tuzlak1212 wrote: 05 May 2020, 00:50
Nasi djedovi su kopali po radnim akcijama, Tito je hladio muda po Brijunima... Nije Tito nista gradio, ljudi kad su htjeli drzavu izgradili su je, kasnije je nisu htjeli pa su je unistili... Nezz sto se toliko pripisuje Titu niti danasnjim politicarima. Vi malo stariji od mene ste isto krivi za ovo stanje koliko i politicari koje pljujete.
Evo, reći ću ti ja. Tito je boljševički retard, maloumnik kojem su drugi napisali te knjige, megaloman, autokrata, ratni i poratni zločinac na kvadrat i rušitelj Jugoslavije.
Ovaj Tito, o kojem oni pišu, nije Josip Broz, nego oni samo pišu o socijalizmu u kojem su živili, a pojam "Tito" je personifikacija.
Tokom tog rata, četnici su (nerijetko skupa s partizanima) genocidizirali Muslimane, širom BiH, ali su zahvaljujući diktaturi od 1945. sve to posakrivali i napisali lažnu historiju.
Najbolji primjer bi bio partizansko-četnički napad na podmajevičko selo Koraj, pod komandom izvjesnog Cvijetina Mijatovića (aka Majo guslar) koji će kasnije biti čak Predsjednik SFRJ. Tom peilikom, ubijeno je preko 100 civila.
Historiju su počeli prekrajati već u samom ratu. Četnici pobili najmanje 3000 muslimana u Foči, a Rodoljub Čolaković upisuje u svoje zapise svega 60.
Iza rata, strijeljali su koga su stigli i svi su bili neki kolaboracionisti, osim Srba. Sa područja Semberije i Majevice, oko 4000 četnika, pred kraj rata, prelazi u partizane i strijeljaju oko 400 muslimana, zbog tobožnje saradnje s agresorom. Kasnije, 1992. godine, svi preživjeli od tih 4000 četnika/partizana, održavaju skup i kolektivno se vraćaju četnicima uz izjavu kako su oni morali pristupiti partizanima, da ih ne bi partija pobila i pružaju punu podršku Karadžiću.
Ne. Nije meni žao strijeljanih zemljaka. Dobili su tačno ono što su i zaslužili, jer svega 4 dana, nakon onog pokolja u Koraju, oni umjesto da učine nešto na zaštiti svog naroda, potpisuju tu muslimansku rezoluciju u bave se zaštitom Srba, od ustaša. Nevjerovatno
Na dan 27. juli 1941. godine, nekakvi srpski ustanici su u Bos. Krajini i Hrvatskoj, pobili čak 15.000 bošnjačkih i hrvatskih civila, a mi smo taj datum decenijama slavili kao dan ustanka. Pojašnjenja radi, Jasenovac je osnovan u avgustu 1941. reklo bi se, kao odgovor na pokolje rumunskih hordi. Nije da opravdavam, gluho i ćoravo bilo, ali se pitam, šta bih ja uradio, da neko u mojoj državi pobije 15.000 ljudi za par dana
Po izvješću američke ambasade, nekih godinu dana iza rata, Tito je veći zločinac od Staljina.
Kad se posvađao sa Staljinom, bilo je to oko vlasti, a ne iz nekih drugih razloga. Tad je morao prestati sa zločinima, kako bi dobio pomoć od Amerikanaca, jer je narod masovno umirao od gladi.
Morao je napustiti kolektivizam sovjetskog tipa i tad su se dosjetili tog samoupravljanja. Isto je propalo, u roku od deset godina, pa su šezdesetih godina ušli u reforme, koje su takođe propale, mada smo mi u školi učili kako su bile uspješne.
Prošla je i ta decenija, bez napretka, a što ga je i bilo bilo je smao iz pukog napretka svijeta i novih izuma, odnosno pojeftinjavanja tehnologije, pa se i kod nas napokon mogla imati struja u kući.
Potkraj te decenije sve je eksplodiralo, kao rezultat neuspješnih reformi, pobune širom Jugoslavije, a Tito u stilu Mao Zedonga, izlazi pred studente i održava niskopopulistički govor, te njihov gnjev skreće na neku bezimenu birokratiju.
Shvata da mora nešto preduzeti i tek tad popušta uzde i na sceni se pojavljuju Mika Tripalo/Savka Dapčević-Kučar i Marko Nikezić/Latinka Perović. Jedini političari koji su vidjeli uzroke i željeli neke nove ideje. Jedini političari koji su imali znanje, obrazovanje i kapacitet, da naprave veliki deal između Hrvatske i Srbije i riješe sva pitanja za narednih par stotina godina.
Vidjeli smo kako je to prošlo. Tita je zabolilo, što narod u HR nosi transparente s imenima Savke i Mike, a ne s njegovim imenom, angažirao je UDBA-u, pronašli su neke šoviniste u HR, vješto ih infiltrirali u to hrvatsko proljeće, kako bi imali razlog da ih smaknu, što su i učinli. Sljedeće godine, počistili su i Latinku/Nikezića, pod optužbom da su anarho liberali, uz pomoć srpskih nacionalista unutar partije. Bio je to zadsnji ekser u mrtvačkom sanduku Jugoslavije.
Dovodi Džemala Bijedića, koji nema uticaj (jer je Musliman), pa ga može kontrolisati, a potom počinje era zaduživanja u inostranstvu. kao što znamo i to je sve propalo, a Tito je napokon umro i i za sebe ostavio nekih 22 mlrd dolara (danas oko 45 mlrd) duga, koji je u to vrijeme bio pretežak. Nestašice svega i svačega, a u policiju su privođeni momci koji su na malonogometnom turniru, fazona radi, svom timu dali ime "Faks helizim". Potrajalo je svega nekoliko godina, a potom su u SANU ispustili ratni poklič. Ostatak znamo svi.
Pape wrote: 05 May 2020, 01:02
Radne akcije su bile dobrovoljne i niko na njih nije bio tjeran.
Oko mog.
Jedine radne akcije koje su imale učinak i bile od koristi, to su one u prvih 5 godina socijalizma i bile su prinudne.
Kasnije radne akcije, bile su samo socijalistički folklor.
HAVANA wrote: 05 May 2020, 07:04
Vrijeme kada se lijepo zivilo obzirom kakva je situacija bila, izvuko se maksimum i ogroman postotak ljudi je imao lijep i normalan zivot,posao,sretno djetinjstvo..
Kako ti danas živiš? Imaš li posao?
Preračunato u sadašnju vrijednost, u ono doba bilo je potrebno 2000 KM da se kupi TV i čak 50.000 KM za Ladu. Pa pošto ćeš ti reći kako je to zbog napretka tehnologije, siguran sam da svi u kući imate najnovije smartfone. Pa ne samo privatnici, nego i djeca po putu.