Puno pojedem.Puno.Ev ne mogu da disem od telecih snicli i pomfrita. Somuna kupio pa pomijeso pavlake i mladog sira. Mlijeka hladnog. Sad malo keksa zasladio i ide trosjed i spavanje. Pisa mi se al mi mrsko do hale. Sad ne bi mogo u fitnes kad bi mi ko 5 milja dao.MrH wrote: 04 Apr 2020, 14:44 I samo da se ogradim.
Ja nisam nutricionista, neko ko je zavrsio skolu, fax za to.
Sve sto kazem to je iz licnog iskustva, iskustava bliskih prijatelja, citanja, samoucenja iz razno raznih izvora.
Rethna je odlicno objasnio za UH.
Sve vam je to igra sa namirnicama, hranom i kolicinom obroka
Mrsati mozete i ako jedete i rizu i krompir i tjesteninu, ALI zavisi koliko pojedete![]()
Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?
Moderator: Krokodil Behko
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2919 times
- Been thanked: 24185 times
- Status: Online
Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Sve je stvar kalorijskog deficita/suficita uz ulogu metabolizma, ali ljudi nekad odbijaju shvatiti. Samo sto ja imam empatiju prema metabolizmu jer ga najcesce okrivljuju i uzimaju kao izgovor za svoju ljenost, a kmece kako bi nesto promijenili. Nebitno da li teze poecanju ili smanjenju tezine.MrH wrote: 04 Apr 2020, 14:44 I samo da se ogradim.
Ja nisam nutricionista, neko ko je zavrsio skolu, fax za to.
Sve sto kazem to je iz licnog iskustva, iskustava bliskih prijatelja, citanja, samoucenja iz razno raznih izvora.
Rethna je odlicno objasnio za UH.
Sve vam je to igra sa namirnicama, hranom i kolicinom obroka
Mrsati mozete i ako jedete i rizu i krompir i tjesteninu, ALI zavisi koliko pojedete![]()
Trening zateze, jaca tijelo, povecava snagu, izdrzljivost, ovisno kako ga forsiramo i pomaze brzem sagorijevanju kalorija, ali ako razlika tih kalorija bude na strani unesenih, nece doci do mrsanja. Mnogi se nekad cude i pitaju se kako.
Ili kada neko forsira trbusnjake kako bi skinuo salo sa stomaka a ne shvata znacaj kardia u svemu tome.
Question everything.
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- Status: Offline
evo mi smo u kuci sad napravili vaganje. ja na 97, stari prvi put u zivotu 105, sve teskasi ocm
🐽
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- MrH
- 22 bez glave

- Has thanked: 1690 times
- Been thanked: 1391 times
Rethna je objasnio. Samo bih dodao jos u vezi kalorija i igranja sa kalorijama
Da bi mrsali trebamo shvatiti da MORAMO biti u kalorijskom deficitu
Prostom matematikom u prijevodu
Ako sam ja danas pojeo 1000 kcal,a zelim da smrsam, moram potrositi 1100, zasto? Zato sto ce tijelo traziti da nadoknadi ovih 100 kalorija sto mi fale? A odakle? Pa iz "masnih naslaga" tj skladista koji se nalaze po nasem tijelu, a najvise na stomaku, zadnjici, butinama.
Ko zeli da se udeblja samo radi obratno od ovog gore
Simple is that
Da bi mrsali trebamo shvatiti da MORAMO biti u kalorijskom deficitu
Prostom matematikom u prijevodu
Ako sam ja danas pojeo 1000 kcal,a zelim da smrsam, moram potrositi 1100, zasto? Zato sto ce tijelo traziti da nadoknadi ovih 100 kalorija sto mi fale? A odakle? Pa iz "masnih naslaga" tj skladista koji se nalaze po nasem tijelu, a najvise na stomaku, zadnjici, butinama.
Ko zeli da se udeblja samo radi obratno od ovog gore
Simple is that
11/11/22
Ma dobra ti je tezina ako pitas BMI, a ako pitas one ispred ogledala reci ce da ti fali jos 78 kila i 25 grama.
Question everything.
- Salko
- Forum [Bot]
- Mood:
Meni se pošla ukazivat nastrešnica
Morat cu to rjesavat ocm
...
A nemere, napravim bahljaš pa se onda uništim vrelim i još legnem da se slegne
...
Morat cu to rjesavat ocm
...
A nemere, napravim bahljaš pa se onda uništim vrelim i još legnem da se slegne
...
"ignorance is bliss"
- Salko
- Forum [Bot]
- Mood:
Plus ovaj izolirband
Samo se nesta oko frizidera motam

Samo se nesta oko frizidera motam
"ignorance is bliss"
- Grom
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 23 times
Puno više sadržaja je na engleskom, ako te ide dobro engleski samo guglaj "healthy carbs" i čitaj tamo ima dosta informacija koji su zdravi ugljikohidrati, a koje bi trebalo izbjegavati.spacebound wrote: 04 Apr 2020, 14:19 Koliko sam ja skontala ugljikohidrate treba izbjegavat u sto sirem luku, masnoca je ok.
Svi mi imamo različite organizme, imaš par opcija kako da saznaš šta bi tebi pomoglo u mršanju:
1. Možeš da stalno eksperimentišeš sa hranom, da istražuješ i da isprobavaš na sebi dok ne nađeš šta ti odgovara, a šta ne. Ovo je duži i komplikovanji proces.
2. Možeš da odeš i radiš one analize krvi gdje ti tačno kažu šta tvome organizmu paše, a šta ne. Tetka je bila u nekakvoj privatnoj poliklinici u Tuzli i radila ovaj test, nakon toga su joj sve lijepo objasnili šta treba da jede, a šta da izbjegava. Kilažu je kroz godinu dana uspjela smanjiti samo kroz ishranu.
Ja bih lično preporučio drugu opciju ko god ima problema sa kilažom, jeste da košta para, nisam siguran da li je oko 150-200 KM taj test, davno je to bilo i ne sjećam se tačno. Ja bih lično prvo to preporučio.
Dalje samo vježbanje dodatno uspješuje skidanje kilaže jer ubrzavaš metabolizam. Ja lično pored standardnih vježbi uvijek praktikujem i vježbe nekih 10-20 min bez pauze, ili kratku pauzu. Pamela RF ima odličan kanal, i ja sam trbušnjake istrenirao onakvim kakvi jesu koristeći vježbe koje ona radi. Nikakva oprema nije potrebna za vježbe koje radi, a eto pogledaj figure u djevojke, odlično izgleda.
Evo njen kanal: https://www.youtube.com/user/PamelaRf1/ ... _polymer=1
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 593 times
- Been thanked: 1143 times
Teretana nas čini zdravijim, jačim, ljepšim i nacionalno osvještenijim.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2970 times
- Been thanked: 3388 times
vazi. pazim uglavnom, ali omakne se nekad i pred spavanje u zadnje vrijeme.MrH wrote: 04 Apr 2020, 14:20Da, ishrana je 70-80% kako zdravlja tako i izgleda. Trening je samo stimulacija misica. Sad je do tebe kako i s cim ces nahraniti te misice.Skin wrote: 04 Apr 2020, 13:50 da te pitam MrH.
kad kazes koliko je vazna ishrana uz treniranje, jel pri tome mislis samo na zdravo kuhanje, smoothies ujutro, bez slatkisa, nezdravih masnoca i bilo kakve procesirane hrane - jel to dovoljno?
nekad jedem one energy cokoladice, i nekad palacinke sa nutellom i plazmomi otkako je korona tajm, i medeno srce i napolitanke
![]()
Zato kada je neko debeo i pocne trenirati, a zeli smrsati prvo sto radi je da regulise ishranu. Pa onda ide googlati, citati, slusati savjete tipa izbaci slatko, izbaci gazirano, nemoj ovo, de ono.
To nekad je ok, ali nemoj da jedes svakodnevno. Pojedem i ja palacinak i svasta nesto ali gledam da to uradim prije neke aktivnosti, a ne kada idem lezati, spavati, odmarati.
ne zelim ni smrsati ni udebljati se, nego da se osjecam zdravo, snazno, fleksibilno. inace plivam, ali sad nema toga i ko zna kad ce opet biti i to se osjeti uz ovo jedenje i mljevenje i nekretanje meh.
dobro kazes ovo za kalorije, da bude malo >unesenih, ali ne znam kako bih to brojala...vi brojite kalorije?
i nisam ni ja anticarb, to je energija..
pred plivanje uvijek uzmem voce ili nesto drugo slatko za onaj brzi sugar rush da imas energije, a poslije je obrok. ali to ne vrijedi za svaki sport valjda..otkud znam.
hvala svakako
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9765 times
- Been thanked: 9941 times
Mene zanima ovo ispijanje vode koje treneri i nutricionisti preporučuju. Dva litra dnevno, kažu da treba popiti. Je li neko na sebi osjetio da to pomaže, ičemu?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
budes ljepsiRemzija wrote: 04 Apr 2020, 16:50 Mene zanima ovo ispijanje vode koje treneri i nutricionisti preporučuju. Dva litra dnevno, kažu da treba popiti. Je li neko na sebi osjetio da to pomaže, ičemu?
🐽
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9765 times
- Been thanked: 9941 times
Auf?
Odoh odmah litar iskapiti
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Grom
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 23 times
Izračunaj za sebeRemzija wrote: 04 Apr 2020, 16:50 Mene zanima ovo ispijanje vode koje treneri i nutricionisti preporučuju. Dva litra dnevno, kažu da treba popiti. Je li neko na sebi osjetio da to pomaže, ičemu?
https://www.hydrationforhealth.com/en/h ... gLxO_D_BwE
Remzija wrote: 04 Apr 2020, 16:50 Mene zanima ovo ispijanje vode koje treneri i nutricionisti preporučuju. Dva litra dnevno, kažu da treba popiti. Je li neko na sebi osjetio da to pomaže, ičemu?
Pojačana fizička.aktivnost , dehidrira organizam preko kože ( znojenjje) , naravno da to treba da se nadoknadi, osim toga inače se preporuča 2 l vode dnevno, radi toga što je voda dijelom celijskih i medjucelijskih prostora,i reagens je za sve kemijske reakcije u našem tijelu , A i prenosila je hranjivih tvari.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
i budes ljepsiIskra wrote: 04 Apr 2020, 17:09Remzija wrote: 04 Apr 2020, 16:50 Mene zanima ovo ispijanje vode koje treneri i nutricionisti preporučuju. Dva litra dnevno, kažu da treba popiti. Je li neko na sebi osjetio da to pomaže, ičemu?
Pojačana fizička.aktivnost , dehidrira organizam preko kože ( znojenjje) , naravno da to treba da se nadoknadi, osim toga inače se preporuča 2 l vode dnevno, radi toga što je voda dijelom celijskih i medjucelijskih prostora,i reagens je za sve kemijske reakcije u našem tijelu , A i prenosila je hranjivih tvari.
🐽