Neka ga.
Nadam se da će korona pokositi njegove glasače, pošto nisu ni zaslužili bolju sudbinu
Moderator: Krokodil Behko

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
-Vec ovo spomenuh u nekoj zajebanciji ranije ali eknomisti ne razmisljaju drugojacije, nego samo u brojevima. Pustiti da pomlati ove iznad 75-80 godina i smanjiti troskove.Skin wrote: 08 Mar 2020, 11:20 hvale ljudi ovaj graf, kojeg je napravila novinarka za the economist. uz min kompleksnih detalja modeliranja epidemije, slikovito prenosi poentu: bolje da duze traje da bi zdravstveni sistem mogao izdrzati

pa zasto je problem rezati budzet , to je dio ekonomisanja u domacinstvu, narocito u vanrednim okolnostimaMirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:10
-Za posao koristim javni prevoz. Voz + autobus (100 eura). Mogucnost zaraze ogromna. Da idem autom treba mi 300 eura plus amortizacija auta. Sta raditi? 200 eura tako fali u budjetu, negdje moras rezati. Haj budi pametan.

Pa jeste problem. Zena vec ide na prinudni odmor, koji se moze pretvoriti u otkaz i nije onda samo pitanje 200 eura nego mnogo vise.Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:31pa zasto je problem rezati budzet , to je dio ekonomisanja u domacinstvu, narocito u vanrednim okolnostimaMirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:10
-Za posao koristim javni prevoz. Voz + autobus (100 eura). Mogucnost zaraze ogromna. Da idem autom treba mi 300 eura plus amortizacija auta. Sta raditi? 200 eura tako fali u budjetu, negdje moras rezati. Haj budi pametan.![]()
pazi se![]()

eh moj Mirelamko, ja sam sama, pa je bilo vanrednih trsokova , zelim reci, nitko nije sretan kad mu se desava finansijska krizaMirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:38Pa jeste problem. Zena vec ide na prinudni odmor, koji se moze pretvoriti u otkaz i nije onda samo pitanje 200 eura nego mnogo vise.Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:31
pa zasto je problem rezati budzet , to je dio ekonomisanja u domacinstvu, narocito u vanrednim okolnostima![]()
pazi se![]()
Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:41eh moj Mirelamko, ja sam sama, pa je bilo vanrednih trsokova , zelim reci, nitko nije sretan kad mu se desava finansijska krizaMirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:38
Pa jeste problem. Zena vec ide na prinudni odmor, koji se moze pretvoriti u otkaz i nije onda samo pitanje 200 eura nego mnogo vise.
tvoja supruga ako dobije otkaz, dobit ce pomoc od drzave ; isto kao sto je moja priajtlejic asa dvoje male djece dobila u janurau u US , ali dobija pomoc od drzave ; zato kazem, nisu takve situacije sa psolovima rijetke, vec obratno, sve vise osoba gubi poslove sirom svijeta![]()

ma nemoguce da to ne rade u ItalijiMirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:57Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:41
eh moj Mirelamko, ja sam sama, pa je bilo vanrednih trsokova , zelim reci, nitko nije sretan kad mu se desava finansijska kriza
tvoja supruga ako dobije otkaz, dobit ce pomoc od drzave ; isto kao sto je moja priajtlejic asa dvoje male djece dobila u janurau u US , ali dobija pomoc od drzave ; zato kazem, nisu takve situacije sa psolovima rijetke, vec obratno, sve vise osoba gubi poslove sirom svijeta![]()
![]()
![]()
![]()
Ma ok smo. Nije vise pitanje virusa kako ti kazes. Jedna cura je blokirana i skolu radi on line, ali osjecaj karantina, zatvorenosti, izolacije je kod nje povecan, pogotovo sto nije sa nama. Maloprije cujem prijateljicu u Milanu, sinoc stampedo iz Milana kada se saznalo za nove mjere. Ljudi bjeze.Skin wrote: 08 Mar 2020, 12:35 nadam se da ste vi dobro tamo, furli.
da, izazvat ce tektonske poremecaje u ekonomskom smislu.
ali iza brojki i grafova su ljudske sudbine - jutros vidjeh jedan dobar pokusaj novinara da dokumentuje ljudske price iza ovog uzasa sa koronom.
od efekata koje izolacija i karantin imaju na psihu, porasta samoubistava i mentalnih oboljenja, do nepredvidljivog ponasanja mase, tipa onog stampeda na aerodromima u italiji (ljudi bjeze iz italije zbog mjera i najave izolacije do aprila), do studenata koji diplomiraju bez prisustva najblizih itd.
Ko zna sta je moguce? U normalnim uslovima imas pomoc 6 mjeseci, 60% dohotka, poslije toga je fala lijepo i zivio. Da ne pomislis da me je nesto strah i da ima panike, prezivjelo se mnogo gorih situacija, ali nisu i djeca. Za njih je nesto novo, nepoznato, neprihvatljivo i neprijatno.
Nešto sam juce čitao o tome koliko bi kanadski zdravstveni sistem bio spreman da se suoči sa epidemijom corone. Nimalo optimistično.Skin wrote: 08 Mar 2020, 11:20 hvale ljudi ovaj graf, kojeg je napravila novinarka za the economist. uz min kompleksnih detalja modeliranja epidemije, slikovito prenosi poentu: bolje da duze traje da bi zdravstveni sistem mogao izdrzati

pa, da, upravo takav nacin pomoci sam pretpostavila, a za djecu, pa nisu vise male, mozes im objasnitiMirelam wrote: 08 Mar 2020, 13:12Ko zna sta je moguce? U normalnim uslovima imas pomoc 6 mjeseci, 60% dohotka, poslije toga je fala lijepo i zivio. Da ne pomislis da me je nesto strah i da ima panike, prezivjelo se mnogo gorih situacija, ali nisu i djeca. Za njih je nesto novo, nepoznato, neprihvatljivo i neprijatno.
Sa tom vrstom pomoci dolazis u ratno stanje. Ne znam mozes li to shvatiti. Ja shvatam vrlo dobro..Venera wrote: 08 Mar 2020, 13:14pa, da, upravo takav nacin pomoci sam pretpostavila, a za djecu, pa nisu vise male, mozes im objasnitiMirelam wrote: 08 Mar 2020, 13:12
Ko zna sta je moguce? U normalnim uslovima imas pomoc 6 mjeseci, 60% dohotka, poslije toga je fala lijepo i zivio. Da ne pomislis da me je nesto strah i da ima panike, prezivjelo se mnogo gorih situacija, ali nisu i djeca. Za njih je nesto novo, nepoznato, neprihvatljivo i neprijatno.![]()

mogu shvatiti, ali ti se ne zelis pomiriti sa istom

a zar sam mu to "zabranila"