Korona virus
Moderator: Krokodil Behko
Re: Korona virus
Ne znam za strategije diljem svijeta, ali ovdje će propuštati sa mjerama, čim se krivulja 14 dana bude smanjivala. Karantena ima smisao onaj prvi val ublažiti. Nakon toga možemo samo pokrepati od gladi, mora se krenuti dalje.
Opet puštanje svega, pa neka ide zaraza, bilo bi isto pogubno u kratkom razdoblju.
Brzina širenja i zaraznost je ono što brine.
Zdravstvo bi se urušilo, umirali bi ljudi i zbog korone i zbog x drugih bolesti.
Jednako bi uslijedio haos i gospodarska šteta.
Neki balans se mora naći, to su i političke odluke sad.
Realno imamo sreće... Smrtnost nije visoka. Šta da je zaraznost strahovita poput covid 19, a smrtnost poput ptičje gripe? (negdje sam čitao da je bila u jeku epidemije i preko 60%)
A nije isključeno nešto takvo u budućnosti...
E onda ćemo biti u problemu.
Opet puštanje svega, pa neka ide zaraza, bilo bi isto pogubno u kratkom razdoblju.
Brzina širenja i zaraznost je ono što brine.
Zdravstvo bi se urušilo, umirali bi ljudi i zbog korone i zbog x drugih bolesti.
Jednako bi uslijedio haos i gospodarska šteta.
Neki balans se mora naći, to su i političke odluke sad.
Realno imamo sreće... Smrtnost nije visoka. Šta da je zaraznost strahovita poput covid 19, a smrtnost poput ptičje gripe? (negdje sam čitao da je bila u jeku epidemije i preko 60%)
A nije isključeno nešto takvo u budućnosti...
E onda ćemo biti u problemu.
Habibti, ya nour el - ain... 

To je samo od korone.Iskra wrote: 05 Apr 2020, 21:29vila wrote: 05 Apr 2020, 21:24
Sve se to radi samo s jednim ciljem
Rasteretiti zdr.sustav i sto bezb9lnije cekati neko cjepivo ili lijek
Ali to opet ne znaci da se nece zaraziti 60 posto svj.populacije...cak i ako radimo "nesto"
Neki dan si sva u cudu izjavila kako je moguce da je virus usao u sarajevsku bolnicu a postoje trijazni punktovi?
Pa to ni laik najobicniji ne bi izjavio
Eto tako kako je usao ...isto tako je moguca i vrlo izgledna zarazenost 60 posto populacije
Obzirom da je KCUS zatvoren za pacijente , A djelatnici se provjeravaju, a i sami su svjesni ozbiljnosti, jesam iznenađena. I sada. Pokušaj uci u KCUS pa će ti biti jasnije.
Ako ćemo vjerovati u apokalipticnu cifru 60%, hajde da odmah svi u mezar zalegnemo i čekamo. Pa.ovi što.prezive nek nas zatrpani i ćao.
Koliko još će stradati sa blažim ili težim posljedicama od drugih bolesti zbog toga što se hitne ne odazivaju na pozive, ambulante i domovi zdravlja odbijaju pacijente itd to nećemo nikada saznati. Niko se neće usuditi da to računa.
- Trafalgar Law
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 10 times
- Status: Offline
- srculence7
- Forum [Bot]
- Has thanked: 4027 times
- Been thanked: 4075 times
Kod nas zdravstvo funkcioniše i za druge pacijente, jedino je posebno odeljenje i ulaz za ljude koji imaju simptome. E sad, odložene su operacije koje nisu hitne ali moja sestra je neki dan operisana, normalno da se u situacijama kada je život ugrožen interveniše. 
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
srculence7 wrote: 05 Apr 2020, 22:00 Kod nas zdravstvo funkcioniše i za druge pacijente, jedino je posebno odeljenje i ulaz za ljude koji imaju simptome. E sad, odložene su operacije koje nisu hitne ali moja sestra je neki dan operisana, normalno da se u situacijama kada je život ugrožen interveniše.![]()
Kod nas restrikcije strasne. Onkoloski pacijenti čekaju terapiju i po 3 sedmice.

- rocko
- Inventar foruma
- Has thanked: 213 times
- Been thanked: 147 times
Jel ti malo vozas trolu ili sta?hopjoppe5 wrote: 05 Apr 2020, 15:42profesionalci sto se bave tim stvari kao Dr Francis Boyle je rekao da po reklu virusa njegov genetic make up nije moguce da je ovo samo evolviralo , ima SARS, Hiv genetic code sto je splicedinsomnia wrote: 05 Apr 2020, 15:34 Sta mislis koliko bi vremena trebalo labaratorijama sirom svijeta da zakljuce da je virus napravljen? Ili hoces reci da su bas sve vlade zajedno u ovom?
sta on nezna ocemu prica? bavise time 50 godina , a ti znas? sto neznas nista vise nego sto ti medija kaze
medija laze , ljudi sto se bave time cjeli zivot znaju sta je napravljeno i sta nije , i zasto su ga usutili? sto ga niko na challenge po scientific data da to nije napravljenu u laboratoriji , ako je to laz to bi odmah mogli pokazati profesionall medical biology researchers , a ne censor covjeka sto zna o tome
Dobar je Advokat Doctor of Jurisprudence Francis Boyle
- rocko
- Inventar foruma
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1390 times
To nije restrikcija, nego totalna ignorancija i ne briga za pacijente.Iskra wrote: 05 Apr 2020, 22:06srculence7 wrote: 05 Apr 2020, 22:00 Kod nas zdravstvo funkcioniše i za druge pacijente, jedino je posebno odeljenje i ulaz za ljude koji imaju simptome. E sad, odložene su operacije koje nisu hitne ali moja sestra je neki dan operisana, normalno da se u situacijama kada je život ugrožen interveniše.![]()
Kod nas restrikcije strasne. Onkoloski pacijenti čekaju terapiju i po 3 sedmice.
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23284 times
- Been thanked: 6132 times

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
Iskra wrote: 05 Apr 2020, 22:06srculence7 wrote: 05 Apr 2020, 22:00 Kod nas zdravstvo funkcioniše i za druge pacijente, jedino je posebno odeljenje i ulaz za ljude koji imaju simptome. E sad, odložene su operacije koje nisu hitne ali moja sestra je neki dan operisana, normalno da se u situacijama kada je život ugrožen interveniše.![]()

I sta mislis je li to normalno i jos dugo izvodivo?
I u krajnje je li humano?
Zašto.pitas kao da unaprijed misliš da to odobravam. Naprotiv. Jako sam uoucena u ovu problematiku, nažalost, imam onkoloskog pacijenta u porodici i tačno znam kakve to posljedice ima na takve osobe.

- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1390 times
Pokakim im se u usta na diplome,
a posebno jos naguram petom da vise stane
zbog Hipokratove zakletve.
Ako je istina to sto si rekla.
U protivnom, izvinjavam se na eksplicitnom opisu.
- vila
- Forum [Bot]
Ne mislim da odobravasIskra wrote: 05 Apr 2020, 22:13vila wrote: 05 Apr 2020, 22:11
I sta mislis je li to normalno i jos dugo izvodivo?
I u krajnje je li humano?
Zašto.pitas kao da unaprijed misliš da to odobravam. Naprotiv. Jako sam uoucena u ovu problematiku, nažalost, imam onkoloskog pacijenta u porodici i tačno znam kakve to posljedice ima na takve osobe.
Samo kazem da meni nije normalno zabarikadirati zdr.ustanove (a to u bih traje vec 2 tjedna) za druge bolesnike
Nemoguce ja zaustaviti sve na duzi period
I zato nije neizgledna ona brojka o 60 posto zarazenosti
- rocko
- Inventar foruma
Je si im uso sa zada ili sprijeda?Hannibal wrote: 05 Apr 2020, 21:41ja bijo na kumu prije neki dan, uso saavim normalnoIskra wrote: 05 Apr 2020, 21:29
Obzirom da je KCUS zatvoren za pacijente , A djelatnici se provjeravaju, a i sami su svjesni ozbiljnosti, jesam iznenađena. I sada. Pokušaj uci u KCUS pa će ti biti jasnije.
Ako ćemo vjerovati u apokalipticnu cifru 60%, hajde da odmah svi u mezar zalegnemo i čekamo. Pa.ovi što.prezive nek nas zatrpani i ćao.
- vila
- Forum [Bot]
Ne znam za sarajevo tocno
Ali znam za druge ustanove koje sve onkoloske i druge neodgodive preglede obavljaju ..
Po postrozenim pravilima ali obavljaju
Realno...ni ne mozes drugacije
Telefonski se ne moze procjeniti ima li ti pacijent predinfarktno stanje
Nije bas sve tako crno...al da ima nelogicnosti ..ima
Sto se tice danske tu zivim i vladam jezikom, pratim preskonferencije i ovo sto sam napisao je iz usta ministrice i doktora sa tih preskonferencija. Nisam mislio da ce se ogromna populacija zarazit za 14 danaIskra wrote: 05 Apr 2020, 20:42rima wrote: 05 Apr 2020, 20:36
Sta imam ja misti to se jednostavno dogadja presunto al se dogadja i ne samo italija vec vecina EU zemalja, USA. Jedino svetska javno. Danska ministrica na upit novinara dali je to plan nije htjela odgovorit ni DA ni NE precutala je al jedan doktor je rekao da je to plan koji se sprovodi al da se neunisti sustav. Zar sve te drzave nisu mogle kao drzave jugoslavije ganjat zarazene i imati za mjesec dana manje ispod 100 mrtvih slucajeva? Nisu one su pustile virus da cirkulise zatvorili su drzavu da zaraza ide sto laksim tempom.
Ne slušaš koga treba slušati i čitati u ovakvim situacijama, A to je struka i samo struka. Tvoje subjektivno mišljenje, ili moje, ili bilo čije je u nedostatku adekvatnih, istinitih i pouzdanih informacija je temeljeno na vlastitoj percepciji stvari, strahu i strepnji i a najviše na informacijama kojim nas bombarduju. Novinari nikada nisu imali toliko širok prostor za senzacionalizam kao sada. I oni to obilato koriste.
Ja i dalje mislim i tvrdim, niko neće dozvoliti tj sjediti skrstenih ruku i čekati da mu se zarazi 60% populacije. E tek tada bi ekonomija nepovratno bila uništena.

vila wrote: 05 Apr 2020, 22:19Ne mislim da odobravasIskra wrote: 05 Apr 2020, 22:13
Samo kazem da meni nije normalno zabarikadirati zdr.ustanove (a to u bih traje vec 2 tjedna) za druge bolesnike
Nemoguce ja zaustaviti sve na duzi period
I zato nije neizgledna ona brojka o 60 posto zarazenosti
05. 03 propisana terapija, 4 ciklusa kemoterapije. Sutra tek pacijent ide na prvu. Do danas, muku mucimo s lijekovima, ne može se do doktora njenog, bio bolestan, u dz ne daju ništa bez njegovog nalaza, palijativnoj vezane ruke....haos.

- Trafalgar Law
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 10 times
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times