Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Dorian »

carobnjak N wrote: 26 Mar 2020, 11:10 ne može se ulagati u zdravstveni sistem ukoliko se forsira liberal-kapitalizam
baš je Žarko Puhovski (inače najbolji i najozbiljniji društveni analitičar u regiji ) objašnjavao da vi po tržišnom zakonu te vrste ekonomije
nemate pravo da nikome odrđujete npr cijenu maske , nego je to zakon potražnje i prodaje
isto tako je i s lijekovima
naravno, svi u ovakvim situacijama vide da je to jednostavno nemoralno i neodrživo jer hebeš tržište ako je sve stalo
Pa, šta ćemo sad? Kapitaizam, kapitalizam sa ljudskim likom, socijalizam, socijalizam sa ljudskim likom...?

Ako se dogovorimo da neke cijene država ima pravo da reguliše, onda eto sutra izbornih kampanja sa sloganom "Ako mene izaberete cijene ovih proizvoda ćemo ograničiti"

A onda likovi koji to prave zatvore firmu.

Naime, legitimno je da onaj koji koji pravi brašno ili lijek pita što si meni ograničio koliko smijem dići cijenu, a onome koji pravi zlatni lančić ili cigarete nisi. Hoću i ja kao i on da zaradim najviše šta mogu od svog rada.

Sa druge strane, ovaj što pravi zlatni lančić ima pravo da se buni ako mu porez bude veći nego onome koji pravi brašno. Sad on kriv što je izabrao jednu legalnu aktivnost da radi koja možda nije esencijalna, ali barem čini ljude koji koriste njegove proizvode sretnijim.

Jedino rješenje bi bilo da je formiranje cijena sve do maloprodajne slobodno, da države ograniče maloprodajne cijene koje građani plaćaju (ili bolnice ili...), a razliku da država nadoknadi svima u lancu, od proizvođača do maloprodaje.

Ali to znači visoki porezi.

I tako...
Last edited by Dorian on 26 Mar 2020, 11:44, edited 1 time in total.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1638 times
Been thanked: 3063 times

Post by Mutevelija »

Socrates wrote: 26 Mar 2020, 11:25 Nema tog zdravstvenog sistema na svijetu koji se može pripremiti za ovo.

Drugim riječima, bilo koja država koja se u potpunosti spremila za ovo bi dosada bila bankrot, pa opet ne valja. Ne padaju pare s neba.

Može se raditi na preventivi, ali iz ovog iskustva vidimo da za to treba jedinstveni globalni sistem preventive, što neće funkcionirati sve dok su na vlasti kojekakve kineske komunističke partije.
Jesam ja tebi socrate govorio da idemo u helac a ti kazes to.je demokratija tako.treba
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

Mirelam wrote: 26 Mar 2020, 11:34 ...i ispite polazu via skype (to mi je pravo sega, rekao im, pa onda mozete i prepisivati :ooo)...
Tu se uključuju ponos i dostojanstvo.

Naime, pretpostavka je da će učenici pošteno polagati i takav ispit zato što bi bili ponosni na svoje dostignuće.

U zemljama kao što je BiH, skoro svi bi prepisali zato što većinu nije briga da budu ponosni na sebe što su nešto pošteno postigli, nego ih interesuje samo krajnji rezultat, a to je ocjena (zarada itd) pa i bez zasluge.

Na takvim primjerima se vidi gdje i koji ljudi nemaju ponosa i dostojanstva, a gdje i koji imaju.
Last edited by Dorian on 26 Mar 2020, 11:45, edited 1 time in total.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

De odvadi malo bgt
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack »

Mirelam wrote: 26 Mar 2020, 11:34
shark-attack wrote: 26 Mar 2020, 11:12

haj'd sad malo ozbiljno

kako podnosite (ukucani), sve u redu?
Vec sam pisao, ali za tebe cu ponoviti. Danas 14 dana izolacije. Zena i ja u kuci, celjad po gradovima gdje se skolaju. Ja od kuce radim, pokusavam da ne mislim i poprilicno dobro mi uspjeva, Zena je malo u pocetku imala anksioznosti jer je situacija licila jednim dijelom na prethodna iskustva, ali se uhavizala. Djecurlija su dobro isto tako, pridrzavaju se uputa, ne hodaju, slusaju predavanja via internet, cak i ispite polazu via skype (to mi je pravo sega, rekao im, pa onda mozete i prepisivati :ooo). Dobro je sve u svemu, daj. Uvijek moze i gore.
Hvala Ti na trudu.

Cuvajte se!
KIAORA
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2275 times
Been thanked: 5457 times

Post by Beni »

U Kantonu Sarajevo testirano je svega 79 osoba.

:grana
Fuck you a friendly note to start the day
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Dorian wrote: 26 Mar 2020, 11:41
Mirelam wrote: 26 Mar 2020, 11:34 ...i ispite polazu via skype (to mi je pravo sega, rekao im, pa onda mozete i prepisivati :ooo)...
Tu se uključuju ponos i dostojanstvo.

Naime, pretpostavka je da će učenici pošteno polagati i takav ispit zato što bi bili ponosni na svoje dostignuće.

U zemljama kao što je BiH, skoro svi bi prepisali zato što većinu nije briga da budu ponosni na sebe što su nešto pošteno postigli, nego ih interesuje samo krajnji rezultat, a to je ocjena (zarada itd) pa i bez zasluge.

Na takvim primjerima se vidi gdje i koji ljudi nemaju ponosa i dostojanstva, a gdje i koji imaju.
Vecina osim tebe naravno? No od Mirelama su djeca Bosanci. Jel to znaci da ce i oni prepisivati il sta?
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Dorian wrote: 26 Mar 2020, 11:36
carobnjak N wrote: 26 Mar 2020, 11:10 ne može se ulagati u zdravstveni sistem ukoliko se forsira liberal-kapitalizam
baš je Žarko Puhovski (inače najbolji i najozbiljniji društveni analitičar u regiji ) objašnjavao da vi po tržišnom zakonu te vrste ekonomije
nemate pravo da nikome odrđujete npr cijenu maske , nego je to zakon potražnje i prodaje
naravno, svi u ovakvim situacijama vide da je to jednostavno nemoralno i neodrživo jer hebeš tržište ako je sve stalo
Pa, šta ćemo sad? Kapitaizam, kapitalizam sa ljudskim likom, socijalizam, socijalizam sa ljudskim likom...?

Ako se dogovorimo da neke cijene država ima pravo da reguliše, onda eto sutra izbornih kampanja sa sloganom "Ako mene izaberete cijene ovih proizvoda ćemo ograničiti"

Naime, legitimno je da onaj koji koji pravi brašno ili lijek pita što si meni ograničio koliko smijem dići cijenu, a onome koji pravi zlatni lančić ili cigarete nisi. Hoću i ja kao i on da zaradim najviše šta mogu od svog rada.

Sa druge strane, ovaj što pravi zlatni lančić ima pravo da se buni ako mu porez bude veći nego onome koji pravi brašno. Sad on kriv što je izabrao jednu legalnu aktivnost da radi koja možda nije esencijalna, ali barem čini ljude koji koriste njegove proizvode sretnijim.

Jedino rješenje bi bilo da je formiranje cijena sve do maloprodajne slobodno, da države ograniče maloprodajne cijene koje građani plaćaju (ili bolnice ili...), a razliku da država nadoknadi svima u lancu, od proizvođača do maloprodaje.

I tako...
ma vjerovatno neko prilagođavanje situaciji u hodu , a ne slijepo držanje neke doktrine
možda neko križanje kapitalizma i socijalizma
napraviti prioritete u kojem je zdravlje na prvom mjestu jer jbg pandemija ne bira i ako ne zaštitiš i najslabije slojeve društva,
nisi ništa uradio
Zdravstvo i farmacija, po mome mišljenu, nisu nikad ni trebali biti na tržištu . To je ekonomski fanatizam , koji se ni po čemu ne razlikuje
od bilo kojeg drugog fanatizma
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
KREMENAC
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by KREMENAC »

Češki gradovi Brno i Viškov pronašli su efikasan način da podijele građanima zaštitne maske čije je nošenje obavezno zbog pandemije COVID-19 i postavili su ispred opština i jedne robne kuće "maskomate" iz kojih ne ispadaju slatkiši, cigarete, ili sendviči, nego platnene maske koje šiju dobrovoljci širom zemlje.
http://ba.n1info.com/Svijet/a419675/Ces ... vanih.html
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

storm wrote: 26 Mar 2020, 11:24
Znamo da velike korporacije, uvelike imaju prste u politikami država. Ali sad imamo situaciju, da su upravo te korporacije najveći gubitnici.
Liberalizam, u redu... I sam sám pristaša tržišta. Ali do granice kad taj isti Liberalizam ne skače "sam sebi u stomak".

Ispod radara je prošlo, da su do pojave korona virusa, mnoge kineske kompanije imale prilično visok udio stranih vlasničkih struktura, nerijetko i preko 50%...
Kad su im se srozale dionice, vlada je pokupovala sve što se moglo. Zadnji podatak je bio da nigdje više stranci nemaju iznad 30% dionica, a ponegdje su kompanije postale - opet) potpuno kineske...
Zanima me sad reakcija zapada.
treba razdvojiti liberalizam u pitanju ljudskih prava i sloboda
sa liberalnim tržištem
velike kompanije i komunistička partija imaju dosta sličnosti , ponašaju se autoritativno i agresivno , i Kina je u suštini sad najveća kompanija
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

carobnjak N wrote: 26 Mar 2020, 12:32
Dorian wrote: 26 Mar 2020, 11:36

I tako...
ma vjerovatno neko prilagođavanje situaciji u hodu , a ne slijepo držanje neke doktrine
možda neko križanje kapitalizma i socijalizma
napraviti prioritete u kojem je zdravlje na prvom mjestu jer jbg pandemija ne bira i ako ne zaštitiš i najslabije slojeve društva,
nisi ništa uradio
Zdravstvo i farmacija, po mome mišljenu, nisu nikad ni trebali biti na tržištu . To je ekonomski fanatizam , koji se ni po čemu ne razlikuje
od bilo kojeg drugog fanatizma
Zdravstvo, obrazovanje, snabdjevanje vodom, strujom, itd, svašta ja mislim da ne bi trebalo zavisiti od zakonitosti tržišta.

Ali..
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Re: Pitali smo frizere: Kako se ošišati dok traje izolacija i gdje se nalazi najviše bakterija

Post by insomnia »

Cuj kako
Image
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

Mah...
Last edited by Dorian on 26 Mar 2020, 13:14, edited 1 time in total.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Sta je tacno izvrnuto roćko?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1638 times
Been thanked: 3063 times

Re: Pitali smo frizere: Kako se ošišati dok traje izolacija i gdje se nalazi najviše bakterija

Post by Mutevelija »

Mutevelija wrote: 09 Feb 2020, 21:12 IMG-579f7e1e039b95e6f67240a6950e9958-V.jpg
Image
:mmm
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

C vit, 40 kom u blister pakiranju, 12,70 km
D Vit 20-40 kom blister pakiranje, 12,00- 23,00 km

PLJACKA
:srce Jer si moje, najmoje... :srce
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

Iskra wrote: 26 Mar 2020, 13:18 C vit, 40 kom u blister pakiranju, 12,70 km

PLJACKA
Imal dje bakticida ?
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

Beni_dvosekundas wrote: 26 Mar 2020, 13:24

PLJACKA
Imal dje bakticida ?

Sumnjam. Jedino da pogledaš apoteke Al Hana , ono njihovo sredstvo, na bazi diklorida, Zizi kaže da je bilo juče,prekjučer, ja kupila prošle sedmice.
:srce Jer si moje, najmoje... :srce
KREMENAC
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by KREMENAC »

PLJACKA
Ganjaj sunce i limun!
IMG_20200326_052237.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

Iskra wrote: 26 Mar 2020, 13:26
Beni_dvosekundas wrote: 26 Mar 2020, 13:24

Imal dje bakticida ?

Sumnjam. Jedino da pogledaš apoteke Al Hana , ono njihovo sredstvo, na bazi diklorida, Zizi kaže da je bilo juče,prekjučer, ja kupila prošle sedmice.
to ona gore u ul. dervisa numica apoteka ?
Post Reply

Return to “Zdravlje”