Uređenje doma
Moderator: spacebound
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41557 times
- Been thanked: 28336 times
- Status: Offline
Re: Uređenje doma
Vidi pogleda kod hane u sobi gdje se desava magija , i cuko uziva 
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
Ne, nije tesko za odrzavanje Majo. I ja sam mislila da necu krpu ispustati iz ruku, ali nije tako. Svakodnevno ciscenje i prebrisavanje su vec moja rutinska navika. Imam u kuci dva psa, pa i djeca upadaju u stan nekad u obuci pod isprikom " Samo da uzmem ovo", vec sam navikla da i pod prebrisem vise puta.Maja wrote:Hana lijepo
Imaš zanimljiv pogled dok ručaš u kuhinji
Je li ti teško održavati, s obzirom da je sve bijelo?
Jednom sedmicno izmazem namjestaj koji je od koze obicnom Nivea kremom i da vidis ljepote !
Inace, nemam puno namjestaja, jednostavno ne volim prenachichkano ( jooj, kod moje mame, nema cega nema...) pokoji detalj i to je to.
Nekako sam usvojila ovu skandinavsku jednostavnost, osnovne stvari i sa modernom jednostavnoscu.
Nesto tipa ovo:
Skandinavski trpezarijski sto i stolice ( jednostavnost stila)

-
dacina_curica
Hana skidam kapu, odusevljena sam!
Fantasticno, moderno i prozracno, jednostavno a prelijepo!
P.S. razbolih se od ove trpezarije
P.S. razbolih se od ove trpezarije
Hani, hvala ti kada si nam odškrinula vrata svoga doma. Ukusno i sa puno ljubavi si uredila svoj kutak... Sve mi se dopada, ali trpezarija je sve nadmašila....
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Sile, da nebi bilo zabune, ova trpezarija nije moja, to sam samo postavila sliku skandinavske trpezarije. Htjela sam samo da pokazem upravo tu jednostavnost koju ja volim i po kojem uzoru i ja sebi uredjujem dom.silence wrote:Hani, hvala ti kada si nam odškrinula vrata svoga doma. Ukusno i sa puno ljubavi si uredila svoj kutak... Sve mi se dopada, ali trpezarija je sve nadmašila....![]()
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
eee samo da ti pokazem da se i od nekadasnjeg hodnika moze napraviti mala kupaonica ...kabina je 90x90 i znamo samo da se ne smijemo udebljati
,,ja se drzim za police,,ugradene u zidu ,a to sam ti vec rekla ..
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Calla
- Legenda foruma

Hana.,,,iako sve dominira u pravcu bjele boje koja naime glasi kao dosadna boja po stanu meni se jako svida,
i ja sam se nakon duzeg vremena usudila da malo vise eksperimentisem pa da ove bjele nijanse po kuci zamjenim sa krecenjem zidova u svim drugim bojama ,, narandzastim,,zutim,, zelenim,,bojama bjela mi je sada samo u hodniku i kupaoni. .
AA i Shevalove bojice i njegove hanume u uredenje stana su jako dobro uklopljene sa cjelinom stana dobre mirne atmosfere laminat u boji drveta i lila zidovi,,iako se cini da lila tonovi mogu izazvati nemirnost pri sjedenju u dnevnom boravku ,,meni se ta boja u ovakvom stanu cini kao odmarajuci efekt..
i ja sam se nakon duzeg vremena usudila da malo vise eksperimentisem pa da ove bjele nijanse po kuci zamjenim sa krecenjem zidova u svim drugim bojama ,, narandzastim,,zutim,, zelenim,,bojama bjela mi je sada samo u hodniku i kupaoni. .
AA i Shevalove bojice i njegove hanume u uredenje stana su jako dobro uklopljene sa cjelinom stana dobre mirne atmosfere laminat u boji drveta i lila zidovi,,iako se cini da lila tonovi mogu izazvati nemirnost pri sjedenju u dnevnom boravku ,,meni se ta boja u ovakvom stanu cini kao odmarajuci efekt..
Calla, skandinavski ili jednostavni stil ( kako ga ja zovem) je uslovljen podnebljem u kojem oni zive. Osnova skandinavskog stila uredjenja interijera je upravo u svijetloj boji, dominira bijela boja, desi se da se zidovi toniraju osim u bijeloj u jednu laganu krem boju. Njihovo podneblje je takvo da su zavisni od svjetlosti, te tako taj nedostak nadomjestaju upravo u prostoru u kojem zive.Callaclassicgirl wrote:Hana.,,,iako sve dominira u pravcu bjele boje koja naime glasi kao dosadna boja po stanu meni se jako svida,
Evo postavicu par slika njihovog modernog skandinavskog interijera.
Visoki zidovi...Mislim da se i nebih uklopila nikakva druga boja u ovaj interijer, do bijela. I kod mene u stanu su upravo ti visoki zidovi.

tipicna svedska kuhinja-pod radjen obicno od brodskih dasaka ili plochica, nema staza, tepiha ili bilo kakve prostirke...jedan od vaznh ackenta interijera je i sam pod.

skandinavski seoski stil kuhinje:

dnevni boravak, rijetki detalji, dominira bijela boja da " ubije " sivilo podneblja i unese svjetlost i prostranost, jer boje " zatvaraju" prostor

kombinacije kod interijera ne varijaju puno " jedna od druge "...ostaje ipak onaj njihov, prepoznatljivi skandinavski stil

u modernim stanovima trazi se tkz. " otvoreno rijesenje", slobodan prostor izmedju kuhinje i boravka. Nesto slicno kod mene. Kuhinja ovako nekako uradjeno sa otvorenim planom, da se upravo dobije ta sirina u prostoru, a samim tim i svjetlost u stanu

spavaca soba

i jos jedan pogled na tipicno za skandinavski nacin stanovanja " otvoreno plansko rjesenje"

A na ove zavjese sam bas " pukla " i kupicu ih...njih mogu priustiti sebi, pet puta su jeftinije od masine za mijesti brasno ( al' i to na jedvite jade)

Dakle, rezume...Skandinavci uredjuju svoj interijer prema svom podneblju. Sve je jednostavno, dominiraju svijetle boje zidova, puno paznje se posvecuje izgledu i vrsti poda, neuobicavaju imati " prostirke " u kuci ( nesto kao tip nasih Dalmatinaca). Bitna je svjetlost i otvorenost prostorija.
Ja sam se prilagodila njihovom nacinu, jeste da mi se recimo svidja najvise alpski stil, austrijanci i Svabe se fantasticno" igraju" bojama i detaljima, ali to im i odgovara.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10000 times
- Been thanked: 11890 times
Tvoj izbor Hano, izlgeda perfektno. Medjutim to mu je i mana.
Ja se ne bih mogao osjećati udobno u takvom domu
He...he...Moram da ti kazem na ovo, u moje mame i tetke kad dodjes u stan...amaaaan....nachichkano, nema cega nema...sve k'o u Bosni napravile sebi. Medjutim Behko, kad bi se nasao na mom mjestu , a ja i jesam to ispocetka radila, uredjivala stan da se osjecam " kao kod kuce" ( u Bosni), ali sam vremenom uvidjela da zaista podneblje i njihov tempo i nacin zivota zahtjevaju nesto drugo.Krokodil Behko wrote:Tvoj izbor Hano, izlgeda perfektno. Medjutim to mu je i mana.
Al' opet kazem " Fala dragom Bogu " pa se nekako i ta nasa kuca u Bosni sredjuje, pa sam dusi na volju opremila tamo, naravno onoliko koliko sam mogla sve u nasem stilu. Al' kod nas je to ipak drugacije. Kod nas ti i kone dodju kuci " na zagled ". ( ima i takvih )
Ovdje pak, namjestis sebi da ti je prakticno, lako i jednostavno za odrzavanje.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Ma sto manje stvari to bolje ,ljudi nadzidzaju raznih stvari pa kad se kreci i radi kuca polome se
(ne mogu se okreniti od stvari) 
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Calla
- Legenda foruma

Hana ,,i stil i ukus,,odlican,,,velike prostorije imaju car daljine i vise zraka u takvim prostorijama osjecam se slobodnija za razmisljanje,samo ,u pozadini bi morala imati najmanje dobru i odanu spremacicu kojA bi ovo sve dobro ocistila da uvjek izgleda ovako sredeno,,:)))
Callaclassicgirl wrote:Hana ,,i stil i ukus,,odlican,,,velike prostorije imaju car daljine i vise zraka u takvim prostorijama osjecam se slobodnija za razmisljanje,samo ,u pozadini bi morala imati najmanje dobru i odanu spremacicu kojA bi ovo sve dobro ocistila da uvjek izgleda ovako sredeno,,:)))
Ti me Calla podsjeti na komentar moga muza, kad ga neko priupita , sta ja radim. Onda on odgovori k'o iz topa : " Eno je, okupala podove, sad kupa zidove !"
Valjda ga nervira sto stalno handrljam dzogerom po podovima, a zidovi su mi takvi da ih mogu osvijeziti uvijek sredstvom za pranje, pa ih jednom sedmicno predjem. Nije tesko za odrzavanje jer nema puno stvari, nije da ne ispustam krpu iz ruku, al' moram priznati da su mi prozori najveci zahmet. Veliki su, kisa haman svaki dan pada, pa ti sad ...de, ostavi da budu umackani. Jedna mi prijateljica bas neki dan rece " Ti s' se zaHebala sto imas cvijece na prozorima, stavi AJAX, vidis da to zahtjevaju tvoji prozori !"
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Hana uredna zena
, Ps pusil se kod tebe kuci 
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
Da, al' samo u kuhinji kraj flekta i otvorenog prozora.Rum wrote:Hana uredna zena, Ps pusil se kod tebe kuci
Kod mene moras da budes pripravan na ovako nesto, pogledaj :

Rum wrote:Ma sto manje stvari to bolje ,ljudi nadzidzaju raznih stvari pa kad se kreci i radi kuca polome se(ne mogu se okreniti od stvari)
Nije to džiđanje, nego su potrebe... Sve to što nam treba nije mnogo, ali je mnogo kada se smjesti u nekih šezdesetak kvadrata... I onda stvarno kada dođe krečenje ili veliko spremanje, nema se kud okrenuti... Nisu problem stvari, problem je prostor...
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Kako nije ima prostora, evo gledam ovi stranci dijasporci (svabe svedjani,itd), naprave kuce 100 spratova , i na kraju spavaju u garazama , a gore navukli stvari ko misevi , i spavaju u garazi koja je sredjena ima lavabo i slicno (takodje puna ) , nas narod je navikao da nadzidza ko missilence wrote:Rum wrote:Ma sto manje stvari to bolje ,ljudi nadzidzaju raznih stvari pa kad se kreci i radi kuca polome se(ne mogu se okreniti od stvari)
Nije to džiđanje, nego su potrebe... Sve to što nam treba nije mnogo, ali je mnogo kada se smjesti u nekih šezdesetak kvadrata... I onda stvarno kada dođe krečenje ili veliko spremanje, nema se kud okrenuti... Nisu problem stvari, problem je prostor...
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
Ne govorim o njima, megalomanima...i ja se zapitam za šta će im te ogromne kuće koje se ne koristeRum wrote:Kako nije ima prostora, evo gledam ovi stranci dijasporci (svabe svedjani,itd), naprave kuce 100 spratova , i na kraju spavaju u garazama , a gore navukli stvari ko misevi , i spavaju u garazi koja je sredjena ima lavabo i slicno (takodje puna ) , nas narod je navikao da nadzidza ko missilence wrote:Rum wrote:Ma sto manje stvari to bolje ,ljudi nadzidzaju raznih stvari pa kad se kreci i radi kuca polome se(ne mogu se okreniti od stvari)
Nije to džiđanje, nego su potrebe... Sve to što nam treba nije mnogo, ali je mnogo kada se smjesti u nekih šezdesetak kvadrata... I onda stvarno kada dođe krečenje ili veliko spremanje, nema se kud okrenuti... Nisu problem stvari, problem je prostor...(i cuvaju kuce za duhove a spavaju u garazama
) ..
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Calla
- Legenda foruma

Rum wrote:Kako nije ima prostora, evo gledam ovi stranci dijasporci (svabe svedjani,itd), naprave kuce 100 spratova , i na kraju spavaju u garazama , a gore navukli stvari ko misevi , i spavaju u garazi koja je sredjena ima lavabo i slicno (takodje puna ) , nas narod je navikao da nadzidza ko missilence wrote:Rum wrote:Ma sto manje stvari to bolje ,ljudi nadzidzaju raznih stvari pa kad se kreci i radi kuca polome se(ne mogu se okreniti od stvari)
Nije to džiđanje, nego su potrebe... Sve to što nam treba nije mnogo, ali je mnogo kada se smjesti u nekih šezdesetak kvadrata... I onda stvarno kada dođe krečenje ili veliko spremanje, nema se kud okrenuti... Nisu problem stvari, problem je prostor...(i cuvaju kuce za duhove a spavaju u garazama
) ..
aa cudno,,da
ali ima ljudi koji se zasite tog velikog zivotnog prostora pa valjda iz inata krenu se opet smanjivati i skucivati u manji prostor
kako su nekada dok su bili mladi krenuli od jedne sobe ..
moram priznati da sam i j a od ove godine pola kuce iznajmila jer mi je previse prostora za odrzavanje ..
djeca porasla izasla imaju svoj zivotni prostor treba to sve odrzavati i namjestati a ja nisam cesto kuci vise sam vani i na putu ali ipak nisam se odlucila da spavam u garazi ,,nego sam se skoncentrisala na jedan sprat skockala ga po nasoj potrebi i
milim da je 100kvadratnih metara