Korona virus
Moderator: Krokodil Behko
Re: Korona virus
Slusam sad Seranica. Svaka mu na mjestu, ne obazire se čovjek na političko pitanje nabavljanja testova, radi s onim s čim trenutno raspolaže, red, disciplina, ppsvecenost. Bravo za ministra!

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9533 times
- Been thanked: 11272 times
- Status: Online
Amerika na 1000+ mrtvih. New York je ušao u Bergamo fazu.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-a ... 69065.aspx
Osim broja oboljelih, u New Yorku i ostalim državama trenutačno je najveći problem nedostatak respiratora. New York ih je prije krize imao 4000, dobio ih je još 7000, a iz državnih zaliha dolazi još 2000.
"Da, ali nama treba 30.000", rekao je guverner te savezne države Andrew Cuomo.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-a ... 69065.aspx
Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine traži od Federalnog Ministarstva zdravlja i Federalnog Ministra zdravstva značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Federaciji BiH, ali i proširenje kriterija za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju, saopćeno je danas.
Kako navode, trenutni broj testiranih je nedovoljan.
“Broj testiranih od nešto više od 460 je apsolutno nedovoljan. Isto tako je neprihvatljiva priča Federalnog Ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o „racionalnom“ postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO. Praksa drugih zemalja Europske unije upravo je takva, da se testira puno šire i puno više, i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku. Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milijun stanovnika”, navode iz Ljekarske komore FBiH.
Zato Federalna ljekarska/liječnička komora predlaže :
1. Izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha).
2. Obavezno testiranje za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način sa pacijentima, kako oni ne bi bili izvor infekcije za pacijente s kojima dolaze u kontakt. (U Italiji su 24 ljekara umrla u toku ove pandemije, a u Španiji je 12% zdravstvenih radnika zaraženo COVID-om 19. Takve činjenice ruše zdravstveni sistem, jer oni koji treba da se bore protiv, postaju generatori infekcije).
Testiranje je ključno u postavljanju odgovarajućeg odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te poduzimanje mjera kako bi se što više suzbilo širenje bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije. To je i preporuka WHO”, naveli su danas iz Ljekarske komore FBiH.
“Federalna ljekarska/liječnička komora još jednom apeluje na zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji koje predstavljaju prvu liniju odbrane od COVID-a – 19 da se ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima na kojima se trijažiraju potencijalni pacijenti, obezbjedi dovoljan broj adekvatne, jednokratne zaštitne opreme.
Bitku protiv ove pandemije vode ljekari i drugi zdravstveni radnici. Zaštitna oprema je njihovo oružje. U protivnom nam se može desiti italijanski ili španski scenario”, zaključuju iz Ljekarske komore FBiH.
(TIP/Izvor: N1/Foto: REUTERS/Benoit Tessier)
Kako navode, trenutni broj testiranih je nedovoljan.
“Broj testiranih od nešto više od 460 je apsolutno nedovoljan. Isto tako je neprihvatljiva priča Federalnog Ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o „racionalnom“ postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO. Praksa drugih zemalja Europske unije upravo je takva, da se testira puno šire i puno više, i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku. Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milijun stanovnika”, navode iz Ljekarske komore FBiH.
Zato Federalna ljekarska/liječnička komora predlaže :
1. Izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha).
2. Obavezno testiranje za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način sa pacijentima, kako oni ne bi bili izvor infekcije za pacijente s kojima dolaze u kontakt. (U Italiji su 24 ljekara umrla u toku ove pandemije, a u Španiji je 12% zdravstvenih radnika zaraženo COVID-om 19. Takve činjenice ruše zdravstveni sistem, jer oni koji treba da se bore protiv, postaju generatori infekcije).
Testiranje je ključno u postavljanju odgovarajućeg odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te poduzimanje mjera kako bi se što više suzbilo širenje bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije. To je i preporuka WHO”, naveli su danas iz Ljekarske komore FBiH.
“Federalna ljekarska/liječnička komora još jednom apeluje na zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji koje predstavljaju prvu liniju odbrane od COVID-a – 19 da se ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima na kojima se trijažiraju potencijalni pacijenti, obezbjedi dovoljan broj adekvatne, jednokratne zaštitne opreme.
Bitku protiv ove pandemije vode ljekari i drugi zdravstveni radnici. Zaštitna oprema je njihovo oružje. U protivnom nam se može desiti italijanski ili španski scenario”, zaključuju iz Ljekarske komore FBiH.
(TIP/Izvor: N1/Foto: REUTERS/Benoit Tessier)

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9533 times
- Been thanked: 11272 times
Znači, usred krize HDZ-ovci sabotirali nabavku testova. Najjači ambasadori u SA, digli se da riješe taj krizni štab, a danas HNS objavljuje, kako je to obračun bošnjačkih političara s njima i majorizacija Hrvata.
Nadam se da će ovi suživotaši s foruma, pažljivo pratiti stvari.
Cvetković-Maček bagra koristi svaku priliku, da nam ukinu državu.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
- Status: Offline
ma odgodiće plaćanje obaveza prema državi , želim da vjerujem , što bi rekliHAVANA wrote: 26 Mar 2020, 08:55 Ja sam racunao,nek ne radim 3 mjeseca startam sa 55000km obaveza a posla nece biti.A ja sam na konju,nemam radnika,nas dvojica u ovoj djelatnosti,drugu mi zena vodi,opet nemam radnika...Gubitak na robi da ne spominjem,jebaji ga,nek je ziva glava.Ovi sto imaju radnike,nemam pojma kako ce.Potop.Usluzna djelatnost sa 5,6 radnika,on je u minusu i sa repom za 3 mjeseca salom 35 do 40000km.I kad pocne,ne moze ih namotat zadugo...Nema on ni da pokrije ta 3 mjeseca.Najeftinije mu je zatvoriti...A to vodi u drugi belaj.Jebeno.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1632 times
- Been thanked: 3039 times
Sad je i posoldavac i onaj obican radnik tu negdje isti 

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Krokodil Behko wrote: 26 Mar 2020, 09:30 Znači, usred krize HDZ-ovci sabotirali nabavku testova. Najjači ambasadori u SA, digli se da riješe taj krizni štab, a danas HNS objavljuje, kako je to obračun bošnjačkih političara s njima i majorizacija Hrvata.
Jedna ministrica, zamisli to, ministrica, da stavi politiku iznad zdravlja ljudi, u vrijeme pandemije...Pa to nije normalno. I još uvijek je ministrica. To je za zatvor a ne smjenu.

- HAVANA
- Forumaš godine
- Has thanked: 2765 times
- Been thanked: 22855 times
Ma sta imam i od toga,sve stalo ,treba dizati posao,opet ulagati i zaduzivati se a dobro jutro taj dan kad pocne 50,60 milja...Haj ja cu nekako,ima ljudi objesice se,vec su prezaduzeni.Ovo nije niko mogao pretpostaviti,ni u kakvim opcijama i kalkulacijama rizika.carobnjak N wrote: 26 Mar 2020, 09:39ma odgodiće plaćanje obaveza prema državi , želim da vjerujem , što bi rekliHAVANA wrote: 26 Mar 2020, 08:55 Ja sam racunao,nek ne radim 3 mjeseca startam sa 55000km obaveza a posla nece biti.A ja sam na konju,nemam radnika,nas dvojica u ovoj djelatnosti,drugu mi zena vodi,opet nemam radnika...Gubitak na robi da ne spominjem,jebaji ga,nek je ziva glava.Ovi sto imaju radnike,nemam pojma kako ce.Potop.Usluzna djelatnost sa 5,6 radnika,on je u minusu i sa repom za 3 mjeseca salom 35 do 40000km.I kad pocne,ne moze ih namotat zadugo...Nema on ni da pokrije ta 3 mjeseca.Najeftinije mu je zatvoriti...A to vodi u drugi belaj.Jebeno.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
ne vjerujem da će biti toliko dramatično, ljudi lakše podnose kad se nešto tako dešava svimaHAVANA wrote: 26 Mar 2020, 09:59Ma sta imam i od toga,sve stalo ,treba dizati posao,opet ulagati i zaduzivati se a dobro jutro taj dan kad pocne 50,60 milja...Haj ja cu nekako,ima ljudi objesice se,vec su prezaduzeni.Ovo nije niko mogao pretpostaviti,ni u kakvim opcijama i kalkulacijama rizika.carobnjak N wrote: 26 Mar 2020, 09:39
ma odgodiće plaćanje obaveza prema državi , želim da vjerujem , što bi rekli
a da će biti kriza, hoće
kod nas je isti problem za privredu, kakav je bio i prije ovoga, preveliki javni sektor
sad ako nije situacija da se krene sa maksimalnim rezanjem, onda ne znam kad je
30 % ljudi otpustiti, platiti im prekvalifikaciju za poslove u privatnom sektoru (oko 2000 km , 6 mjeseci ) i razguli radi nešto
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Beni
- Fuck you
- Mood:
- Has thanked: 2270 times
- Been thanked: 5410 times
Hajd sad u kuću pa prelistaj sve narudžbe sa Aliexpressa, Banggooda i sličnih koje si imao, i provjeri deklaracije svega šta imaš u kući i vidi na kojima piše "Made in China, Made in PRC"Fuddo wrote: 26 Mar 2020, 01:02 Ljudi, pratim ovo poprilicno studiozno.
Mislim da je lijek na dohvat ruke, poceli su sa analizama krvi oporavljenih i pravljenja seruma od toga.
Sve pameti sto imamo upregnuto je da se ovo rjesi, i rjiesice se abd.
Ali, sta poslije?
Kako sprijeciti da ne dolazimo u ove zajebancije?
Imamo problem, imamo stalni izvor problema,
Rjesenje se samo namece.
Ja ne vidim kako drugacije sprijeciti nove probleme sem radikalnih rezova nekih izvora problema. Necemo ih imenovati, znaju oni sami koji su.

Pa ćeš vidjeti da si i ti dio problema, ne rješenja

A kad ovo prođe idemo na odmor na Tajland, kažu da su tamo srdačne žene.
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
Sto jest, jest. Treba baciti atomsku na vas.Fuddo wrote: 26 Mar 2020, 01:02 Ljudi, pratim ovo poprilicno studiozno.
Mislim da je lijek na dohvat ruke, poceli su sa analizama krvi oporavljenih i pravljenja seruma od toga.
Ali, sta poslije?
Rjesenje se samo namece.
Ja ne vidim kako drugacije sprijeciti nove probleme sem radikalnih rezova nekih izvora problema. Necemo ih imenovati, znaju oni sami koji su.

- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9796 times
- Been thanked: 16468 times
Re: Pitali smo frizere: Kako se ošišati dok traje izolacija i gdje se nalazi najviše bakterija
Meni su vrhovi toliko suhi i bezivotni da je to horor gledati. Srecom, nemam odgovarajuce makaze, inace bih dosla u napast da sama "rijesim" problem 

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- shark-attack
- Inventar foruma
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 403 times
Ništa više neće biti kao prije...Fuddo wrote: 26 Mar 2020, 01:02 Ljudi, pratim ovo poprilicno studiozno.
Ali, sta poslije?
Rjesenje se samo namece.
Morati ćemo se naviknuti na neke procedure. Više ulagati u sigurnost, zdravstvo, samodostatnost zajednice (čitaj države) jedan nam je virus pokazao sve.
Ekonomija klekne u par dana, sve postaje bezvrijedno.
Podijeliti će se svijet na one, kojima je stalo do toga, i one kojima nije.
Ovdje cca 550 zaraženih, pet mrtvih, cca 15.000 testiranih..
Zanimljiva tabela testova na milijun žitelja
Habibti, ya nour el - ain... 

Re: Pitali smo frizere: Kako se ošišati dok traje izolacija i gdje se nalazi najviše bakterija
Potraje li ovo, samo ću sa brade potegnuti masinicu prema gore

Habibti, ya nour el - ain... 

Meni bas super s dugom kosom
samo vrhove trebam malo al valjda ce sve biti oke za mjesec dana 
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9658 times
- Been thanked: 8326 times
Ja sam sebi s ovim skratila kosu