Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 218 times
Been thanked: 149 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by rocko » 13 Apr 2020, 04:15

Zagorka wrote: 13 Apr 2020, 00:51
Fuddo wrote: 13 Apr 2020, 00:44

Btw, NY ima i vise nego dovoljno respiratora.
Dabogdo da ih imaju svi na planeti i viška. Prenosim šta čujem na vijestima, u medijima, i onaj jedan hrvat se uživo javljao iz NY, što radi tamo, sa negativnim prognozama, govori da čak i osoblja fali, pa eto ako oni svi lažu onda ok.
Možda američke vijesti kažu drugačije.
Ne znam.
Znam da i Vučić priča da ima svega i viška a ako pitaš građane, druga je priča.
Vazda fali Respiratory Therapist , to sam ja napisao prije 5-6 sedmica , mozes ti imat kolko hoces ventova ko ce da ih programira i sl.? To je bilo nase pitanje od prvog dana, svi kukumavcu traze ventove ko da je to tv upali ugasi, treba strucan kadar kojima su ventovi, srce pluca hljeb a njih vazda fali u dobrom vremenu a kamo sad. U mojoj bolnici 100 ljekara, 600 visih sestara, 350 sestara, 200 negovatelja/ca , pomocno osoblje , kuhari, servirke, podvornici, elektricari, vodoinstalater 200 ljudi, Anesteziologa ( MD i NP) 10 , Respiratory therapist 18 .
I da imas 100 ventova problem je sto imas 18 ljudi koji su strucni u koristenju istih,

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 13 Apr 2020, 04:17

srculence7 wrote: 13 Apr 2020, 01:33
Fuddo wrote: 13 Apr 2020, 00:55

Ma drami se vise nego sto je stvarno zajebano,
Svi kukaju ne bi li sto vise navukli svega za sebe.
Napravila im vojska poljske bolnice, brod bolnicu dovukli, sve zjapi prazno.
80% respiratora nisu ni iz najlona izvadili.
Kod nas je puno, jer čitav jug Srbije i Kosovo su prebačeni na Niš. I nije svejedno kad umre jedna, pa druga osoba koju znaš, pa kada te pozove jedan volonter i kaže da kod njegovog oca na poslu ima 6 zaraženih i da mu otac sa svima u kontaktu bio, pa drugi kaže da mu je majka koja radi u Geronto centru pozitivna na testu itd. A ja znam da su bili sa našim ljudima, kolegama, koji imaju hronična oboljenja, tipa dijabetes i sl. oni u kontaktu... Volela bih da je sve samo drama... Jeste, umiru više od nekih drugih bolesti ali niko ne bi želeo sigurno od nas da korona bude fatalna po nekog ko je nama blizak.
Al su najbolje koke iz Juzne Srbije samo Nis je puno zagadjen.

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 13 Apr 2020, 04:21

insomnia wrote: 13 Apr 2020, 01:41 Srecon vani ih nema. Ponovo to romanticarsko misljenje o savrsenom zapadu
Jbt u Holandiji i Engleskoj ljudi pale 5G bazne stanice al jok uBosni smo najgori
Nije ovo korona nego 5G, :valja
kad to meni covjek rece , mrtav ozbiljan ja ga pitam a gdje zivi , jer kod mene 5G samo u krugu od 4 kvadratna kilometra, a on zivi jedno 50 kilometara od te regije.

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 13 Apr 2020, 04:24

Hannibal wrote: 13 Apr 2020, 01:46 sutra bi trebali ovi iz islamske zajednice da odlucuju sta ce i kako ce sa teravijama, ramazan samo sto nije. nadam se da nam nece razocarat podrinjca
Ma trebo bi se on zenit ili tamburu kupit, a problem je nevalja se zenit izmedju Bajrama ( mada je uvijek izmedju Bajrama)

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 13 Apr 2020, 04:26

Sheval wrote: 13 Apr 2020, 01:55 Zato ja kazem...zivjela Kraljevina Norveška i Kralj Gustaf
A Olaf II Haraldsson?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9644 times
Been thanked: 11383 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 13 Apr 2020, 09:22

rocko wrote: 13 Apr 2020, 04:00
Krokodil Behko wrote: 13 Apr 2020, 00:16

Pa i to što je bilo, Trump je ukinuo, nekoliko mjeseci prije.
Behko mozes li mi naci link na kojem se vidi dokument kojim je to Trump ukino krizni stab? Nemoj samo da bude CNN , da te postedim posla neces naci jer nije on ukino njih nego nisu mogli opravdat budzetska potrazivanja pa ih Kongres ukino a on potpisao budzet.

Mogu, kako da ne, a nije CNN (koji je inače najbolji na svijetu) 3. epizoda, 3. sezone AXIOS. Uživaj :ok
Ne mogu konkretno donijeti, jer bi trebali obojica imati pretplatu na HBO GO.

Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Post by Trafalgar Law » 13 Apr 2020, 10:01

Čitam maloprije da se jedna porodilja u NY.u uspješno oporavila nakon što su je, uz specijalno odobrenje, tretirali vakcinom Remdesivir. Još se nalazi u bolnici, i bit će puštena nakon što njen dječačić dobije malo na težini. :cool

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra » 13 Apr 2020, 10:22

Ne mogu da nadjem dokle su došli s testiranjem lijekova od 23.03 , koje su započeli u Fr . Riječ je o Remdesivir, Lopinavir + ritonavir, ritonavir +beta inferon i hidroksiklorokin.
U testiranju su trebalo učestvovali 3200 pacijenata , a zemlje učesnici su Belgija, Nizozemska Luksemburg,Velika Britanijia Njemačka i Španjolska.

Za rezultate je rano ali zna li se da li je taj projekat započeo i koliko je testiranih?

Behko?
:srce Jer si moje, najmoje... :srce

Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Trafalgar Law » 13 Apr 2020, 10:30

Pa ti rezultati neeće biti objaljivani samo tako, niti će vakcinu primati bez toga da ne potpišu specijalni ugovor sa institucijom koja vrši testiranja. Naletio sam na neku studiju, koja je još u začetku, ima podosta da se pročita, trenutno radim na "demistifikaciji 5G" i histerije koju su proizveli ovi teoretičari zavjera, pa ne mogu stići sve da odmah pročitam. Sve što je vrijedno za pročitati i sačuvati u arhivi to i isprintam.

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 13 Apr 2020, 10:35

SmokingMan wrote: 13 Apr 2020, 10:30 Pa ti rezultati neeće biti objaljivani samo tako, niti će vakcinu primati bez toga da ne potpišu specijalni ugovor sa institucijom koja vrši testiranja. Naletio sam na neku studiju, koja je još u začetku, ima podosta da se pročita, trenutno radim na "demistifikaciji 5G" i histerije koju su proizveli ovi teoretičari zavjera, pa ne mogu stići sve da odmah pročitam. Sve što je vrijedno za pročitati i sačuvati u arhivi to i isprintam.

Ne pitam.za rezultate nego za inf jel.pocelo, koliko je testiranih itd itd

rima
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by rima » 13 Apr 2020, 10:38

Vijetnam ima 95 milijuna stanovnika, 262 oboljela i nijedan smrtni slučaj. :aplauzz

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Čupava » 13 Apr 2020, 10:40

Ja ne znam kakve to testove u BiH koriste, iz nekih gradova šalju u labo u Sa ili u BL.

Zasto ne koriste testove gdje su rezultati odmah... :grana
.

Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Trafalgar Law » 13 Apr 2020, 10:42

Iskra wrote: 13 Apr 2020, 10:35
SmokingMan wrote: 13 Apr 2020, 10:30 Pa ti rezultati neeće biti objaljivani samo tako, niti će vakcinu primati bez toga da ne potpišu specijalni ugovor sa institucijom koja vrši testiranja. Naletio sam na neku studiju, koja je još u začetku, ima podosta da se pročita, trenutno radim na "demistifikaciji 5G" i histerije koju su proizveli ovi teoretičari zavjera, pa ne mogu stići sve da odmah pročitam. Sve što je vrijedno za pročitati i sačuvati u arhivi to i isprintam.

Ne mogu se testirati bez da ne budu zavedeni u studijama, ovo su bitne stvari za farmakologiju, da li treba odrđenu vakcinu staviti u širu upotrebu ili ne. Pa dok sveto prođe reviziju.... Imaš mnogo toga u publikacijama univerziteta Cambridge, The New England jounal of medicine i sl...

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 13 Apr 2020, 10:56

SmokingMan wrote: 13 Apr 2020, 10:42
Iskra wrote: 13 Apr 2020, 10:35

Ne mogu se testirati bez da ne budu zavedeni u studijama, ovo su bitne stvari za farmakologiju, da li treba odrđenu vakcinu staviti u širu upotrebu ili ne. Pa dok sveto prođe reviziju.... Imaš mnogo toga u publikacijama univerziteta Cambridge, The New England jounal of medicine i sl...

Ne.pratis akciju, to o čemu govoriš meni je dobro poznato. Ja govorim o testiraju 4 lijeka , a ne o vakcini.

Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Trafalgar Law » 13 Apr 2020, 11:07

Sretno, valjda ti Behko da kakav info. :ok

rima
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by rima » 13 Apr 2020, 11:08

Iskra wrote: 13 Apr 2020, 10:56
SmokingMan wrote: 13 Apr 2020, 10:42

Ne.pratis akciju, to o čemu govoriš meni je dobro poznato. Ja govorim o testiraju 4 lijeka , a ne o vakcini.
Pa jos testiraju valjda :) treba mjeseci, pracenje djelovanje nuspojave ima svasta. Al ako se nadas dace danas nac lijek a sutra bit u apoteci nista od toga. Kad se pronadje lijek il vakcina nekim zemljamace trebat nakon toga i 6 mjeseci da uspiju nabaviti. To ce vec biti politika i biznis.

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 13 Apr 2020, 11:09

rima wrote: 13 Apr 2020, 11:08
Iskra wrote: 13 Apr 2020, 10:56

Pa jos testiraju valjda :) treba mjeseci, pracenje djelovanje nuspojave ima svasta. Al ako se nadas dace danas nac lijek a sutra bit u apoteci nista od toga. Kad se pronadje lijek il vakcina nekim zemljamace trebat nakon toga i 6 mjeseci da uspiju nabaviti. To ce vec biti politika i biznis.

:aaa
Boga mi je do mene...:spavanje

Behko pomagaj! :DD

Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Trafalgar Law » 13 Apr 2020, 11:12

An unexpected new source of coronavirus infections in China has emerged: Russia.

A surge of Chinese people returning from Russia, which is now experiencing its own spike in infections, has fueled the largest increase in reported new cases in China in more than a month.

Chinese officials said on Monday that 98 new infections were reported among people who recently arrived in China. The overwhelming majority of those were Chinese citizens, apparently scrambling to return to their homeland after China strictly limited flights in and out of the country.

Previously, an Aeroflot flight from Moscow to Shanghai on April 10 carried 60 people who ultimately tested positive for the coronavirus. The passengers have all been forced into government quarantine.

That flight arrived just days after China announced that it would close, effective Monday, its last overland crossing at Suifenhe, a small city across the border from Primorsky Krai, a region in Russia’s Far East.

Many Chinese people seeking to flee Russia have flown from Moscow to Vladivostok in hopes of completing the last leg by land. The Chinese Consulate in Vladivostok said in a statement on Sunday that 243 Chinese citizens infected with the coronavirus had already crossed the border. So many cases have emerged in the borderlands that the local government has opened a temporary hospital to deal with the caseload.

Russia closed its borders with China in January, hoping to staunch the spread of the pandemic, only to find itself facing a belated spike in cases. By Monday, Russia had nearly 16,000 cases and at least 130 deaths.

@NY Times

Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Trafalgar Law » 13 Apr 2020, 12:16

A Japanese island declared a state of emergency for a second time.

In an example of how initial successes of a social distancing campaign can fade once restrictions are relaxed, Hokkaido, Japan’s northernmost island, declared a state of emergency for a second time on Sunday and called on residents to stay at home for all but the most essential outings.

Hokkaido’s governor, Naomichi Suzuki, said the government was taking action because of a second wave of infections. Long before Japan’s central government issued a state of emergency for the country’s seven largest prefectures last week, Hokkaido independently called for a soft lockdown of the region on Feb. 28. As cases appeared to come under control, the prefecture lifted the state of emergency on March 19 and slowly allowed schools to reopen.

Overall case numbers are still low in Hokkaido, but the government is concerned about how quickly they are multiplying. Four new cases were confirmed on April 7, and had tripled within five days to 12.

On Sunday, Hokkaido and Sapporo, the provincial capital, asked residents to refrain from going out, cease traveling and avoid restaurants — particularly for “business entertainment.” All schools in Sapporo will also be closed from April 14 through May 6.

In Osaka, Japan’s third largest city, the governor requested on Monday that a range of businesses including night clubs, internet cafes, karaoke venues, pachinko parlors, movie theaters, gyms, museums and libraries close until May 6.

The governor, Hirofumi Yoshimura, said he was asking businesses to close “to prevent an explosive expansion of infections in Osaka.” The move followed similar requests in Tokyo. Under the law authorizing the state of emergency, governors have the power only to request that businesses close. Those who do not comply can be publicized, but not officially punished.

Japan’s health ministry reported 530 new cases and four deaths on Sunday, taking Japan’s total to 7,255 cases and 102 deaths.

In Tokyo, the city reported 166 new cases on Sunday, more than half of which were concentrated in one hospital in the Nakano ward of the city. Both patients and staff members were infected. The Nakano hospital’s infections were the latest of several recent clusters reported at hospitals in Japan.

@NY times

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 13 Apr 2020, 12:28

Iskra wrote: 13 Apr 2020, 10:22 Ne mogu da nadjem dokle su došli s testiranjem lijekova od 23.03 , koje su započeli u Fr . Riječ je o Remdesivir, Lopinavir + ritonavir, ritonavir +beta inferon i hidroksiklorokin.
U testiranju su trebalo učestvovali 3200 pacijenata , a zemlje učesnici su Belgija, Nizozemska Luksemburg,Velika Britanijia Njemačka i Španjolska.

Za rezultate je rano ali zna li se da li je taj projekat započeo i koliko je testiranih?

Behko?
Jeste zapoceo. Tamo nedje 20-og marta. Projekat se zove Discovery. U Fr se tretira 800 pacjenata s ukupno ih ima cini mi se 3200
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Post Reply

Return to “Zdravlje”