Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
MunDZi wrote: 17 Apr 2020, 10:54
Pa jel ta korona opasna ili nije?
Prvo se ibretimo sto ljudi umiru.
Onda kazemo pa veca je smrtnost bila od obicne gripe.
Po ko zna koji put, virus nije toliko smrtonosan, koliko je zarazan i nepoznat.
Ostavlja tragove i kod ljudi koji su ga prebolili.
Stopu smrtnosti, niko živi ne može izračunati, pošto mnogi prebole, a da ni ne znaju, kako su bili zaraženi.
Problem je lakoća prenošenja i zaražavanja, ali kad dođe do osjetljivih kategorija, tad postane smrtonosan, poput kuge. Ubija starije, ubija i mlađe, ako su bolešljivi, ubija djecu sa slabijim imunim sistemom, ubija sve redom.
Odjednom je velikom broju ljudi, potrebna bolnička njega i to je glavna razlika, u odnosu na običnu gripu. 99.9% ljudi, običnu gripu preboli kod kuće. S koronom to nije moguće. Mnogima je potrebna hospitalizacija i to je taj trenutak, kad zdravstveni sistem biva bačen na koljena, a virus samo nastavi harati državom.
Najveca razlika je sto za gripu imas vakcinu koja radi 60% slucajeva, ali vakcinises starije ljude, one koji zive u starackim domovima i zdravstvene radnike, i to umanji broj slucajeva, opet dosta starijeg svijeta , sa slabijim imuno sistemo umre od komplikacija gripe.
Za coronu nema nista osim peri ruke i odbiji od drugih.
rima wrote: 17 Apr 2020, 16:31
Da i meni je zanimljiva usporedba to koliko ljudi umre od gripe i usporedjivanja. Pa se racuna na godinu. Jedno je kad 20 hiljada umre za 12 mjeseci. a druge je kad ti 20 hiljada umre za 20 dana.
In total, the CDC estimates that up to 42.9 million people got sick during the 2018-2019 flu season, 647,000 people were hospitalized and 61,200 died. That’s fairly on par with a typical season, and well below the CDC’s 2017-2018 estimates of 48.8 million illnesses, 959,000 hospitalizations and 79,400 deaths.
79,400 ljudi je umrlo od komplikacija gripe 2019 u USA, i to u roku od 5 mjeseci.
Socrates wrote: 17 Apr 2020, 16:19
De bogati ako pričate o pripremljenosti zemalja za ovakav udar makar se pretvarajte da ste malo dublje razmislili o tome.
Da bi bilo koja zemlja bila potpuno spremna za ovakvo nešto treba konstantno da funkcionira pod ratnom ekonomijom. Nije to samo stvar proizvodnje ovoga ili onoga, nego i orijentiranje čitavog društva na funkcionisanje pod ratnom ekonomijom. Nije problem proizvesti 800 miliona respiratora (pretjerujem), nego treba "proizvesti" i dovoljan broj ljudi da radi na njima, recimo.
Ratna ekonomija podrazumijeva da bi se mnogi trebali odreći mnogih stvari na koje su navikli u razvijenim zemljama. A bogami nema sumnje da duže funkcioniranje pod ratnom ekonomijom na kraju neminovno dovodi do ratova.
Ne kažem, vjerovatno će neke države Zapada dva puta razmisliti kako dalje i moguće da će uspostaviti veću kontrolu nad ekonomijom, u preventivne svrhe, da se ovakvo nešto ne ponovi. To ostaje da se vidi.
Krivica komunistickih budaletina u Kini je nesumnjiva. Skrivali su dovoljno dugo i razmjere i ozbiljnost ovog virusa, sve dok milioni ljudi nisu napustili Wuhan i rastrkali se po svijetu. Pa su onda izmislili da su im Ameri sve smjestili, a juče se pozivaju na WHO tvrdnju da ovaj virus nije proizveden u laboratoriji, nakon sto su ih Ameri optuzili za to. Dakle, ne znaju gdje lupaju, samo se nadaju da će neka njihova izmišljotina da upali.
Odgovornost za nesuradnju sa ostatkom svijeta po mnogim drugim pitanjima i ne spominjem.
Respiratore na stranu.
Bolnice u razvijenim zapadnim zemljama nisu imale zalihe rukavica vise od sedmicu ili dvije.
A ostali PPE da i ne pricamo.
Ne treba ti ratno sranje da bi se pripremio sa osnovnim stvarima.
Jednostavno, vlade zapada su neozbiljno pristupile ovom problemu, tj ignorisali su ga dok nije ujeo za guzicu.
To ti je neo liberalna ekonomija na djelu, sve bazirano na dostavi u zadnji momenat.
Fuddo wrote: 17 Apr 2020, 18:43
Danas u juesofej, 5 tisuca el fatiha
Al imamo plan, u tri faze cemo se jos vise zarazit
Hvala velikom vodji u nas nam, donaldu nasem.
Prvo da bi pocela fazno otvaranje moramo imati 2 sedmice corone pod kontrolom.
Fuddo wrote: 17 Apr 2020, 18:53
Sad su zvanicno potvrdili da ovaj virus hara okolo jos od oktobra, zasto je odjednom podignuta ovolika pompa saznacemo na history kanalu za nekih 80 godina.
Mozda stvarno prave novi svjeCki poredak, haj mu znaj.
Fuddo jel to ti nisi meni vjerovo, a ja ti reko da je corona krenula jos u Oktobru, pacijenti gripozni a bris negativan, i ima 2 mjeseca povezalo se da to bila strain of corona. ?
Fuddo wrote: 17 Apr 2020, 18:53
Sad su zvanicno potvrdili da ovaj virus hara okolo jos od oktobra, zasto je odjednom podignuta ovolika pompa saznacemo na history kanalu za nekih 80 godina.
Mozda stvarno prave novi svjeCki poredak, haj mu znaj.
Fuddo jel to ti nisi meni vjerovo, a ja ti reko da je corona krenula jos u Oktobru, pacijenti gripozni a bris negativan, i ima 2 mjeseca povezalo se da to bila strain of corona. ?
Neznam tacno koliko je italija u karanteni sedmica al ima sigurno vise od mjesec dana a broj novozarazenih i dalje je povelik. Po video snimcima prsznih gradova ipak su se pridrzavali. Tako da mi je cudno kako i pored toga svega i dalje velik broj zarazenih.
rima wrote: 18 Apr 2020, 10:40
Neznam tacno koliko je italija u karanteni sedmica al ima sigurno vise od mjesec dana a broj novozarazenih i dalje je povelik. Po video snimcima prsznih gradova ipak su se pridrzavali. Tako da mi je cudno kako i pored toga svega i dalje velik broj zarazenih.
WHO: Nema dokaza o imunitetu korone
Nema dokaza da su ljudi koji su proglašeni zdravim nakon što su bili zaraženi koronavirusom imuni na bolest. To tvrdi Maria van Kerkhove, epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije WHO, prenosi Sky News.
Neka otvore kino, bilijardnicu i dva tri kafića i nek' se izoliraju do mile volje. Dosadno ovako.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
___________________________________________________ Think different
rima wrote: 18 Apr 2020, 12:31
WHO: Nema dokaza o imunitetu korone
Nema dokaza da su ljudi koji su proglašeni zdravim nakon što su bili zaraženi koronavirusom imuni na bolest. To tvrdi Maria van Kerkhove, epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije WHO, prenosi Sky News.
Bas smo ga u banani
DakleM, niko ziv veze nema sta je ovo.
Fino bogami.