Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9681 times
Been thanked: 11423 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Krokodil Behko » 28 Mar 2020, 21:46

Zizi wrote: 28 Mar 2020, 21:39
Nora Ibsenova wrote: 28 Mar 2020, 21:28

Pa teorije zavjera su eliminisane samim tim što je dokazano da je nastao prirodnim putem.

Nije nastao u laboratoriji.

U kojoj životinji je nastao ... k'o daj e važno.
Ako je ta životinja bila na jelovniku npr. kod kineza, te se virus na taj način prenio na ljude, zar onda ne bi trebala postojati i određena zakonska regulativa u vezi konzumiranja te životinje, kako bismo izbjegli ovakve pandemije?

Izgleda da si fan teorija zavjere?

Koja zakonska regulativa u komunističkoj državi, od 1.3 mlrd stanovnika, koje darwinistički nagon tjera i na opstanak i na otimačinu od ostatka svijeta, bar kad su sad u dobroj poziciji?

Fino rekoh, postoje čak i izjave kineskih organa da je vse počelo na pijaci, ali je partija to vremenom zataškala, a stručne osobe rastjerala iz te institucije, kako bi prikrila sve.

To znači da se možemo nadati novim virusima u narednim godinama, pošto će te pijace nastaviti s radom.

OVDJE JE SVE POČELO: Konačno otkriven nulti pacijent?

Image

Povjerljivi dokumenti medijima kažu da je prva osoba kojoj je utvrđena zaraza novim koronavirusom bila 57-godišnja Wei Guixian, prodavačica živih škampa na tržnici Huanan u kineskom gradu Wuhanu, vjerojatnom izvorištu globalne pandemije

Wei je živjela u iznajmljenom stanu koji je od tržnice bio udaljen manje od 500 metara, a temperaturu je dobila 11. decembra prošle godine, piše Daily Mail, pozivajući se nakineski list The Paper.

Misleći da je riječ o sezonskoj gripi, Wei je po savjet doktora otišla u obližnju manju kliniku prepunu pacijenata, no injekcije koje je dobila nisu pomogle. Wei je preboljela bolest.

'Bila sam umorna, ali ne kao prijašnjih godina. Svake godine obolim od gripe pa sam mislila da je opet gripa', rekla je Wei za The Paper.

Kineski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u januaru je rekao da su se ljudi zarazili koronavirusom od divljih životinja koje se na tržnici Huanan prodaju kao hrana.

Wei je rekla da je nastavila raditi na tržnici dok je bila bolesna te da je tek kasnije otišla u 11. bolnicu u Wuhanu po drugo mišljenje doktira.

'Doktor u 11. bolnici nije mogao dokučiti šta sa mnom nije u redu i dao mi je tablete', rekla je Wei te dodala da je pila te lijekove, ali da se nije osjećala bolje. Nakon toga se vratila u manju kliniku u kojoj je već bila kako bi dobila još injekcija.

'Tada sam se osjećala puno lošije i bilo mi je neugodno. Nisam imala dovoljno snage i energije', rekla je. Wei je tek 16. decembra otišla u jednu od najvećih bolnica u Wuhanu kako bi otkrila od čega joj je loše. Doktor iz te bolnice rekao joj je da je bolest od koje boluje 'nemilosrdna' te da su zaprimili još pacijenata sa sličnim simptomima koji su boravili na tržnici Huanan. 'Tada je puno ljudi bilo u bolnici', rekla je Wei.

Prema izjavi Vijeća za javno zdravstvo Wuhana, od 31. decembra prošle godine, Wei je jedna od prvih 27 pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest COVID-19. Među tih 27 pacijenata, 24 ih je bilo na neki način povezano s tržnicom Huanan.

U spomenutoj izjavi je pisalo da nisu pronađeni dokazi da se COVID-19 može prenijeti s čovjeka na čovjeka.

Uprkos ovoj spoznaji, identitet prve osobe koja je oboljela od bolesti COVID-19, tzv. nultog pacijenta, još uvijek nije poznat.

Mada je Wei prva osoba s tržnice u Huananu kojoj je utvrđena zaraza koronavirusom, prvi je pacijent navodno 70-godišnji penzioner prikovan za postelju. Taj je muškarac razvio simptome 1. decembra i prethodno nije bio u kontaktu s tržnicom Huanan.

South China Morning Post, međutim, piše da povjerljivi vladini podaci pokazuju da je 17. novembra identificirana prva osoba koja je oboljela od bolesti COVID-19. Karantini su u određene gradove uvedene dva mjeseca nakon identificiranja prvog pacijenta. Neobjavljeni podaci pokazuju da su kineski zvaničnici prije 31. decembra identificirali najmanje 266 osoba koje su se zarazile koronavirusom. Tada su lokalne vlasti u Wuhanu kaznile grupu doktora koja je nastojala upozoriti na postojanje bolesti što nalikuje SARS-u, odnosno teškom akutnom respiratornom sindromu.

Kineski zvaničnici tvrde da se prvi pacijent koji se zarazio koronavirusom pojavio 7. decembra.

Peking odbacuje tvrdnje da je Wuhan izvorište pandemije.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 28 Mar 2020, 21:47

MunDZi wrote: 28 Mar 2020, 21:41
Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:36
Inače, Jenkiji imaju lijek

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/149 ... ivati.html
Jesu li.
Mogu li kako pozuriti?
Planirala sam u junu na Jadran.
Kada vidim portal sa kojeg dolazi vijest, samo sjesti pa plakati.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2654 times
Been thanked: 4603 times

Post by Nora Ibsenova » 28 Mar 2020, 21:47

Zizi wrote: 28 Mar 2020, 21:44
Nora Ibsenova wrote: 28 Mar 2020, 21:42

Jest, te životinje, i onda će za 5 godina sa neke druge egzotične životinje skočit neki virusčić na insana pa mutirati.
Onda je krajnje vrijeme da se uvede rigorozniji zakonski okvir u vezi kontakta ljudi s divljim životinjama.

https://edition.cnn.com/2020/03/05/asia ... index.html
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 28 Mar 2020, 21:48

KOMESAR wrote: 28 Mar 2020, 21:43
MunDZi wrote: 28 Mar 2020, 21:34
Obrazlozi?

Sta to rade italijanski ljekari pogresno?
Daju pogrešne lijekove koji prividno pomažu,ali oslabe imuni sistem.
Kad kazem obrazlozi, mislim da obrazlozis posteno.

Npr, koje to lijekove oni daju za razliku od npr francuza, svaba, engleza, itd.....
Tj, sta to njihovi lijecnici rade drugacije od ostatka svijeta?

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 28 Mar 2020, 21:49

Mirelam wrote: 28 Mar 2020, 21:47
Jesu li.
Mogu li kako pozuriti?
Pa zato i moja ironija.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Mar 2020, 21:49

Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:36
Inače, Jenkiji imaju lijek

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/149 ... ivati.html
Jesu li.
Mogu li kako pozuriti?

Može. Bit će popusti i slobodno možeš i odmah da ideš :ok

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 28 Mar 2020, 21:49

Koliko god djelovalo slučajno, teško mi je povjerovat' da Kinezi nisu upleli prste u kreiranju pandemije, a sve s ciljem narušavanja ekonomskog poretka.

Virus možda nije napravljen u laboratoriji(i ne mora biti), ali vlast može učiniti dovoljno da ga plasira na pravim mjestima i izazove pandemiju.

Slučaj pijace u Wuhanu-ne moraš praviti virus, jer ga je priroda već napravila, a tvoje je samo da zažmiriš i pustiš ljude da ga, svojim prehrambenim navikama, rašire po svijetu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Mar 2020, 21:50

Jesu li.
Mogu li kako pozuriti?

Pričaj ti šta hoš, ali oni znaju posao. Znaju koja je vijest zanimljiva, znaju napisati naslov itd.
Zanatlije 1/1, a ti plači.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9668 times
Been thanked: 8342 times

Post by Zizi » 28 Mar 2020, 21:52

Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:46
Zizi wrote: 28 Mar 2020, 21:39

Ako je ta životinja bila na jelovniku npr. kod kineza, te se virus na taj način prenio na ljude, zar onda ne bi trebala postojati i određena zakonska regulativa u vezi konzumiranja te životinje, kako bismo izbjegli ovakve pandemije?

Što sam fan teorija zavjere ako očekujem da država reguliše šta je od životinja dozvoljeno, a šta ne, da bude na tržištu, s ciljem očuvanja zdrvlja ljudi?

Evo, zar ova sadašnja situacija nije alarm da se ozbiljnije time pozabavi.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Mar 2020, 21:52

Čarobni wrote: 28 Mar 2020, 21:49 Koliko god djelovalo slučajno, teško mi je povjerovat' da Kinezi nisu upleli prste u kreiranju pandemije, a sve s ciljem narušavanja ekonomskog poretka.

Virus možda nije napravljen u laboratoriji(i ne mora biti), ali vlast može učiniti dovoljno da ga plasira na pravim mjestima i izazove pandemiju.

Slučaj pijace u Wuhanu-ne moraš praviti virus, jer ga je priroda već napravila, a tvoje je samo da zažmiriš i pustiš ljude da ga, svojim prehrambenim navikama, rašire po svijetu.

Glavni post danas, tite mi.
Znali su žuti šta rade i da će Španija keširati preko 400 miliona, za njihovu opremu, Francuzi naručiti milijardu maski i ko zna koliko respiratora.

Što se njihovih smrti tiče, lažu sve što kažu. Pomrlo je tamo i 20.000 ljudi, kad ti kažem. Ali, njima to nije problem, glavno je zajahati i opljačkati planetu.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2654 times
Been thanked: 4603 times

Post by Nora Ibsenova » 28 Mar 2020, 21:53

Nisam ni ja fan zavjera ali mi je fascinantno kako je od tamo neke pijace u pizdi materini sam se uspio proširit na čitav svijet za mjesec dana ...
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Mar 2020, 21:54

Zizi wrote: 28 Mar 2020, 21:52
Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:46

Što sam fan teorija zavjere ako očekujem da država reguliše šta je od životinja dozvoljeno, a šta ne, da bude na tržištu, s ciljem očuvanja zdrvlja ljudi?

Haman pročitala samo prvu rečenicu u postu?

Od nacije vođene primitivnim porivima, ne možeš to očekivati, nego očekuj nove viruse.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13984 times
Been thanked: 23143 times
Status: Online

Post by Fuddo » 28 Mar 2020, 21:55

Jesu li.
Mogu li kako pozuriti?
Nije zajebancija.

Kad sve izlijecimo vi cete vikat oni su ovo i napravili.
Da niste moji, tacno bih vas posamaro :oo
Dozvolite da se obratimo

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 28 Mar 2020, 21:57

Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:49
Može. Bit će popusti i slobodno možeš i odmah da ideš :ok
Necu odmah.
Tek kad se lijek pokaze efikasnim.
Zato pitam mogu li pozuriti sa vadjenjem lijeka iz frizidera? :zubi

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna » 28 Mar 2020, 21:57

insomnia wrote: 28 Mar 2020, 12:33 Da postaje jos zanimljivije kad to pise zena koja je dizala paniku od jebenog zemljotrescica
Kompleks zgrada u strogom centru datira jos iz doba Austro-Ugarske (1912-te). Nosivi zidovi popucali i popustili, balkoni, koji su jedini prilaz stanovima, oronuli. Stropovi rastureni.

Tako da su takvi umjereni potresi itekako za zabrinuti.

Ako cemo o faktoru straha, kada su u Bosni bili potresi 2018-te Zenica, pa prosle godine u blizini Tuzle, Nevesinje, Mrkonjic Grad, svi su jurili na ulice, brujalo se danima od portala pa do izjava gradjana gdje je svako zelio svoj trenutak, kako bi objasnio koliko se usrao u gace. :sunja
Za napomenuti da su uglavnom bili lagani, a ne umjereni. Zemljotrscici.

Evo vas sad, sve sami heroji dok nije doslo i kod nas. Od "sta ce ba virus" do "trebamo se svi pridrzavati".
Nazalost, moderno doba je donijelo internet i u misje rupe.
Last edited by rethna on 28 Mar 2020, 21:58, edited 1 time in total.
Question everything.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 28 Mar 2020, 21:58

MunDZi wrote: 28 Mar 2020, 21:48
KOMESAR wrote: 28 Mar 2020, 21:43

Daju pogrešne lijekove koji prividno pomažu,ali oslabe imuni sistem.
Kad kazem obrazlozi, mislim da obrazlozis posteno.

Npr, koje to lijekove oni daju za razliku od npr francuza, svaba, engleza, itd.....
Tj, sta to njihovi lijecnici rade drugacije od ostatka svijeta?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 28 Mar 2020, 21:59

Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:50

Pričaj ti šta hoš, ali oni znaju posao. Znaju koja je vijest zanimljiva, znaju napisati naslov itd.
Ma nemam ja sta plakati, samo se uvijek pitam koji to nivo ljudi prati Poskok, SB, Kurir i slicne govnarije. To je novinarski (pregolema rjec) sund nevidjenih razmjera. Primitivizam i nepismena bahatost.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 28 Mar 2020, 22:03

Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:52
Čarobni wrote: 28 Mar 2020, 21:49 Koliko god djelovalo slučajno, teško mi je povjerovat' da Kinezi nisu upleli prste u kreiranju pandemije, a sve s ciljem narušavanja ekonomskog poretka.

Glavni post danas, tite mi.
Znali su žuti šta rade i da će Španija keširati preko 400 miliona, za njihovu opremu, Francuzi naručiti milijardu maski i ko zna koliko respiratora.

Što se njihovih smrti tiče, lažu sve što kažu. Pomrlo je tamo i 20.000 ljudi, kad ti kažem. Ali, njima to nije problem, glavno je zajahati i opljačkati planetu.
Pa onda zhuti rade samo copy and past. Nisu oni to izmislili.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9668 times
Been thanked: 8342 times

Post by Zizi » 28 Mar 2020, 22:04

Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:54
Zizi wrote: 28 Mar 2020, 21:52

Haman pročitala samo prvu rečenicu u postu?

Od nacije vođene primitivnim porivima, ne možeš to očekivati, nego očekuj nove viruse.
Eh, onda neka ostatak svijeta mijenja odnos prema kineskoj državi.
Neki rezovi će se morati uraditi, s tim da će to sigurno teško ići, zbog silno ekonomski ojačane Kine.
Što napisa forumašica Mundzi, možda mi budemo uskoro svi kineski učili...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Mar 2020, 22:05

Mirelam wrote: 28 Mar 2020, 21:59
Krokodil Behko wrote: 28 Mar 2020, 21:50

Ma nemam ja sta plakati, samo se uvijek pitam koji to nivo ljudi prati Poskok, SB, Kurir i slicne govnarije. To je novinarski (pregolema rjec) sund nevidjenih razmjera. Primitivizam i nepismena bahatost.

Evo, pratim ja SB i ja sam taj nivo :ok
Ti omžeš nastaviti da prstiš deponija portal, kojeg niko ni ne čita.

Post Reply

Return to “Zdravlje”