https://www.worldometers.info/coronavirus/Fuddo wrote: 22 Mar 2020, 20:36Dje majke ti pratis te cifre?Socrates wrote: 22 Mar 2020, 20:32
Ne vjerujem da iko zna koja je najbolja taktika. Južna Koreja, ako je vjerovati njihovim brojevima, se dosta uspješno nosi sa ovim jer su testirali rano i prilično neselektivno.
Ameri su zakasnili sa testiranjem, pa sad više niko ne zna kako da se nosi sa ovim.
Eto, već ih je 14550 novih danas. Možda će i danas nagurati do 20000. Treba uzeti u obzir da su ovo rezultati testova od prije nekoliko dana. Oni sve testove šalju u centralnu laboratoriju na potvrdu.
Imaju skoro 100 mrtvih danas.
Korona virus
Moderator: Krokodil Behko
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Korona virus
. . . . . . . . .
- HAVANA
- Forumaš godine
- Has thanked: 2805 times
- Been thanked: 23170 times
Ne shvatam ljude koji ne mogu da se pomire sa finansijskim gubitkom. Tako je kako je. Svi padamo na glavu i o jadu cemo se zabaviti, obavezama, kreditima... Sta cu sad, ne moze na silu. Cucni, klekni, padni... Kad dodje vrijeme ustani...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- HAVANA
- Forumaš godine
Nek mi ne kasljemo, jebo homologacije, turiste i betone.
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13962 times
- Been thanked: 23082 times
Ma boli njega kurac, njemu samo osmaci sestaci i turbodizeli na pameti...havana nemoj se zajebavat.
Dozvolite da se obratimo
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
situacije u migrantskim kampovima nisu u skladu ni sa kakvim mjeramaHAVANA wrote: 22 Mar 2020, 20:29 Nesto mi nema logike da se toliko siri uz ove mjere. Zavisi od proslih 10 dana. Znacemo brzo...
ljudi žive u tim smještajima u veliim grupama
zanimljivo da u moru vijesti nema ništa o tome , pali u drugi plan...dok nedobog ne dođu u prvi
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- HAVANA
- Forumaš godine
Ma ni na kraj pameti. Zakljuco sve i cao. Nego me ovaj prevoznik pegla, ostalo mi 13 komada u belgiji, on bi na silu da dovuce. Jok rocko. Havana trosjed zaduzio.
- Skin
- Inventar foruma
- Has thanked: 2937 times
- Been thanked: 3314 times
cini se najlogicnijim, ali najvise zbog konteksta situacije u kojoj se mi nalazimo. testiranje bi svakako trebalo biti primarna strategija u zemlji u kojoj je i sve drugo ispunjeno, gdje su jednako jaki sistemi potpore za sva tri aspekta ovog problema (epidemioloski, klinicki i dijagnosticki). nijedna zemlja nije na ovo spremna, ali vece sanse imaju razvijenije zemlje. npr. njemacka, singapur, juzna koreja.Krokodil Behko wrote: 22 Mar 2020, 20:13Pa to, to.Skin wrote: 22 Mar 2020, 20:05
zbunjujuce je da li je zaistq masovno testiranje strategija koja povecava sanse. u njemackoj je kljucna stvar to sto su im bolnice dobro opremljene. bitno je testiranje zbog brojeva i istrazivanja, ali ako nema drugih aspekata na zadovoljavajucem nivou, ne znam ...
kod nas civilna zastita kaze nista masovno testiranje, testirati samo one koji pokazu simptome i to po procjeni i one koji su dosli iz kriticnih zemalja ili bili u kontaktu sa pozitivnim.
bio je eto i slucaj 2x testiranih negativnih pa se ispostavi da su pozitivni. apsolutno je sve lutrija![]()
Zbog istraživanja i utvrđivanja stope zaraženosti, stope smrtnosti, kao i sa imunološkog aspekta.
I ja sam za to, da se testiraju samo oni koji pokažu simptome, ili oni koji su bili u kontaktu s licima, za koje se ispostavilo, da su pokupili virus.
mi situaciju trebamo izbjeci, a ne ulaziti u nju pa virus kao pobjedjivati, jer nase zdravstvo bi odmah kolabiralo. koliko god da kritikuju onog solaka, cini mi se da ima neku poentu sto se tice prioriteta. ako sam ga dobro razumjela, bitnije je sada sprijeciti kontakte po svaku cijenu, socijalna distanca i mjere zabrane bilo kakvog kretanja nego sprovoditi masovna testiranja. bitno je i jedno i drugo, podjednako, ali ako ne mozemo oboje, bolje je sada sprijeciti kontakte nego modelirati klastere. (joj sto je jezivo, ova policija sa razglasom)
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3907 times
- Been thanked: 2942 times
skrati ove postove,nemogu ja ovoliko citat .... 

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Kineska vlada objavila da u Wuhanu otvara javni saobraćaj i da zdravi ljudi mogu na posao.
Nakon dva mjeseca potpunog karantina. Šta se tamo dešavalo niko živ ne zna. Ko zna kako su oni to zaustavljali.
Nakon dva mjeseca potpunog karantina. Šta se tamo dešavalo niko živ ne zna. Ko zna kako su oni to zaustavljali.
. . . . . . . . .
- Skin
- Inventar foruma
planetaran i kompleksan problem. isprobavaju taktike.. negdje upali nesto, negdje nesto drugo, ocito. ali definitivno ne onako suluda taktika borisa johnsona o kolektivnom imunitetu. zasnovana na pogresnim procjenama i sva sreca da su na imperijalu rekli da su se zeznuli i da su promijenili plan.Socrates wrote: 22 Mar 2020, 20:32Ne vjerujem da iko zna koja je najbolja taktika. Južna Koreja, ako je vjerovati njihovim brojevima, se dosta uspješno nosi sa ovim jer su testirali rano i prilično neselektivno.Skin wrote: 22 Mar 2020, 20:05
zbunjujuce je da li je zaistq masovno testiranje strategija koja povecava sanse. u njemackoj je kljucna stvar to sto su im bolnice dobro opremljene. bitno je testiranje zbog brojeva i istrazivanja, ali ako nema drugih aspekata na zadovoljavajucem nivou, ne znam ...
kod nas civilna zastita kaze nista masovno testiranje, testirati samo one koji pokazu simptome i to po procjeni i one koji su dosli iz kriticnih zemalja ili bili u kontaktu sa pozitivnim.
bio je eto i slucaj 2x testiranih negativnih pa se ispostavi da su pozitivni. apsolutno je sve lutrija![]()
Ameri su zakasnili sa testiranjem, pa sad više niko ne zna kako da se nosi sa ovim.
Eto, već ih je 14550 novih danas. Možda će i danas nagurati do 20000. Treba uzeti u obzir da su ovo rezultati testova od prije nekoliko dana. Oni sve testove šalju u centralnu laboratoriju na potvrdu.
brojevi u americi su strasni, ali ako oni to nekako ne zaustave, ne znam ko moze.
- Skin
- Inventar foruma
- Skin
- Inventar foruma
malo je poznato osim da su bili brutalni u zabrani socijalnog kontaktaSocrates wrote: 22 Mar 2020, 20:52 Kineska vlada objavila da u Wuhanu otvara javni saobraćaj i da zdravi ljudi mogu na posao.
Skin wrote: 22 Mar 2020, 20:56malo je poznato osim da su bili brutalni u zabrani socijalnog kontaktaSocrates wrote: 22 Mar 2020, 20:52 Kineska vlada objavila da u Wuhanu otvara javni saobraćaj i da zdravi ljudi mogu na posao.
Možda je model koji je promjenio Singapur najbolji... ko će više znati?
http://theconversation.com/why-singapor ... arn-134024

- Mrachno
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
jbg i ja se nekako uzdam u ove koliko toliko na vrijeme poduzete mjereHAVANA wrote: 22 Mar 2020, 20:29 Nesto mi nema logike da se toliko siri uz ove mjere. Zavisi od proslih 10 dana. Znacemo brzo...
ali strah me ovih balavana kao u Mostaru, Konjicu...
Ako ti nešto dušu tišti, napusti to.
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1639 times
- Been thanked: 3064 times
Fakticki ispade ja ako sam.zdrav ova zabrana radi.mog dobra.

Aaaw neko misli i na mene
Jos znaci drzava misli

Aaaw neko misli i na mene
Jos znaci drzava misli
Last edited by Mutevelija on 22 Mar 2020, 21:04, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
NAREDBA:
1. Naređuje se zabrana kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metra na području Federacije BiH;
2. Naređuje se taksi vozačima na području Federacije BiH da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) i za putnika i za vozača;
3. Za provođenje ove naredbe odgovorni su ministri kantonalnih ministarstvava unutrašnjih poslova;
4. Zadužuju se ministarstva iz tačke 3. ove naredbe da putem Federalnog operativnog centra civilne zaštite izvještavaju Federalni štab civilne zaštite o svim preduzetim mjerama na izvršavanju ove naredbe;
5. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja
Krizni štab je donio još jednu naredbu koja obavezuje sve zdravstvene ustanove na području Federacije BiH da otvore telefonske linije za građane, koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata, a sve u svrhu pružanja zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći.
I ova odluka od danas stupa na snagu, a za njeno provođenje odgovorni su kantonalni štabovi civilne zaštite i kantonalni krizni štabovi zdravstva.
1. Naređuje se zabrana kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metra na području Federacije BiH;
2. Naređuje se taksi vozačima na području Federacije BiH da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) i za putnika i za vozača;
3. Za provođenje ove naredbe odgovorni su ministri kantonalnih ministarstvava unutrašnjih poslova;
4. Zadužuju se ministarstva iz tačke 3. ove naredbe da putem Federalnog operativnog centra civilne zaštite izvještavaju Federalni štab civilne zaštite o svim preduzetim mjerama na izvršavanju ove naredbe;
5. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja
Krizni štab je donio još jednu naredbu koja obavezuje sve zdravstvene ustanove na području Federacije BiH da otvore telefonske linije za građane, koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata, a sve u svrhu pružanja zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći.
I ova odluka od danas stupa na snagu, a za njeno provođenje odgovorni su kantonalni štabovi civilne zaštite i kantonalni krizni štabovi zdravstva.

- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9668 times
- Been thanked: 11413 times
Skin wrote: 22 Mar 2020, 20:54planetaran i kompleksan problem. isprobavaju taktike.. negdje upali nesto, negdje nesto drugo, ocito. ali definitivno ne onako suluda taktika borisa johnsona o kolektivnom imunitetu. zasnovana na pogresnim procjenama i sva sreca da su na imperijalu rekli da su se zeznuli i da su promijenili plan.Socrates wrote: 22 Mar 2020, 20:32
Ne vjerujem da iko zna koja je najbolja taktika. Južna Koreja, ako je vjerovati njihovim brojevima, se dosta uspješno nosi sa ovim jer su testirali rano i prilično neselektivno.
brojevi u americi su strasni, ali ako oni to nekako ne zaustave, ne znam ko moze.
Bolje Je testirati one sa simptomima, a na težim slučajevima, primjeniti eksperimentalne lijekove, poput onog protiv malarije, pa neka kombinacija lijeka za HIV, sa ne upamtih čime, itd..