Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Femea
Propala kaladontašica 
Propala kaladontašica 
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Femea »

HAVANA wrote: 27 Mar 2020, 13:13 Sad pricam sa drugom, kaze jarane ja sam ovo prebolovo ima mjesec dana i vise. Po pola metra sam skako od groznice, temperatura, kasalj, ma sve ovo... I zena i djeca bili hasta al manje kod njih izrazeno. Konto sam rastadoh se s dusom. Nikad bolestan i iz cista mira totalno razvaljivanje. Onda povezem drugu mrcinu od druga, nikad bolesnu... U januaru 27 dana nije usto iz kreveta, sve isto. Jos par slucajeva... Nije ovo bas meni jasno. Bilo je ovoga. Prelezalo je ovo dosta ljudi. Isto ko da ima par virusa razlicite jacine i djelovanja...Pa seta... Elem necemo umrijet al propast hocemo. Mnogi. Vec je za mnoge prica zavrsena sto se tice posla i privatne firme.smajliostarimokuci.
E ovo mi je zanimljivo. Čitam neke osobe u poznim godinama prebolile a neke mlađe podlegle i nisu imali neka hronična oboljenja. Naravno ne znam koliko su sve info. tačne ali isto kao da se virus kod nekih jače manifestuje.

Možda lupetam bezveze ali me baš zanima ima li nekakvih objašnjenja u tom pravcu :hm
Prestala sam da se opterećujem moranjima i očekivanjima, bilo čijim, pa i svojim.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2613 times
Been thanked: 4544 times

Post by Nora Ibsenova »

U Sarajevo će danas iz Italije stići grupa državljana Bosne i Hercegovine koju su dosad boravili u ovoj zemlji.

Super, welcome :jupi
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Ptice odavno nece bolje živjeti kao sada, u trenitku pandemije. Zemlja odavno nece biti čišća.
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

Username wrote: 27 Mar 2020, 13:18
Iskra wrote: 27 Mar 2020, 12:49

Računaj na mene :kafa
Odgledaj video i reci sta mislis

Zanimljivo misljenje o respiratorima

Znaš šta ja mislim da je najveći belaj, to što je mnoštvo informacija, li ovaj čovjek je infektolog. Nije za odbaciti ova teorija o tome da je virus jako nepostojan, (operres ga sapunom prakticno) ali ne stoji mu tvrdnja da je slaboinfektivan. Cinjenice o broju zaraženih govore drugačije. 8 % je razlika u smrtnosti osoba koje su bile i nisu bile na respiratoru. Uzmimo da je podatak tacan ali on ne kaže zašto su te osobe bile na respiratoru, zbog koje bolesti, a pogotovo treba uzeti u obzir da respiratore opslužuje ljudi koji moraju savršeno da prate pacijenta, kako djeluje respiratori, zasicenost kisikom, i što je najvažnije, kada se pacijent skida s respiratora i koji je to tačno momenat kada ljekar procjeni da je pacijent sposoban za samostalno disanje. Sve to treba uzeti u obzir. A oko agresivnosti u liječenju se slažem. Zato što mislim da se premalo zna o virusu, infekciji koju izaziva da bismo ga napali tako agresivno.
:srce Jer si moje, najmoje... :srce
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

I vallahi cu da se pohvalim da sam pulmologiju zakucala s 10!

:D.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

HAVANA wrote: 27 Mar 2020, 13:13 Sad pricam sa drugom, kaze jarane ja sam ovo prebolovo ima mjesec dana i vise. Po pola metra sam skako od groznice, temperatura, kasalj, ma sve ovo... I zena i djeca bili hasta al manje kod njih izrazeno. Konto sam rastadoh se s dusom. Nikad bolestan i iz cista mira totalno razvaljivanje. Onda povezem drugu mrcinu od druga, nikad bolesnu... U januaru 27 dana nije usto iz kreveta, sve isto. Jos par slucajeva... Nije ovo bas meni jasno. Bilo je ovoga. Prelezalo je ovo dosta ljudi. Isto ko da ima par virusa razlicite jacine i djelovanja...Pa seta... Elem necemo umrijet al propast hocemo. Mnogi. Vec je za mnoge prica zavrsena sto se tice posla i privatne firme.smajliostarimokuci.
Mi smo ovo na poslu (dom zdravlja) komentirali i prije nego sto je bilo price o pandemiji
Toliko nekih nespecificnih upala pluca u prvom mjeesecu je bilo...za nepovjerovati
I to bas virusnih...sad je li moguce da je to bilo to...ne znam
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14425 times
Been thanked: 9985 times

Post by Julia-Klara »

Sinoc sam citala izjavu neke tete koja je epidemiolog/virolog (stagod), i bila je involvirana u situaciji 1972 , sa velikim boginjama.
Kaze da virus ima faze, i da jedan broj virusa , dok prodje 4 faze koje traju koliko vrijeme inkubacije, gube na svojoj "snazi", pa se desava da i sami od sebe postanu manje opasni.
Ne kazem da je to situacija sa koronom, ali nekad se moze procitati i cuti jako zanimljivih stvari (ako preskocimo redovne vijesti).

Evo cijelog intervjua:
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Mi smo nešto po svom.
Imali sastanak sa radnicima.
I dogovorili... Rad.
U cijeloj gužvi, sreća je, pa imamo posla, da smo mogli odabrati nastaviti vanjske radove, i radove gdje nema nikoga sem nas. Radnici ne idu po hranu, čuvaju se i kući, dali smo im sve za zaštitu (i za njihove ukucane)...
Nije to taj efekt, no nema veze sad to. Bitno da preživimo svi skupa. Sad se više ne radi o biznisu, nego preživljavanje i opstanak uopće.
Dvojica su iznad 50, njih smo ostavili doma, vlada obećava neku naknadu 70%, ostalo će se lako domiriti, ako radimo.
Nema druge.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1690 times
Been thanked: 1391 times

Post by MrH »

Ne znam sta napadate Mutu. Lik se obratio Haniju misleci u ovom zlu je dobro sto nije zavrsio fax i sto ne radi jer je mogao i on biti zarazen kao zdravstveni radnik
11/11/22
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

Julia-Klara wrote: 27 Mar 2020, 13:44 Sinoc sam citala izjavu neke tete koja je epidemiolog/virolog (stagod), i bila je involvirana u situaciji 1972 , sa velikim boginjama.
Kaze da virus ima faze, i da jedan broj virusa , dok prodje 4 faze koje traju koliko vrijeme inkubacije, gube na svojoj "snazi", pa se desava da i sami od sebe postanu manje opasni.
Ne kazem da je to situacija sa koronom, ali nekad se moze procitati i cuti jako zanimljivih stvari (ako preskocimo redovne vijesti).

Evo cijelog intervjua:

Tome su se Klara naši i nadali, da će virus da oslabi dok dodje do nas, što uopće nije isključeno da se već desilo, obzirom da slovenci i hrvati nemaju baš jako expanzivan rast kakav se mogao očekivati obzirom na interakcije kioje e obje zemlje imaju sa Italijom.
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

storm wrote: 27 Mar 2020, 13:45
Mi smo nešto po svom.
I dogovorili... Rad.
U cijeloj gužvi, sreća je, pa imamo posla, da smo mogli odabrati nastaviti vanjske radove, i radove gdje nema nikoga sem nas. Radnici ne idu po hranu, čuvaju se i kući, dali smo im sve za zaštitu (i za njihove ukucane)...
Nije to taj efekt, no nema veze sad to. Bitno da preživimo svi skupa. Sad se više ne radi o biznisu, nego preživljavanje i opstanak uopće.
Dvojica su iznad 50, njih smo ostavili doma, vlada obećava neku naknadu 70%, ostalo će se lako domiriti, ako radimo.
Nema druge.

Isto bogami.ko da si i do sad sjedio kući. :ljut
Barba
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 8 times

Post by Barba »

nikad nisam imao problema sa grlom i krajnicima ali ova zima 3 puta me hvata grlo gdje jedva gutam tečnost. nešto je jebeno u vremenu.
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 570 times
Been thanked: 1139 times

Post by arzuhal »

Nora Ibsenova wrote: 27 Mar 2020, 13:39 U Sarajevo će danas iz Italije stići grupa državljana Bosne i Hercegovine koju su dosad boravili u ovoj zemlji.

Super, welcome :jupi
I umjesto da ih svrnu u prazan neki hotel na Ilidži, pa da i hotel nešto ušićari, makar da bude na nuli, da se plate komunalije, radila bi kuhinja - naša vlast odluči provest ljude kroz čitav grad i instalirat ih na Bjelave! Mislim, koliko trebaš biti mutav...

Ne dižem hampu protiv ljudi, možda nijedan nije zražen, a i da jeste, nikakav problem što se njih tiče.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Iskra wrote: 27 Mar 2020, 13:49
storm wrote: 27 Mar 2020, 13:45

Mi smo nešto po svom.
I dogovorili... Rad.
Nema druge.

Isto bogami.ko da si i do sad sjedio kući. :ljut
Ocrtala mi se više maska na licu, ruke bijele od alkohola... Šta ćemo?
Radimo najpazljivije što možemo, nemamo kontakta ni sa kim, musterije samo na telefon... Moraju trgovci, moraju snage reda, morate vi u medicini...
Druga je opcija propasti. Kažem, ne radi se više o biznisu.
Sveli smo rizike na najmanje moguće i stalno im zvocamo... Maska, rukavice, naočale, maska rukavice, naočale, pauza svakih sat vremena, itd...
Jer ne izgleda da će ovo brzo završiti. Da je i mjesec dana u pitanju, ne bi bilo problema.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal »

Nakon kineske i nova studija američkih naučnika s Massachusetts Institute of Technology (MIT) tvrdi isto, a to je da je toplo i vlažno vrijeme povezano sa sporijim širenjem novog koronavirusa.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nako ... /200327067
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14425 times
Been thanked: 9985 times

Post by Julia-Klara »

...koliko znam , ta temperatura treba biti preko 30 stepeni :kafa nacekat cemo se (nisam citala ovo sto si podijelio)
Last edited by Julia-Klara on 27 Mar 2020, 14:07, edited 1 time in total.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal »

Julia-Klara wrote: 27 Mar 2020, 14:07 ...koliko znam , ta temperatura treba viti preko 30 stepeni :kafa nacekat cemo se
Pa tamam.
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

arzuhal wrote: 27 Mar 2020, 14:03 Nakon kineske i nova studija američkih naučnika s Massachusetts Institute of Technology (MIT) tvrdi isto, a to je da je toplo i vlažno vrijeme povezano sa sporijim širenjem novog koronavirusa.

Juče sam ja napisala da su U Qatru već izdali takav proglas, a na osnovu službenog izvještaja koji im.je proslijeđen iz Kine.

U svakom slučaju, Elhamdullilahi.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2613 times
Been thanked: 4544 times

Post by Nora Ibsenova »

arzuhal wrote: 27 Mar 2020, 14:03 Nakon kineske i nova studija američkih naučnika s Massachusetts Institute of Technology (MIT) tvrdi isto, a to je da je toplo i vlažno vrijeme povezano sa sporijim širenjem novog koronavirusa.

Joj i ti klix čitaš ...
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal »

Iskra wrote: 27 Mar 2020, 14:07

Juče sam ja napisala da su U Qatru već izdali takav proglas, a na osnovu službenog izvještaja koji im.je proslijeđen iz Kine.

U svakom slučaju, Elhamdullilahi.
To neće zaustaviti virus, ali doprinosi, u kombinaciji sa socijalnim distanciranjem i izolacijom, uz tetsiranja i tretman, dobroj borbi protiv pandemije, dobijanja vremena za testiranje starih i otkrivanje novih lijekova, te vraćanja života u normalu.

Ovo što ovako pričam pričam namjerno zbog svih peismista, od foruma do širom bijelog dunjaluka...
Post Reply

Return to “Zdravlje”