Visočanka Amra Babić prva pokrivena načelnica u Evropi

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Visočanka Amra Babić prva pokrivena načelnica u Evropi

Post by Ban Kulin » 09 Oct 2012, 16:25

Alija je uspio u ISLAMIZIRANJU Bošnjaka, alal mu vjera
još samo da ovi pokriveni i vahabije proglase islamsku repaubliku i šerijat
fuj
Historija Bosne : forum, facebook

Image

Ruana

Post by Ruana » 09 Oct 2012, 21:12

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote:
Ako se ne varam u Iranu se mnoge žene bave politikom a odjevene su na sličan način.
I Benazir Buto je bila odjevena na taj ili sličan način. Japanke i dan danile hodaju sa onom ogromnom mašnom na ledjima pa im niko ništa ne kaže.
BIH nije Iran.
Tamo vaze druga pravila generalno za sve zene pa im je za razliku od nas mnogo toga prilagodjeno, pa se vjerovatno ne mijesaju zene i muskarci cak ni u politici.
A u stvari sta znaci "mijesanje" je li sjediti u istoj sali "mijesanje"?
A u Japanu takodje postoji neka tradicionalna nosnja, i u pravu si, ne kaze im niko nista jer je to tradicionalno kod njih.
Kod nas nije tradicija da zena nosi maramu ali je io PRAVILO u Islamu, i ova gospodja to postuje i oblaci se po pravilima svoje vjere. Uz to je jos i ambicizna i zeli da pokaze i pokazala je da pokrivena zena moze vise osim onoga sto se obicno "lijepi" uz maramu: sjedenje kod kuce, radjanje djece, nepismenost itd.
Zena moze mnogo, bila ona pokrivena ili otkrivena , licno mi je drago da imamo i ovakvih i da pokazemo svijetu da smo drugaciji od svih sto nas okruzuju kao i od onih koje nam pripisuju.
Bosna nije Mevlid, Bosna je ova zena u Visokom, Bosna je Jasmila Zbanic, Bosna je Vesna Kocevic,i ovo je Bosna
http://www.in-vijesti.com/2011/09/najmo ... ke-iz.html
Aha. I čemu replika kad sam i sam rekao tako?
Odnosno BiH nije Iran ali je i tamo islam. Doduše malo drugačiji ali ipak islam.
Iran je islamska drzava, i tamo se zivi po serijatu a Bosna i Hercegovina to nije.
Islam je Islam, nema 'vaki ili 'naki, samo sto ga neki tumace ovako kao mi a neki kao npr. u Iranu.
A sta je ispravno to ne znamo ni mi kao ni Iranci.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String » 09 Oct 2012, 21:18

"SNAAAAAAGA" Bosne i Hercegovine. :bua
Mamu li im nacionalisticku prekrivenu, pokrivenu, namazanu....svima odreda...sve 3 strane... + Sejdic/Finci...
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9597 times
Been thanked: 11345 times

Post by Krokodil Behko » 09 Oct 2012, 22:20

Amra Babić: Nepravda me natjerala u politiku

Image

VISOKO - Četrdesettrogodišnja Amra Babić iz Stranke demokratske akcije (SDA) uvjerljivo je pobijedila na lokalnim izborima u Visokom, sakupivši skoro 2.500 glasova više od drugoplasiranog kandidata u toj općini iz Stranke demokratske aktivnosti.

Babić ne samo da je postala prva načelnica Visokog u njegovoj historiji, već i prva načelnica u Evropi koja nosi hidžab. Ta činjenica izazvala je ogromnu pažnju i interes domaće i međunarodne javnosti.

U ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija Babić kaže kako izbor na mjesto načelnice općine vidi kao logičan slijed njenih prethodnih napora da svojim radom i znanjem doprinese razvoju zajednice i države.

Ipak, napominje kako su joj nepravda i nekompetentnost drugih političkom životu bili najveći poticaj da se politički angažira i kandidira za načelnicu općine.

Image

"Kada sam vidjela da neko nema kompetencija i znanja u političkom životu, te konstantno donosi loše i poražavajuće odluke, donijela sam odluku da se energičnije i hrabrije uključim u rješavanje problema s kojima se naše društvo i država suočavaju", govori Babić za Anadoliju.

Ona objašnjava da je njena pobjeda predstavlja prekretnicu na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini gdje u značajnoj mjeri još uvijek postoje predrasude prema ženama u politici. Pogotovo prema ženama koje nose hidžab.

"Kada su me kandidirali za načelnicu, pitali smo se da li je naše društvo dovoljno zrelo da prihvati pokrivenu ženu za načelnicu. Jer, mi narod koji se često stidi svojih nana, ne poštuje svoju tradiciju i svoj identitet. Pitali smo se da li će pobijediti predrasude ili zdrava svijest. Ovi izbori su pokazali da je pobijedila zdrava svijest ljudi", tvrdi Babić.

Napominje kako je jedan o njenih najvećih ciljeva da uvede jedan novi model upravljanja i vođenja općine i politike uopće, tako što će biti u stalnoj vezi s običnim građanima.

"Želim raditi zajedno s običnim građanima i pokazati im da smo mi političari i birokrate samo dio naroda, i da nismo neki ljudi iz bajki. Svi zajedno ćemo raditi na napretku naše općine. Nike nije prepametan.Trebamo slušati šta građani žele. Odredit ću jedan dan u sedmici kada ću s običnim građanima razgovarati tri sata. Tada ću saslušati njihova mišljenja i prijedloge. Konačno moramo početi uvažavati javnost. Treba kazniti sve političare koji ne slušaju mišljenje građana. Želim pokazati građanima da je politika umijeće rukovođenja i dobre organizacije", objašnjava Babić.

Bebić dodaje kako je u toku kamapnje, pa i poslije kada su joj mnogi građani i omladina prilazili i čestitali na pobjedi, osjetila da je narodu u BiH potrebno više pozitivnih primjera.

"Našem narodu treba pozitivnih vrijednosti iz kojih će crpiti novu energiju i kreativnost za svoj budući angažman. Posebno mi je drago da me omladina podržala u tolikom broju, jer su time jasno pokazali da žele pozitivna dešavanja u ovoj zemlji. Zato ne smijemo pričati samo o negativnim stvarima. Moramo uvijek tražiti rješenja i izlaz iz ekonomskih, društvenih i političkih kriza", kazala je Babić.

Dodaje da žene u Visokom, pa i šire u njenoj pobjedi za načelnicu vide i svoju ličnu pobjedu.

"Mojom pobjedom za načelnicu smo pobijedili i niz predrasuda koje postoje u ovom društvu o pokrivenim ženama", ističe novoizabrana načelnica općine Visokog.

Prva pokrivena načelnica u Evropi tvrdi da se nikada u javnom životu nije suočavala s diskriminacijom zato što je pokrivena.

"Marama je samo forma, jer je najbitnija suština karaktera, odnosno šta mi muslimanke trebamo da uradimo u javnom životu. Na svakom koraku u javnom djelovanju trebamo promovirati pozitivne vrijednosti", rekla je Babić.

Također, dodaje kako je spremna da uloži sve napore i znanja na rješavanju problema s kojim se suočava njena općina.

"Svjesna sam odgovornosti i znam da je funkcija načelnika vrlo zahtijevna. Ali, isto tako ostavlja prostor i daje mogućnosti da realizirate svoju viziju. Odmah želim da počnem graditi uslove za ekonomski i privredni razvoj općine, i potrebno je stvoriti uslove za nova radna mjesta. Konačno moramo strateški i sistematski pristupiti rješavanju tih pitanja. Želim općinu Visoko afirmisati kao privredni i ekonomski centar, gdje će se mnogo više investirati", ističe Babić.

Šansa za mlade

Babić napominje da će kao načelnica dati prostor mladim i stručnim ljudima da se više angažiraju i daju doprinesu napretku te općine.

"Mislim da su mladi ljudi veliki kapacitet i zato ih želim motivirati da se angažiraju u javnom i političkom životu. S mladim ljudima treba rizikovati jer oni su hrabri i progresivni. Zato nemojte samo sjediti u kafiću i govoriti da ništa ne valja. To nije korektno. Što prije se angažirate i uradite nešto pozitivno za vašu zajednicu", kazala je Babić.

Privući investicije

Napominje da je već uspostavila kontakte s privrednicima iz inozemstva kako bi intenzivirala napore na ekonomskom napretku ove bosanskohercegovačke općine.

"Već imamo kontakte sa turskim privrednicima. Uskoro organiziramo i ekonomski forum u Visokom, gdje će biti veliki broj privrednika iz Turske i naše zemlje. Mislim da snažnom ekonomskom saradnjom možemo privući strane investicije", ističe Babić.

(Vijesti.ba/AA)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 09 Oct 2012, 23:10

taman prije tebe htjedoh napisati:oj oj oj dječaci.....carefully :oo

onaj ni dobar vece ni aksam hajrula,upade i veli mamu vam :D.

:segacina

(da se krivo ned'o Bog sta ne protumaci,od sad cu nosati ovaj transparenAt :oo )
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 10 Oct 2012, 14:40

AMRA BABIĆ: Dat ćemo podršku započetim istraživanjima na visočkim piramidama

mra Babić, prva pokrivena načelnica u Bosni i Hercegovini i prva funkcionerka u Evropi koja nosi maramu, na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH odnijela je ubjedljivu pobjedu u Visokom. Ova 43-godišnja kandidatkinja Stranke demokratke akcije (SDA) za DEPO PORTAL govori o ženama u politici, visočkim piramidama, pobjedi njene stranke, marami...

Ovogodišnje lokalne izbore pratila je jaka kampanja koja je promovirala ‘glasanje za žene’, pa je ove godine na listama za izbor načelnika bilo više žena kandidatkinja nego na prethodnim izborima. Međutim, Vi ste za sada jedina žena koja je na tim listama i pobijedila… Šta je, po Vašem mišljenju, prevagnulo kod glasača da upravo Vama ukažu povjerenje?

Povjerenje koje sam dobila je glas naroda. Mislim da je to prvenstveno rezultat mog dosadašnjeg rada i angažmana. Naravno, cijenim da je veliki značaj i povjerenje u tim SDA Visoko koji čine mladi, obrazovani, moralni i pošteni ljudi. Naša kampanja je bila usmjerena prema narodu, nismo vodili negativnu kampanju, nismo nikoga kritikovali, niti blatili. Pričali smo o planovima i projektima, o konkretnim životnim problemima i mogućnostima njihovog rješavanja.

Image

Mi smo još uvijek društvo koje slabašno otvara vrata ženama u javnom sektoru, no stvari se lagano mijenjaju. Ipak, bez obzira na Vašu pobjedu, koliko su bh. građani uopće spremni da prihvate žene na rukovodoćem pozicijama u državi? Da li bi današnja BiH mogla prihvatiti ženu kao predsjednicu države ili članicu Predsjedništva?

Mislim da se značajno mijenjaju stvari na ovom planu. Građani žele da daju šansu onima kojima vjeruju: najboljim, dokazanim. Mislim da ne bi bio problem niti da prihvate ženu na nekoj od pozicija o kojima govorite. Pitanje je samo kako bi, i da li bi muške kolege u strankama podržali kandidaturu žene na takve pozicije. Ja sam ponosna na svoju stranku, SDA, koja prednjači u ovim procesima i koja je i do sada podržavala i davala šansu ženama. Nadam se da ćemo ubuduće još snažnije to raditi.

Šta biste izdvojili kao glavne prednosti žena u politici, u toj društvenoj sferi u kojoj u BiH muškarci i dalje neumitno dominiraju?

Žene su po svojoj prirodi odgovornije, predanije, sistematičnije, obazrivije. Rekla bih i korektnije. Sve su to prednosti koje u ovoj sferi života prestavljau prednost. Više žena u politici garantuje više tolerancije, uvažavanja i dogovora.

Koliko će Vam iskustvo bivše ministrice finansija ZE-DO kantona pomoći u obavljanju nove funkcije i šta će biti Vaši prioriteti kada su u pitanju građani Visokog i njihove potrebe?

Moje iskustvo u zakonodavnoj, a posebno u izvršnoj vlasti, svakako su moja prednost. Dobro poznajem i tehnologiju rada i propise, i mogućnosti ali i ograničenja.

Učila sam na tuđim greškama i propustima, te se nadam da ću to znati iskoristiti. Moj prioritet će svakako biti ekonomski razvoj i prosperitet, odnosno stvaranje ambijenta i privlačenje investitora u općinu Visoko. Infrastrukturna pitanja, posebno pitanja vodosnabdijevanja i deponije, prva su zadaća nove lokalne vlasti i tu moramo promijeniti kurs i strateškim pristupom rješavati ove životne probleme.

Šta izdvajate kao glavne razvojne potencijale Općine Visoko i kako ćete se njima baviti?

Općina Visoko ima više potencijala koji će biti tema našeg rada u budućnosti. Jedan od najmanje eksploatisanih je i kulturno-historijsko naslijeđe. Razvoj turizma koji će pratiti razvoj proizvodnje i prerade hrane, kožarstva, sigurno su okosnica našeg razvoja.

Kakav ćete stav imati prema visočkom turističkom čudu – Visočkim piramidama – oko kojih se i danas vode brojne polemike, ali koje su, na neki način, probudile ovu bosansku čaršiju i dovukle u nju brojne turiste?

U skladu sa mogućnostima, nastavit ćemo podršku započetim istraživanjima na ovim lokacijama.

Ovih dana ste u epicentru brojnih bh. medija, ali i stranih agencija. Kontaktirali su Vas, između ostalih, i iz France-Presse, francuske novinske agencije. Kakav je stav naših francuskih kolega prema pobjedi ‘pokrivene žene’, s obzirom na negativan i vrlo diskriminatorski odnos javnosti prema muslimanima u Francuskoj, i uopće jednom dijelu Evrope?

Ja sam muslimanka, ali i Evropljanka, Bosanka. Ponosna sam na to. Smatram da su puno bitnije moje kompetencije od toga što sam žena ili što sam pokrivena. Moja izborna pobjeda je pobjeda demokracije, jednakopravnosti, pobjeda nad predrasudama. Ovo je pobjeda naroda koji mi je dao svoje povjerenje. U tom kontekstu je tekao i moj razgovor sa novinarima. Prepoznala sam poštivanje i uvažavanje vaših kolega i to me raduje.

Možete li za kraj prokomentirati apsolutnu pobjedu SDA na ovogodišnjim lokalnim izborima, u svjetlu svega što je prethodilo mjesecima prije, pucanja koalicije sa SDP-om i gubljenja državnih pozicija? Šta je najviše dovelo do ove i ovakve pobjede?

Pobjeda SDA je jasna poruka. Poruka da agresijom na fotelje ne idemo u bolju budućnost; poruka da narod prepoznaje greške i brzo kažnjava za njih. Poruka da narod vjeruje u kadrove SDA i politiku koju vodimo, prije svega na državnom nivou. Iskreno vjerujem da ćemo ukazano povjerenje znati opravdati.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 10 Oct 2012, 15:36

Sheval wrote:Malo smo mi seljaci,jelde?
Mi volimo gledati drugog i njemu nametati neke kodekse ponašanja i odijevanja.
Šta smo to mi?
Uostalom,svi oni koji su bili vani,koji su hodali po Amsterdamu,Londonu,Berlinu...nagledali ste se raznih prikaza.Ali vani je normalno biti drugačiji,biti pomalo freak,kod nas to nije dozvoljeno.
Da se razumijemo,nisam ljubitelj ni vjere,ni radikalizma,ni pokrivanja.Nisam ljubitelj ničega što nije krajnje liberalno i otvoreno.
Ali mene se ne pita,uostalom,nisam ni neki važan faktor.
Jer da u BiH žive samo oni koji se meni sviđaju,bilo bi tu nekih 1.000-1.500 žitelja :pusi

Nemoj bato da si skroman bre :oo

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 10 Oct 2012, 16:57

Stigla je i do Francuske, bilo na vijestima, prosto me sramota :grana
Normalan svijet zeli napredak i bolji zivot, samo kod nas idu unazad :zid

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 10 Oct 2012, 17:11

Moje misljenje je da prije ikakvih zaključaka o ovoj zeni(o kojoj nas vecina ne zna ama bas nista)pričekamo da vidimo neke rezultate njenog djelovanja....

Ako će ona donijeti ikakvo dobro tom narodu,tad će zasluziti moje postovanje,pa neka ona nosi sta god zeli nositi na sebi,kad bi i rogove stavila(ne kazem da su rogovi=marama),samo ako uspije ista napraviti,a uspjece bude li zeljela i trudila se....

Ako se dokaze da nije bolja od vecine drugih politicara,tad cu je kritikovati,jer bi se ljudi po nekoj logici i trebali dijeliti na dobre i lose,iskljucivo tako...

kako joj je ime i sta ce nositi,to me ne zanima.....

(kakve koristi imam ja ako je neki politicar u armani odijelu,a ne radi nista,i jos ga kupio sa mojih leđa,i leđa ostalih građana,ovo malo zaposlenih i onih sto zele raditi,na njima je trenutno najveci teret.......ne kazem da je lako nezaposlenima,samo kazem koliko su se nama navalili na leđa da puca)

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 10 Oct 2012, 17:23

Ma koliko dobra bila, moj mozak ne moze da shvati sta ona trazi u politici sa maramom na glavi :cudi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 10 Oct 2012, 17:43

Sudeći po riječniku kojeg koristi Amra, mislim da je riječ o osobi koja je obrazovana i ima namjeru da nešto učini. Po samim slikama ako gledam, djeluje i karizmatično. Vrlo dobro se izražava. Glavna je zvijezda BH portala već tri dana a eto, stigla je i do Francuske. Nemojte biti ludi pa misliti da je to sve zbog mahrame. Razloge sam vam naveo. Nisu svi novinari u BiH budale. Znaju oni i prepoznaju vijesti i osobe koje im djeluju osvježavajuće. A to da li će Amra ostati samo osvježavajuća vijest širom BH portala pa i šire ili će nešto i učiniti za svoju opštinu, preostaje da se vidi.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 10 Oct 2012, 19:27

mailed wrote:Stigla je i do Francuske, bilo na vijestima, prosto me sramota :grana

Po cemu je ovo nazadovanje ??

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 10 Oct 2012, 19:53

I za kraj pronadjoh i malo biografije

Amra Babić je bosanskohercegovačka političarka.
Rođena je 16.02.1969. godine u Visokom. Dipomirani je ekonomista sa certifikatom za samostalnog računovođu i ovlaštenog revizora. Predsjednik je Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Visoko "92. Ranije radila kao direktor VGT Consulting doo Visoko. Majka je troje djece.

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 10 Oct 2012, 21:36

BlackHawk wrote:
mailed wrote:Stigla je i do Francuske, bilo na vijestima, prosto me sramota :grana

Po tome sto zene u arapskim zemljama jos uvijek se bore za ravnopravnost i zato da mogu izaci na ulicu slobodne i normalno obucene.
Kod nas cak nije moja nena se nije pokrivala a sad se nasle neke da mi glume svetice, ne mislim samo na ovu gospodju nego generalno.

Ruana

Post by Ruana » 10 Oct 2012, 22:06

mailed wrote:
BlackHawk wrote:

Po tome sto zene u arapskim zemljama jos uvijek se bore za ravnopravnost i zato da mogu izaci na ulicu slobodne i normalno obucene.
Kod nas cak nije moja nena se nije pokrivala a sad se nasle neke da mi glume svetice, ne mislim samo na ovu gospodju nego generalno.
To je stvar licnog izbora. Zasto bi mene kao bosanku bilo stid ove zene? I ja zivim na zapadu i nije me stid ni jedne jedine pokrivene bosanke iako licno nisam pokrivena.
Znam dosta zena koje su pokrivene i jako su uspjesne ovdje gdje ja zivim. Prije nekoliko godina imala sam jednu operaciju i operisala me doktorica porjeklom iz Iraka koja je pokrivena.
A te zemlje o kojima ti pricas u njima uglavnom vlada anarhija i tamo se ljudi bore najvise za goli zivot.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 10 Oct 2012, 22:07

Pravis cisti apsurd sa svojim pisanjem..
Tebi je nazadovanje upravo to sto se zena izborila za slobodu i sto moze ravnopravna da bude sa muskarcima, a s druge strane kritikujes sto u arapskim zemljama to zene ne mogu..
Kontradiktorna si sama sebi..

Ne znam sto svi imaju toliku netrpeljivost prema islamu, i prema pokrivanju... Ne kontam vas nikako...

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 10 Oct 2012, 22:17

BlackHawk wrote:Pravis cisti apsurd sa svojim pisanjem..
Tebi je nazadovanje upravo to sto se zena izborila za slobodu i sto moze ravnopravna da bude sa muskarcima, a s druge strane kritikujes sto u arapskim zemljama to zene ne mogu..
Kontradiktorna si sama sebi..

Ne znam sto svi imaju toliku netrpeljivost prema islamu, i prema pokrivanju... Ne kontam vas nikako...
Za kakvu slobodu se izborila?

Blackhawk

Post by Blackhawk » 10 Oct 2012, 22:19

pa slobodu da moze biti ono sto zeli na nacin koji zeli..
Da moze biti nacelnica bez obzira sto je pokrivena, da moze biti nacelnica bez obzira sto je ZENA..
Zar je to nista ??

Ruana

Post by Ruana » 10 Oct 2012, 22:25

Prije svega majka troje djece, visoko obrazovana, gradonacelnik i uz sve to pokrivena.
Sta sve moze zena...?
Zna li neko koliko u BIH uopste ima zena gradonacelnica?

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 10 Oct 2012, 22:28

BlackHawk wrote:pa slobodu da moze biti ono sto zeli na nacin koji zeli..
Da moze biti nacelnica bez obzira sto je pokrivena, da moze biti nacelnica bez obzira sto je ZENA..
Zar je to nista ??
Zar je prije bilo zabranjeno biti nacelnica ?
A to sto je pokrivena ne vidim nikakvu slobodu, osim za integriste

Post Reply

Return to “Politika u BiH”