Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Trafalgar Law » 30 Apr 2020, 21:54

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13870 times
Been thanked: 22810 times

Post by Fuddo » 30 Apr 2020, 22:53

Dje je pecat
Dozvolite da se obratimo

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 30 Apr 2020, 23:36

.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila » 01 May 2020, 08:47

HAVANA wrote: 30 Apr 2020, 17:45
vila wrote: 30 Apr 2020, 16:04

Uopce se ne slazem
I ja ne kazem da ce svi propasti ali da ce reducirati radnu snagu....itekako hoce
Nije problem u mjesec ..dva zastoja
Tipa da sutra kazu imamo cjepivo 100 posto ..vrlo brzo bi sve bilo ok
Ovako...tesko
Imati ces pad potrosnje u svim mogucim sektorima pa i u gradevini
Gradevinu moze donekle izvuci drzava sa subvencijama ali ako nema potrosnje gradana sve ti je to slabo
Ugostiteljsvo katastrofa....evo po hr poznati ugostitelji vec najavljuju da nece otvarati uopce bez obzira na skidanje zabrana jer im se uz priagodbu poslovanja uopce ne isplati raditi
I onda opet imas pad potrosnje gradana ,kad nemas posla ili ti otkaz visi nad glavom ,sigurno neces ici u restoran
Dentalni turizam...hahaha...ode maat u propast bar godinu dana

Tako da...nema to veze sa tvojom teorijom (propast ce ko bi ionako)
Upravo o tome pricam. 2 mjeseca su nista, to moze svako izdrzati mada i tu ce biti ljudi koji su vec propali, samo jos ne znaju. Jednostavno i kad krene nista nece biti isto. Ugostiteljstvo, turizam, prevoz putnika, rent a car itditd. Ugostitelji, pogotovo oni sa velikim lokalima i ogromnim kirijama po centrima, centralnim gradskim zonama, sa velikim brojem radnika... Gotovo. Kapak. Imam sigurno ja sam jedno 10 prijatelja sa kirijama od 6000 do 15000km. Zaposlenih od 10 do 120.To opstati ne moze. A takvih stvari je mnogo. Trpi vlasnik, radnik, budzet, dobavljac, vlasnik objekta... Sve pada i sve je u manjem obimu. Da ne govorim o firmama koje su tek pocele i dobro poslovale, sirile, ponijelo ih, investirali... Drug mi je samo masine platio 350000 eura, zaposlio 30 ljudi, napravio halu. Mjesecna rata 24000km.I odlicno radio i sve uredno placao. I sada radi, nikog nije otpustio... Ali!!! Radi dogovorene poslove i narudzbe, sve buduce je stalo. Nema. Nit ce biti zadugo u toj oblasti gdje je najvise poslovao. A tu kad krenes padati, ustajanja nema. Mjesecno tones 120000km za osnovne stvari. Rashod ima, prihod i projekti stali.Banka ko banka. Drzavu boli qrac. Gotovo. Havana je najmanji problem. Nabio godina u guzicu i nikad me nije zanimalo da sam veliki, sa puno radnika, prezaduzen... To me i spasilo. Ja mogu i propasti na jednoj strani. Ima druga. Nemam radnika. Nisam prezaduzen. Al jebo mene. Gledam ljude oko sebe.Pad potrosnje nosi ogromne probleme. A ovo mi i ne lici vise na pad potrosnje ako nastavi jos malo. Ovo nije pad prometa, ovo je sunovrat.
Ja sam tebe uzela za primjer je ce se tvoj sektor oporaviti medu zadnjima...jbg tako je
Plus toga 19 godina sam bila u suvlasnickom odnosu u privatnoj zuboteh.ordinaciji pa tocno znam kolike su obaveze radio full ili smanjenim kapacitetom
Trenutno moja bivsa firma ima 7 stalno uposlenih i 4-5 honorarca
I evo sad za 4 i 5 mjesec su svi ostali prijavljeni i sa min.placom koju pokriva firma jer se ne nadamo nikakvoj pomoci drzave (boze daj da bude) bez obzira kakve mjere oni donose i sta pricaju...ja im ne vjerujem
I sve bi to bilo ok jer su likvidni i mogu izgurat toliko
Problem je u tome sto ce se narednih 6 mjeseci raditi sa otprilike 40 posto kapaciteta (i to je upitno)
I ni u teoriji nema sanse da ostanu svi zaposlenici ,cak ni uz rezanje placa
Jednostavno bi to bilo pravac kljuc u bravu
Znaci otpustanja ce biti...minimalno polovica radnika
A to su sve ljudi koji tu rade 15-16 godina :tuga
Za usporedbu 2008 -2010 smo zadrzali sve radnike i rezali place 10 posto
Tako da....nije isto ni priblizno

Kao sto rekoh ako se dogodi cudo pa ovo govno nekako nestane....slijedi brzi oporavak
U suprotnom najmanje dvi godine teske recesije i onda jos par godinica da se vrati na stanje od 2019-te

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2751 times
Been thanked: 22788 times

Post by HAVANA » 01 May 2020, 09:25

vila wrote: 01 May 2020, 08:47
HAVANA wrote: 30 Apr 2020, 17:45

Upravo o tome pricam. 2 mjeseca su nista, to moze svako izdrzati mada i tu ce biti ljudi koji su vec propali, samo jos ne znaju. Jednostavno i kad krene nista nece biti isto. Ugostiteljstvo, turizam, prevoz putnika, rent a car itditd. Ugostitelji, pogotovo oni sa velikim lokalima i ogromnim kirijama po centrima, centralnim gradskim zonama, sa velikim brojem radnika... Gotovo. Kapak. Imam sigurno ja sam jedno 10 prijatelja sa kirijama od 6000 do 15000km. Zaposlenih od 10 do 120.To opstati ne moze. A takvih stvari je mnogo. Trpi vlasnik, radnik, budzet, dobavljac, vlasnik objekta... Sve pada i sve je u manjem obimu. Da ne govorim o firmama koje su tek pocele i dobro poslovale, sirile, ponijelo ih, investirali... Drug mi je samo masine platio 350000 eura, zaposlio 30 ljudi, napravio halu. Mjesecna rata 24000km.I odlicno radio i sve uredno placao. I sada radi, nikog nije otpustio... Ali!!! Radi dogovorene poslove i narudzbe, sve buduce je stalo. Nema. Nit ce biti zadugo u toj oblasti gdje je najvise poslovao. A tu kad krenes padati, ustajanja nema. Mjesecno tones 120000km za osnovne stvari. Rashod ima, prihod i projekti stali.Banka ko banka. Drzavu boli qrac. Gotovo. Havana je najmanji problem. Nabio godina u guzicu i nikad me nije zanimalo da sam veliki, sa puno radnika, prezaduzen... To me i spasilo. Ja mogu i propasti na jednoj strani. Ima druga. Nemam radnika. Nisam prezaduzen. Al jebo mene. Gledam ljude oko sebe.Pad potrosnje nosi ogromne probleme. A ovo mi i ne lici vise na pad potrosnje ako nastavi jos malo. Ovo nije pad prometa, ovo je sunovrat.
Ja sam tebe uzela za primjer je ce se tvoj sektor oporaviti medu zadnjima...jbg tako je
Plus toga 19 godina sam bila u suvlasnickom odnosu u privatnoj zuboteh.ordinaciji pa tocno znam kolike su obaveze radio full ili smanjenim kapacitetom
Trenutno moja bivsa firma ima 7 stalno uposlenih i 4-5 honorarca
I evo sad za 4 i 5 mjesec su svi ostali prijavljeni i sa min.placom koju pokriva firma jer se ne nadamo nikakvoj pomoci drzave (boze daj da bude) bez obzira kakve mjere oni donose i sta pricaju...ja im ne vjerujem
I sve bi to bilo ok jer su likvidni i mogu izgurat toliko
Problem je u tome sto ce se narednih 6 mjeseci raditi sa otprilike 40 posto kapaciteta (i to je upitno)
I ni u teoriji nema sanse da ostanu svi zaposlenici ,cak ni uz rezanje placa
Jednostavno bi to bilo pravac kljuc u bravu
Znaci otpustanja ce biti...minimalno polovica radnika
A to su sve ljudi koji tu rade 15-16 godina :tuga
Za usporedbu 2008 -2010 smo zadrzali sve radnike i rezali place 10 posto
Tako da....nije isto ni priblizno

Kao sto rekoh ako se dogodi cudo pa ovo govno nekako nestane....slijedi brzi oporavak
U suprotnom najmanje dvi godine teske recesije i onda jos par godinica da se vrati na stanje od 2019-te
Ja ne vidim nacin da nestane i da se sve vrati kako je bilo. I da smanji, da ga malo ima, same mjere i strah sve mijenjaju. Nacin rada u mnogim oblastima se mijenja i nosi veliki pad prometa, manje turista, manje dijaspore, kupovine, doznaka, saobracaj trpi, prevoznici, pad potrosnje... A onda poseban problem nacin ulaganja i rizici. Prvi ja, do prije 2 mjeseca mi nije nikakav problem bio uletiti u rizik, uzeti velike kredite... Ne pada mi na pamet sad uletati u takvo nesto. Ganjaj nulu i za cekera i smatram da je to maksimum za slijedecih godinu dvije. Nula je sad san za mnoge biznise. Planirani projekti, zemlja... Neka stoji, ne jede hljeba, trebace. Placati postojeca dugovanja i rate, uspjeti zaraditi za rezija i cekera, ja bi bio prezadovoljan obzirom da sam u 3 djelatnosti gdje je sve stalo.Sjedi, cuci, radi koliko mozes, vrebaj priliku za nesto novo, mozda se otvori prilika za nesto sto ce ici. I cuvaj zdravlje. Nema druge. Nikad nisam pesimista, samo sam realan. Ne mogu ocekivati isto kad ne moze biti isto uz ovakve stvari i pad potrosnje.Cuj ne leti avion, ne vozi autobus, nafta haman marka, delfini po veneciji plivaju, zaustavio se svijet i fol ja nesta da ocekujem. Nema, hop na glavu 70% ljudi.Suti dobro je, nek ne puca. :ooo
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 01 May 2020, 09:29

E moj Havana@ a kako si respiratore mogao odraditi a ti se sa autima zajebajes.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 01 May 2020, 09:46

Mirelam wrote: 01 May 2020, 09:29 E moj Havana@ a kako si respiratore mogao odraditi a ti se sa autima zajebajes.
Da su samo auta, ni po muke. Tu izgubis par milja po autu i prodas. Ko i 2008,znao sam odma koliko cu izgubiti. Nekretnine i krediti su ovde meni najgori. I turizam. Al opet kazem, meni super sta je neke ljude snaslo. Ja mogu servisirati dugovanja a nemam radnika.Sta ce onaj jadan sto radi za platu, ima kredit a ostane bez posla? Sranje al proce, sve prodje.Nek se zivo i zdravo. Ostalo se namota. A respiratori itd me ne cude. Vec vidjeno u ratu. Neka hvala. Samo nek prodje, posla ce biti... Uvijek se ima sta raditi.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 01 May 2020, 09:54

Jebo pare nego... Image

Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Post by Trafalgar Law » 01 May 2020, 11:55

Inside the Dystopian, Post-Lockdown World of Wuhan

https://www.bloomberg.com/news/features ... nt-anxiety

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 01 May 2020, 12:52

Izgleda da je korona stvarno okidac za ovu kawasaki bolest kod neke djece. Testovi radjeni na dvadesetak djece koja su trenutno oboljela i smjestena na djeciju kliniku u Parizu pokazali su prisustvo antitijela kod svih. Doktori jos uvijek ne znaju na koji nacin su te dvije bolesti povezane
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 01 May 2020, 12:57

Ma ne znaju oni nista i potrajace dok saznaju. Sad se vracamo i na onu prijasnju pricu. Mjere, distanca, smanjena okupljanja... A to nosi posljedice. Velike. Kako cemo se izboriti sa njima, ostaje da vidimo. :cudi

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

Post by MunDzi » 01 May 2020, 13:02

Trump kaze da je vidio dokaze da je virus nastao u kineskoj laboratoriji.
Ali nije dao nikakve druge detalje.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 01 May 2020, 13:05

MunDZi wrote: 01 May 2020, 13:02 Trump kaze da je vidio dokaze da je virus nastao u kineskoj laboratoriji.
Ali nije dao nikakve druge detalje.
Onda nema druge nego vjerovati.

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra » 01 May 2020, 13:39

insomnia wrote: 01 May 2020, 12:52 Izgleda da je korona stvarno okidac za ovu kawasaki bolest kod neke djece. Testovi radjeni na dvadesetak djece koja su trenutno oboljela i smjestena na djeciju kliniku u Parizu pokazali su prisustvo antitijela kod svih. Doktori jos uvijek ne znaju na koji nacin su te dvije bolesti povezane

A bolest skoro pa samo.azijate napadala, do sad. :hm
:srce Jer si moje, najmoje... :srce

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 01 May 2020, 13:41

Kaze ovaj direktor bolnice il sta je vec da su isto tako do sada u ovom periodu znali imati jedno ili ni jedno dijete sada ih ima dvadeset

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra » 01 May 2020, 13:48

insomnia wrote: 01 May 2020, 13:41 Kaze ovaj direktor bolnice il sta je vec da su isto tako do sada u ovom periodu znali imati jedno ili ni jedno dijete sada ih ima dvadeset

Kakve će posljedice ostaviti virus tek cemo da vidimo. Mogu biti okidaci za razne bolesti, što.je sigurno u slučaju ovog kawasaki sindroma. A to.je ozbiljna bolest, upala zidova malih i srednje velikih arterije. Obično kod.djece do 5 god starosti.

Kažu i.ista o starosnoj dobi oboljele djece,?
:srce Jer si moje, najmoje... :srce

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 01 May 2020, 13:51

Kazu bgm da ih ima od 3-17 godina. Nije samo slucaj sa Fr i Englezi su jos prije prijavili slucajeve

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9791 times
Been thanked: 16442 times
Status: Online

Post by spacebound » 01 May 2020, 13:53

HAVANA wrote: 01 May 2020, 12:57 Ma ne znaju oni nista i potrajace dok saznaju. Sad se vracamo i na onu prijasnju pricu. Mjere, distanca, smanjena okupljanja... A to nosi posljedice. Velike. Kako cemo se izboriti sa njima, ostaje da vidimo. :cudi
Ovo sve manje pije vode. Vidim kad odem u grad. Nista maske, nista rukavice ,nista distanca. Ljudi se ponasaju skroz nonsalantno i neodgovorno. A u Doboju se zakuhalo. 9 med. sestra sa internog odjeljenja pozitivno. Sad kad krene :grana
I jos citam sinoc na fb komentare, ljudi su toliko glupi to je da se smrznes...
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23245 times
Been thanked: 6112 times

Post by Veca » 01 May 2020, 13:54

...bogumi ce nam i cele promijeniti, u pravu je Trump :D
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23245 times
Been thanked: 6112 times

Post by Veca » 01 May 2020, 13:55

spacebound wrote: 01 May 2020, 13:53
HAVANA wrote: 01 May 2020, 12:57 Ma ne znaju oni nista i potrajace dok saznaju. Sad se vracamo i na onu prijasnju pricu. Mjere, distanca, smanjena okupljanja... A to nosi posljedice. Velike. Kako cemo se izboriti sa njima, ostaje da vidimo. :cudi
Ovo sve manje pije vode. Vidim kad odem u grad. Nista maske, nista rukavice ,nista distanca. Ljudi se ponasaju skroz nonsalantno i neodgovorno. A u Doboju se zakuhalo. 9 med. sestra sa internog odjeljenja pozitivno. Sad kad krene :grana
I jos citam sinoc na fb komentare, ljudi su toliko glupi to je da se smrznes...

...vi cete dole stvarno nayebat :sok ...ne mogu da skontam taj narod! :cudi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Post Reply

Return to “Zdravlje”