Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by MunDzi »

Iskra wrote: 28 Mar 2020, 16:04
MunDZi wrote: 28 Mar 2020, 16:03
A kakva je situacija sa infektolozima?

Baš svi se moraju nabrojati da bi se shvatila.poenta?
Pitam, jer upravo si ti ranije negirala misljenje makedonskog infektologa.

Pretpostavljam da on spada u onu grupu "rijetkih", tako da ga mozemo svrstati i u kategoriju kardiologa ili doktora neke druge vrste. :oo

Mislim da je poenta ipak da ima naucnika i naucnikaaaaaa....isto tako doktora i doktoraaaaaa.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2750 times
Been thanked: 4933 times

Post by Nora Ibsenova »

Kod nas se medicinari satraše od posla, toliko puno rade da ljudi po stubištima zgrada umiru.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3315 times

Post by Skin »

meni ne izlazi iz glave onaj slucaj iz hrasnice, kako su dopustili da im majka umre, sa svim medijskim spinovima i pogresnim informacijama, zena je prepustena samoj sebi i kcerci koja se borila sama s tim. nadam se da ce poslije intervjua od sinoc bar testirati sve ljude s kojima su bili u kontaktu, djevojka kaze niko nije testiran. zatvoreni u stanu od 30 kvadrata, ona pozitivna na covid, brata nisu ni testirali, on tu sa porodicom i malim djetetom dosao u posjetu jer su prvobitno rekli da je test njihove majke negativan. a koliko su pokusavali da je testiraju, niko im njie pruzio nikakvu pomoc.
pa nije ni pocelo, zdravstvo u krahu. ne treba pisati ove negative, znam, ali covjece ovo je pretuzno. moramo se uzdati u sami sebe, samo jacanje imuniteta i karantin.
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

MunDZi wrote: 28 Mar 2020, 16:16
Iskra wrote: 28 Mar 2020, 16:04

Baš svi se moraju nabrojati da bi se shvatila.poenta?
Pitam, jer upravo si ti ranije negirala misljenje makedonskog infektologa.

Pretpostavljam da on spada u onu grupu "rijetkih", tako da ga mozemo svrstati i u kategoriju kardiologa ili doktora neke druge vrste. :oo

Mislim da je poenta ipak da ima naucnika i naucnikaaaaaa....isto tako doktora i doktoraaaaaa.

Nema to nikakve veze s njegovom specijalističkom titulom. Baš nikakve. Ogledala sam cijeli video , on nigdje nije naveo zasto su ti pacijenti dobili ARD ili ARI , niti kako su bili tretirani medikamentozno i u kojoj fazi bolesti su stavljeni na respirator. Ima tu mali milion faktora.
:srce Jer si moje, najmoje... :srce
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

Skin wrote: 28 Mar 2020, 16:21 meni ne izlazi iz glave onaj slucaj iz hrasnice, kako su dopustili da im majka umre, sa svim medijskim spinovima i pogresnim informacijama, zena je prepustena samoj sebi i kcerci koja se borila sama s tim. nadam se da ce poslije intervjua od sinoc bar testirati sve ljude s kojima su bili u kontaktu, djevojka kaze niko nije testiran. zatvoreni u stanu od 30 kvadrata, ona pozitivna na covid, brata nisu ni testirali, on tu sa porodicom i malim djetetom dosao u posjetu jer su prvobitno rekli da je test njihove majke negativan. a koliko su pokusavali da je testiraju, niko im njie pruzio nikakvu pomoc.
pa nije ni pocelo, zdravstvo u krahu. ne treba pisati ove negative, znam, ali covjece ovo je pretuzno. moramo se uzdati u sami sebe, samo jacanje imuniteta i karantin.

Pogledala sam.intervju sa sinom.i kćerkom, apsolutno zakazao sistem. 6 dana su oni konstantno zvali nadležne službe. Problem.je što niko nema i ne zna kako se protokolarno treba ponašati u uslovima epidemije a naročito pandemije. Tako je kad nam je na čelu kriznog štaba ministrica financija a ne dr med.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Skin wrote: 28 Mar 2020, 16:21 meni ne izlazi iz glave onaj slucaj iz hrasnice, kako su dopustili da im majka umre, sa svim medijskim spinovima i pogresnim informacijama, zena je prepustena samoj sebi i kcerci koja se borila sama s tim. nadam se da ce poslije intervjua od sinoc bar testirati sve ljude s kojima su bili u kontaktu, djevojka kaze niko nije testiran. zatvoreni u stanu od 30 kvadrata, ona pozitivna na covid, brata nisu ni testirali, on tu sa porodicom i malim djetetom dosao u posjetu jer su prvobitno rekli da je test njihove majke negativan. a koliko su pokusavali da je testiraju, niko im njie pruzio nikakvu pomoc.
Pa evo ja bi voljela da neko lijepo objasni od kakvog posla se to oni trenutno satraše?

U čitavoj Bosni imamo oko 200 potvrđenih slučajeva, od kojih je dosta kod kuće u izolaciji.

Kao što znamo ne vrše masovna testiranja trenutno.

Otpustili su onkološke pacijente kućama, koga god su mogli poslali su kući, masu operacija su otkazali, ne rade nikakve preglede, ni za šta se ne možeš obratiti. Evo prije sat vremena mi je mamu ujeo cuko, sto posto znamo da nije cjepljen, lutalica, vrzma se oko naše mahale, zovem našu ambulantu, kaže ako joj ne treba šivenje, nek sjedi kod kuće i to joj je to.

Pa eto, od kakvog posla se to oni trenutno slamaju?
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14308 times
Been thanked: 23837 times

Post by Fuddo »

MrH wrote: 28 Mar 2020, 16:14
Fuddo wrote: 28 Mar 2020, 15:42

Rodjo, sve je jasno.

Ja znam da ima i onih kojima je tesko povjerovati da neko moze biti ovoliki monstrum i ludak, i da je bio spreman bas ovoliko rizikovati, ali...ona mraka nije u vinklu!
Smajlikojipodmazivatomahavk
Ma de ba rodjo. Ljudi napravili ovaj COVID 19 2015-te. Izvukli iz proteina sismisa. Objasnili sta tacno napada, respiratorni sistem kod covjeka, opasan je, smrtonosan ako ga neko pusti iz laboratorije.

1. Što je novi koronavirus?
Novi koronavirus koji se pojavio 2019. godine nazvan je SARS—CoV-2, otkriven je u Kini krajem 2019. Radi se o novom soju koronavirusa koji prije nije bio otkriven kod ljudi. Bolest uzrokovana tim virusom naziva se COVID-2019.

2. Odakle potječu koronavirusi?
Koronavirusi su virusi koji cirkuliraju među životinjama, no neki od njih mogu prijeći na ljude. Nakon što prijeđu sa životinje na čovjeka mogu se prenositi među ljudima. Velik broj životinja su nositelji koronavirusa. Na primjer, koronavirus bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV) potječe od deva dok SARS potječe od cibetke, životinje iz reda zvijeri srodnih mačkama.

3. Može li se ovaj virus usporediti sa SARS-om ili sezonskom gripom?
Novi koronavirus genetski je usko povezan s virusom SARS iz 2003. i ta dva virusa imaju slične karakteristike, iako su podaci o ovom virusu još uvijek nepotpuni. SARS se pojavio krajem 2002. godine u Kini. U razdoblju od osam mjeseci 33 države su prijavile više od 8000 slučajeva zaraze virusom SARS-a. Tada je od SARS-a umrla jedna od deset zaraženih osoba. Iako se nCoV i virusi gripe prenose s osobe na osobu i mogu imati slične simptome, ta dva virusa su vrlo različita te se stoga i ponašaju drugačije.

Usko povezan sa SARSOM kojeg su opet kinezi "izmislili"

Kakve teorije zavjere ba, ljudi umiru radi debila
Problem je i ovaj nas medvid koji veze nema sta radi.
Razvalio je kompletnu obavjestajnu sluzbu, sve pod krinkom borbe protiv neke njegove imaginarne deep state. Vidis da su 2015 isto budalesali, ali su ih na vrijeme zaustavili.
Ovom mahnnitu su oktobru prosle godine iz cia rekli da se nesto zajebano sprema, on je sve izignorisao.

I sto bas da najvise udari na Italiju?
Dje su se saveznici iskrcali prvi put u Evropi u ww2?
Pa Italija.
Sad oni makaroni u opstoj panici skidaju zastave eu i mecu kineske, kao graci china, evo spasitelja...

Jebena se igra igra.
Dozvolite da se obratimo
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Nora Ibsenova wrote: 28 Mar 2020, 16:17 Kod nas se medicinari satraše od posla, toliko puno rade da ljudi po stubištima zgrada umiru.
Da, istina.
Nazalost, u BiH je tako.
Imala sam priliku vidjeti i osjetiti kakvo je zdravstvo u BiH dok sam mamu pazila dok je bolovala i kad mi je na rukama umirala zbog neadekvatnosti, nedostatka vozila hitne pomoci, nedostatka kucnih ljekara, kucnih medicinara, ljekara koji su prisutni u vozilu hitne, nedostatak opreme da osobu uneses u vozilo i bezobrazluka naseg zdravstva (u bliskoj proslosti), zato me je jucer jako i personalno potresao intervju sa djecom od zene iz Hrasnice. :(

A mogu misliti kako ce tek sad biti kad krene navala sa koronom. :(
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

Nora Ibsenova wrote: 28 Mar 2020, 16:26
Pa evo ja bi voljela da neko lijepo objasni od kakvog posla se to oni trenutno satraše?

U čitavoj Bosni imamo oko 200 potvrđenih slučajeva, od kojih je dosta kod kuće u izolaciji.

Otpustili su onkološke pacijente kućama, koga god su mogli poslali su kući, masu operacija su otkazali, ne rade nikakve preglede, ni za šta se ne možeš obratiti. Evo prije sat vremena mi je mamu ujeo cuko, sto posto znamo da nije cjepljen, lutalica, vrzma se oko naše mahale, zovem našu ambulantu, kaže ako joj ne treba šivenje, nek sjedi kod kuće i to joj je to.

Nazovi hitnu pomoć, oni snimaju svaki razgovor, traži mišljenje i pitaj za ime liječnika s kim razgovaras.

I inače u situacijama nužde u ovom ludilu na koju veliku žalost to kažem, kad god ste u situaciji zatražiti liječničku pomoć, snimanje razgovor.

Mnogi se čude zašto djeca umrle gospodja s Ilidze traže obdukcije ako se zna da je bila.pozitivna na covid 19. Pa zato što imaju namjeru pokrenuti krivičnu tužbu protiv dz. 100%.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Cuj neka sjedi kod kuce ako ne treba sivanje?
Ja kretena upm...
A sta ako cuko ima bjesnilo?
Vodi ti staru u hitnu.
Dozvolite da se obratimo
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Iskra wrote: 28 Mar 2020, 16:31
Nazovi hitnu pomoć, oni snimaju svaki razgovor, traži mišljenje i pitaj za ime liječnika s kim razgovaras.
:tjesi

Ti ocigledno nisi imala iskustvo na vlastitoj kozi ili kozi najmilijih kad je u pitanju hitna pomoc.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

I inače u situacijama nužde u ovom ludilu na koju veliku žalost to kažem, kad god ste u situaciji zatražiti liječničku pomoć, snimanje razgovor.

Mnogi se čude zašto djeca umrle gospodja s Ilidze traže obdukcije ako se zna da je bila.pozitivna na covid 19. Pa zato što imaju namjeru pokrenuti krivičnu tužbu protiv dz. 100%.
I trebaju pokrenuti tužbu.

Ja nisam pretjerano zabrinuta iz razloga što sam poprilično sigurna da pas nije bijesan. Dosta djece se igralo na putu (djeca koja ga hrane inače) a mama je prolazila. Vjerovatno je pomislio da će uraditi nešto djeci pa je postupio instinktivno, inače je ovo prvi put da je nekog ujeo. Srećom imala je debelu trenerku pa "rana" izgleda samo kao ogrebotina površinska. Kao da je maca noktima ogrebala. Ja sam nazvala ambulantu za svaki slučaj, srećom sestrica je naša komšinica pa je imala malo više strpljenja, objasnila mi kako da joj tretiramo ranu i mislim da je okej, inače bih puno više paničila.

Problem je što bi isto bilo da je puno dublja rana, problem je ustvari što bi isto bilo taman da mi je na rukama umirala (kao što možemo vidjeti iz ovog slučaja sa nesretnom ženom i njenom djecom).

Tako da .. od kakvog se to oni posla tobože satraše, mislim da je to prvo i najbitnije pitanje koje treba odgovoriti narodu. Šta to ljekari konkretno SAD rade, šta svaki dan rade, znači da se svaki dan podnosi izvještaj, al' ne izvješataj: imamo dva nova slučaja iz Igmanskog klastera.

1. Koliko ljudi dnevno se testira?
2. Koliko ljudi se dnevno hospitalizuje?
3. U kakvom su stanju ti ljudi?
4. Šta se radi povodom ostalih teško oboljelih pacijanata?
5. itd more je pitanja

A jedini odgovor koji dobijamo je: "Pripremamo se za najgore, nadamo se najboljem." - Sebija.
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

MunDZi wrote: 28 Mar 2020, 16:37

Ti ocigledno nisi imala iskustvo na vlastitoj kozi ili kozi najmilijih kad je u pitanju hitna pomoc.

Nažalost. Jesam.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

MunDZi wrote: 28 Mar 2020, 16:37

Očito. Prošlu zimu mama (a jes' žena naograjisala) pala, slomila dva pršljena, ruku, kuka, cvili, ne može da stoji, ne može da sjedi, ja zovem hitnu na je l', broj hitne koji svi znamo.

- Gospođo, ovo je hitna služba RS-a, nazovite hitnu federacije.
- Koji je broj?
- On meni na telefon diktira neki 062 broj hitne službe :lud
- Šta ako ja nemam kredita da nazovem hitnu?
- Ne znam kako bih vam u tome pomogao, tražite od nekoga telefon ko ima kredita.

I opet se postavlja pitanje, zamisli da sam našla mamu polumrtvu, zovem u panici hitnu, on mi diktira mobilni broj ...
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Fuddo wrote: 28 Mar 2020, 16:34

Ja kretena upm...
Vodi ti staru u hitnu.
Kome da je vodim u hitnu? Misliš da će je primit? Ne daju prići medicinskim ustanovama na sto metara.
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

Nora Ibsenova wrote: 28 Mar 2020, 16:37

I trebaju pokrenuti tužbu.

Ja nisam pretjerano zabrinuta iz razloga što sam poprilično sigurna da pas nije bijesan. Dosta djece se igralo na putu (djeca koja ga hrane inače) a mama je prolazila. Vjerovatno je pomislio da će uraditi nešto djeci pa je postupio instinktivno, inače je ovo prvi put da je nekog ujeo. Srećom imala je debelu trenerku pa "rana" izgleda samo kao ogrebotina površinska. Kao da je maca noktima ogrebala. Ja sam nazvala ambulantu za svaki slučaj, srećom sestrica je naša komšinica pa je imala malo više strpljenja, objasnila mi kako da joj tretiramo ranu i mislim da je okej, inače bih puno više paničila.

Problem je što bi isto bilo da je puno dublja rana, problem je ustvari što bi isto bilo taman da mi je na rukama umirala (kao što možemo vidjeti iz ovog slučaja sa nesretnom ženom i njenom djecom).

Tako da .. od kakvog se to oni posla tobože satraše, mislim da je to prvo i najbitnije pitanje koje treba odgovoriti narodu. Šta to ljekari konkretno SAD rade, šta svaki dan rade, znači da se svaki dan podnosi izvještaj, al' ne izvješataj: imamo dva nova slučaja iz Igmanskog klastera.

1. Koliko ljudi dnevno se testira?
2. Koliko ljudi se dnevno hospitalizuje?
3. U kakvom su stanju ti ljudi?
4. Šta se radi povodom ostalih teško oboljelih pacijanata?
5. itd more je pitanja

A jedini odgovor koji dobijamo je: "Pripremamo se za najgore, nadamo se najboljem." - Sebija.

Ma.ne rade ništa žena se pogubila, uplasila se odgovorkosti pa ne prima.pacijente. misli da jedino tako može da sačuva bolnicu "cIsom". Umjesto da ima u pričuvi objekat koji će biti na raspolaganju ako se klinika kontaminira, a hoće. Prije ili kasnije.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Onaj profesor iz Marseja je isprobao kombinaciju 'hydroxychloroquine et de l'azithromycine
Hidroksiklorokina i antibiotika azitromicina na 80 pacjenata u dobi od 18 do 88 godina koji su primljeni u bolnicu u periodu izmedju 3 i 21 marta
Jedan 86-godisnjak je preminuo a drugi pacjent star 74 godine je jos uvijek u teskom stanju. Ostalih 78 pacjenata su pokazali rapidno poboljsanje stanja i napustili su intenzivnu njegu kroz pet dana
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Nora Ibsenova wrote: 28 Mar 2020, 16:41
Fuddo wrote: 28 Mar 2020, 16:34

Ja kretena upm...
Vodi ti staru u hitnu.
Kome da je vodim u hitnu? Misliš da će je primit? Ne daju prići medicinskim ustanovama na sto metara.
A jbg, ne znam...zovi, dosadjuj dok ne popuste.
Nesta moras.
Dozvolite da se obratimo
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Fuddo wrote: 28 Mar 2020, 16:43
Nora Ibsenova wrote: 28 Mar 2020, 16:41

A jbg, ne znam...zovi, dosadjuj dok ne popuste.
Nesta moras.
Ko će popustit dragi Fudo? Žena umrje dok oni "popustiše".

Srećom, nije rana ozbiljna, očito je samo površinska ogrebotina, inače bi dosad popizdila :D.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

A jesu i ovi stari ljudi teški, jedva me pustila i ambulantu da nazovem. " Nije meni ništa. " :D.
Post Reply

Return to “Zdravlje”