Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

rima
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by rima »

Evo iz danske.
U subotu su Sveučilišna bolnica Aarhus i Regionalna bolnica Herning, kao prve bolnice na svijetu, počele davati lijek 'camostat mesylate' hospitaliziranim pacijentima s koronom.

Lijek se obično daje kod žgaravice, ali prethodna ispitivanja pokazuju da bi se moglo pokazati efikasnim za liječenje covid-19.

- Pokazano je da ovaj lijek može inhibirati određeni enzim koji je u respiratornom traktu koji aktivira koronavirus da uđe u stanice. Lijek ga jednostavno blokira. lijek prethodno testiran na miševima gdje su bili zaraženi tipom koronavirusa koji je davao sars. Otkriveno je da lijekovi značajno smanjuju smrtnost.

Ukupno će 180 pacijenata iz cijele države učestvovati u ispitivanju, što je u potpunosti dobrovoljno. Pacijenti će primati liječenje pet dana i pratit će ga 30 dana, što znači da se vrlo brzo može postići rezultat.
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9245 times
Been thanked: 9198 times

Post by Zana »

45 je miliona ljudi kojima prijeti glad.
45.
Milona.
Ljudi.
Glad.

Jebla ih korona
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

rima wrote: 05 Apr 2020, 14:04 Evo iz danske.
U subotu su Sveučilišna bolnica Aarhus i Regionalna bolnica Herning, kao prve bolnice na svijetu, počele davati lijek 'camostat mesylate' hospitaliziranim pacijentima s koronom.

Lijek se obično daje kod žgaravice, ali prethodna ispitivanja pokazuju da bi se moglo pokazati efikasnim za liječenje covid-19.

- Pokazano je da ovaj lijek može inhibirati određeni enzim koji je u respiratornom traktu koji aktivira koronavirus da uđe u stanice. Lijek ga jednostavno blokira. lijek prethodno testiran na miševima gdje su bili zaraženi tipom koronavirusa koji je davao sars. Otkriveno je da lijekovi značajno smanjuju smrtnost.

Ukupno će 180 pacijenata iz cijele države učestvovati u ispitivanju, što je u potpunosti dobrovoljno. Pacijenti će primati liječenje pet dana i pratit će ga 30 dana, što znači da se vrlo brzo može postići rezultat.

I amerikanci tvrde isto. Da bi MOGLI imati dobar kandidatski lijek.
:srce Jer si moje, najmoje... :srce
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14412 times
Been thanked: 9976 times

Post by Julia-Klara »

poslije miseva se radi na ispitivanju kod zdravih osoba :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

Remzija wrote: 05 Apr 2020, 14:37 45 je miliona ljudi kojima prijeti glad.
45.
Milona.
Ljudi.
Glad.

Jebla ih korona
Nema to nikakve veze s koronom
I prije korone je ljudima prijetila glad a prijetit ce i poslije korone
Samo sto tada vjerojatno nece bit fora izvlacit te podatke i svi cemo vise ili manje biti "ravnodusni "na taj podatak
I do sad smo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

45.
Milona.
Ljudi.
Glad.

Jebla ih korona
Pretpostavljam da od silne zabrinutosti povodom gladi ne stitis svoju guzicu od Korone?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9245 times
Been thanked: 9198 times

Post by Zana »

insomnia wrote: 05 Apr 2020, 14:48
45.
Milona.
Ljudi.
Glad.

Jebla ih korona
Pretpostavljam da od silne zabrinutosti povodom gladi ne stitis svoju guzicu od Korone?
Ne znam čemu cinizam? Ništa novo ni strano nisam rekla nego se čudim ovom apsurdu. Da nas mediji bombarduju infirmacijama o gladi 45 miliona ljudi kao što to rade u slučaju korone, možda bi se nešto promjenilo. Možda.
A guzicu čuvam najviše zbog mame sa kojom živim a koja ima 70 godina. I hipertenziju.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Remzija wrote: 05 Apr 2020, 14:52
insomnia wrote: 05 Apr 2020, 14:48

Ne znam čemu cinizam? Ništa novo ni strano nisam rekla nego se čudim ovom apsurdu. Da nas mediji bombarduju infirmacijama o gladi 45 miliona ljudi kao što to rade u slučaju korone, možda bi se nešto promjenilo. Možda.
A guzicu čuvam najviše zbog mame sa kojom živim a koja ima 70 godina. I hipertenziju.
Pa vidis da te posredno vise dotice korona nego neka glad tamo nedje. Mama je sigurna sto se tice gladi a korona bi je mogla ozbiljno ugroziti zar nije onda to prece?
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Cemu covjek da vjeruje.
Sve nagadjanja.
Svaki dan neki novi lijek "mozda" djeluje dobro protiv korone.
Sad sam cula od kolegice da se kao metformin koji se inace daje diabeticarima pokazo dobar protiv korone. :cudi
Malo je ovaj dobar, pa je malo onaj dobar, a haman je i neki treci, a moze biti i cetvrti, pa peti.....
Ma bjezi ba.

Na kraju ce luk i rakija ispasti najefikasniji.

Najbolje je biti mlad i zdrav, svi ostali su na silaznoj putanji svakako.
Ako ne odnese korona, odnijece nesto drugo.

Odoh napolje bez maske i bez rukavica. :o
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2784 times
Been thanked: 23008 times

Post by HAVANA »

Iskra wrote: 05 Apr 2020, 13:42
SmokingMan wrote: 05 Apr 2020, 13:22 Dokazani su efekti i neizbježne nuspojave, samo što te nuspojave nisu prihvatljive, jer nisu američke.

Misliš na japanski favipiravir?
I on djeluje samo na osobe sa lakšim.i srednjeteskom kliničkom slikom. Za ove sa ozbiljnim problemima, ne djeluje ništa izgleda.

A meni je zanimljiva i gradacija kliničke slike. Nije kod svakog isto, ukoliko se ne pridržavaju nekih općih smjernica koje su eventualno dobili od WHO. Baš me to zanima :hm
Maloprije pricali sa zeninim rodjakom. Izaso iz bolnice. Kaze cudna bolest, odma znao da je to. U istom momentu velika temperatura i groznica uzasna. Glava mi izgori a noge nema sanse ugrijat. Ko u zamrzivacu. Zvao, molio... Tek 9 dan ga smjestili u bolnicu. Upala pluca ali nije se nesto gusio, 1 dan na respirator i lijekovi neki, kokteli... Uglavnom dobar sad. Jos u izolaciji kuci. A drugi iz njemacke, juce se zajebavali na fejsu, kaze ja sam ovo prelezo za 3 dana. Mrcina prava, u onim kavezima se borio. :plavi Valjda nije ovo kaze, ja sam rizicna skupina, 52 godine, ubijo se nekad davno cim je stigo... Ma kakav ti rizican, isto hulk frajer. Haj ti reko uradi, kaze zvao nece da testiraju al otice jutros kao u neko auto sto kruzi pa testiraju... Uglavnom sad je dobar a evo sta napisa za jutros... Jutros jos u 04:50 ja prvi bio. Negativa i pozitiva. Negativa, prelezo je tako a pozitiva nasli te anticorpe, sto ostanu poslije, sad je pitanje moze li se ponovo dobiti ili su ti anticorpi imunitet? E to jos ne znaju ni oni.
Last edited by HAVANA on 05 Apr 2020, 15:00, edited 2 times in total.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3896 times
Been thanked: 2930 times

Post by Pasaga »

Gospodo .... :p
Od juce,na ovdasnjim medijima je sve vise price o fin. krizi negoli o koroni.
...et....samo da kazem .....
da se nesto drugo nevalja iza brda ..... :grana
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

MunDZi wrote: 05 Apr 2020, 14:58 Cemu covjek da vjeruje.
Sve nagadjanja.
Sad sam cula od kolegice da se kao metformin koji se inace daje diabeticarima pokazo dobar protiv korone. :cudi
Malo je ovaj dobar, pa je malo onaj dobar, a haman je i neki treci, a moze biti i cetvrti, pa peti.....
Ma bjezi ba.

....samo dihaj duboko ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

A, vidiš, kako je licemjerno govoriti o gladi dok u isto vrijeme štitiš svoju guzicu od korone, insomnija, koji nije licemjer, takođe štiti svoju guzicu od korone ali za gladne i ostale gadosti na planeti ga zaboli neka stvar.

I u pravu je. Koga briga što tamo u nekoj Aziji ili Africi neki gladuju i umiru od gladi? Zašto bi nas uopšte intersovala tako daleka područja, koja uglavnom samo na TV-u vidimo?

Stani, korona ono dolazi odakle? Migranti isto dolaze iz komšiluka?

Čovjek ga, naprosto, mora voljeti.

I šta da radimo? Pa, svako šta može. Recimo, da bi zaustavili priliv mogranata koji dolaze ovamo i zbog gladi koja insomniju ne interesuje, treba im popraviti ekonomsku situaciju. A to svako od nas može uraditi tako da umjesto da kupujemo domaće proizvode iz naših zemalja (zemalja u kojima živimo za dijasporu), kupujemo proizvode iz zemalja iz kojih dolaze migranti, time im popravimo ekonomsku situaciju, više ne strahuju od gladi, i oni prestanu dolaziti.

Eto, dlanom o dlan i riješen problem. Akcija, bez licemjernog razmišljanja o gladi tamo negdje daleko gdje grije sunce tuđeg neba dok se čuva vlastita guzica od koronavirusa.
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

Sve nagadjanja.
Ma bjezi ba.

Biće kako je Allah nanijetio.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Dorijanovski..... :)
...slabo pratis EU-politiku prema tom trecem svjetu,da tako kazem ....
Njihov je izricit stav,bezkompromisan...
dat im da nisu gladni....a bogami jesu,ite kako
tehniku niposto .......
sta velis.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

HAVANA wrote: 05 Apr 2020, 14:59
Iskra wrote: 05 Apr 2020, 13:42

Misliš na japanski favipiravir?
I on djeluje samo na osobe sa lakšim.i srednjeteskom kliničkom slikom. Za ove sa ozbiljnim problemima, ne djeluje ništa izgleda.

A meni je zanimljiva i gradacija kliničke slike. Nije kod svakog isto, ukoliko se ne pridržavaju nekih općih smjernica koje su eventualno dobili od WHO. Baš me to zanima :hm
Maloprije pricali sa zeninim rodjakom. Izaso iz bolnice. Kaze cudna bolest, odma znao da je to. U istom momentu velika temperatura i groznica uzasna. Glava mi izgori a noge nema sanse ugrijat. Ko u zamrzivacu. Zvao, molio... Tek 9 dan ga smjestili u bolnicu. Upala pluca ali nije se nesto gusio, 1 dan na respirator i lijekovi neki, kokteli... Uglavnom dobar sad. Jos u izolaciji kuci. A drugi iz njemacke, juce se zajebavali na fejsu, kaze ja sam ovo prelezo za 3 dana. Mrcina prava, u onim kavezima se borio. :plavi Valjda nije ovo kaze, ja sam rizicna skupina, 52 godine, ubijo se nekad davno cim je stigo... Ma kakav ti rizican, isto hulk frajer. Haj ti reko uradi, kaze zvao nece da testiraju al otice jutros kao u neko auto sto kruzi pa testiraju... Uglavnom sad je dobar a evo sta napisa za jutros... Jutros jos u 04:50 ja prvi bio. Negativa i pozitiva. Negativa, prelezo je tako a pozitiva nasli te anticorpe, sto ostanu poslije, sad je pitanje moze li se ponovo dobiti ili su ti anticorpi imunitet? E to jos ne znaju ni oni.

Obojica u njemačkoj?

Testirali ga na prisustvo antitijela, to je odlicno.
Malo se zna. Sad sam odislisala sat vremena dr Alenku Markotić, glavni hrvatski imunolog, školovanja u Sarajevu, radila na hemoralgocnoj groznicu u Sa (misija grounica) i ona isto kaže....niko ozbiljan ne smije i ne može ništa da prognozira. Hrvati uveli visi stepen kontrole kvalitete u liječenju kovid bolesnika, tri klinicara moraju biti suglasna u pogledu medikacije i tretmana pacijenta . To mi je extra!
Last edited by Iskra on 05 Apr 2020, 15:13, edited 2 times in total.
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra »

Sve nagadjanja.
Ma bjezi ba.

Zvanican podatak je da niti jedan lijek kojim.se tretiraju bolesnici nema.indikaciju na koronu.
To bi značilo, ne liječi od korone . Ali ima.lijekova koji pokazuju neke rezultate ali su posljedice liječenja još nepoznate.
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

Pasaga wrote: 05 Apr 2020, 14:59 Gospodo .... :p
Od juce,na ovdasnjim medijima je sve vise price o fin. krizi negoli o koroni.
...et....samo da kazem .....
da se nesto drugo nevalja iza brda ..... :grana
Pa naravno da je veća priča sada o finansijskoj krizi nego o koroni. Tramp je možda luckast, ali ona izjava o lijeku koji je skuplji nego bolest ima osnove.

Ako ne stane za 2-3 mjeseca, nema druge nego svi u proces imunizacije krda i na posao. Pa ko preživi. U suprotnom, ko ne umre od korone, umrijeće od gladi ili drugih bolesti jer će zdravstveni sistemi biti toliko siromašni da se neće moći boriti protiv drugih bolesti pa i zaraznih kao što su tifus, kolera itd.

A onda će trebati odgovoriti na pitanje što smo uopšte krečili, zašto smo zaustavili život.

Nadam se da do toga neće doći, da će stati prije. Ali bojim se da me je strah da neće.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2784 times
Been thanked: 23008 times

Post by HAVANA »

Iskra wrote: 05 Apr 2020, 15:08

Obojica u njemačkoj?

Malo se zna. Sad sam odislisala sat vremena dr Alenku Markotić, glavni hrvatski imunolog, školovanja u Sarajevu, radila na hemoralgocnoj groznicu u Sa (misija grounica) i ona isto kaže....niko ozbiljan ne smije i ne može ništa da prognozira. Hrvati uveli visi stepen kontrole kvalitete u liječenju kovid bolesnika, tri komičara moraju biti suglasna u pogledu meditacije i tretmana pacijenta . To mi je extra!
Luksemburg i njemacka.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Iskra wrote: 05 Apr 2020, 15:08

Obojica u njemačkoj?

Malo se zna. Sad sam odislisala sat vremena dr Alenku Markotić, glavni hrvatski imunolog, školovanja u Sarajevu, radila na hemoralgocnoj groznicu u Sa (misija grounica) i ona isto kaže....niko ozbiljan ne smije i ne može ništa da prognozira. Hrvati uveli visi stepen kontrole kvalitete u liječenju kovid bolesnika, tri komičara moraju biti suglasna u pogledu meditacije i tretmana pacijenta . To mi je extra!
Bgm ako ih hrvatski komicari lijece hrvatskim humorom i meditacijom ne dajem im puno sanse
Post Reply

Return to “Zdravlje”