U BiH niko ne želi da bude radnik

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2704 times
Been thanked: 8383 times
Status: Offline

Re: Bosanska mizerija: Treba li država pomoći ovakvim "gazdama"?

Post by Duminjo »

HAVANA wrote: 17 Apr 2020, 22:11 A i jel stvarno neko vjeruje da je plata na hifi 420km il u lageru...?
Ne znam za hifu. Znam 99% da u kladionicama nije ispod 600. Cak su u Premieru ko Malo i bolje od ostalih. Plus imaju neki Bonus po ucinku, broju otkucanih listica ili cega vec..

Al ko ce toj bagri stati i kraj..
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8853 times
Been thanked: 5611 times

Post by Mister No »

HAVANA wrote: 17 Apr 2020, 22:11 A i jel stvarno neko vjeruje da je plata na hifi 420km il u lageru...?
Moj prijatelj vodi mu odjel prodaje i kupio sebi terenca od 100 000 KM.
Vjerovatno zavisi i koji posao radis.
Hife su organizovane i posložene kako treba, i nisam cuo da "hinje" zaposlenike.
The Dark Side Of The Forum...
Barba
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 8 times

Re: Bosanska mizerija:e: Treba li država pomoći ovakvim "gazdama"?

Post by Barba »

Mister No wrote: 17 Apr 2020, 20:43 Ove iz Fis-a da obradujem. :oo

Uskoro bi mogli postati Bingo pa sa prosjeka od 589 KM "skočiti" na 521 KM.
Ču to? :sok zezaš!?
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes »

Ma to je na banku. Dobiju jos na ruke 3-4 stoje
Samo sabura
Catabrt
Na probnom
Na probnom
Mood:

Post by Catabrt »

Dobro je sto smo debili pa nece biti puno belaja(ja drzim fige da bude) ljudi nemaju hljeba da jedu, ali suti ovca i bulji ko tele u sarena vrata.
Dobro bi mi leglo da imam sad 400 glave.
A radio sam za pare od 600 do 1700(ova druga cifra nije kod nas)
Mister No

Re: Bosanska mizerija:e: Treba li država pomoći ovakvim "gazdama"?

Post by Mister No »

Barba wrote: 18 Apr 2020, 00:00
Mister No wrote: 17 Apr 2020, 20:43 Ove iz Fis-a da obradujem. :oo

Uskoro bi mogli postati Bingo pa sa prosjeka od 589 KM "skočiti" na 521 KM.
Ču to? :sok zezaš!?
Ne.

Vec dugo pregovaraju i blizu je da ga Bingo preuzme.
Izgleda da se ovaj vlasnik Fis-a (Pero Gudelj) hoce potpuno da okrene sportskom turizmu na Vlašiću, i ima već planove za izgradnju niza odmarališta i tih čudesa.
Pape
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pape »

Ne znam zasto se sada i ovdje "bunite"?
Stanje u nasoj "drzavi" je bas onako kako mi to vec godinama hocemo.
Osvrnimo se oko sebe i pogledajmo na sta licimo.
Nisu krive "gazde", krivi smo mi i nakarada od sistema na koji, hej ... vise od 25 godina, ... pristajemo, shutimo, poginjemo glave.
Mentalitet, nacin razmisljanja, nam ne vrijedi pola p.... hladne vode.
Prevara, lazh i lako cemo su nashe vodilje.
Puno je je gresaka u nasoj spirali DNK.

Nemam bojazni za sebe, ali imam itekako za ove poratne generacije.
Najezhim se kad cujem, ... "Necu izaci na izbore."
Izlazak na izbore je elementarna stvar svakog iole ozbiljnog i pametnog covjeka.
Za koga glasati, Ne znam, ali znam da necu glasati ni za jedne od ovih sto nas cetvrt vijeka vode u njihovu bolju buducnost.
Mister No

Post by Mister No »

Ako će ti Hrvati glasati za Čovića, a hoće, i ako će ti Srbi glasati za Dodika ili Ivanića ili Šarovića, a hoće, kako onda misliš bilo sta ozbiljno izmijeniti glasanem za A umjesto za B?
Pape
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pape »

Mister No wrote: 18 Apr 2020, 01:05 Ako će ti Hrvati glasati za Čovića, a hoće, i ako će ti Srbi glasati za Dodika ili Ivanića ili Šarovića, a hoće, kako onda misliš bilo sta ozbiljno izmijeniti glasanem za A umjesto za B?
Upravo to je pitanje naseg nakaradnog nacina razmisljanja.
Ako nam je stanje dobro, nemojmo nista mijenjati. Glasajmo za ove koji nas usrecuju.
Mislis li da hiljade mladih pobjegose iz BiH zato sto ne znaju krivce za "Aluminije", za diktaturu u RS-u, za zlatne (citaj prazne) kasike kod nas?
Citamo i vidimo fotke njihovih "skromnih" domova, njihovih patnji u borbi da nam se svakodnevno popisaju na inteligenciju.
Jedini normalan nacin za promjene je glasacka kutija, sa strogim nadzorom istih.
Na bilo kojoj strani da padnu, ... kula od karata se rushi.
Mister No

Post by Mister No »

Padala je vlada u TK-a u par navrata, i dolazila koalicija na celu sa SDP-om na vlast.
I sta se desilo? Nista.

Neka sad sverceri i westercegovine, Viteza i Kiseljaka malo glasaju za neku opoziciju.
Malo neka odustanu od uzpovskih ideja, mozda bi tad nesto pametno moglo i proći u vijeću naroda Federacije.

Nakaradan je Ustav drzave u kojoj svakakav ološ moze zaustaviti donosenje odluka pozivajući se na čuveni vitalni nacionalni intetes.

To što ti predlažeš jako lijepo zvuči, nije doduse ništa ni novo, već 10 god to slusam, ali otiđi na "Poskok" pa im objasni te svoje ideje.
Lako ćemo mi Tuzlu dogovoriti i podršku članova na Bos. forumu dobiti.

P. S.
Javi mi sta su ti bjeločarapaši koji tamo tipkaju odgovorili na prijedloge.
Pape
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pape »

Mister No wrote: 18 Apr 2020, 01:55 Padala je vlada u TK-a u par navrata, i dolazila koalicija na celu sa SDP-om na vlast.
I sta se desilo? Nista.

Neka sad sverceri i westercegovine, Viteza i Kiseljaka malo glasaju za neku opoziciju.
Malo neka odustanu od uzpovskih ideja, mozda bi tad nesto pametno moglo i proći u vijeću naroda Federacije.

Nakaradan je Ustav drzave u kojoj svakakav ološ moze zaustaviti donosenje odluka pozivajući se na čuveni vitalni nacionalni intetes.

To što ti predlažeš jako lijepo zvuči, nije doduse ništa ni novo, već 10 god to slusam, ali otiđi na "Poskok" pa im objasni te svoje ideje.
Lako ćemo mi Tuzlu dogovoriti i podršku članova na Bos. forumu dobiti.

P. S.
Javi mi sta su ti bjeločarapaši koji tamo tipkaju odgovorili na prijedloge.
Mr.No, ... mislim da se ne razumijemo.
Ocito je da se njihovo vrzino kolo jako uspjesno odrzava, a mi im, na njihovu radost, svesrdno pomazemo svojim stavom, "a vidi onom tamo glave".
Sve tri klike su povezane k`o shipka i bubanj. Nista ne vrijede ni te nazovi opozicije, koje se vode onom, "sjasi kurta da uzjashe murta". Nema korjenitih promjena sa profanisanim kadrovima koji se vrte u politici jos od rata.
Kad si se dotakao svercera, oni su pod pokroviteljstvom nasih bajnih vodja. Pravimo se ludi, i kao ne znamo da su talovi sa njihovim nacionalnim vodjama u pitanju. Nista oni ne bi mogli zavrnuti dok se procenat ne daruje "gazdi". Te sheme su razradjene jos u ratu.

UZP-ovske ideje, ideja samostalne RS, a Boga mi i ideje iz nasih sokaka mi se gade, i gadi mi se to i obrazlagati.
I kakav opskurni "Poskok", jednom sam tamo zalutao i nikada vise.
Forumi, ovakvi kakvi jesu, davno su izgubili uticaj na drustvena kretanja.
Dakle, ... samo glasacka kutija i zaokruziti manje zlo, jer od postojeceg nema veceg zla.

P.S. Pozdrav za tebe i Tuzlu, meni jako drag grad i ljude. U tuzlanskom bazenu sam proveo dosta svoje mladosti na nekim projektima.
Mister No

Post by Mister No »

Ja ti pokusavam reci da promjene nece biti dok se Dejton ne revidira.
Slazem se sa svim sto ti pises, ali dok Ustav zemlje ne promijene na nacin da ona postane normalna i funkcionalna, ostace stanje ovako kako jest (na zalost).

Ti sa Poskoka su oni koji imaju moc blokade drzave preko svog milog Čovketa.
Pape
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pape »

Mister No wrote: 18 Apr 2020, 03:00 Ja ti pokusavam reci da promjene nece biti dok se Dejton ne revidira.
Slazem se sa svim sto ti pises, ali dok Ustav zemlje ne promijene na nacin da ona postane normalna i funkcionalna, ostace stanje ovako kako jest (na zalost).

Slazem se, Dejton je kao kuca na loshim temeljima, ali ... ko i kako ce ga promijeniti? Ona trojica su umrla, a (n)ovoj trojici tako odgovara.
Isto tako, ustav i sve sto iz njega proizilazi je na klimavim dejtonskim temeljima, a trebao bi biti kao abeceda u bukvaru.
U normalnim drzavama je ustav sveto slovo i sa njim nema zajebancije.
Svjedoci smo da je to kod nas dovedeno do karikature, uzima i tumaci sta ko i kako hoce, a cesto to siledzijski ignorishe.
Naravno, za to niko ne odgovara, jer nema suda koji ima muda da im posalje policiju sa nalogom za hapsenje, sudjenje i ono sto slijedi, ... robija.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9835 times
Been thanked: 16577 times

Post by spacebound »

Meni ove plate ne djeluju realno. Bas cu rodjaka koji radi u Madiju putat kolike su tu plate otprilike.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9630 times
Been thanked: 11378 times

Post by Krokodil Behko »

Mister No wrote: 18 Apr 2020, 03:00 Ja ti pokusavam reci da promjene nece biti dok se Dejton ne revidira.

Sigurno.
Nema se tu šta pričati. Čak ni ne možemo dalje, prema EU, s ovakvim ustavom.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9630 times
Been thanked: 11378 times

Sejdo i Meho šišaju ovce širom BiH i Hrvatske, dnevnica 250 maraka

Post by Krokodil Behko »

Image

Travničani Sejdo i Meho Karić, koje smo upoznali u okolini Gradiške, imaju pune ruke posla. Oni šišaju ovce već trideset godina i do toga dobro zarađuju.

Sejdina i Mehina dnevnica je 250 KM, što smatraju dobro plaćenim poslom. Cjena šišanja jedne ovce, kažu, je četiri KM, a za sat u prosjeku ošišaju dvadesetak ovih životinja. Sejdo je za Srpskainfo ispričao, nakon šišanja velikog stada Saše Lazića u Kozincima kod Gradiške, da je šišanjem ovaca davno ovladao.

– Nekada je moja porodica imala nekoliko stotina ovaca, ali su sve uginule od bruceloze. Zbog toga sam, nakon prestanka nomađenja, bio prinuđen raditi druge poslove, od kojih može da se živi i porodica prehrani. Šišanje sam naučio od starijih, isto kao i moj rođak Meho. Umesto teranja ovaca na ispašu po cijeloj Krajini i Posavini, sada pripašemo makaze i drugi alat pa put pod noge – ispričao je Sejdo Karić (45) za čitaoce Srpskainfo svoje životno putešestvije.

Image

U našem podneblju, pričaju Karići, šišanje ovaca obavlja se jednom, eventualno dva puta godišnje. Ovce se šišaju kada je vrijeme za to najpogodnije, a to je kraj proljeća, u maju i junu. Kada ovce počinju da pasu, porast vune je najveći. Tehniku šišanja takođe detaljno objašnjavaju.

– Ovce se šišaju u ležećem položaju. Najprije se stavljaju na bok i šišanje počinje od stomaka, unutrašnjih strana nogu i vrata ka leđima. Kada se ošiša jedna strana, runo se prebaci, a ovca se okreće da bi legla na ošišanu stranu. Poslije ošišane druge strane, skida se vuna sa glave i repa, vodeći računa da se ovca ne povrijedi ili uznemiri – objašnjavaju ovi šišači ovaca, suštinu svoga zanata podsjetivši da je ljudska ruka sa škarama nezamjenjiva u ovom zanatu.

– Danas je, na žalost, vuna otpad. Ljudi ne shvataju i ne cijene njenu vrijednost. Ovce šišaju jer je to neophodno, ali vunu bacaju. Jako je malo ljudi koji se bave preradom vune. Uglavnom su to udruženja koja vunu prerađuju u manjim količinama radi izrade tradicionalnih nošnji ili pletenje priglavaka i čarapa – ističu naši sagovornici problematiku uzgajivača ovaca i ove djelatnosti.

-Naši stari bili su mnogo zdraviji, a možda je razlog upravo tome i prirodni materijali koji su nosili. Bilo bi dobro kada bi svako od nas prepoznao vrijednost vune i mogućnosti koje nam ona nudi, pa osim što bi spasili vunu od propadanja nosili bi zdravije i kvalitetnije materijale – podsjeća Sejko Karić na specifičnosti uzgoja ovaca i problem plasmana vune.

Spaljuju vunu

Vlasnici ovaca u Kozincima i drugim gradiškim selima, poslije šišanja ovaca, spaljuju vunu jer nemaju gdje da je prodaju.

– Nažalost, tako je. Nekada se vuna mogla prodati, a sada je niko neće ni badava, na poklon. Postojale su vunovlačare, vuna se češljala, prela, imala je široku namjenu. Sada se sve promijenilo, a vuna nikome, ni za šta nije potrebna – kazao nam je Saša Lazić.

(SB)
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Re: Sejdo i Meho šišaju ovce širom BiH i Hrvatske, dnevnica 250 maraka

Post by greeneyes »

Sve pet, ali dje ce 20 komada osisati za sat :oo
Samo sabura
Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija »

:D Kontam nešto Bagra spominje slične poslove kad bi on i Fufe,šalu na stranu ,ovo je dokaz poštenog rada ,mislim da dobrovoljce za taj posao ,treba traziti na prste ,svaka čast
Ostalo je cutanje.
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava »

Super ako su oni zadovoljni :cool

Vlasnici ovaca u Kozincima i drugim gradiškim selima, poslije šišanja ovaca, spaljuju vunu jer nemaju gdje da je prodaju.

U svijetu se vuna bas cijeni,i vunena osjeca svake godine sve skuplja. :tuga

Steta sto nemaju nekoga ko tu vunu otkupljuje..
.
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9668 times
Been thanked: 8342 times

Post by Zizi »

Šteta je samo što se tolika vuna baca i ne prerađuje, a ovamo smo zatrpani proizvodima od nekvalitetne sintetike.
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”