naakav Iphone i naakav samsung vrijedan
svih tih para. LG pogotovo. Znam tipa koji je kupio prije tri ili četiri godine onaj LG
touch screen i nešto mu se razhebalo poslije svega mjesec dana :dole
online

User avatar
POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 2738
Joined: 24 Dec 2011, 13:53
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha
Contact:
Status: Offline

Re: iPhone: Toliko skup a nije najčvršći ili ??

Post by POSAVLJAK » 22 Sep 2012, 18:59

ne može ovo sranje ni u džep da stane

Post Reply

Return to “Mobiteli”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests