Pa, šta ćemo sad? Kapitaizam, kapitalizam sa ljudskim likom, socijalizam, socijalizam sa ljudskim likom...?carobnjak N wrote: 26 Mar 2020, 11:10 ne može se ulagati u zdravstveni sistem ukoliko se forsira liberal-kapitalizam
baš je Žarko Puhovski (inače najbolji i najozbiljniji društveni analitičar u regiji ) objašnjavao da vi po tržišnom zakonu te vrste ekonomije
nemate pravo da nikome odrđujete npr cijenu maske , nego je to zakon potražnje i prodaje
isto tako je i s lijekovima
naravno, svi u ovakvim situacijama vide da je to jednostavno nemoralno i neodrživo jer hebeš tržište ako je sve stalo
Ako se dogovorimo da neke cijene država ima pravo da reguliše, onda eto sutra izbornih kampanja sa sloganom "Ako mene izaberete cijene ovih proizvoda ćemo ograničiti"
A onda likovi koji to prave zatvore firmu.
Naime, legitimno je da onaj koji koji pravi brašno ili lijek pita što si meni ograničio koliko smijem dići cijenu, a onome koji pravi zlatni lančić ili cigarete nisi. Hoću i ja kao i on da zaradim najviše šta mogu od svog rada.
Sa druge strane, ovaj što pravi zlatni lančić ima pravo da se buni ako mu porez bude veći nego onome koji pravi brašno. Sad on kriv što je izabrao jednu legalnu aktivnost da radi koja možda nije esencijalna, ali barem čini ljude koji koriste njegove proizvode sretnijim.
Jedino rješenje bi bilo da je formiranje cijena sve do maloprodajne slobodno, da države ograniče maloprodajne cijene koje građani plaćaju (ili bolnice ili...), a razliku da država nadoknadi svima u lancu, od proizvođača do maloprodaje.
Ali to znači visoki porezi.
I tako...