Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9824 times
Been thanked: 11555 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Krokodil Behko »

Skin wrote: 08 Mar 2020, 10:52 ima li planeti spasa od ove budale

Neka ga.
Nadam se da će korona pokositi njegove glasače, pošto nisu ni zaslužili bolju sudbinu
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3315 times

Post by Skin »

hvale ljudi ovaj graf, kojeg je napravila novinarka za the economist. uz min kompleksnih detalja modeliranja epidemije, slikovito prenosi poentu: bolje da duze traje da bi zdravstveni sistem mogao izdrzati
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 52523 times
Been thanked: 9320 times

Post by ElTriconi »

Sta bi bilo da te oto safata a nema mjesta u bolnici/aparata? Dje bi te poslali i sta bi dalje bilo? 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Post by Trafalgar Law »

...
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 346 times

Post by Mirelam »

Skin wrote: 08 Mar 2020, 11:20 hvale ljudi ovaj graf, kojeg je napravila novinarka za the economist. uz min kompleksnih detalja modeliranja epidemije, slikovito prenosi poentu: bolje da duze traje da bi zdravstveni sistem mogao izdrzati
-Vec ovo spomenuh u nekoj zajebanciji ranije ali eknomisti ne razmisljaju drugojacije, nego samo u brojevima. Pustiti da pomlati ove iznad 75-80 godina i smanjiti troskove.
-Italija ide u recesiju a moguce i drugi u zavisnosti od razvoja situacije. Ako se prekine prehrambeni lanac, zahtijeva trazenje novih resursa koji su dodatni trosak u obliku vremena, novca, kvaliteta. Neminovna kasnjenja za isporuku, prouzrokuju pad kvaliteta, tempistike u buducnosti, pojacane resurse, pad na burzi,...
-Za posao koristim javni prevoz. Voz + autobus (100 eura). Mogucnost zaraze ogromna. Da idem autom treba mi 300 eura plus amortizacija auta. Sta raditi? 200 eura tako fali u budjetu, negdje moras rezati. Haj budi pametan.
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:10
-Za posao koristim javni prevoz. Voz + autobus (100 eura). Mogucnost zaraze ogromna. Da idem autom treba mi 300 eura plus amortizacija auta. Sta raditi? 200 eura tako fali u budjetu, negdje moras rezati. Haj budi pametan.
pa zasto je problem rezati budzet , to je dio ekonomisanja u domacinstvu, narocito u vanrednim okolnostima :rumenko

pazi se :pusa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

nadam se da ste vi dobro tamo, furli.
da, izazvat ce tektonske poremecaje u ekonomskom smislu.
ali iza brojki i grafova su ljudske sudbine - jutros vidjeh jedan dobar pokusaj novinara da dokumentuje ljudske price iza ovog uzasa sa koronom.
od efekata koje izolacija i karantin imaju na psihu, porasta samoubistava i mentalnih oboljenja, do nepredvidljivog ponasanja mase, tipa onog stampeda na aerodromima u italiji (ljudi bjeze iz italije zbog mjera i najave izolacije do aprila), do studenata koji diplomiraju bez prisustva najblizih itd.
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:31
Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:10
pa zasto je problem rezati budzet , to je dio ekonomisanja u domacinstvu, narocito u vanrednim okolnostima :rumenko

Pa jeste problem. Zena vec ide na prinudni odmor, koji se moze pretvoriti u otkaz i nije onda samo pitanje 200 eura nego mnogo vise.
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:38
Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:31

Pa jeste problem. Zena vec ide na prinudni odmor, koji se moze pretvoriti u otkaz i nije onda samo pitanje 200 eura nego mnogo vise.
eh moj Mirelamko, ja sam sama, pa je bilo vanrednih trsokova , zelim reci, nitko nije sretan kad mu se desava finansijska kriza

tvoja supruga ako dobije otkaz, dobit ce pomoc od drzave ; isto kao sto je moja priajtlejic asa dvoje male djece dobila u janurau u US , ali dobija pomoc od drzave ; zato kazem, nisu takve situacije sa psolovima rijetke, vec obratno, sve vise osoba gubi poslove sirom svijeta :123
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:41
Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:38

eh moj Mirelamko, ja sam sama, pa je bilo vanrednih trsokova , zelim reci, nitko nije sretan kad mu se desava finansijska kriza

tvoja supruga ako dobije otkaz, dobit ce pomoc od drzave ; isto kao sto je moja priajtlejic asa dvoje male djece dobila u janurau u US , ali dobija pomoc od drzave ; zato kazem, nisu takve situacije sa psolovima rijetke, vec obratno, sve vise osoba gubi poslove sirom svijeta :123
:plavi :plavi :plavi
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:57
Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:41

ma nemoguce da to ne rade u Italiji :hm
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

Skin wrote: 08 Mar 2020, 12:35 nadam se da ste vi dobro tamo, furli.
da, izazvat ce tektonske poremecaje u ekonomskom smislu.
ali iza brojki i grafova su ljudske sudbine - jutros vidjeh jedan dobar pokusaj novinara da dokumentuje ljudske price iza ovog uzasa sa koronom.
od efekata koje izolacija i karantin imaju na psihu, porasta samoubistava i mentalnih oboljenja, do nepredvidljivog ponasanja mase, tipa onog stampeda na aerodromima u italiji (ljudi bjeze iz italije zbog mjera i najave izolacije do aprila), do studenata koji diplomiraju bez prisustva najblizih itd.
Ma ok smo. Nije vise pitanje virusa kako ti kazes. Jedna cura je blokirana i skolu radi on line, ali osjecaj karantina, zatvorenosti, izolacije je kod nje povecan, pogotovo sto nije sa nama. Maloprije cujem prijateljicu u Milanu, sinoc stampedo iz Milana kada se saznalo za nove mjere. Ljudi bjeze.
Last edited by Mirelam on 08 Mar 2020, 13:12, edited 1 time in total.
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:58
Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 12:57

Ko zna sta je moguce? U normalnim uslovima imas pomoc 6 mjeseci, 60% dohotka, poslije toga je fala lijepo i zivio. Da ne pomislis da me je nesto strah i da ima panike, prezivjelo se mnogo gorih situacija, ali nisu i djeca. Za njih je nesto novo, nepoznato, neprihvatljivo i neprijatno.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Skin wrote: 08 Mar 2020, 11:20 hvale ljudi ovaj graf, kojeg je napravila novinarka za the economist. uz min kompleksnih detalja modeliranja epidemije, slikovito prenosi poentu: bolje da duze traje da bi zdravstveni sistem mogao izdrzati
Nešto sam juce čitao o tome koliko bi kanadski zdravstveni sistem bio spreman da se suoči sa epidemijom corone. Nimalo optimistično.

Ali, kad čitaš o Indiji, Pakistanu i Bangladeshu, tek onda se obeshrabris. Indija se sprema za epidemiju, znaju i oni da je ne mogu izbjeći. Zdravstveni sistem im ima manjka 3 miliona zdravstvenih radnika, da ne pričam o krevetima.

Ako tamo udari svom snagom, samo Bog zna sta se može desiti.
. . . . . . . . .
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 13:12
Venera wrote: 08 Mar 2020, 12:58

Ko zna sta je moguce? U normalnim uslovima imas pomoc 6 mjeseci, 60% dohotka, poslije toga je fala lijepo i zivio. Da ne pomislis da me je nesto strah i da ima panike, prezivjelo se mnogo gorih situacija, ali nisu i djeca. Za njih je nesto novo, nepoznato, neprihvatljivo i neprijatno.
pa, da, upravo takav nacin pomoci sam pretpostavila, a za djecu, pa nisu vise male, mozes im objasniti :ok
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

Venera wrote: 08 Mar 2020, 13:14
Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 13:12
pa, da, upravo takav nacin pomoci sam pretpostavila, a za djecu, pa nisu vise male, mozes im objasniti :ok
Sa tom vrstom pomoci dolazis u ratno stanje. Ne znam mozes li to shvatiti. Ja shvatam vrlo dobro..
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Mirelam wrote: 08 Mar 2020, 13:18
Venera wrote: 08 Mar 2020, 13:14

Sa tom vrstom pomoci dolazis u ratno stanje. Ne znam mozes li to shvatiti. Ja shvatam vrlo dobro..
mogu shvatiti, ali ti se ne zelis pomiriti sa istom :rumenko
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

pa smije li se covjek pozaliti na prave probleme, sta ti je ljubice
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Skin wrote: 08 Mar 2020, 13:43 pa smije li se covjek pozaliti na prave probleme, sta ti je ljubice
a zar sam mu to "zabranila" :rumenko
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8993 times
Been thanked: 5745 times

Post by Mister No »

FB_IMG_1583539115821.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
The Dark Side Of The Forum...
Post Reply

Return to “Zdravlje”