Amerikanci prave vještačko meso

Kolači, torte, zimnice, pića
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10001 times
Been thanked: 11892 times
Status: Online

Amerikanci prave vještačko meso

08 Oct 2012, 14:35

Image

Stručnjaci prave mišićna vlakna od životinjskog tkiva, a zatim polufabrikat presuju i odgajaju u bioreaktoru.

Vještačka zamjena mesa očuvat će život životinja i napravit će da meso bude pristupačnije za ljude koji ga ne jedu zbog etičkih razloga.

Naučnici-futuristi vjeruju da će nestašica hrane natjerati čovečanstvo da pređe na ishranu insektima.

Prema riječima stručnjaka, oni nisu ništa manje hranljiviji od mesa, a mnogo su jeftiniji.

Takva "dijeta" prijeti da uvede stalni rast cijena hrane.

Mnoge namirnice, posebno prerađevine od mesa, u narednim godinama mogu predstavljati skupe poslastice.

Zato su naučnici u potrazi za njegovom jeftinijom zamjenom.

klix.ba

dacina_curica
Status: Offline

Re: Amerikanci prave vještačko meso

08 Oct 2012, 14:46

Moze li mi neko pojasniti zasto je ovo pristupacnije za ljude koje meso ne jedu iz etickih razloga ako se i ovo "vjestacko meso" pravi od zivotinjskog tkiva. Hvala. :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

08 Oct 2012, 14:52

dacina_curica wrote:Moze li mi neko pojasniti zasto je ovo pristupacnije za ljude koje meso ne jedu iz etickih razloga ako se i ovo "vjestacko meso" pravi od zivotinjskog tkiva. Hvala. :)
Pa dobro i to je neki napredak. Manje će se ubijati životinje a takvo meso će
biti možda jeftinije i dostupnije sirotinji. Ako pitaš zbog čega odgovor je zbog
vitamina B12 koji je neophodan. Ne vjerujem da postoji neurolog koji će svog
pacijenta savjetovati da bude vegetarijanac.

Samo da znaš ja o vitaminu B12 znam sve :p

dacina_curica

08 Oct 2012, 15:11

Ima l' sta o cemu ti ne znas sve? :oo

Zasto neurolog ne bi preporucio vegeterijanstvo svojim pacijentima? Nije meso jedini izvor B12 vitamina, dovoljna kolicina se moze unijeti u organizam i kroz mlijeko i mlijecne proizvode kao i jaja (ako su ovo-lakto vegeterijanci u pitanju). Vegani su druga prica ali ni za njih vise nije tako tesko jer se mnogi sojini proizvodi obogacuju vitaminima.

A crveno meso je ionako stetno tako da im je bilo pametnije da su ulozili lovu za "research and development" u nekI korisniji vid borbe protiv gladi. Bice da je hamburger lobi ipak jaci :ooo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

08 Oct 2012, 15:31

Ne mogu da pronadjem sajtove gdje sam to čitao ali evo na brzinu da skiciram pa zatim par citata. dakle, vitamin B12 se može naći i u mlijeku i u jajima ali ili u nedovoljnim količinama ili u nekom obliku koji nije adekvatan.
Utjecaj na zdravlje
Za razliku od ostalih vitamina, kobalamin nije prisutan u voću i povrću jer ga biljke ne proizvode. Primarni izvor kobalamina u prirodi su metabolične aktivnosti nekih mikroorganizama. Više životinje i čovjek ne mogu sami u svojem tijelu proizvoditi ovaj vitamin, nego ga moraju u organizam u dovoljnoj količini unositi hranom. U životinja kobalamin je neophodan u razmnožavanju i rastu i razvoju mladunaca.

Ukoliko piliće, na primjer, hranimo samo biljnim proteinima, oni će uginuti. U ljudi se u nedostatku ovog vitamina u tijelu pojavljuje teška anemija i neuropsihijatrijski poremećaji koji variraju od različitih poremećaja u radu živaca do poremećaja u pamćenju i mentalnoj sposobnosti, te pravih psihoza i paranoja. Također, za razliku od drugih vitamina, kobalamin ima karakterističan i vrlo kompliciran način apsorpcije u tijelu. Za njegovu je apsorpciju potrebna prisutnost određenog enzima u želucu. Ako taj enzim nije prisutan, vitamin se ne može apsorbirati i u tijelu nastaje manjak. Zbog toga ljudi koji imaju bilo kakvih problema sa želucem pripadaju visoko rizičnoj grupi glede mogućnosti razvijanja nedostatka kobalamina. Česti manjak ovog vitamina nalazimo i u vegana jer oni ne konzumiraju proteine životinjskog porijekla, a mlijeko, mliječni proizvodi i jaja bogati su izvori vitamina B12.

Dakle ukoliko ne želimo karijeru završiti u kolicima, vitamin B12 je neophodan.
Kao što rekoh, mlijeko i jaja nisu dovoljni veganima. Evo tekst o tome i ispod link
do cijelog članka. Maksuz sam odabrao sajt koji se zove "Prijatelji životinja" :p

Jedini pouzdani veganski izvori B12 su namirnice obogaćene vitaminom B12 (uključujući neka biljna mlijeka, neke sojine proizvode i neke mješavine žitarica za doručak) i B12 dodaci. Vitamin B12, bilo da se nalazi u dodacima, obogaćenoj hrani, ili proizvodima životinjskog podrijetla, potječe iz mikroorganizama.

Velika većina vegana konzumira dovoljno B12 da izbjegnu anemiju i oštećenje živčanog sustava, ali neki ne poduzimaju dovoljno da na najmanju mjeru svedu mogući rizik od srčanih oboljenja ili komplikacija u trudnoći.

Za punu dobrobit od veganske prehrane, vegani bi morali poduzeti nešto od sljedećeg:

jesti obogaćenu hranu dva ili tri puta dnevno da dobiju barem tri mikrograma B12 po danu
uzimati jedan B12 dodatak dnevno koji osigurava barem 10 mikrograma ili
uzimati tjedni B12 dodatak koji osigurava barem 2000 mikrograma.

Ako se oslanjate na obogaćenu hranu pozorno provjeravajte deklaracije da budete sigurni da dobivate dovoljno B12. Primjerice, ako obogaćeno biljno mlijeko sadrži 1 mikrogram (mcg) B12 po obroku tada bi konzumacija tri obroka dnevno osigurala odgovarajuću količinu B12. Drugi mogu naći uporabu B12 dodataka praktičnijim i isplativijim.

Što rjeđe unosite B12 više ga morate uzeti jer se B12 najbolje apsorbira u malim količinama. Gore navedene preporuke u potpunosti ovo uzimaju u obzir. Nema štete od prekoračivanja preporučenih količina ili kombiniranja više opcija.

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1033

dacina_curica

08 Oct 2012, 16:06

Nisi me skont'o al' hajde de.

Ja ne osporavam cinjenicu da je B12 neophodan organizmu. Moj rahmetli tata je (dok je bio na lijecenju od alkoholizma) je morao redovno uzimati B kompleks i nama je to objasnio ovako: zivci su kao komad izolovana zice; cim pocnes tegliti, vuci, uvrtati, izolacija se pocinje tanjiti i pucati. Redovnim koristenjem B vitamina se te "izolacija" regenerira i vraca prvobitnu funkciju. Ono sto ja kazem je da dok postoje kapsule B vitamina koje su adekvatna zamjena B12 unesenom u organizam putem zivotinjskih proteina nijedan "eticki vegeterijanac" nece jesti ovo meso jer je u proizvodnji istog "ubijeno manje zivotinja". Ljudi koji su vegeterijanci iz etickih razloga se ne protive samo ubijanju zivotinja nego i nehumanom tretmanu i uslovima u kojima su te zivotinje uzgajane.

Eh sad...nebitno da li je clanak objavljen u Prijatelji Zivotinja ili Mesozderi United, mensecini da ti nisi ni procitao sta pise u clanku. :)
Veganima jaja i mlijeko nisu dovoljni jer ih ne jedu. :) Ali zato postoje vitaminske kapsule da nadoknade manjak.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8229 times
Been thanked: 19379 times

08 Oct 2012, 17:46

Meni bi se gadilo ovo jesti. A vjerovatno nas to sve čeka. Barem buduće generacije.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

08 Oct 2012, 18:02

Ne bih ga probala kad bih umrla od gladi... :grana

Evo kako to Japanac radi... :grana

Japanac od ljudskog izmeta napravio meso

Japanski znanstvenik Mitsuyuki Ikeda osmislio je postupak kojim se ljudski izmet može pretvoriti u jestivo meso. Na ideju je došao kada je od Grada Tokija dobio zadatak da pronađe smislen način iskorištavanja otpadnih voda. Iako gradski čelnici sasvim sigurno nisu računali na to da će Ikeda govno pretvoriti u nešto jestivo, osobe koje su dosad probale njegovo umjetno meso zadovoljne su okusom.

U ljudskom izmetu nalaze se dragocjeni proteini koje je Ikeda izolirao i preradio uz pomoć soje, piše Daily Mail. Meso „od fekalija" sastoji se od 63% proteina, 25% ugljikohidrata, 3% lipida i 9% minerala čime se, barem teoretski, radi o vrlo zdravom obroku.

Ispitanici tvrde da „Shit-burger" ima okus po govedini. Dodatna prednost je što je proizvodnja ekološki učinkovitija od držanja pravih životinja, a najveću prepreku trenutno predstavlja visoka cijena istraživanja i daljnjeg razvoja mesa od ljudskog izmeta. Pogledajte što o svemu kaže Ikeda:
[ytube][/ytube]
[/i]

http://metro-portal.hr/japanac-od-ljuds ... meso/60431
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9186 times
Been thanked: 5869 times

08 Oct 2012, 18:21

Krokodil Behko wrote:
dacina_curica wrote:Moze li mi neko pojasniti zasto je ovo pristupacnije za ljude koje meso ne jedu iz etickih razloga ako se i ovo "vjestacko meso" pravi od zivotinjskog tkiva. Hvala. :)

A ima li vitamina B12 u janjetini sa ražnja??? :bali :oo

Hvala!
The Dark Side Of The Forum...

dacina_curica

08 Oct 2012, 18:27

U janjetinjI su SVI vitamini :oo

Mene ipak vise interesuje cega ima u meDZedini? :ble

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

08 Oct 2012, 18:29

Nema nicega, kakvo ti je to pitanje :oo
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

dacina_curica

08 Oct 2012, 18:31

Samo prashak :valja

Mister No
Has thanked: 9186 times
Been thanked: 5869 times

08 Oct 2012, 18:34

Dust wrote:Nema nicega, kakvo ti je to pitanje :oo
Nije ti to "sovetina"!!! :D.
The Dark Side Of The Forum...

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

08 Oct 2012, 18:35

Tishu mishu :ooo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

08 Oct 2012, 18:39

Mister No wrote:
Krokodil Behko wrote:

A ima li vitamina B12 u janjetini sa ražnja??? :bali :oo

Hvala!
Vitamina B12 u janjetini ima u izobilju. Ozbiljno kažem.
Jedini sigurni izvor je crveno meso. A taj je vitamin neophodan
jer je nadležan za očuvanje ovoja nernih vlakana.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

08 Oct 2012, 18:39

dacina_curica wrote:Samo prashak :valja

ne valja ni za razmutiti :plavi :plavi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

08 Oct 2012, 18:42

dacina_curica wrote:Nisi me skont'o al' hajde de.

Ja ne osporavam cinjenicu da je B12 neophodan organizmu. Moj rahmetli tata je (dok je bio na lijecenju od alkoholizma) je morao redovno uzimati B kompleks i nama je to objasnio ovako: zivci su kao komad izolovana zice; cim pocnes tegliti, vuci, uvrtati, izolacija se pocinje tanjiti i pucati. Redovnim koristenjem B vitamina se te "izolacija" regenerira i vraca prvobitnu funkciju. Ono sto ja kazem je da dok postoje kapsule B vitamina koje su adekvatna zamjena B12 unesenom u organizam putem zivotinjskih proteina nijedan "eticki vegeterijanac" nece jesti ovo meso jer je u proizvodnji istog "ubijeno manje zivotinja". Ljudi koji su vegeterijanci iz etickih razloga se ne protive samo ubijanju zivotinja nego i nehumanom tretmanu i uslovima u kojima su te zivotinje uzgajane.

Eh sad...nebitno da li je clanak objavljen u Prijatelji Zivotinja ili Mesozderi United, mensecini da ti nisi ni procitao sta pise u clanku. :)
Veganima jaja i mlijeko nisu dovoljni jer ih ne jedu. :) Ali zato postoje vitaminske kapsule da nadoknade manjak.

Nije B kompleks isto što i vitamin B12. Grupa vitamina u Bkompleksu, to je ono što se pronalazi u žitaricama. Žitarice jedu životinje i oni to vjerovatno bolje apsorbuju od nas pa im je dovoljno. Nama je potrebno meso od njih da bi imali taj vitamin.

Vjeruj da sam probao sve i ipak sigurnosti radi burazeri su mi slali Keltican forte iz EU jer je samo to garantovalo da u kritičnom periodu neću osjetiti avitaminozu.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

08 Oct 2012, 18:50

Vitamin B12 se ne nalazi samo u crvenom mesu, stoga ne vidim razlog da se isto jede tako cesto (prvestveno zbog karcenogenih osobina).

Ovog vitamina mozes naci u ribi, skoljkama, rakovima, jajima, mlijecnim proizvodima.
Nije ga potrebno uzimati svakodnevno, jer je ljudsko tijelo u stanju da pohranjuje visak istog po nekoliko godina.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

08 Oct 2012, 18:52

A gdje ga ima najviše i odakle ga je najlakše apsorbovati obzirom da se on u želucu teško razgradjuje?

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

08 Oct 2012, 19:01

B12 se veze za protein u hrani. Zelucana kiselina ga oslobadja iz proteina tokom probave. Kada je oslobodjen veze se za tzv. Intrinsic factor. Postoje osobe koje nemaju taj faKtor od rodjenja, tako da se kod njih javlja ta Perniciosna anemija, jer ga ne mogu absorbirati iz crijeva.

Post Reply

Return to “Kulinarstvo”