Voćarstvo
Moderator: spacebound
Re: Ko i zašto najavljuje seljačku bunu?
koliko znam svugdje u svijetu postoje drzavne subvencije
poljoprivredni proizvodjac ne moze davati svoje proizvode u bescijenje
uvoznim sarinama bi to drzava mogla lako da regulise, ali posto neko u toj drzavi mlati pare na tom uvozu................
poljoprivredni proizvodjac ne moze davati svoje proizvode u bescijenje
uvoznim sarinama bi to drzava mogla lako da regulise, ali posto neko u toj drzavi mlati pare na tom uvozu................
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Imaš pravo, naravno, svaka zemlja treba poticati proizvodnju.
Samo šta mislim da nije dovoljno samo udarit carine nego modernizirati proizvodnju tako da seljaci mogu proizvesti konkurentan proizvod (čitaj: jeftiniji, a opet da na njemu dovoljno zarade). Zato subvencije treba nadzirati kako bi se osiguralo da se koriste u prave svrhe.
Samo šta mislim da nije dovoljno samo udarit carine nego modernizirati proizvodnju tako da seljaci mogu proizvesti konkurentan proizvod (čitaj: jeftiniji, a opet da na njemu dovoljno zarade). Zato subvencije treba nadzirati kako bi se osiguralo da se koriste u prave svrhe.
apsolutno
samo nam fali jos pravna drzava
samo nam fali jos pravna drzava
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Subvencije su mizerne, prosle godine su bile fixno 800 km bez obzira na velicinu. Poljoprivreda za nase podrucje je dobro razvijena na drugim lokacijama(sirom Evrope ili Amerike), mi samo trebamo iskoristiti sta je vec neko poboljsao i dodati na nase iskustvo. Ubijali bi se i od posla i od profita. Uvoz se isto tako moze lako rijesiti, na ovim prostorima se najvise doprema iz Italije, Spanije i Turske. Samo dignemo kriterije za hranu sto se tice pesticida, uvoz smo rijesili odmah. Ne mogu oni proizvoditi u prirodnim uslovima bez stimulansa,pesticida kad se uzme u obzir jos i prevoz.Katja wrote:Imaš pravo, naravno, svaka zemlja treba poticati proizvodnju.
Ne kontam zbog cega spominju 16. stoljece? Tada se zemlja obradjivala kako bi se prehranila usta, a danas se obradjuje da bi zaradili. Danas se protestuje zbog nedostatka poticaja i slabe isplativosti, a nekad davno bukvalno zbog praznog stomaka.
Re: Poljoprivreda
Eto, cini se da situacija krece na bolje"Zato što ljudi vide e sad ja proizveo a ti mi nisi otkupio, ja proizveo imam, a ti uvezo
pa ja ne mogu svoje prodat, dkale i onaj koji je pokušao nešto ozbiljnije da se bavi
jednostavno je došao u situaciju da ne može da živi od svog proizvoda."
Kad je, naprimjer, bh. paradajza bilo najviše na tržištu, odobren je uvoz stranog.
Borislav je svoje kvalitetno povrće morao preradjivati jer je novac bh. potrošača završio u džepovima stranaca
Sporazum SNSD-a i SDP-a, konacno dogovor a da nam je svima u korist (pojacanje kontrole/obustavljanje/ uvoza sezonskih proizvoda, samim tim i zastita domacim proizvodjacima)
E sad necu ni kako ja hocu
- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
Prica i obecanje za malu djecu. Po zakonima EU toga ne moze biti, ali moze biti samo jace kontrole kvaliteta.IM_ex wrote:Eto, cini se da situacija krece na bolje
Sporazum SNSD-a i SDP-a, konacno dogovor a da nam je svima u korist (pojacanje kontrole/obustavljanje/ uvoza sezonskih proizvoda, samim tim i zastita domacim proizvodjacima)
Kad bi i došlo do jače kontrole kvaliteta, bojim se da bi mnogi od nas pali na guzicu od iznenađenja.
Puno ljudi misli da mali domaći proizvođači ne koriste pesticide. To je glupost. Naravno da koriste, moraju, inače bi više od 50 posto proizvoda morali baciti u smeće.
Problem je što male proizvođače ne kontroliraju tako često pa mnogi pretjeraju s pesticidima jer su needucirani
i ne znaju pravo u kojoj se mjeri pesticidi koriste i u kojem trenutku se koriste. Mnogi nikad nisu pročitali nikakvu stručnu literaturu
o tome, nikad nisu poslušali savjete agronoma, sve rade "od oka", tipa pa šta, tako i komšija radi
Naravno, ne svi.
Kod velikih proizvođača postoje češće kontrole i oni si ne smiju priuštiti da zeznu jer su kazne za njih milijunske.
Ne mora značiti da čim je nešto domaće da je odmah i kvalitetnije.
Puno ljudi misli da mali domaći proizvođači ne koriste pesticide. To je glupost. Naravno da koriste, moraju, inače bi više od 50 posto proizvoda morali baciti u smeće.
Problem je što male proizvođače ne kontroliraju tako često pa mnogi pretjeraju s pesticidima jer su needucirani
i ne znaju pravo u kojoj se mjeri pesticidi koriste i u kojem trenutku se koriste. Mnogi nikad nisu pročitali nikakvu stručnu literaturu
o tome, nikad nisu poslušali savjete agronoma, sve rade "od oka", tipa pa šta, tako i komšija radi

Naravno, ne svi.
Kod velikih proizvođača postoje češće kontrole i oni si ne smiju priuštiti da zeznu jer su kazne za njih milijunske.
Ne mora značiti da čim je nešto domaće da je odmah i kvalitetnije.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7864 times
- Been thanked: 18591 times
A dobro, nije baš da se stavlja od oka jer kad ih kupuješ u apoteci ti objasne kako ćeš dozirati, kad prskati itd.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9678 times
- Been thanked: 11422 times
- Status: Online
Eto javio se malo proizvodjač 
Istina je da bez pesticida ništa ne može prispjeti. Kod mene to može ako su u pitanju
paradajz, luk, mrkva, krastavci...Ali voće.....nema govora! Sve je prskano i mora se
prskati.

Istina je da bez pesticida ništa ne može prispjeti. Kod mene to može ako su u pitanju
paradajz, luk, mrkva, krastavci...Ali voće.....nema govora! Sve je prskano i mora se
prskati.
Maja wrote:A dobro, nije baš da se stavlja od oka jer kad ih kupuješ u apoteci ti objasne kako ćeš dozirati, kad prskati itd.
Zato i kažem, ne svi.

Htjela sam samo reći da su kontrole manje kod malih poljoprivrednika i zato ne možemo ruku u vatru staviti da su svi njihovi proizvodi zdraviji.
Prije dvije godine je bila nekakva blic-kontrola na gradskim pijacama gdje prodaju mali seoski proizvođači i kod nekih od njih je pronađeno prevelik udio kemikalija.
Last edited by Katja on 04 Nov 2012, 11:10, edited 1 time in total.
To i ja pokušavam objasniti nekima koji me uvjeravaju da mali proizvođači ne smiju koristiti pesticide.Krokodil Behko wrote:Eto javio se malo proizvodjač
prskati.
I još misle da ako pojedu prskano voće da će odmah dobiti rak.

Nikako ne razumiju da mali proizvođači ne bi mogli preživjeti da ne koriste pesticide jer ne bi imali nikakve prinose.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ama kod mene se ovo malo voćki osušilo i pored pesticida. Suša je i valjda u timKatja wrote:To i ja pokušavam objasniti nekima koji me uvjeravaju da mali proizvođači ne smiju koristiti pesticide.Krokodil Behko wrote:Eto javio se malo proizvodjač
prskati.
I još misle da ako pojedu prskano voće da će odmah dobiti rak.![]()
Nikako ne razumiju da mali proizvođači ne bi mogli preživjeti da ne koriste pesticide jer ne bi imali nikakve prinose.
periodima, stasaju neki posebni paraziti. Hemikalije su sastavni dio našeg organizma i nema tu straha od raka. Isuviše su nas navikli. Nije da nema posljedica ali bez tih hemikalija, posljedice bi vjerovatno bile i teže. Umiralo bi se od gladi i u Evropi. Oo je samo najbezbolniji način opstanka vrste. Idealan valjda i ne postoji ...
Upravo tako Behko.Krokodil Behko wrote: Nije da nema posljedica ali bez tih hemikalija, posljedice bi vjerovatno bile i teže. Umiralo bi se od gladi i u Evropi. Oo je samo najbezbolniji način opstanka vrste. Idealan valjda i ne postoji ...
Previše je ljudi na ovoj planeti da bi mogli biti tako komotni da jedemo sve nešpricano.
Treba nas sve prehraniti.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Katja wrote:Upravo tako Behko.Krokodil Behko wrote: Nije da nema posljedica ali bez tih hemikalija, posljedice bi vjerovatno bile i teže. Umiralo bi se od gladi i u Evropi. Oo je samo najbezbolniji način opstanka vrste. Idealan valjda i ne postoji ...
Previše je ljudi na ovoj planeti da bi mogli biti tako komotni da jedemo sve nešpricano.
Treba nas sve prehraniti.
Da..da.. A kvaliteta ipak zavisi od standarda države. U konačnici, afrikanci dobiju nedovoljno ispitane genetski modificirane proizvode i budu sretni.

- Maja
- Administrator
Katja wrote: Prije dvije godine je bila nekakva blic-kontrola na gradskim pijacama gdje prodaju mali seoski proizvođači i kod nekih od njih je pronađeno prevelik udio kemikalija.
Naravno. Davno su prošla vremena kad se voće i povrće đubrilo stajskim đubretom. Sad sve nekakve prihrane imaju. Pa prskaj protiv ovog, onog, dok je stablo u beharu, kad se zametne plod, prije branja...Katja wrote:
Al šta da se radi kad je i samo sjeme zaraženo.
Ja znam da je u mojoj bašti sve zdravo, ali zato npr špinat kod komšije koji ga zasipa umjetnim gnojivom je 4 puta bolje. On sadi za prodaju, mi samo za nas, pa možemo furati taj zdravi uzgoj. Da živimo od poljoprivrede morali bi i mi raditi što i oni, jer nam se drugačije ne bi isplatilo.
- Maja
- Administrator
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3907 times
- Been thanked: 2942 times
MAJO,koliko znam kod tih vocki se stablo samo u proljece,sad u ovo vrjeme kreci.
Najbolje je ako mozes naci gasenog,domaceg klaka,tako se kod nas zvalo.
Zavisi opet koja je sljiva,jel ona ulicarka,dzanarika ili ona savka,plava,jajastog oblika.
One ti slabo hoce uspjevat u Hercegovini.
Ja ih nikad nisam prskao,a mozda i treba...
Zavisi opet koja je sljiva,jel ona ulicarka,dzanarika ili ona savka,plava,jajastog oblika.

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Jonas
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
Moji imaju sljive, ali ne bave se poljoprivredom ili trgovinom. Ono sto ne mogu pojesti, prave (sami) rakiju, sljivovicu ...Maja wrote:Ima li iko od vas Bosanaca šljive?
1. sljive sami ne mogu pojesti
2. rakiju sami ne mogu popiti
3. rakiju ne mogu prodati (ne mogu naci kupca), ili kupac hoce rakiju zabadava
- Maja
- Administrator
De bolan pašagaPasaga wrote:MAJO,koliko znam kod tih vocki se stablo samo u proljece,sad u ovo vrjeme kreci.

Čuj samo okrečiti stablo

Čekam drugi odgovor

Voćke se sad prskaju Bordovskom čorbom, prije vegetacije. E kad još?
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times