Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2696 times
Been thanked: 8353 times
Status: Online

Re: Korona virus

Post by Duminjo » 11 Mar 2020, 12:56

Vjetar wrote: 11 Mar 2020, 12:46 :lupa I onda se sjetim stanja u našem zdravstvu. Fkt ne daj Bože da se to kod nas proširi, kao npr u Italiji što je... Ako je uopće i moguće spriječiti širenje ovakve zaraze.
Gledam kako hrvati rade. Dolaze im na adresu, uzimaju nalaze i uzroci putuju za Zagreb pa obrada pa kurci palci pa valja docekat rezultate..
Ovi na zaoadu postavili kucice na ulici i testriaju ljude u autima 😂..
Eh ako je Hrvatska tolko zaostala za zapadnom, a mi jesmo za hrvatskom, kako tek onda to kod nas ide..

I sto se hrvata tice.. Mislim da dosta guraju pod tepih. Treba sacekat da plenkovic osigura fotelju

U SLOVENIJI uciteljica zaražena :lupa

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 24 times
Status: Offline

Post by Vjetar » 11 Mar 2020, 13:03

Šuti. Nije se sa ovim zezati. Talijani su vidjeli šta je ovo u stvari, nadati se da mi nećemo. Ali ne znam na osnovu čega biti optimističan.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2696 times
Been thanked: 8353 times

Post by Duminjo » 11 Mar 2020, 13:06

FBiH protiv koronavirusa: Imamo 140 respiratora

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava » 11 Mar 2020, 13:07

Malo..
.

Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times

Post by Vrag » 11 Mar 2020, 13:08

Talijani su glupi bili. Oni su bolesne sa drugim bolesnicima stavljali i sad imaju sranje kakvo imaju. Nema se tu sta, ako uspiju iskopati neki lijek i to je to. Sirenje ne mozes silom zaustaviti, samo milom.
Vidio sam izvjestaj iz banke i najgori scenariji mozemo ocekivati.
Last edited by Vrag on 11 Mar 2020, 13:12, edited 1 time in total.

shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack » 11 Mar 2020, 13:08

Duminjo wrote: 11 Mar 2020, 13:06 FBiH protiv koronavirusa: Imamo 140 respiratora
dumi, shto si 'vako aktivan na ovoj temi?
prpa a ?
KIAORA

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vjetar » 11 Mar 2020, 13:11

Duminjo wrote: 11 Mar 2020, 13:06 FBiH protiv koronavirusa: Imamo 140 respiratora
A ako bude više potrebno, od RS će tražiti? :lupa

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2776 times
Been thanked: 22957 times

Post by HAVANA » 11 Mar 2020, 13:13

Duminjo wrote: 11 Mar 2020, 12:56
Vjetar wrote: 11 Mar 2020, 12:46 :lupa I onda se sjetim stanja u našem zdravstvu. Fkt ne daj Bože da se to kod nas proširi, kao npr u Italiji što je... Ako je uopće i moguće spriječiti širenje ovakve zaraze.
Gledam kako hrvati rade. Dolaze im na adresu, uzimaju nalaze i uzroci putuju za Zagreb pa obrada pa kurci palci pa valja docekat rezultate..
Eh ako je Hrvatska tolko zaostala za zapadnom, a mi jesmo za hrvatskom, kako tek onda to kod nas ide..

I sto se hrvata tice.. Mislim da dosta guraju pod tepih. Treba sacekat da plenkovic osigura fotelju

Image
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 11 Mar 2020, 13:15

Fuddo wrote: 10 Mar 2020, 20:35
HAVANA wrote: 10 Mar 2020, 20:32

49 al ko da mi je 48.
Bizi bolan sam nas prepadaju bezveze,
Od nas se granate odbijale a nece korona
Image

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 11 Mar 2020, 13:16

Imam nako dezinfekciono sredstvo,ja sam to tolko nasprico od steka do stolova da cu umrijet od njega.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15095 times
Been thanked: 14866 times

Post by Dori » 11 Mar 2020, 13:18

Vjetar wrote: 11 Mar 2020, 13:03 Šuti. Nije se sa ovim zezati. Talijani su vidjeli šta je ovo u stvari, nadati se da mi nećemo. Ali ne znam na osnovu čega biti optimističan.
Ma oni se nekako i ljube, grle sa svima....Bas su "prisni"...A pranje ruku im bas i nije navika....
Kod Skandinavaca je ovaj rizik puno manji :D.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Mar 2020, 13:20

spacebound wrote: 11 Mar 2020, 12:15 Evo zasto:

Nove mjere u BiH: Svi koji se vrate iz Njemačke, Španije i Francuske moraju u karantin

Od jučer je na snazi nova mjera Kriznog štaba Federacije zbog koronavirusa što podrazumijeva obaveznu karantinu za sve koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske.
Ranije je odluka o karantinu važila za osobe koje se vraćaju iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje. Novom odlukom sada znači da svi oni koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske moraju 14 dana u karantin.

U kućnoj izolaciji 161 osoba nakon dolaska iz Berlina na aerodrom u Tuzli

Ta odluka se već počela primjenjivati od sinoć, kada je grupa od 161 putnika koja je sinoć iz Berlina sletjela na Međunarodni aerodrom u Tuzli završila je u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji.

Nakon redovnih sigurnosnih provjera, prema tvrdnjama putnika koji se nalazio na ovom letu, svim putnicima je izdato rješenje o odlasku u 14-dnevnu kućnu izolaciju. preglede putnika vrše ljekari i sanitarni inspektori koji izdaju rješenja o odlasku u 14-dnevni kućni karantin.

U izolaciji 35 učenika i tri profesora iz sarajevske Druge gimnazije nakon povratka iz Njemačke

"Te procedure ranije su primjenjivane prema svim putnicima koji dolaze s područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, a od jučer se to, prema Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosi i na osobe koje dolaze i iz Francuske, Njemačke i Španije. Cilj je praćenje daljnje epidemiološke situacije i poduzimanje mjera sprečavanja i eventualno ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane koronavirusom", rekao je za Klix.ba direktor tuzlanskog aerodroma Esed Mujačić.

Osobe kojima se izda ovo rješenje mogu se i žaliti, ali žalba ne odlaže izvršenje naredbe.

Ostaje otvoreno pitanje kako će osobe koje su zaposlene u nekoj od navedenih zemalja, a ukoliko se u narednih 14 dana moraju vratiti na posao, opravdati odsustvo.

Također, ne zna se na koji će se način nadgledati poštivanje odluke o provođenju karantina.
A ja se baš nameračio u Valenciu...

Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times

Post by Vrag » 11 Mar 2020, 13:26

A meni moonca rekla da sam puko sto perem ruke poslije haman svakog dodira, rukovanja... 😂

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vjetar » 11 Mar 2020, 13:28

Dori wrote: 11 Mar 2020, 13:18
Vjetar wrote: 11 Mar 2020, 13:03 Šuti. Nije se sa ovim zezati. Talijani su vidjeli šta je ovo u stvari, nadati se da mi nećemo. Ali ne znam na osnovu čega biti optimističan.
Ma oni se nekako i ljube, grle sa svima....Bas su "prisni"...A pranje ruku im bas i nije navika....
Ma ne bih ja rekao da je tako prosto. Možeš ti prati ruke i 50 puta dnevno, a opet možeš doći u kontakt sa virusom, ako je sveprisutan :cudi

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 11 Mar 2020, 13:31

Vjetar wrote: 11 Mar 2020, 13:28
Dori wrote: 11 Mar 2020, 13:18

Ma ne bih ja rekao da je tako prosto. Možeš ti prati ruke i 50 puta dnevno, a opet možeš doći u kontakt sa virusom, ako je sveprisutan :cudi
To da...ali zasto je bas tako eskaliralo u Italiji? Ko zna...Mozda je i to jedan od razloga.... :hm

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 11 Mar 2020, 13:33

Dorian wrote: 11 Mar 2020, 13:20
spacebound wrote: 11 Mar 2020, 12:15 Evo zasto:

Nove mjere u BiH: Svi koji se vrate iz Njemačke, Španije i Francuske moraju u karantin

Od jučer je na snazi nova mjera Kriznog štaba Federacije zbog koronavirusa što podrazumijeva obaveznu karantinu za sve koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske.
Ranije je odluka o karantinu važila za osobe koje se vraćaju iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje. Novom odlukom sada znači da svi oni koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske moraju 14 dana u karantin.

U kućnoj izolaciji 161 osoba nakon dolaska iz Berlina na aerodrom u Tuzli

Ta odluka se već počela primjenjivati od sinoć, kada je grupa od 161 putnika koja je sinoć iz Berlina sletjela na Međunarodni aerodrom u Tuzli završila je u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji.

Nakon redovnih sigurnosnih provjera, prema tvrdnjama putnika koji se nalazio na ovom letu, svim putnicima je izdato rješenje o odlasku u 14-dnevnu kućnu izolaciju. preglede putnika vrše ljekari i sanitarni inspektori koji izdaju rješenja o odlasku u 14-dnevni kućni karantin.

U izolaciji 35 učenika i tri profesora iz sarajevske Druge gimnazije nakon povratka iz Njemačke

"Te procedure ranije su primjenjivane prema svim putnicima koji dolaze s područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, a od jučer se to, prema Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosi i na osobe koje dolaze i iz Francuske, Njemačke i Španije. Cilj je praćenje daljnje epidemiološke situacije i poduzimanje mjera sprečavanja i eventualno ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane koronavirusom", rekao je za Klix.ba direktor tuzlanskog aerodroma Esed Mujačić.

Osobe kojima se izda ovo rješenje mogu se i žaliti, ali žalba ne odlaže izvršenje naredbe.

Ostaje otvoreno pitanje kako će osobe koje su zaposlene u nekoj od navedenih zemalja, a ukoliko se u narednih 14 dana moraju vratiti na posao, opravdati odsustvo.

Također, ne zna se na koji će se način nadgledati poštivanje odluke o provođenju karantina.
A ja se baš nameračio u Valenciu...
Sta ovo sad znaci za robni promet? Ako natovarim kamion u petak,ovde je u ponedeljak.Od belgije preko njemacke,austrije,slovenije,hrvatske...Hoce li moci uci?Haj znaj.Joj ludila.

KREMENAC
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by KREMENAC » 11 Mar 2020, 13:34

hoce ako ga robot vozi

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 11 Mar 2020, 13:41

Duminjo wrote: 11 Mar 2020, 12:56

Ništa od ovog što pišeš nije točno. Hrvatska je možda i najbolje reagirala. I što je najvažnije daleko prije svih ostalih zemalja. Razlog tome proizlazi iz činjenice da su Hrvatsku na početku epidemije posjetili turisti iz Wuhana. Već tada su se mjere počele poduzimati
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 11 Mar 2020, 13:43

Vrag wrote: 11 Mar 2020, 13:26 A meni moonca rekla da sam puko sto perem ruke poslije haman svakog dodira, rukovanja... 😂
Ko ti je rekao?! :plavi

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 4019 times
Been thanked: 3806 times

Post by uvijek_kontra » 11 Mar 2020, 13:44

U Sloveniji ima zarazenih vise nego sto se o tome pise i prica. Doktor isao na skijanje u Italiju, a radi u starackom domu. Tek kad se razbolio, rekao je di je bio. Naravno, 7 radnika vec se razboljelo od tad.

Vise ucitelja, njihovih clanova famelije itd. Oni sto bi trebali znati najvise, najvise su ujebali situaciju.

Malo prije pise mi drugarica cija mama radi na odjelenju ginekologije u UKC Ljubljana. Skoro svi radnici imaju virus. Neki su se razboljeli, neki jos uvijek ne. Nitko ne pise o tome. Rade i hodaju hodnicima, kao da nista nije.

Kasno je za zaustavljanje bilo cega.
Ljudi se nimalo ne trude da slusaju upute.
Neki i dalje odmahuju rukom, kao, nije to nista, obicna gripa dok drugi smatrajo da je vojno stanje pa kupuju hranu na mjesec. Ko zna sta nas ceka. Za sebe ne bojim se, al se bojim za roditelje, dedu.. I sto je najgore, svi su vani, trebali bi polako kuci svi do maja ali ne znam sad vise jel bolje da dodju kuci, il ostanu di jesu.

Potrazite clanak dr. Daniele Macchini. Informacije iz prve ruke.

P. S. Slazem se. Od svih drzava, Hrvatska je najbolje odreagovala i pripremila se na najgore.
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“

Post Reply

Return to “Zdravlje”