Krokodil Behko wrote: 23 Apr 2020, 20:49
HAVANA wrote: 23 Apr 2020, 20:39
Znas ti raditi na cnc masini, monter centralnog grijanja, varioc... O cemu ti ba? Da pricas o hamalu sto zna samo nosat pa hajde. 2800 maraka je plata inzinjeru u ovoj firmi sto mi je danas struju zavrsila. 1200 najmanja plata montera.Varioc moze raditi gdje hoce, dobar varioc. 1200 do 1800km sto ja znam nekih firmi. Monter centralnog grijanja 900km ona djeca sto tek pocnu. 1200 i vise stariji majstori... Kakvih ba vise 400 maraka. Gdje ima iko da zna bilo sta raditi, da je strucan a da je plata 400km.Pa na auto praonoci je sad 800.I sve ovo je malo. Trebaju imati vece plate. Ko zna raditi i radi treba. Decko 27 godina, povoljno mi uradi idejni i izvedbeni projekat 1000m2 bruto povrsine. 22000km.Bez nekog pritiska i zurbe, jedno mjesec i po. 22000km!!!A povoljno obzirom na kvalitet po mojim mjerilima. Vidio je storm projekat. Strucni ljudi i sposobni itekako mogu naplatiti svoj rad. A onaj hamo sto mi je radio jednom, ne vrijedi ni 2km satnice. Samo belaj napravi. Puno mu koliko god. A takvih je more. Jebo vas vise 400km,kako pisete reko bi covjek svi rade za 400km.Sapere mi covjek auta 2 puta sedmicno po 6 sati i kosta me 400 km mjesecno. A dodje s posla da odradi. Na heci radi 50km dnevnica. Mala plata obzirom da radi od 3 ujutro do 12h ali sa mnom i on izadje mjesecno 1700 km. A totalno nekvalifikovan radnik. Irget. Ali vrijedan decko.Kvalifikuj se za nesto, uci, radi, sta vise kukas jbt.
Pravi biznismenski post.
To i ja tvrdim, ali me uvijek optuže da radim za SDA stranku.
Stalno sam tvrdio, dobrog radnika svijećom tražiš i kad ga nađeš, potrudit ćeš se da ga zadržiš.
Ali jok, mene poslo Fadil, da gušim demokratiju.
Štaga sam ja govana, poslo preko kapije, u firmi u kojoj sam radio

Dođe, mlad a neče ni da uči ni da bude odgovoran. Kući, babi svom u avliju, pa tamo seri.
S druge strane, vrijedni momci sa zanatima, postaju poslovođe i službenici u upravi.
Najgore je bilo, kad se usvajao zakon o radu. Ovakvi poput Mutevelije i razni komunisti, satrali se da dokažu kako će privatnici uvesti robovlasništvo. Epilog: U zadnje 4 godine, povećan broj zaposlenih, plate rasle, rasla i prosječna plata, rastao opšti standard, smanjivan dug entiteta i kantona, itd.
Naravno, oni će se sad praviti da se to nikad nije ni desilo.