Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 266 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Odraz »

bagra wrote: 10 Apr 2020, 23:03
Mirelam wrote: 10 Apr 2020, 22:41 Karantin do 3 maja sigurno a poslije cemo vidjeti. Tako rece talijanski premijer veceras.
pu!
ocamujebem, sto do 3-ceg bas !?? :bije
kucu sasvom zivincadi ovom
taman za klanje prispjeli

ejesam vala kurate srece
opet
Kod nas je do 28 aprila ali nema janjeta ni u novinama, samo u obliku odrezaka. :place
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Pasaga wrote: 11 Apr 2020, 07:30 jutros citam na mobu,taze haber...
Ameri vec u dubokoj recesiji
To je navodno procjena oko 40-tak eminentnih ekonomskih strucnjaka ....
...haj mu ga znadi ... :hm
mislim da je ekonomija već bila krenula u tom pravcu recesije
korona će im biti vadiona
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3900 times
Been thanked: 2933 times

Post by Pasaga »

carobnjak N wrote: 11 Apr 2020, 07:44
bilo bi smjesno,cudno,da ovde se to sad desi.
To se moze uradit jedino sa predumisljajem,nikako drugacije.
Sve firme,u svim bransama,imaju nevjerovatno mnogo posla.
Kako bi se to moglo objasnit,takav brz korak ....nemoguce
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9630 times
Been thanked: 11379 times

Post by Krokodil Behko »

Sigurno je virus izmišljen, da bi se imalo opravdanje za recesiju.

2000+ mrtvih, u USA. Plašim se i otvoriti sajtove, nema nade da se ukine izolacija, osim kao pitaš Nice Try.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Ev,trenutno u firmi mi...
Gotovi proizvodi u vrjednosti 20-tak milona...
...u pripremi imamo oko 50. ....
Sve Volvo,Scania ....
Vele,sacekajte jos 2-3 nedelje ...sa isporukom ...
Mi radimo skraceno,par otkazanih...
Nemamo vise prostora za lagerovat.
Tako je haman u svakoj frmi,ako nije gore ....
Sta sad,treba to sve razvalit ..... :(
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Krokodil Behko wrote: 11 Apr 2020, 07:52

Sigurno je virus izmišljen, da bi se imalo opravdanje za recesiju.

2000+ mrtvih, u USA. Plašim se i otvoriti sajtove, nema nade da se ukine izolacija, osim kao pitaš Nice Try.
ne znam da li je izmišljen ili su skontali da bi to moglo prikriti problem sistema
pa to ti je za one teme o l.kapitalizmu , koji po prirodi stvari nakon nekog vremena rasta dozivi duboku recesiju
neki poremećaj na tržištu , jer u toj borbi neka veća riba izgubi i onda lančano povuče za sobom još toga i više se ta rupa ne može začepiti
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

U kapitalizmu imaju periodi,kad se mora podvuc crta
Sta, i kako dalje...u kojem smjeru i kako,skim ....
Revizija ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Pa nije samo proizvodnja ta koja ce zastopati. Eto pricas o auto dijelovima. Ma kome na pamet sada pada da kupuje auto? Slabo kome. Ko ce na ljetovanje? Slabo ko. Koliko Hrvatska ima love od turizma? Ima 15 % sigurno, Italija da ne govorim. Znaci turizam, usluzna djelatnost, pada kupovna moc, kupovace se samo ono sto ti treba. Konzumizam i ono sto on nosi kao zamajac ekonomski se svodi na minimalu. I vojla, eto rezanja na sve strane. Amerika u tri sedmice izgubila 16 miliona radnih mjesta, ekonomisti predvidjali 5 miliona. A tek pocelo. Mrtvi ce se brojati na jesen.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

"Isprva se samo nekoliko kompanija uspaniči oko margine profita i smanji proizvodnju. No kapitalizam je sistem u kojem su različiti proizvođači povezani karikama tržišne interakcije. Što utječe na jednog kapitalista, s vremenom se širi i na ostale. Kako prvi kapitalist počinje smanjivati proizvodnju, to pogađa njihove dobavljače. Nakon toga kompanije počinju otpuštati radnike pa pada i potražnja za potrošačkim proizvodima, što pogađa još kompanija. Tako se, primjerice, kriza koja počne propašću velike tvornice automobila prvo širi na njezine dobavljače, proizvođače komponenata kao što su sigurnosni pojasi i retrovizori. Zatim se širi na proizvođače plastike, metala i stakla, pa na trgovine, pekarnice i tiskare koje ovise o svim tim grupama radnika koji kupuju njihove proizvode.

Ali tu nije kraj. Rastuća recesija stvara uvjete za sljedeći bum. Kako radnici gube posao, plaće padaju, a neprofitabilne kompanije propadaju, tako se kapital obezvrjeđuje. Neki kapitalisti propadaju ili moraju rasprodati robu koju su proizveli za djelić očekivane cijene. Radničke plaće se snižavaju pod pritiskom prijetnje nezaposlenosti. Kapitalisti koji opstanu mogu kupiti strojeve, sirovi materijal i neprodanu robu, pa i radnu snagu puno jeftinije nego prije"

Howard Davies, ravnatelj London School of Economics, je u članku u Financial Timesu u jesen 2008. savjetovao kapitaliste kako da se nose s nadolazećom recesijom:

Menadžerske strukture morat će se iznova učiti delikatnoj umjetnosti opstanka. Je li to samo savjet iz očaja? Ne baš. Pod okriljem se tame, da se tako izrazimo, mogu učiniti i pozitivne stvari. Kompanije mogu lakše dobiti potporu za rezanje troškova. Mogu se dobro pozicionirati za razdoblje oporavka kada dođe, a mora doći.

Drugim riječima, napadnite radnike da povećate profite, pokušajte preživjeti recesiju i onda pokupujte sve živo od svojih rivala koji su propali.

Detalji su svakoga ciklusa drugačiji te je stoga, da bi se razumjelo pojedinačne krize, potrebno prolaziti kroz statistike, podatke i komentare srednjostrujaških ekonomista. No isto je tako važno shvatiti da do fenomena procvata i propasti (boom and bust) dolazi zbog problema inherentnih kapitalizmu, a ne zbog nekih izvanjskih faktora. Čak i kad je sustav u razmjerno zdravu stanju, i opet je za nj tipičan model "stani-kreni"

To je iz jednog članka da ga sad ne kopiram cijelog, jer neće to niko pročitati :D
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Mirelam wrote: 11 Apr 2020, 08:15 Pa nije samo proizvodnja ta koja ce zastopati. Eto pricas o auto dijelovima. Ma kome na pamet sada pada da kupuje auto? Slabo kome. Ko ce na ljetovanje? Slabo ko. Koliko Hrvatska ima love od turizma? Ima 15 % sigurno, Italija da ne govorim. Znaci turizam, usluzna djelatnost, pada kupovna moc, kupovace se samo ono sto ti treba. Konzumizam i ono sto on nosi kao zamajac ekonomski se svodi na minimalu. I vojla, eto rezanja na sve strane. Amerika u tri sedmice izgubila 16 miliona radnih mjesta, ekonomisti predvidjali 5 miliona. A tek pocelo. Mrtvi ce se brojati na jesen.
Ako klekne turizam, a hoće... Hrvatska je u najgorem položaju...
Udio u bdp od turizma im ja 19,8%
Italija oko 4%
Njemacka 1,1%
Austrija 2 ili 3%
I nisu to male brojke, ali te države i nešto drugo rade u životu :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Mirelam wrote: 11 Apr 2020, 08:15 Pa nije samo proizvodnja ta koja ce zastopati. Eto pricas o auto dijelovima. Ma kome na pamet sada pada da kupuje auto? Slabo kome. Ko ce na ljetovanje? Slabo ko. Koliko Hrvatska ima love od turizma? Ima 15 % sigurno, Italija da ne govorim. Znaci turizam, usluzna djelatnost, pada kupovna moc, kupovace se samo ono sto ti treba. Konzumizam i ono sto on nosi kao zamajac ekonomski se svodi na minimalu. I vojla, eto rezanja na sve strane. Amerika u tri sedmice izgubila 16 miliona radnih mjesta, ekonomisti predvidjali 5 miliona. A tek pocelo. Mrtvi ce se brojati na jesen.

Niko ne zna, kako će biti u ekonomiji.
Čitam svakakve analize. MMF je objavio tabele pada GDP u raznim zemljama i one nikako ne mogu biti tačne.
Ako Amerika gubi minimum 20.000.000 radnih mjesta, to znači da će oko 50.000.000 ljudi imati manje novca, ili nikako. Prema tome, kako mogu predviđati rast Kine od čak 10% u drugom kvartalu? Kome će prodati i šta? Kome će biti do mobitela i dijelova za iste? Taliki rast može biti samo kratkoročan, jer omže biti da proizvode i prodaju neku medicinsku opremu, ali nužan je pad, pošto oni na svom tržištu ni blizu ne mogu prodati robe, samo da bi opstali na nuli.

Uostalom, već se žale da su isporuke u izvoz pale za 25%

Image

carobnjak N wrote: 11 Apr 2020, 08:20 "Isprva se samo nekoliko kompanija uspaniči oko margine profita i smanji proizvodnju. No kapitalizam je sistem u kojem su različiti proizvođači povezani karikama tržišne interakcije. Što utječe na jednog kapitalista, s vremenom se širi i na ostale. Kako prvi kapitalist počinje smanjivati proizvodnju, to pogađa njihove dobavljače. Nakon toga kompanije počinju otpuštati radnike pa pada i potražnja za potrošačkim proizvodima, što pogađa još kompanija. Tako se, primjerice, kriza koja počne propašću velike tvornice automobila prvo širi na njezine dobavljače, proizvođače komponenata kao što su sigurnosni pojasi i retrovizori. Zatim se širi na proizvođače plastike, metala i stakla, pa na trgovine, pekarnice i tiskare koje ovise o svim tim grupama radnika koji kupuju njihove proizvode.

Ali tu nije kraj. Rastuća recesija stvara uvjete za sljedeći bum. Kako radnici gube posao, plaće padaju, a neprofitabilne kompanije propadaju, tako se kapital obezvrjeđuje. Neki kapitalisti propadaju ili moraju rasprodati robu koju su proizveli za djelić očekivane cijene. Radničke plaće se snižavaju pod pritiskom prijetnje nezaposlenosti. Kapitalisti koji opstanu mogu kupiti strojeve, sirovi materijal i neprodanu robu, pa i radnu snagu puno jeftinije nego prije"

Howard Davies, ravnatelj London School of Economics, je u članku u Financial Timesu u jesen 2008. savjetovao kapitaliste kako da se nose s nadolazećom recesijom:

Menadžerske strukture morat će se iznova učiti delikatnoj umjetnosti opstanka. Je li to samo savjet iz očaja? Ne baš. Pod okriljem se tame, da se tako izrazimo, mogu učiniti i pozitivne stvari. Kompanije mogu lakše dobiti potporu za rezanje troškova. Mogu se dobro pozicionirati za razdoblje oporavka kada dođe, a mora doći.

Drugim riječima, napadnite radnike da povećate profite, pokušajte preživjeti recesiju i onda pokupujte sve živo od svojih rivala koji su propali.

Detalji su svakoga ciklusa drugačiji te je stoga, da bi se razumjelo pojedinačne krize, potrebno prolaziti kroz statistike, podatke i komentare srednjostrujaških ekonomista. No isto je tako važno shvatiti da do fenomena procvata i propasti (boom and bust) dolazi zbog problema inherentnih kapitalizmu, a ne zbog nekih izvanjskih faktora. Čak i kad je sustav u razmjerno zdravu stanju, i opet je za nj tipičan model "stani-kreni"

To je iz jednog članka da ga sad ne kopiram cijelog, jer neće to niko pročitati :D

Što se nas tiče, pad će biti oko 3.2, objavila Svjetska banka, a u HR oko 6.2.
Čini mi se da će teže stradati velike ekonomije. U Federaciji, najveći pad će ubilježiti turizam i proizvođači ranih dijelova za EU proizvode. U entitetu, nema šta stradati, pošto ni nemaju neke industrije. Stradaće im izvoz voća i povrća, odnosno trupaca, pošto vjerujem da će poslije Korone, biti mnogo jača utakmica za plasman robe
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Masovni ukopi u New Yorku

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Ma mogu raditi svasta drugo ali dzaba. Eto krenem od sebe. Ove godine planirao mijenjati auto. Ma ni pod razno. I ovo stoji na parkingu. Vrti mi se po glavi i promjena stana. :D. Ma vozdrica. Od krpa mi trebaju gace i trenerka, a ako su i poderane koga briga. :ooo
Ljetovanje? Ma ne mogu od smijeha. :rol
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

Žena sve objasnila, sta nam treba, ko nam treba, kako raditi ali i zašto nemamo ljudi koji znaju raditi u vrijeme pandemije. Njenu biografiju a samim tim i kompetenciju da govori o aktualnoj situaciji izlišno je i spominjati. Profesorica za RESPECT.

:srce Jer si moje, najmoje... :srce
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

Mirelam wrote: 11 Apr 2020, 08:53 Ma mogu raditi svasta drugo ali dzaba. Eto krenem od sebe. Ove godine planirao mijenjati auto. Ma ni pod razno. I ovo stoji na parkingu. Vrti mi se po glavi i promjena stana. :D. Ma vozdrica. Od krpa mi trebaju gace i trenerka, a ako su i poderane koga briga. :ooo
Upravo tako!
Meni ne pada na pamet trositi za bilo sto nepotrebno na ovo stanje
Dasta cemo nego u recesiju ,o recesiji je bilo naznaka i prije korone....tiho i stidljivo doduse ali
Ali mislim da ce biti brzi oporovak...kroz godinu dvije :ooo
Ako virus bude dobar :ooo
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 218 times
Been thanked: 148 times

Post by rocko »

Krokodil Behko wrote: 11 Apr 2020, 08:50 Masovni ukopi u New Yorku

Behko na tom ostrvu je do sada ukopano oko 1 milion ljudi , tu ti se kopaju beskucnici, oni za koje se nezna ili se ne oglasi familija. Nedo dragi Allah zavrsit tu.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2789 times
Been thanked: 23029 times
Status: Online

Post by HAVANA »

Mirelam wrote: 11 Apr 2020, 08:53 Ma mogu raditi svasta drugo ali dzaba. Eto krenem od sebe. Ove godine planirao mijenjati auto. Ma ni pod razno. I ovo stoji na parkingu. Vrti mi se po glavi i promjena stana. :D. Ma vozdrica. Od krpa mi trebaju gace i trenerka, a ako su i poderane koga briga. :ooo
Dodje tako vakat da mogu raditi svasta drugo ali ne mogu pobjeci od ovog.Zarobljen.Nekretnine cao,automobili cao.Stok robe koji po nabavnim cijenama vrijedi 80% od prodajne cijene a zaduzenost za taj stok robe 30%...Akumulirana dobit,ulozeno u robu.Odlicna situacija za normalne uslove.U ovoj situaciji i vrsti robe,ne mogu izvuci ni tih 30% da vratim zaduzenja kod banaka.Roba koju neces moci nikako prodati ako ovo potraje jos par mjeseci.Turizam i nekretnine,vlasnistvo koje je stvaralo prihod sada je postalo rashod.Prihoda nema.Prodati ne mozes.Gdje si bio,sta si radio 20 godina...Cao. :place A jos kazem,meni je super sta se desava nekim drugim ljudima.Jebaji ga,nek se ostane zivo i zdravo pa opet iz pocetka,nije nam prvi put.Mada,stari se...Sve je manje kuveta i volje za nove pocetke.Nekad kontam da izvines,ima li qrca da ga mi necemo popusit? Citav zivot gore,dole,gore,dole... :zid Doveli smo djecu do nekih godina,sad neka sami izmisljaju toplu vodu.Mi cemo skontat za sira i salame.I kakva vina...Ima ljudi kojim je puno teze nego nama,realno...Spucaj c vitamin i magnezijum,nacni flasu i jebaji ga.Gore mi je sto mater poljubit ne mogu neg sve ovo...Jebo li ih otac zuti pendavi.Za sve ovo ima rjesenje ako stane u nekih mjesec,dva...Ako potraje,vise nista nece biti isto.
Last edited by HAVANA on 11 Apr 2020, 09:23, edited 1 time in total.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9835 times
Been thanked: 16577 times
Status: Online

Post by spacebound »

Krokodil Behko wrote: 09 Apr 2020, 23:18
Remzija wrote: 09 Apr 2020, 23:12

Smijem. A ti? :oo
Bjež ba, ne ide to tako :roll

Prije par dana, bio sam prinuđen da prođem, pored nekog lika, koji nije imao ni masku ni rukavice i umro sam od straha :pst
Kako bi ti jucer u Brckom umro :plavi Daleko vise ljudi bez maski i rukavica, ja se pravo iznenadila.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 218 times
Been thanked: 148 times

Post by rocko »

vila wrote: 11 Apr 2020, 09:18
Upravo tako!
Meni ne pada na pamet trositi za bilo sto nepotrebno na ovo stanje
Dasta cemo nego u recesiju ,o recesiji je bilo naznaka i prije korone....tiho i stidljivo doduse ali
Ali mislim da ce biti brzi oporovak...kroz godinu dvije :ooo
Ako virus bude dobar :ooo
Ja bas maloprije pricam sa hanumom koliko su nam dodali na plate radi corone. Za one koji rade direktno ili indirektno sa corona pacijentima corona je krava muzara. Problem je sto svi ostali su u nezavidnom polozaju. Posebno u drzavama gdje veliki broj ljudi zivi od plate do plate ko sto su Hawaii, California, NY a gdje je najveci izdatak stan, mnogima nadoknada za ne zaposlene sa biroa rada nece moci pokrit troskove zivota a oni vecinom nemaju zalihu novca da na duze staze pokriju razliku u izdatcima ustedjevinom.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

Iskra wrote: 11 Apr 2020, 09:15 Žena sve objasnila, sta nam treba, ko nam treba, kako raditi ali i zašto nemamo ljudi koji znaju raditi u vrijeme pandemije. Njenu biografiju a samim tim i kompetenciju da govori o aktualnoj situaciji izlišno je i spominjati. Profesorica za RESPECT.

Nisam pogledala...neman kad...farbam jaja :ooo
Morebit je zena i rekla sta pametno....u svakom slucaju cu pogledati

Ali mi je vise i pun kufer tih eminentnih strucnjaka i njihovih gostovanja po tv-u (bilo doktora,znanstvenika,ekonomista)
Pa ukljucite se aktivno...stavite se na raspolaganje pro bono
E moglo bi...e mozda bi moglo..e trebalo bi
Pa pokrenite se prema rijesenju problema a ne samo prema trazenju gresaka

Al pogledat cu...ovo sam samo frustrirana
Post Reply

Return to “Zdravlje”