Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Dorian » 28 Mar 2020, 18:20

vila wrote: 28 Mar 2020, 17:33
Nora Ibsenova wrote: 28 Mar 2020, 17:24

Hvala ti Vilo :pusa

Nisam zabrinuta, kao što rekoh, samo je ogrebao zubima jer je imala baš debelu trenerku i nije je jako držao, uspjela je iz prve da trgne nogu.

Ja bih svakako išla odmah na hitnu, ali ne možeš ti nju ubjediti nema šanse :(
Sto se tice staraca i tvrdoglavost..sve znam i sve mi je jasno :grana
Uzmi rivanol ili neki antiseptik pa joj to isperi dobro(nek neko od ovih doktora na forumu kaze sta je bolje)
I prati ogrebotinu

I ne dajte se olako uvjeriti telefonski da nesto nije hitno
Tocno ima spisak bolesti,stanja,simptoma ...itd koji se ne smije vratiti ni aa hitne ni iz bolnice ni iz ambulante
Sve je precizirano i dobro pripremljeno
Ali nazalost....samo na papiru
Ja sam poslije ranjavanja ranu čistio rivanolom. Ako ne rivanol, betadin, ista im je svrha. Ima i ona otopina 4% hidrogena, dakle u apoteku i kupiti rivanol ili betadin i gaze. Gazom ili štapićima za uši umočenim u betadin očistiti ranu, drugu gazu natopiti (ne da se cijedi :)) betadinom, staviti na ranu i zaviti zavojem. I tako sedmicu. Obavezno pratiti da ne krene kakva infekcija ili nedobog bjesnilo...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1653 times
Been thanked: 3116 times
Status: Online

Post by Mutevelija » 28 Mar 2020, 18:20

Zar vojska ne pali, i kremira neki dan sam gledao snimak natovare ih u kamione i odvoze.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14126 times
Been thanked: 23454 times

Post by Fuddo » 28 Mar 2020, 18:21

Mirelam wrote: 28 Mar 2020, 18:16
Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 18:06 Nešto nema vijesti iz Italije u 18h. da nisu svi pomrli?
Ima, ima ali kao i jucer. 889 mrtvih, nesto manje od 4000 novo zarazenih.
Wtf
Kako bar malo ne popusti, uspori...
Dozvolite da se obratimo

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 583 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal » 28 Mar 2020, 18:28

tuzlak1212 wrote: 28 Mar 2020, 18:18
arzuhal wrote: 28 Mar 2020, 17:55

Napravite sebi sami maske i rukavice, od starih potkošulja, dimija, od papira, nemojte ispast nesposobni pa da vam se drugi kantoni smiju..Jbg, uradite nešto za svoju državu, kako u našem kantonu ima otvoren račun za donacije Vladi da se bori protiv pandemije... Svako uplaćuje kol'ko može, narod odvaja od usta al' da ima kantonalna Vlada...
Pretpostavit cu da ne trolas pa cu odgovoriti... Normalno da te stvari postoje ali ne mozes obicnom covjeku u ovom periodu kad mu otkaz visi nad glavom nabijati toliki pritisak i sankcije po pitanju osnovnih ljudskih sloboda... Za svaku sankciju treba imati mogucnosti sprovodjenja istih.
Ma ciničan sam zbog bezobrazluka naših vlasti koji samo izdaju naređenja, direktive i zabrane, bez puno razmišljanja o narodu. Dorian je dao pravu smjernicu po pitanju narednih izbora, ne faleć mu ćafirluka.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9960 times
Been thanked: 16768 times

Post by spacebound » 28 Mar 2020, 18:28

tuzlak1212 wrote: 28 Mar 2020, 17:47
Mutevelija wrote: 28 Mar 2020, 17:32

Jel istina sta za onaj zakon na nivou kantona o maskama.i rukavicama?
Haman da jest, ja sad prosetao bez icega i ljudi je bilo bez icega al ne sumnjam da ce recimo od sutra se eventualno kazne lijepit
Malo je ono ofirno traziti kad ljudi nemaju gdje kupit tolike maske i rukavice
Treba se raspitat. Rukavice trazi u velikim trgovinama. Ja jucer nasla u Fisu, 100 pari 8.40 KM.
Sto se tice maski, rekose mi da apoteke nece ni nabavljati (ja zivim u rsu), ne znam da li je tako i u federaciji. Ali raspitaj se medju ljudima ili preko drustvenih mreza. Svugdje ima zena koje siju maske.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 28 Mar 2020, 18:31

Čekaj malo. Zakon?

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra » 28 Mar 2020, 18:33

spacebound wrote: 28 Mar 2020, 18:08
Iskra wrote: 28 Mar 2020, 15:51

Ja nisam nikad, čak su mene ismijavali , i to neki od.moderatora, ali da su svi imali pravo u vezi ove pošasti, niko sretniji od mene. :julia
Ako aludiras na mene nadji post i citiraj gdje sam te to ismijavala. Ja sam napisala da se ne plasim, i ne plasim se ni danas, eto oprostite ako kome smeta. I da se plasim da ne umrem od gladi ako panicari sve pokupuju. Post je bio saljiv.
Sto si ti iskoristila da napises u mom odsustvu tako da meni ostave novinare da ih davim jer bih ja najradje ubila svakog ko o koroni pise. Sto je opet nidje veze. Taj dan smo imale privatnu prepisku.
Od tad te izbjegavam, uopste ti se ne obracam, ni o cemu ni na jednoj temi, sto tebi nije bilo dovoljno da i ti mene zaobidjes, nego me vec par puta ovako izokola, hinjski prozivas.
Evo sad cu te javno zamolit da me zaobidjes ubuduce. Hvala :ok

Sve što.sam ti imala.reci ja sam ti rekla.na pp, i čak.ti predložila.ako ti manjka terena za moderatorsko dokazivanje da prepiske preselimo na javni dio foruma. Time je moje bavljenje tobom.na ovoj temi apsolutno završeno. To što.je tebi hinjski to je valjda do tvog rezona temeljenog na tvojim načinima i aspiracijama. Sve što imam kažem.otvoreno , kao što sam.i tvoje mišljenje kao nekog ko je medicinar nazvala razočaravajućim, iza svojih riječi stojim. Ako ti se ne svidja :cudi...Ne mogu ti pomoći.

Hvala i tebi
:srce Jer si moje, najmoje... :srce

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 28 Mar 2020, 18:33

arzuhal wrote: 28 Mar 2020, 18:31 Čekaj malo. Zakon?
DA
Nova naredba: Građani TK ne smiju izlaziti bez maske i rukavica vani | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/infoteka/svim-grad ... nih-maski/
Last edited by Mutevelija on 28 Mar 2020, 18:33, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 28 Mar 2020, 18:33

Južna Koreja je epidemiju stavila pod kontrolu bez samoizolacije i ograničavanja kretanja: evo kako im je to uspjelo
Piše JL

Svakog trenutka svakom razumnom postaje sve jasnije - koronavirus se može zaustaviti, ali za to su potrebne inteligentne, učinkovite i nerijetko radikalne mjere. Dokazuje to primjer Južne Koreje kojoj je prijetila katastrofa, a koja je u silaznoj putanji s brojem zaraženih.

Rani znaci krajem veljače bili su alarmantni, broj zaraženih s nekoliko desetaka premašio je stotine, potom i tisuće. Na vrhuncu epidemije zabilježeno je više od devet stotina slučajeva u jednom danu, a samo tjedan kasnije broj zaraženih počeo se smanjivati. Ove nedjelje zemlja je prijavila samo 64 slučaja.

Time je Južna Koreja postala jedina zemlja uz Kinu kojoj je pošlo za rukom suzbiti infekciju, piše NY Times u ekstenzivnom tekstu u kojem se objašnjava kako je točno ova država uporabom "agresivnog javnog zdravstva" uspjela pobijediti epidemiju. Pritom je, naglašavaju, sve to uspjela bez drakonskih mjera ograničavanja kretanja i govora kao u Kini ili opće samoizolacije poput nekih od europskih zemalja.

Njihove napore pohvalio je i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekavši kako je to "dokaz da se može" i pozvavši druge nacije da se ugledaju u njihov primjer.

Sve to učinilo je južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina vrlo "popularnim" među stranim državnicima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron te Stefan Lofven, švedski premijer, nazvali su ga kako bi zatražili detalje o provedenim mjerama. A mjere hvale i američki bivši visoki dužnosnici. Južna Koreja dala im je jednostavna uputstva.

Lekcija 1. - Interveniraj brzo, prije krize

Samo tjedan dana nakon što je potvrđen prvi slučaj državni dužnosnici sastali su se s predstavnicima farmaceutskih kompanija. Naložili su im da krenu izrađivati setove testova na koronavirus, obećavši im punu podršku. U samo dva tjedna, dok su potvrđeni slučajevi još bili u dvoznamenkastim brojevima, Koreja je distribuirala tisuće testova dnevno. Sada ih proizvodi oko 100 tisuća dnevno i u pregovoru su sa 17 zemalja da ih izvoze, što de facto znači da bi na koronakrizi mogli i zaraditi. Također, hitno su poduzete mjere u Daegu, gradu od 2,5 milijuna stanovnika gdje se zaraza proširila kroz lokalne crkve.

- Saznali smo glavni izvor infekcije što nam je omogućilo da se protiv virusa borimo bez radikalnog ograničavanja kretanja stanovništva. Ujedno je odmah proglašena nacionalna kriza. Da smo za krizu saznali kasnije, stvari bi bile puno gore - rekao je epidemiolog Ki Mo-ran.

Lekcija 2. - Testiraj rano, često i sigurno

Južna Koreja testirala je više stanovnika nego ijedna druga zemlja na svijetu, čime su došli u situaciju da mogu na vrijeme izolirati sve sumnjive slučajeve i dati im brzu pomoć nakon što se otkrije da su zaraženi. Kako navodi NY Times, zemlja je provela oko 300 tisuća testova, što je 40 puta više nego Sjedinjene Američke Države (gledano po broju stanovnika).

- Testiranje je ključno za rano otkrivanje virusa jer minimalizira mogućnost daljnjeg širenja virusa. To je ključ malene smrtnosti od koronavirusa u Južnoj Koreji - rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha novinarima.

Pritom su, kako bi rasteretili bolnice, vlasti otvorile više od 600 centara u kojima je bilo moguće provesti testove na koronavirus. Osim što su time ubrzali testiranja, smanjili su izloženost zdravstvenih djelatnika. Na 50 mjesta uvedena su "drive in" testiranja - pacijenti su testirani u desetominutom postupku pri čemu uopće nisu napuštali vozila. Vozačima su dali upitnik, izmjerili im temperaturu i uzeli brisove. Nalazi su bili gotovi za nekoliko sati.

Razmišljalo se i o stranim gostima kojima je omogućeno skidanje mobilne aplikacije putem koje su mogli provjeriti spadaju li prema simptomima u rizičnu skupinu. Hoteli, uredi i poslovne zgrade koriste termalne kamere kako bi ustanovili ima li netko visoku temperaturu, a temperaturu su provjeravali i restorani prije nego bi pustili goste unutra, piše NY Times.
Lekcija 3. - Praćenje kontakata oboljelih, izolacija i nadzor

Kada je netko potvrđeno pozitivan na koronavirus, slijedi treća faza. Provode se mjere identifikacije, praćenja i - ako je nužno - izolacije svih osoba s kojima je zaraženi bio u kontaktu. Južnokorejske vlasti tijekom epidemije MERS -a razvile su alate i vještine praćenja oboljelih koje uključuju nadzor oboljelih putem sigurnosnih kamera, zapisa kreditnih kartica i podataka iz GPS uređaja njihovih automobila i mobilnih telefona.

Također, građane su o razvoju situacije obavještavali putem društvenih mreža. Kada bi se ustanovilo kretanje oboljelog, na mobilne telefone dobivali su informacije gdje su se kretali, čak i koje su autobuse koristili, a ako je bilo moguće doznati građanima je rečeno i je li oboljeli koristio zaštitne maske. Razvijena je i aplikacija koju moraju koristiti oni u samoizolaciji, a ako bi pacijent napustio kuću, bio bi kažnjen s oko deset tisuća kuna.

Pritom valja istaknuti kako je većina građana spremno prihvatila ove mjere koje, istini za volju, ozbiljno narušavaju privatnost. S druge strane, sve to dovelo je do stope smrtnosti manje od jedan posto, uvjerljivo najmanje na svijetu.

Lekcija 4. - Računaj na pomoć javnosti

Nijedna zemlja nema dovoljno zdravstvenih radnika da svima mjere temperaturu, pa tako ni Južna Koreja. Zbog toga su vlasti zamolile građane za pomoć. Televizijske emisije, radio, internet portali te javni razglasi poslužili su da vlasti obavještavaju građane o važnosti nošenja maski, izbjegavaju socijalne kontakte... Angažirani su i brojni volonteri, a sve je rezultiralo povjerenjem javnosti u državne službe.
image

Zanimljivo je da NY Times postavlja pitanje jesu li ove mjere moguće u drugim zemljama? Južnu Koreju smatramo bogatom i visokotehnološko razvijenom zemljom. No, list tumači kako je od sedam najpogođenijih zemalja svijeta njih pet čak bogatije od Južne Koreje, a tehnologija koja je korištena usporediva je, kažu, sa "tehnološkim dostignućem gumenih rukavica".

Ključno je, ističe se, politička volja te volja javnosti da pristane na ove mjere.

Vrijeme reakcije je pritom - najvažnije
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/sv ... lo-1011310?

Eh da je sreće...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 28 Mar 2020, 18:34

Image
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 28 Mar 2020, 18:34

A apotekama u Sarajevu a ušla sam.u dvije A Sarajevo i Al Hana, ne daju kupiti više od 10.pari. Pošteno.

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 28 Mar 2020, 18:37

Hajde sad zagrlite se lijepo i pomirite da ja bzveze ne skidam kaiš...
"

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9786 times
Been thanked: 11528 times

Post by Krokodil Behko » 28 Mar 2020, 18:39

arzuhal wrote: 28 Mar 2020, 18:28
tuzlak1212 wrote: 28 Mar 2020, 18:18

Pretpostavit cu da ne trolas pa cu odgovoriti... Normalno da te stvari postoje ali ne mozes obicnom covjeku u ovom periodu kad mu otkaz visi nad glavom nabijati toliki pritisak i sankcije po pitanju osnovnih ljudskih sloboda... Za svaku sankciju treba imati mogucnosti sprovodjenja istih.
Ma ciničan sam zbog bezobrazluka naših vlasti koji samo izdaju naređenja, direktive i zabrane, bez puno razmišljanja o narodu. Dorian je dao pravu smjernicu po pitanju narednih izbora, ne faleć mu ćafirluka.

I koga bi ti doveo na vlast, onako konkretno, ako može?
Ta i ta stranka bi ovo bolje odradila?
Ovo nije odbrana vlasti, nego isticanje limita ove države. Limiti su tu iz raznih razloga i nemamo sad vremena, baviti se njima. Moraš biti hinjica, da bi ovo koristio za namicanje političkih poena, a vjerujem da takav nisi. :jok

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 28 Mar 2020, 18:40

arzuhal wrote: 28 Mar 2020, 18:37 Hajde sad zagrlite se lijepo i pomirite da ja bzveze ne skidam kaiš...
"

:fajt

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 28 Mar 2020, 18:40

Fuddo wrote: 28 Mar 2020, 18:21
Mirelam wrote: 28 Mar 2020, 18:16

Ima, ima ali kao i jucer. 889 mrtvih, nesto manje od 4000 novo zarazenih.
Wtf
Za malo jace od mjesec dana, 10000 mrtvih, a da nije ovih mjera.....Mo's mislit.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1233 times
Been thanked: 3891 times

Post by Laser » 28 Mar 2020, 18:41

spacebound wrote: 28 Mar 2020, 18:28
Treba se raspitat. Rukavice trazi u velikim trgovinama. Ja jucer nasla u Fisu, 100 pari 8.40 KM.
Fis kod Hife?

Kakve su to rukavice, možeš li malo objasnit?
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 28 Mar 2020, 18:41

arzuhal wrote: 28 Mar 2020, 18:37 Hajde sad zagrlite se lijepo i pomirite da ja bzveze ne skidam kaiš...
"
Nemoj, biće sramote.

Ili smijeha :rumenko ...

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14126 times
Been thanked: 23454 times

Post by Fuddo » 28 Mar 2020, 18:42

Mirelam wrote: 28 Mar 2020, 18:40
Fuddo wrote: 28 Mar 2020, 18:21

Wtf
Za malo jace od mjesec dana, 10000 mrtvih, a da nije ovih mjera.....Mo's mislit.
Mene sad malo kopka,
Mi smo podbro prosisali sve sa brojem zarazenim,
Al je smrtnost u dobrom nesrazmjeru sa ostalima...je li ovo zato sto je tek pocelo, ili je razlog nesto drugo pojma nemam.
Dozvolite da se obratimo

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 28 Mar 2020, 18:43

Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 18:39
arzuhal wrote: 28 Mar 2020, 18:28

I koga bi ti doveo na vlast, onako konkretno, ako može?
Ta i ta stranka bi ovo bolje odradila?
Ovo nije odbrana vlasti, nego isticanje limita ove države. Limiti su tu iz raznih razloga i nemamo sad vremena, baviti se njima. Moraš biti hinjica, da bi ovo koristio za namicanje političkih poena, a vjerujem da takav nisi. :jok
Ma treba svaku vlast promijeniti s vremena na vrijeme, tamam radila i dobro a ne katastrofalno. Čerčil pobijedio u WWII pa izgubi izbore. Treba provjetriti, a prošla kantonalna vlada je imala dobrih programa...

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 28 Mar 2020, 18:43

Fuddo wrote: 28 Mar 2020, 18:42
Mirelam wrote: 28 Mar 2020, 18:40
Mene sad malo kopka,
Mi smo podbro prosisali sve sa brojem zarazenim,
Al je smrtnost u dobrom nesrazmjeru sa ostalima...je li ovo zato sto je tek pocelo, ili je razlog nesto drugo pojma nemam.
Tek počelo... A kad krene...

Post Reply

Return to “Zdravlje”