Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2726 times
Been thanked: 8546 times
Status: Online

Re: Korona virus

Post by Duminjo »

:D.

Image

Stožer civilne zaštite upozorio je građane da moraju staviti zaštitnu masku na glavu i zaštitne rukavice na ruke prilikom izlaska iz doma kako bi spriječili širenje koronavirusa. To se odnosi i na državne službenike.

Bandić maskom nije prekrio nos pa mu nije puno pomogla. Naime, iznimno je važno da maska prekrije nos, usta i bradu.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2726 times
Been thanked: 8546 times
Status: Online

Post by Duminjo »

insomnia wrote: 24 Mar 2020, 00:46 Haj to. No meni istice tehnicki a niko pojma nema sta dalje centri tehnickog pregleda ne rade. Prica se da ce produziti 40 dana rok svima no nista zvanicno. Policija onako poluzvanicno na fejsbuku napisa da se trenutno samo fokusiraju na razloge izlaska. U prevodu vozi boli te k....
Gledam maloprije upustvo policije kaze staviti dozvolu za izlazak na vidno mjesto i ako te zaustave kroz zatvoren prozor pokazati identifikacioni dokument
Ma nece.. Mjesec dva nista. Tako sam bar ja nedavno skonto Mirelama. Imo coek iskustvo. Pitaj ga za savjet. :oo
Meni nestalo crne boje. Printam nesto zelenom, nesto plavom. Niko se ne buni 😂
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Post by Dorian »

Duminjo wrote: 23 Mar 2020, 21:51 eh..da je ovo, da je ono.. jebes ga sad. kad sve saberes, vlast je opet odreagovala mnogo bolje nego vecina zapadnih zemalja. kad uzmes u obzir kakva smo drzava i kakvih bolesnika ima koji i ovakve situacije koriste za bolesne pretenzije, ovo je super. do sada.

meni malo muka sto obicni covjek ne zavisi sam od sebe. izadjes kupit hljeb i fasujes virus.. jebemumajku

i ovo smanjenje radnog vremena za radnje sa hranom mi nekako nema smisla. umjesto da se, ako je moguce, produzi radno vrijeme, cak i nedjeljama, otvore se neki posebni termini (primjer od 7 ujutro do 9 samo za 60+) oni skracuju radno vrijeme i tako vece guzve stvaraju.

a et, vicemo opet. ja mislim da je ova sada hefta presudna.
Morali su skratiti radno vrijeme da ljudi koji rade u prodavnicma stignu kući prije policijskog. Ali zbog toga mnogi koji rade na drugim mjestima neće stići ništa kupiti cijelu sedmicu jer neće stići do prodavnica do kraja radnog vremena. A to znači vikendom navale i masa u prodavnicama.

Trebali su policijski dati ako ne od 21 kao u Sjevernoj Makedoniji, onda barem od 20 kao u RS-u. Ta dva sata bi puno olakšala svima. Osim eventualno policiji koja više voli da ima što manje ljudi što kraće na ulici.

I slažem se za ove od 65+, barem jedan dan u sedmici ako ne i dva od 7 do 9 da ljudi sebi kupe, odu u banku i podignu penziju itd i usput malo izađu iz zatvora.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

insomnia wrote: 23 Mar 2020, 19:21 Umro i prvi politicar. Nekakav italijan iz evropskog parlamenta
U Iranu su još prije umrla dva ili tri člana parlamenta.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Duminjo wrote: 24 Mar 2020, 00:53 :D.

Image

Stožer civilne zaštite upozorio je građane da moraju staviti zaštitnu masku na glavu i zaštitne rukavice na ruke prilikom izlaska iz doma kako bi spriječili širenje koronavirusa. To se odnosi i na državne službenike.

Bandić maskom nije prekrio nos pa mu nije puno pomogla. Naime, iznimno je važno da maska prekrije nos, usta i bradu.
Zašto stručnjaci kažu da maska i nije od neke koristi ako nisi zaražen. Neko je postavio to pitanje negdje, a ne mogu da nađem pa ću ovdje.

Veoma mali procenat prenošenja je preko direktnog prenošenja, dakle, da ti se neko direktno iskašlje u lice. Ovdje bih jedino izuzeo zdravstvene radnike koji direktno rade sa zarazenima.

Zato je maska za nezarazene (koji nisu zdravstveni radnici) glupost. Ovaj se virus, navodno, i slabo odrzava u česticama vazduha, veoma brzo pada na povrsinu.

U najvećem dijelu, prenosi se tako sto virus sleti na neku površinu i neko ga drugi pokupi dodirom ruke, pa se onda dodiruje po licu i tako postaje zaražen.

Danas sam čitao negdje da su na nekom brodu ustanovili da je virus preživio čak jebenih 17 dana na nekim površinama.

Dakle, maska za nezarazene je nepotrebna, i samo ima smisla da je zaraženi nose, pogotovo ako je nestašica maski. Ako nisi zarazen, više koristi ima od nošenja zaštitnih rukavica.
Last edited by Socrates on 24 Mar 2020, 03:17, edited 2 times in total.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

CDC says coronavirus survived in Princess Cruise ship cabins for up to 17 days after passengers left
KEY POINTS

1) The coronavirus can survive on surfaces for up to 17 days, a study published Monday by the Centers for Disease Control and Prevention says.

2) The study examines two public health responses to COVID-19 outbreaks on the Carnival-owned Diamond Princess ship in Japan and the Grand Princess ship in California.

3) The virus "was identified on a variety of surfaces in cabins of both symptomatic and asymptomatic infected passengers up to 17 days after cabins were vacated..." the researchers wrote.

Čitava vijest.

https://www.cnbc.com/amp/2020/03/23/cdc ... -left.html

Jebenih 17 dana. :lud
. . . . . . . . .
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Podrinjac wrote: 23 Mar 2020, 23:36
carobnjak N wrote: 23 Mar 2020, 21:01 što me naljuti ovaj načelnik Goražda što išće brašno od Vučića :sikira
Zalizana budala
ma baš je šupčina , ko'da se nema šta jesti u Goraždu pa takvo stanje , a i da je tako ne bih od Vučića , poslije će se hvaliti kako je
nahranio svu Bosnu ....a joj idiota u pm
odem ja da pogledam ko je taj načelnik , a on se tamo na stranici općine zado u nekakve apele , pomagajte svi Turska , Evropo bratski gradovi
sve organizacije ....a jbt debila u pm
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

Mister No wrote: 23 Mar 2020, 23:19
Iskra wrote: 23 Mar 2020, 23:10

Pa.sta ti misliš da ćeš bolestan moći raditi? Ili bilo.ko drugi?
A sta ti misliš totalno se izolovat mjesecima i prst u uho, sve ce bit super?

Hoce ako ce ti neko drugi finasirat zivotne troskova, a nece niko.
Onaj ko mozda i bi nece imat plate.

Sta cemo sad?
Posto znam gazdu Binga, od njega neces dobit dzabice ni kilu brasna.
E, kako mislis da zivis izolovana dokle god bude trebalo?
Ko ce to izolovanje da placa?

Ako je to "mjesecima" , period do 60 dana, za vrijeme koje se očekuje kulminacija pandemije a zatim i smanjenje broja oboljelih, onda nas niko ne pita kako? Morat će se nekako prestruktiirati novac koji drzava ima u pričuvi.
Što se vlasnika binga tiče, pitat ću te Šta će ako ostane bez radnika.
:srce Jer si moje, najmoje... :srce
Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Post by Trafalgar Law »

Socrates wrote: 24 Mar 2020, 03:02
CDC says coronavirus survived in Princess Cruise ship cabins for up to 17 days after passengers left
KEY POINTS

1) The coronavirus can survive on surfaces for up to 17 days, a study published Monday by the Centers for Disease Control and Prevention says.

2) The study examines two public health responses to COVID-19 outbreaks on the Carnival-owned Diamond Princess ship in Japan and the Grand Princess ship in California.

3) The virus "was identified on a variety of surfaces in cabins of both symptomatic and asymptomatic infected passengers up to 17 days after cabins were vacated..." the researchers wrote.

Čitava vijest.

https://www.cnbc.com/amp/2020/03/23/cdc ... -left.html

Jebenih 17 dana. :lud
Neka ljudi pogledaju i externe linkove....

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/ ... mm6912e3_w
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Duminjo wrote: 24 Mar 2020, 00:59
insomnia wrote: 24 Mar 2020, 00:46 Haj to. No meni istice tehnicki a niko pojma nema sta dalje centri tehnickog pregleda ne rade. Prica se da ce produziti 40 dana rok svima no nista zvanicno. Policija onako poluzvanicno na fejsbuku napisa da se trenutno samo fokusiraju na razloge izlaska. U prevodu vozi boli te k....
Gledam maloprije upustvo policije kaze staviti dozvolu za izlazak na vidno mjesto i ako te zaustave kroz zatvoren prozor pokazati identifikacioni dokument
Ma nece.. Mjesec dva nista. Tako sam bar ja nedavno skonto Mirelama. Imo coek iskustvo. Pitaj ga za savjet. :oo
Meni nestalo crne boje. Printam nesto zelenom, nesto plavom. Niko se ne buni 😂
Ma mrs dzukelo. :ljut
:ooo
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5084 times
Been thanked: 7079 times

Post by ina »

Socrates wrote: 24 Mar 2020, 02:52
Duminjo wrote: 24 Mar 2020, 00:53 :D.

Image

Zašto stručnjaci kažu da maska i nije od neke koristi ako nisi zaražen. Neko je postavio to pitanje negdje, a ne mogu da nađem pa ću ovdje.

Veoma mali procenat prenošenja je preko direktnog prenošenja, dakle, da ti se neko direktno iskašlje u lice. Ovdje bih jedino izuzeo zdravstvene radnike koji direktno rade sa zarazenima.

Zato je maska za nezarazene (koji nisu zdravstveni radnici) glupost. Ovaj se virus, navodno, i slabo odrzava u česticama vazduha, veoma brzo pada na povrsinu.

U najvećem dijelu, prenosi se tako sto virus sleti na neku površinu i neko ga drugi pokupi dodirom ruke, pa se onda dodiruje po licu i tako postaje zaražen.

Danas sam čitao negdje da su na nekom brodu ustanovili da je virus preživio čak jebenih 17 dana na nekim površinama.

Dakle, maska za nezarazene je nepotrebna, i samo ima smisla da je zaraženi nose, pogotovo ako je nestašica maski. Ako nisi zarazen, više koristi ima od nošenja zaštitnih rukavica.
Maska nije glupost, ako ih vec ima i ako su prvo isle po usluzi vec ustanovljeno zarazenih.
Odgovor ti je u tih 17 dana prezivljavana virusa.
Svijest ima sidrište.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9746 times
Been thanked: 11483 times

Post by Krokodil Behko »

U našem Bingu, cure te dočekaju i operu ti i ruke i noge.
Jedva čekam tajming za kupovinu.
Moram ih pitati, bil mi kući došle, ovo snijega da mi počiste.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

hahahahahaha 😂
🐽
Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Trafalgar Law »

Odličan "zastarijeli" članak koji bi svako trebao da pročita.

https://www.sciencemag.org/news/2017/07 ... -order-dna
Last edited by Trafalgar Law on 24 Mar 2020, 10:08, edited 1 time in total.
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 577 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal »

U Širokom Brijegu teška situacija... Treba donijeti uredbu kojom se ŠB stavlja u karantin i zabraniti izlazak građana ŠB na teritoriju gdje žive državljani BiH.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

jbt mi tek treba da dobijem testove, tek ce bit zarazenih 😂
🐽
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9746 times
Been thanked: 11483 times

Post by Krokodil Behko »

Amerika se po broju slučajeva popela na treće mjesto prestigavši Španjolsku, Njemačku i Iran te sada ima 46.145 slučajeva zaraze.

Na Foxu vjerovatno tvrde, da su ovo bolesne lažne vijesti.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

u rs-u 13 novozarazenih
🐽
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

ina wrote: 24 Mar 2020, 09:52

Maska nije glupost, ako ih vec ima i ako su prvo isle po usluzi vec ustanovljeno zarazenih.
Odgovor ti je u tih 17 dana prezivljavana virusa.
Kakvog smisla ima maska ako se u ogromnoj većini slučajeva virus ne prenosi tako sto ga udahnes u sebe? Jedino da se neko direktno iskašlje u tebe, a to se bas ne dešava često, pogotovo sada kad više niko i ne želi blizu drugoga. :hm

Prenos je preko površina koje dotaknes, ne operes ruke i onda se diras po licu.
. . . . . . . . .
Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Trafalgar Law »

Krokodil Behko wrote: 24 Mar 2020, 10:12
Amerika se po broju slučajeva popela na treće mjesto prestigavši Španjolsku, Njemačku i Iran te sada ima 46.145 slučajeva zaraze.

Na Foxu vjerovatno tvrde, da su ovo bolesne lažne vijesti.
Čak i konzervativni Right side broadcasting, koji je sinoć na YT prenosio Trampov govor o novonastaloj situaciji, je iznio ovaj podatak.
Post Reply

Return to “Zdravlje”