Iran
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Iran
Sve su to igre velikih igraca, ko s kim protiv koga i radi kojih ciljeva. Amerika nije luda skroz zavrnuti naftnu pipu Kini jer je dosta proizvodnje tamo prebaceno. Amerika je OGROMAN potrosac nafte plus sva vojna doktrina im je jako zavisna od nafte. Kina se isto tako nece pretjerano protiviti promjeni vlasti ako ce dobiti snabdjevanje naftom i gasom. Slicno kao u Libiji, koga nema bez njega se moze.
Pozadina svih ovih natezanja je kontrola resursa i upravljanje svjetskim kapitalom. Zategnu odnose sa Iranom, skoci nafta za 10-20% za 7 dana i ostane tako mjesec-dva. Isto tako kada Iranu ofali para posalju nekoga u mediji jal nakav patrolni camac i on zaprijeti zatvaranjem Hormuza. Za par sati aktivnosti, nafta skoci i uberu se zilioni.
Pozadina svih ovih natezanja je kontrola resursa i upravljanje svjetskim kapitalom. Zategnu odnose sa Iranom, skoci nafta za 10-20% za 7 dana i ostane tako mjesec-dva. Isto tako kada Iranu ofali para posalju nekoga u mediji jal nakav patrolni camac i on zaprijeti zatvaranjem Hormuza. Za par sati aktivnosti, nafta skoci i uberu se zilioni.
- Konsultant
- Legenda foruma

Sviju mi, imam osjecaj kao da je live prenos desavanja iz postrojenja. Svaki dana neka desavanja. Nase EP sve zajedno nisu toliko objavile informacija od kad postoje.
Mikko Hypponen, šef istraživanja finske firme za digitalno osiguranje F-secure, je u javnost objavio pismo koje je dobio od neimenovanog iranskog naučnika. Naučnik, koji tvrdi da radi za Organizaciju atomske energije Irana (AEOI), je rekao da je još jedan virus zarazio kompjutere u postrojenju za obogaćivanje urana Natanz u centralnom Iranu i tajno podzemno postrojenje za istraživanje, koje se nalazi jugozapadno od Teherana.
Autor pisma je napisao da je virus ugasio laboratorijsku opremu i automatizovane sisteme u oba centra.
Hypponen je objavio pismo na svom blogu, ali je naglasio da nema načina da potvrdi ili opovrgne navode koji stoje u pismu. Međutim, uspio je potvrditi da je pismo zaista stiglo sa servera AEOI, prenosi Russia Today.
Iranski naučnik je naglasio da nije kompjuterski ekspert i da nema detaljne informacije o virusu.
"Sa nekoliko kompjutera se čula muzika tokom noći, pojačana do kraja. Vjerujem da je to bila pjesma 'Thunderstruck' grupe AC/DC", napisao je naučnik u pismu.
Ako su ovi navodi tačni, ovo je treći pokušaj hakiranja kontroverznog iranskog nuklearnog programa. Prije dvije godine je virus Stuxnet unazadio iranski nuklearni program bar nekoliko godina. U maju ove godine je pronađen i virus Flame, koji je špijunirao internet aktivnost u Iranu i još nekim zemljama Bliskog istoka.
Iran i ja smo imali vrlo intiman odnos

Gotovo 25 godina nakon objave Sotonskih stihova, kontroverznog romana koji je nadahnuo iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Homeinija da proglasi fetvu protiv pisca, zbog čega je njegova porodica bila prisiljena skrivati se deset godina, Salman Rushdie je, čini se, pronašao mir. Štoviše, vrlo je zaposlen.
Snima filmsku verziju svog klasika 'Djeca ponoći' te radi na novim memoarima o periodu koji je proveo u bijegu, a uz sve to našao je vremena i za Twitter. No u intervjuu za Foreign Policy, britansko-indijski književnik dotaknuo se i Arapskog proljeća te se sa sjetom prisjetio boljih vremena u Iranu u mladosti
'Bio sam vrlo optimističan što se tiče Egipta prošle godine, jer se činilo da je pokret zaista sekularan, demokratski, a ne pod uticajem vjerskog ekstremizma. Izgledalo je kao da Egipat želi postati istinski moderna nacija. Očito je da je sve otišlo u drugom smjeru. Trebalo bi reći da je Arapsko proljeće gotovo. Mladi ljudi koji su započeli ustanak bili su politički nevini. Zaista je razočaravajuće to da je revolucija, koja nije imala nikakve veze s religijom i koja je bila neprijateljski nastrojena prema vojnom zapovjedništvu autokratske države, došla u situaciju u kojoj još uvijek ima autokratsko vojno zapovjedništvo, a uz to i vrlo religiozne elemente. Na neki način, to je suprotno od onoga za što su se ljudi borili', kazao je u intervjuu za Foreign Policy britansko-indijski pisac Salman Rushdie.
'Između mene i Irana postojala je posebna i vrlo intimna veza – a to je ona da su me pokušali ubiti', kazao je Rushdie govoreći o fetvi koju je Iran proglasio protiv njega nakon što je objavio 'Sotonske stihove'.
'Posjetio sam Iran kada sam imao 21 godinu, u vrijeme šaha. Bilo je predivno. Taman sam završio fakultet, a takav je svijet bio u to vrijeme, 1968, da sam bio u stanju voziti se s prijateljem skroz iz Londona do Južne Azije. Mislim, pokušajte se sada voziti preko Irana i Afganistana! Sjećam se da je Iran bio vrlo kozmopolitski, a društvo vrlo kulturno. Uvijek mi se činilo da je dolazak islamskog radikalizma u tu zemlju, od svih zemalja, bio osobito tragičan jer su imali tako naprednu kulturu - što ne znači da branim šahov režim koji je bio užasan. Ali to je jedna od istorijskih tragedija u kojoj strašan režim zamjenjuje još gori. Nadajmo se da se to isto neće dogoditi Egiptu', kazao je Rushdie za FP.
'Ukoliko pogledate unatrag u svjetsku istoriju, u odnosu na prije 200 godina stepeni pravde su se povećali. Doba velikih carstava je gotovo. Mnogi narodi - uključujući moju vlastitu zemlju, Indiju - sada sami odlučuju o svojoj sudbini, umjesto da to čini netko izvana. No istoriji je jedna od onih rijeka koja se uvijek kreće u oba smjera u isto vrijeme. Ako pogledate Kinu, možete tvrditi da nije došlo do poboljšanja, a u većem dijelu islamskog svijeta imamo nazadovanje. A možda čak i u dijelovima SAD-a', smatra Rushdie.
'Očekivanja su bila jako visoka kada je Barack Obama došao na vlast. Ali svatko ko priznaje razmjere problema s kojima se suočava znao je da neće moći ispuniti svačije nade. Još uvijek mislim da je zauvijek promijenio istoriju Amerike, kao i Hillary Clinton. Činjenica da su srušene prepreke, kako za žene, tako i za Afroamerikance, nešto je što mijenja način na koji ljudi razmišljaju o svojoj budućnosti. I bilo je vrlo ugodno gledati kako Amerikom vladaju pametni ljudi', naglasio je Rushdie.
'Sve je trebalo ubiti knjige; radio je trebao ubiti knjige, a zatim filmovi i televizija. A knjige su opet nekako misteriozno preživjele. Mislim da će biti promjena. E-books će promijeniti način na koji ljudi čitaju, ali ne mislim da će ljudi nužno prestati čitati', smatra Rushdie.
'I ja sam na Twitteru, ali to je neka vrsta neobavezne veze. Trenutno je nešto više od one-night-standa, ali nije brak', zaključio je Rushdie intervju za FP.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Konsultant
- Legenda foruma

Re: Iran i ja smo imali vrlo intiman odnos
Eto je neko narod Libije pitao treba li skinuti G. Sve informacije sto sam citao na netu i one sto sam cuo od prijatelja pokazuju kako Kinezi danas zive puno bolje nego prije 10tak godina. Zemlja koja u vrijeme najvece krize je ostvarila najveci profit je Kina.Dust wrote: Mnogi narodi - uključujući moju vlastitu zemlju, Indiju - sada sami odlučuju o svojoj sudbini, umjesto da to čini netko izvana. No istoriji je jedna od onih rijeka koja se uvijek kreće u oba smjera u isto vrijeme. Ako pogledate Kinu, možete tvrditi da nije došlo do poboljšanja, a u većem dijelu islamskog svijeta imamo nazadovanje.
Eto Maglev vozi kroz Sjevernu Irsku a ne kroz Kinu.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Rušdi je beznačajan lik i kao osoba i kao pisac. Da nije bilo te fetve nikad niko nebi čuo za njega i zato ja smatram da je fetva bezze
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Konsultant
- Legenda foruma

pa nije bas bezveze dobio zaslugu "sir". sto sheval vec rece, bio bi korisniji da je cistio obalu neke rijekecarobnjak Nurudin wrote:Rušdi je beznačajan lik i kao osoba i kao pisac.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Čuj ,nisam znao da je dobio titulu ali kažem nebi nikad bio poznat bez te fetve
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 7 times
imam tu njegovo knjigu 'satanski stihovi', nisam se jos usudila da procitam... 
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9870 times
- Been thanked: 11665 times
- Status: Online
Ja sam za ovog lika i zaboravio do sada.
I ja mislim da mu je fetva, samo podigla rejting.
Toga su svjesni i iranci, pa valjda zato, više ne
bacaju fetve okolo.
I ja mislim da mu je fetva, samo podigla rejting.
Toga su svjesni i iranci, pa valjda zato, više ne
bacaju fetve okolo.
Krokodil Behko wrote: Toga su svjesni i iranci, pa valjda zato, više ne
bacaju fetve okolo.
Gledam te nekim drugim ocima
- Konsultant
- Legenda foruma

jeste jos davne 2007.carobnjak Nurudin wrote:Čuj ,nisam znao da je dobio titulu ali kažem nebi nikad bio poznat bez te fetve
sta imam(o) od toga ako popljujem(o) npr. predsjednika sjeverne koreje?! nista. korisniji smo na lokalnom nivou cisteci pred svojim vratima.
IAEA: Iran gotovo udvostručio nuklearne proizvodne kapacitete

MEĐUNARODNA agencija za nuklearnu energiju (IAEA)u svom je izvještaju upozorila
kako su Iranci od svibnja proširili, odnosno povećali kapacitet za obogaćivanje urana
za gotovo 50 posto. Radi se o tromjesečnom izvješću o kontroverznom iranskom
nuklearnom programu, za koji Zapad i Izrael vjeruju da je namijenjen razvoju
atomskog oružja, što Teheran negira.
Objekt u Fordowu, gdje Iranci obogaćuju uran do razine od 20 posto koja ih znatno
približava razini potrebnoj za nuklearno oružje (85-90 posto), izgrađen je za kapacitet
od oko 3.000 plinskih centrifuga, strojeva koji se vrte nadzvučnom brzinom separirajući
izotope urana iz uranium heksafluorida, postupno povećavajući koncentraciju
radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto.
U majskom izvješću IAEA je navela da Iran ima instalirane ukupno 1,064 centrifuge,
od kojih je 696 u operativnom stanju u šest kaskada. Diplomati tvrde da je od tada
Iran dodao najmanje 328 centrifuga, što je povećanje za 30 posto.
Iransko glavno nuklearno postrojenje u Natanzu služi za obogaćivanje urana na nisku
razinu (3 posto), a u IAEA-i kažu da su i u njemu instalirane dodatne centrifuge.

MEĐUNARODNA agencija za nuklearnu energiju (IAEA)u svom je izvještaju upozorila
kako su Iranci od svibnja proširili, odnosno povećali kapacitet za obogaćivanje urana
atomskog oružja, što Teheran negira.
Objekt u Fordowu, gdje Iranci obogaćuju uran do razine od 20 posto koja ih znatno
približava razini potrebnoj za nuklearno oružje (85-90 posto), izgrađen je za kapacitet
od oko 3.000 plinskih centrifuga, strojeva koji se vrte nadzvučnom brzinom separirajući
izotope urana iz uranium heksafluorida, postupno povećavajući koncentraciju
radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto.
U majskom izvješću IAEA je navela da Iran ima instalirane ukupno 1,064 centrifuge,
od kojih je 696 u operativnom stanju u šest kaskada. Diplomati tvrde da je od tada
Iran dodao najmanje 328 centrifuga, što je povećanje za 30 posto.
Iransko glavno nuklearno postrojenje u Natanzu služi za obogaćivanje urana na nisku
razinu (3 posto), a u IAEA-i kažu da su i u njemu instalirane dodatne centrifuge.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Ahmadinedžad: Izrael je okupator, Palestina pripada Palestincima

IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad sastao se na marginama summita Pokreta nesvrstanih u Teheranu s palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom. Zaključili su kako je palestinsko pitanje najveći problem u regiji, ali i da je ono postalo međunarodni problem.
Ahmadinedžad je istaknuo kako "Iran ne priznaje cionističku zemlju Izrael jer je riječ o okupatorskoj zemlji".
"Cionisti nemaju mjesta u ovoj regiji. Palestina pripada Palestincima. Mi podržavamo Palestince koji moraju sami odlučiti o svojoj sudbini. Mi volimo Palestince i želimo da budu uspješni i ne prihvaćamo mogućnost njihovih međusobnih konflikata. Palestinske grupe moraju biti jedinstvene. Ako budu jedinstveni, onda će imati veće šanse da oslobode svoje teritorije", rekao je Ahmadinedžad.
Pritom je ponudio da Teheran bude domaćin pregovora Hamas i Fataha.

IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad sastao se na marginama summita Pokreta nesvrstanih u Teheranu s palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom. Zaključili su kako je palestinsko pitanje najveći problem u regiji, ali i da je ono postalo međunarodni problem.
Ahmadinedžad je istaknuo kako "Iran ne priznaje cionističku zemlju Izrael jer je riječ o okupatorskoj zemlji".
"Cionisti nemaju mjesta u ovoj regiji. Palestina pripada Palestincima. Mi podržavamo Palestince koji moraju sami odlučiti o svojoj sudbini. Mi volimo Palestince i želimo da budu uspješni i ne prihvaćamo mogućnost njihovih međusobnih konflikata. Palestinske grupe moraju biti jedinstvene. Ako budu jedinstveni, onda će imati veće šanse da oslobode svoje teritorije", rekao je Ahmadinedžad.
Pritom je ponudio da Teheran bude domaćin pregovora Hamas i Fataha.
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
Mahmoud Ahmadinedžad 
"MEĐUNARODNA agencija za nuklearnu energiju (IAEA)u svom je izvještaju upozorila
atomskog oružja, što Teheran negira."
jake mi agencije i sprdacine
"medjunarodna" a izvjestava samo o jednoj drzavi
ja il sam blesav il amerika i izrael imaju poneku onu centrifugu,
a uzmemo li u obzir da su jedni vec koristili takvo oruzje a drugi toliko zli da i danas otimaju tudju teritoriju i ubijaju mene vise brinu oni nego iran
"MEĐUNARODNA agencija za nuklearnu energiju (IAEA)u svom je izvještaju upozorila
atomskog oružja, što Teheran negira."
jake mi agencije i sprdacine
"medjunarodna" a izvjestava samo o jednoj drzavi
ja il sam blesav il amerika i izrael imaju poneku onu centrifugu,
a uzmemo li u obzir da su jedni vec koristili takvo oruzje a drugi toliko zli da i danas otimaju tudju teritoriju i ubijaju mene vise brinu oni nego iran
Rudy Giuliani: Obama je premekan, "vojni napad" su magične riječi za zaustavljanje Irana

BIVŠI gradonačelnik New Yorka, Rudy Giuliani, pridružio se redu političara koji su kritični prema Obaminoj "mekoj" vanjskoj politici. Konkretno, Giuliani od Bijele kuće zahtijeva da što otvorenije Iranu zaprijeti vojnim napadom.
Giuliani je komentirao Obamin današnji govor u UN-i, u kojem je američki predsjednik kazao kako će SAD učiniti sve što mora kako bi zaustavile Iran u u procesu razvijanja nuklearnog oružja, ali nije egzaktno spomenuo opciju pokretanja rata.
Giuliani smatra kako to nije dovoljno. "Nisam ga čuo da izgovara magične riječi, da će upotrijebiti vojnu silu. Ronalde Reagan se sigurno ne bi libio upotrijebiti te riječi. Obama mi više nalikuje na Jimmyja Cartera čije prijetnje iranski režim ne shvaća ozbiljno", kazao je bivši gradonačelnik New Yorka.

BIVŠI gradonačelnik New Yorka, Rudy Giuliani, pridružio se redu političara koji su kritični prema Obaminoj "mekoj" vanjskoj politici. Konkretno, Giuliani od Bijele kuće zahtijeva da što otvorenije Iranu zaprijeti vojnim napadom.
Giuliani je komentirao Obamin današnji govor u UN-i, u kojem je američki predsjednik kazao kako će SAD učiniti sve što mora kako bi zaustavile Iran u u procesu razvijanja nuklearnog oružja, ali nije egzaktno spomenuo opciju pokretanja rata.
Giuliani smatra kako to nije dovoljno. "Nisam ga čuo da izgovara magične riječi, da će upotrijebiti vojnu silu. Ronalde Reagan se sigurno ne bi libio upotrijebiti te riječi. Obama mi više nalikuje na Jimmyja Cartera čije prijetnje iranski režim ne shvaća ozbiljno", kazao je bivši gradonačelnik New Yorka.
- Konsultant
- Legenda foruma

Ne bas, trenutno se taktizira, prikupljaju informacije i povecavaju sankcije koje ih konstantno iscrpljuju. U medjuvremenu tajnim operacijama ce usporavati daljni razvoj nukl. programa, slabiti zracnu odbranu i uklanjati kljucne ljude potrebne za komandovanje. Savez napadaca ce na kraju izmisliti neki razlog i onda krenuti u promjenu vrha. Rade po knjizi tako sto minimiziraju rizik i pripremaju napad za spektakular donosenje demokratije. Ovo ce sigurno trajati jos mjesecima i dobro oslabiti perzijsku ekonomiju, a samim tim i odbranu jer bez para nema oruzja.blento59 wrote:Rudy Giuliani: Obama je premekan, "vojni napad" su magične riječi za zaustavljanje Irana
Iran želi uvesti islamski pandan Nobelovoj nagradi

"Svjetska nagrada velikog poslanika"
Iranske vlasti saopštile su da namjeravaju da uvedu sopstvenu nagradu pod nazivom "Svjetska nagrada velikog poslanika", po ugledu na Nobelovu nagradu, objavila je iranska novinska agencija Fars.
"Svjetska nagrada velikog poslanika dodjeljivaće se svake druge godine naučnicima iz muslimanskog svijeta u tri tehnološka domena, u kojima Iran posjeduje sjajan napredak", izjavila je zamjenik ministra za nauku i tehnologiju Nasrin Soltanhah.
Ona nije precizirala područja koja će biti obuhvaćena ovom nagradom, ali je rekla da će nagrada pripremiti muslimanske naučnike za veću konkurenciju koja vlada u borbi za globalnu nagradu poput Nobelove nagrade.
Cilj ove nagrade je podsticanje razvoja nauke u muslimanskom svijetu i rast njene konkurentnosti na međunarodnoj sceni.
Nobelovu nagradu, koja se dodjeljuje od 1901. godine, do sada je osvojio samo jedan Iranac. Aktivista za ljudska prava Širin Ebadi, koji danas živi u Londonu, dobio je Nobelovu nagradu za mir 2003. godine.
Izvor:dnevniavaz
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Re: Iran želi uvesti islamski pandan Nobelovoj nagradi
Nema smisla.Alfred Nobel je utemeljitelj iste,a poslanik je davno umro,tako da mi to nema nikakve logike.......onda bi trebala postojati i Isusova,isl.to mi je igranje svetim stvarima........ 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Konsultant
- Legenda foruma

Re: Iran želi uvesti islamski pandan Nobelovoj nagradi
Dobra ideja, ako nije supljak. Ovo bi trebala svaka civilizacija imati.adacta wrote: Cilj ove nagrade je podsticanje razvoja nauke u muslimanskom svijetu i rast njene konkurentnosti na međunarodnoj sceni.