Ne gubitka radnog mjesta ali poteskoca koje su nastupile sa karantinom. Ljudima su zatvorene aktivnosti, drzava ko fol preuzima brigu o radnicima, a oni kao poslodavci su pusteni na led. Kako ce vracati kredite i placati obaveze pojma nemaju. Trebaju dici kredit na kredit. Eto Havane@ pa neka ti kaze koju. Znam par ljudi koji rade ljetne sezone, oni ostaju bez ikavih primanja, tj. nece ni poceti raditi.SmokingMan wrote: 11 Apr 2020, 11:51 Koliko vas ovdje je epidemija koštala gubitka radnog mjesta, čisto informativno?
Korona virus
Moderator: Krokodil Behko
- Mirelam
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
- Status: Offline
Re: Korona virus
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Za očekivati je da će se svakakvi kvazi naučnici, nadri ljekari i doktori, isplivavati iz ovih situacija.
Da praksa je takva godina nesto jace, al ova vakcina ce doc nesto ranije morace bice puno mrtvih vec ih ima i previse. Politicari snose veliku odgovornost a i ljudi iz medicine VRH koji odlucuje. Vakcina ih moze u malim procentima spasiti odgovornosti za neuspjeh jer ce neko ipak odgovarat za sve ovo ljudi su umrli a nisu trebali, epidemija se mogla izbjeci il pak da bude sve manje, vec je pocelo se pisati o tom. Vrhovi drzava su bili jos u januaru obavjesteni o cemu se radi.Iskra wrote: 11 Apr 2020, 12:47rima wrote: 11 Apr 2020, 12:39 Evo jos malo svijetla u ovom nasem mraku.
Tim istraživača sa Univerziteta u Oxfordu radi na vakcini protiv koronavirusa
Tim istraživača sa Univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji radi na koronavirusnoj vakcini. A možda će biti spremne već u septembru, kaže Sarah Gilbert, profesorica vakcinologije na Univerzitetu Oxford, koja stoji iza razvoja. Prema pisanju The Timesa, koji ima priču, riječ je o jednom od najnaprednijih napora.
Sarah Gilbert je 80 posto sigurna da cjepivo djeluje.
Svaka izjava je relativna tako da ja sve o vakcini ili razvoju epidemije kao i o posljedicama koje će virus ostaviti na zdravlje rekonvalescenata, uzimam s rezervom. Da su naucnici u utrci s vremenom, zaista jesu, ali svi se slažu da bar još godinu najmanje nećemo doći do nje.
Ostaje da se nadamo slabljenju tj smanjenju virulencije.
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Obratila sam ja paznju na taj dio.
Kaze - ti moras pomoci pacijentu. Misli na doktore.
Dakle, hoce da kaze nema tu nikakve moralne dileme - moras pomoci.
A prije toga kaze kako ju je Pasagic zvao za pomoc, a ona mu rekla da mu ne moze pomoci. Kao nece njena pomoc piti vode, jer zaboga optuzice je da se mjesa u sistem.
Sve silni strucnjaci i filozofi, a u praksi svi peru ruke kad treba nekom konkretno pomoci.
MunDZi wrote: 11 Apr 2020, 13:41Obratila sam ja paznju na taj dio.
A prije toga kaze kako ju je Pasagic zvao za pomoc, a ona mu rekla da mu ne moze pomoci. Kao nece njena pomoc piti vode, jer zaboga optuzice je da se mjesa u sistem.
Sve silni strucnjaci i filozofi, a u praksi svi peru ruke kad treba nekom konkretno pomoci.
Nije mu mogla.pomoci u smislu da ga smjesti u bolnicu i upućivala ga je da odmah gore ide. Na to misli.
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
MunDZi wrote: 11 Apr 2020, 13:41Obratila sam ja paznju na taj dio.
- Trafalgar Law
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 10 times
Vidim to da raja masovno se javljaju na biro, stvarno za sada hvala Allahu imam sreće pa još dobro firma posluje u ovakvoj situaciji, iskreno nadam se da će tako i ostati. Eto, najviše su pogođeni turistički djelatnici, mahom. Evo maloprije gledam na TV.u onu presicu o trenutnoj situaciji sa pandemijom u BIH, i govore kako će se fond turističke zajednice ono kao simbolično rapsodjeliti novac ovim privrednim faktorima koji se bave turizmom, kako bi predeverali ovaj period. Sada, koliko će to simbolično iznositi, i ko će sve moći da dobije sredstva, stvarno ne znam. Više nekako smatram da se samo pokušava ublažiti nešto, što će tepko moći kupiti socijalni mir. Možda se "klektivno/društveno" može i prebroditi jedan mjesec, eventualno dva, ali šta će se desiti ako se, a iskreno nadam da neće, situacija pogorša?Mirelam wrote: 11 Apr 2020, 12:57Ne gubitka radnog mjesta ali poteskoca koje su nastupile sa karantinom. Ljudima su zatvorene aktivnosti, drzava ko fol preuzima brigu o radnicima, a oni kao poslodavci su pusteni na led. Kako ce vracati kredite i placati obaveze pojma nemaju. Trebaju dici kredit na kredit. Eto Havane@ pa neka ti kaze koju. Znam par ljudi koji rade ljetne sezone, oni ostaju bez ikavih primanja, tj. nece ni poceti raditi.SmokingMan wrote: 11 Apr 2020, 11:51 Koliko vas ovdje je epidemija koštala gubitka radnog mjesta, čisto informativno?
Mene kao člana ovog društva brinu i problemi drugijh (jer se i ja sutra lahko mogu naći u njima), posebno sezonskih radnika, od kojih većina nema zaštićena prava kroz ugovor sa poslodavcem, nedostatka uplaćivanja zdravstvenog, toplog, etc. Ne mogu ni zamisliti da imamo ovde nekoga ko u naredna dva mjeseca sigurno neće moći otplaćivati rate kredita, sada ne znam na koji naćin će, (i ako je već), banka izaći u susret korinsicima istih.
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
"ČEŠKE vlasti ozbiljne su oko obaveznog nošenja maski pa je tamošnja policija na to morala upozoriti i nudiste, prenosi CNN.
Češka je počela polako ublažavati mjere donesene zbog borbe protiv koronavirusa, no prošli mjesec, tijekom vrhunca epidemije, policija je na ulicama morala upozoravati ljude da moraju nositi maske.
"Građani smiju na za to određenim lokacijama biti bez odjeće, no i dalje moraju prekriti svoja usta"
Češke snage sigurnosti izdale su upozorenje nakon što je 27. ožujka policija pozvana u gradić istočno od Praga zbog dojava da nudisti, koje je na sunčanje izvuklo toplo vrijeme, ne nose maske. "

Češka je počela polako ublažavati mjere donesene zbog borbe protiv koronavirusa, no prošli mjesec, tijekom vrhunca epidemije, policija je na ulicama morala upozoravati ljude da moraju nositi maske.
"Građani smiju na za to određenim lokacijama biti bez odjeće, no i dalje moraju prekriti svoja usta"
Češke snage sigurnosti izdale su upozorenje nakon što je 27. ožujka policija pozvana u gradić istočno od Praga zbog dojava da nudisti, koje je na sunčanje izvuklo toplo vrijeme, ne nose maske. "
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9961 times
- Been thanked: 16771 times
Vala mi je i ateista koji mrze sam spomen Boga i stalno to isticu na vrh glave.Podrinjac wrote: 11 Apr 2020, 10:48 Ja sam se dopisivao sa jednom med sestrom, prije jedno dvadesetak dana. Poznanica mi, radi u bolnici u Sarajevu. Pitam je kako se nosite sa Koronom. Ona meni odgovara "biće onako kako je bog odredio". Zamalo joj nisam opsovao i boga, i doktore, i državu i sve, preko poruka. Pa koji klinac postojite i uzimate pare ako je sve bog odredio...
Haću reci da jednim takvim stavom zdravstvenog sistema ne može se ni očekivati boljitak. Nije ona jedina s takvim stavom, nazalost. 90% njih i doktora se s tim stavom nose. I ne možeš ni očekivati ništa bolje od ovoga sto imamo.
Sta je rekla sto nije tacno? Mi koji vjerujemo u Boga vjerujemo da je sve unaprijed predodredjeno. To ne znaci da ona nece uciniti sve sto je u njenoj moci da pomogne sto vecem broju ljudi. Cuvaj zivce, trebat ce ti.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- spacebound
- Urednik foruma

Ja se oko religije ne raspravljam, svako sebi. Ali vazda ateisti spominju agresivnost vjernika, dok cesce oni to ispoljavaju. Evo nam podrinjca. Najmrza mu rijec na svijetu Bog 
Tebi nije tacno, meni jeste, i ok. Nemamo se sta ubjedjivat niti ici jedno drugom uz nos, ali de ne vjeruj za sebe, a ja cu vjerovat za sebe i mirna Bosna.
Tebi nije tacno, meni jeste, i ok. Nemamo se sta ubjedjivat niti ici jedno drugom uz nos, ali de ne vjeruj za sebe, a ja cu vjerovat za sebe i mirna Bosna.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2852 times
- Been thanked: 23541 times
I sefiku je bilo predodredjeno da umre i umro je. Da je u njemackoj bio, vjerovatno bi mu drugacije predodredjeno bilo. Al posto mu je predodredjeno bilo da bude u bosni, predodredjeno mu je i da umre. Zajebano ovo, glava me zaboli. Al i to je predodredjeno bilo, pa nema svrhe da se zalim na predodredjenje. Da mi je druga tema predodredjena bila da udjem, sad me ne bi zabolila glava. Posto me zaboli, popicu kofan, ako je predodredjeno da prestane, prestace.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- spacebound
- Urednik foruma

A on se za to zakacio. Spominjem i ja, i ako Bog da i kako Bog bude htio, pa nikad nisam uzela tespih i subhanala kraj pacijenta, vec odradim ono sto mi je posao. Stoga nema smisla odmah dovodit spominjanje Boga i efikasnost rada u vezu.Mirelam wrote: 11 Apr 2020, 14:44 Mescini da si izvrnula teze. Med sestra prva spomenu bozju volju, ali hajde, ni nema veze.
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 24146 times
- Been thanked: 6288 times
...ide mi na qratz kad se smopinje i kad/gdje treba, a i ne treba! ...zar se ne moze spomenuti u sebi, sve mora na glas! ...bar ja tako 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Nisi pročitao tekst?rima wrote: 11 Apr 2020, 12:55Bas evo ovih sedmica smo se mogli naslusat gluposti i od tih doktora, naucnika a i ovo je jedna od njih. Sve samo neke pretpostavke, nagadjanja i nakraju kaze najbolje da sacekamo vakcinu.Nice try wrote: 11 Apr 2020, 12:32 Rep epidemije, novi je izraz koji smo čuli, a od kada traje borba protiv korona virusa. Jučer ga je u Srbiji upotrijebio epidemiolog iz Niša, dr Branislav Tiodorović, a zatim je to detaljnije objasnio i epidemiolog Predrag Kon.
https://www.google.com/amp/s/www.klix.ba/amp/200411007Stavi misa u teglu i zaklopi pa pusti macku neka ubije misa. Nece nikad i macka ce krepat il odustat. Stavi selo u karantenu i cekaj da virus prodje na neki nacin, nijedan stanovnik tog sela nece bit zarazen. Kakav rep i gluposti nisu uspjeli sprjecit pa sad izmisljaju teorije.
Nisu izjavili ništa nerealno. A svakako to treba uzeti u obzir.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
A cuj kad je gospodja onomad imala operaciju sticajem okolnosti nas je zapao, to smo saznali kasnije, jedan od najboljih francuskih hirurga u toj oblasti. On je nekakav arap mescini i zidov i upotrjebio je upravo tu recenicu. Na jedno nase pitanje je rekao da ce to biti samo po bozijem odredjenju.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- bagra
- Forum [Bot]
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 1077 times
pa Pangolini oni.
da su taj jel "missing link" prenosnik
Covid-19 sa slijepih miseva na ljude.
najvjerovatnije bar. vidjecemo jos
a jesu slatki nanekim slikama ipak...

ali ih opet jeo nebi
nedaj boze rata jel.
za kucnog ljubinca,
ok, mozda inekako...
Ovo mi nije jasnospacebound wrote: 11 Apr 2020, 14:30Vala mi je i ateista koji mrze sam spomen Boga i stalno to isticu na vrh glave.Podrinjac wrote: 11 Apr 2020, 10:48 Ja sam se dopisivao sa jednom med sestrom, prije jedno dvadesetak dana. Poznanica mi, radi u bolnici u Sarajevu. Pitam je kako se nosite sa Koronom. Ona meni odgovara "biće onako kako je bog odredio". Zamalo joj nisam opsovao i boga, i doktore, i državu i sve, preko poruka. Pa koji klinac postojite i uzimate pare ako je sve bog odredio...
Haću reci da jednim takvim stavom zdravstvenog sistema ne može se ni očekivati boljitak. Nije ona jedina s takvim stavom, nazalost. 90% njih i doktora se s tim stavom nose. I ne možeš ni očekivati ništa bolje od ovoga sto imamo.
Sta je rekla sto nije tacno? Mi koji vjerujemo u Boga vjerujemo da je sve unaprijed predodredjeno. To ne znaci da ona nece uciniti sve sto je u njenoj moci da pomogne sto vecem broju ljudi. Cuvaj zivce, trebat ce ti.
Mi koji vjerujemo u Boga vjerujemo da je sve unaprijed predodredjeno.
Kako "Mi" koji vjerujemo. Pa ija vjerujem u Boga al nevjerujem da je on naredio da korona ubije nekoliko hiljada ljudi tj. Da je predvidjeno. Bog neispunjava zelje. Doktor pa Bog.