Josip Broz TITO

Moderator: Krokodil Behko

Pape
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Josip Broz TITO

Post by Pape » 05 May 2020, 01:02

tuzlak1212 wrote: 05 May 2020, 00:50 Nasi djedovi su kopali po radnim akcijama, Tito je hladio muda po Brijunima... Nije Tito nista gradio, ljudi kad su htjeli drzavu izgradili su je, kasnije je nisu htjeli pa su je unistili... Nezz sto se toliko pripisuje Titu niti danasnjim politicarima. Vi malo stariji od mene ste isto krivi za ovo stanje koliko i politicari koje pljujete.
Radne akcije su bile dobrovoljne i niko na njih nije bio tjeran.
A logiku da drzavu gradis kad ti treba, a srusis kad ti ne treba, nije potrebno komentarisati.
Nama je to bio rat, a velikoj vecini politicara je bio brat.

rima
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by rima » 05 May 2020, 01:05

I za kraj Tito je Tito. Dok je bio Tito ja sam zivio u svojoj kuci u svojoj zemlji u svojoj BiH. Sad zivim u svojoj kuci (10 mjeseci godisnje) u mrskoj RS, svaki dan gledam kako kroz sajbu auta dizu 3 prsta,(nisam nacionalista al te pojave su meni nenormalne) ako hocu da vidim zastavi BiH moram ici na granicu. :D
Zato je meni Titino djelo ostalo u dragom sjecanju. a o politici tog vremena neznam nista bio sam mlad.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

Post by MunDzi » 05 May 2020, 01:06

Nema sansi da se sad ne prevrce u grobu i sebi govori,
e jesam i ja znao izabrati s kim da se igram. :grana
Jupiiiii, imam sansi da opet pobijedim. :hop

Pape
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pape » 05 May 2020, 01:13

Mister No wrote: 05 May 2020, 00:53
Pape wrote: 05 May 2020, 00:29
Veco, ... kad bi ga smjeli staviti na izbornu listu, on bi ih i mrtav pobijedio. :cool
Bi kod budalastih Bošnja.

Inace kako nije sve crno/bijelo tako nije ni uloga Broza.
Mr, ... u dva posta sam se ogradio. Naravno da nije bio bezgreshan, ali za ove politicare (nazovi - krimose) je bio hadzija i gospodin.
A ovi, kojima je zadatak iz centrale da ga hracu, ... bujrum.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23182 times
Been thanked: 6099 times

Post by Veca » 05 May 2020, 01:17

Fuddo wrote: 05 May 2020, 01:01 Bizi bona veco,
Drogiras se
Nema sta drugo bit
Kakav te tito spopo na ovo krizi

...ma kakva droga bolan, ne podnosim niske udarce nikako, droga je samo za opustanje i smijeh, u ovakvim momentima se namah trijeznim, pa i da sam po' kile droge popila!

...a Titu mi ne baraci! ...ne barkam ni ja vaseg alju! :cudi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23182 times
Been thanked: 6099 times

Post by Veca » 05 May 2020, 01:20

..de ti Mukelefa zaroni, vid' kako lijepo lastu pravis! :D
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

Post by MunDzi » 05 May 2020, 01:35

Veca wrote: 05 May 2020, 01:20 ..de ti Mukelefa zaroni, vid' kako lijepo lastu pravis! :D
Hocu, ali samo ako se MunDZi cefne.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 05 May 2020, 04:07

rima wrote: 05 May 2020, 00:19
Mukelefa wrote: 05 May 2020, 00:04
Ko to mi?
Pa eto ti recimo i slicni tebi.
Potpiso Alija. Da kojim slucajem nije jos bi u Sarajvu sjedili u okruzenju. A djeca nam ginula u pokusajima deblokada
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4309 times
Been thanked: 3229 times

Post by Melek » 05 May 2020, 06:39

rima wrote: 05 May 2020, 00:06
Melek wrote: 04 May 2020, 23:04

Pa naravno. A ko vlada danas? I koliko je njih porijeklom pitomaca iz Titine vladavine? O kome govorimo? Govorimo mahom o članovima KPJ, bivšim udbašima, bivšim generalima JNA.. Šta misliš da je npr Dodik bio za vrijeme bivše YU? Bio skojevac do jaja, naravno. Pa u bivšoj YU se korupcija zahuktavala geometrijskom progresijom, to ko ne pamti baš ga je romantika zaslijepila. A ovi današnji vladajući izdanci baš tog i takvog sistema ni ne mogu da se ponašaju drugačije. Oni su odgojeni u duhu da je korupcija ok, ona prava stvar koja te čini bogatim. Čović je zlatni primjerak svega toga. Prokopaj mu malo po biografiji npr. Bivši sistem nije qrcu valjao a danas se taj sistem samo transformisao u još gore sa istom elitom, istim naslijedjem.
Melek, cim ti spominjes politicare iz drugih naroda ko fol za primjer, a iz svog naroda nemos nac nijednog clana KPJ :D odma se vidi da si kao Dodik i Covic i da ti savrseno odgovara fildjan :D
E pa nije ti puno trebalo da mene spustiš u isti rang sa tom dvojicom idiota. I da spomeneš “fildžan”. Šta je slijedeće, da počneš podjebavati sa onom floskulom “23%” koja kruži portalima kad god šovinisti započnu svoj anonimni govor mržnje. I taj fildžan i to drugo i sve ostalo je posljedica užasnog genocida na osnovu kojeg se kreteni poput šta ja znam koga sprdaju. Jebena nerast.

A ako misliš na Aliju i Alijine - pa oni baš i nisu bili skojevci, više su bili proganjani i zatvarani za vrijeme romantike. Bili su optuženi da “islamiziraju Muslimane” (primijeti ono veliko M u svemu tome) i tako to. A ako hoćeš primjer, ima ga naravno i kod Bošnjaka - npr onaj “slučajni prolaznik” iz SDP-a. Njega su i njegove baš prije neku godinu i skinuli sa vlasti zbog korupcije..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2738 times
Been thanked: 22719 times

Post by HAVANA » 05 May 2020, 07:04

Vrijeme kada se lijepo zivilo obzirom kakva je situacija bila, izvuko se maksimum i ogroman postotak ljudi je imao lijep i normalan zivot,posao,sretno djetinjstvo... Ne vidim svrhu o ovoj prici jer danas i zadnjih ihahaj godina je opet teska situacija i trebalo bi raditi na tome. Posto su nasi velikani zauzeti samo radom na sebi i za sebe, nama ostaje da se glodjemo i gutamo sta nam serviraju neki cudni i mrski, odvratni ljudi koje iz nekog razloga podrzavamo. Tako nam i treba, bolje nismo zasluzili. Taman nam je. Jebo tita. Nebitan za danasnje stanje.. Svakako ce prekrojiti istoriju dok pomremo mi koji se neceg i sjecamo. Hajmo radit, jebo suplju. Ko ovim na kasiku padne jebo je mater. Osim ako nije dio tala.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 05 May 2020, 07:07

A što se tiče mantre “ne dirajte mi u Starog, on je bio najbolji a svi ostali oko njega su šljam”, da to nije do njega već do svih ostalih itd itd... Halo, ba, inteligencijo i zdravi razume! Pa on je bio vrhovni komandant, maršal, doživotni šef države, krojio i vojni i politički plan nekih tamo četrdesetak godina. Jedino kod našeg proletarijata ne postoji vrhovna i ključna odgovornost po komandnom lancu. U tog proletarijata je bitna hladna piva i jagnje na ražnju uz zvuke targije i pionirsku maramu. To je bila romantika, svi za hapu hapa za sve, a za sutra baš me brige ba...
Weak people revenge.
Strong people forgive.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 05 May 2020, 07:09

HAVANA wrote: 05 May 2020, 07:04 Vrijeme kada se lijepo zivilo obzirom kakva je situacija bila, izvuko se maksimum i ogroman postotak ljudi je imao lijep i normalan zivot,posao,sretno djetinjstvo... Ne vidim svrhu o ovoj prici jer danas i zadnjih ihahaj godina je opet teska situacija i trebalo bi raditi na tome. Posto su nasi velikani zauzeti samo radom na sebi i za sebe, nama ostaje da se glodjemo i gutamo sta nam serviraju neki cudni i mrski, odvratni ljudi koje iz nekog razloga podrzavamo. Tako nam i treba, bolje nismo zasluzili. Taman nam je. Jebo tita. Nebitan za danasnje stanje.. Svakako ce prekrojiti istoriju dok pomremo mi koji se neceg i sjecamo. Hajmo radit, jebo suplju. Ko ovim na kasiku padne jebo je mater. Osim ako nije dio tala.
Ama šta se živilo lijepo de ba osvježi memoriju. Redovi za kafu, deterdžent, ulje, bonovi za gorivo, goli otoci, žestoka nezaposlenost barem jedno 15 godina prije rata, nezdrava ekonomija, heh, “samoupravljanje” kao portal u korupciju, de ba..

.. a niko metka nije opalio a sve nas to snadje. No dobro, moglo se u džamiju i tako to :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 May 2020, 07:20

Toliko mi imamo strucnjaka za sve i koji sve znaju sta je trebalo i kako uraditi u to vrijeme... Pa kako danas vako u pm? Kako nista ne znaju danas uraditi nego krcmiti sto se u to vrijeme napravilo? I jos krcme. Ima jos par duluma i koja zgradica, firme su pokupovali i pogasili. Nama ba dodje firma iz zagreba da nastima zeleni val na semaforima, trafiku od 8m2 prave godinu za 250000 i ne otvore je nikad. Trafiku. Dobro napravimo sta metaka u titinom bunkeru, malo nesta po pretisu, zenice malo indijcu nakom dali, broda rusu, od energoinvesta kakvih kancelarija napravit i to je to. U svojoj vjeri na svojoj zemlji. A vjere ni na mapi.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 May 2020, 07:27

Melek wrote: 05 May 2020, 07:09
HAVANA wrote: 05 May 2020, 07:04 Vrijeme kada se lijepo zivilo obzirom kakva je situacija bila, izvuko se maksimum i ogroman postotak ljudi je imao lijep i normalan zivot,posao,sretno djetinjstvo... Ne vidim svrhu o ovoj prici jer danas i zadnjih ihahaj godina je opet teska situacija i trebalo bi raditi na tome. Posto su nasi velikani zauzeti samo radom na sebi i za sebe, nama ostaje da se glodjemo i gutamo sta nam serviraju neki cudni i mrski, odvratni ljudi koje iz nekog razloga podrzavamo. Tako nam i treba, bolje nismo zasluzili. Taman nam je. Jebo tita. Nebitan za danasnje stanje.. Svakako ce prekrojiti istoriju dok pomremo mi koji se neceg i sjecamo. Hajmo radit, jebo suplju. Ko ovim na kasiku padne jebo je mater. Osim ako nije dio tala.
Ama šta se živilo lijepo de ba osvježi memoriju. Redovi za kafu, deterdžent, ulje, bonovi za gorivo, goli otoci, žestoka nezaposlenost barem jedno 15 godina prije rata, nezdrava ekonomija, heh, “samoupravljanje” kao portal u korupciju, de ba..

.. a niko metka nije opalio a sve nas to snadje. No dobro, moglo se u džamiju i tako to :oo
Sve si u pravu. Od 70 do 92 sam stajao u redu za kafu i deterdzent. Izvini.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 May 2020, 07:43

Iz nekog cudnog razloga ga volimo i ja, mater, sestra, nana ga volila, dedo, tetak, dajdza, amidza, komsinice sa svih spratova osim onih sa prvog, treceg i osamnestog. Njih smo pohapsili 92g.Onda su i neki sa petog, sedmog i devetog posli da ga mrze 94g kako su napredovali u svojoj vjeri i na svojoj zemlji. 92g nisu, tad su cekali nas da se vratimo i vide jesmo li sta odbranili, kako smo i dokle smo...Jeba im ja rod i porod, ne mogu me smislit a trebo sam mozda s njima, sad bi mi djecu gdje zaposlili... Al jebo njih, smetljari, naradice tata.Samo da ne bude opet redova za deterdzent i kafu ko u grozna vremena velike depresije, nezaposlenosti i nesrece za vladavine tita. To je patnja ziva bila.

Mrachno
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by Mrachno » 05 May 2020, 08:05

Moj stari rahmetli u kafani popio, i u naletu glasnije reko: ja sam TiTo. Fasovo 30 dana robije zbog toga, zbog jedne rečenice.
Sad ga hebem u usta bravarska.
Ako ti nešto dušu tišti, napusti to.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9467 times
Been thanked: 11217 times

Post by Krokodil Behko » 05 May 2020, 08:09

tuzlak1212 wrote: 05 May 2020, 00:50 Nasi djedovi su kopali po radnim akcijama, Tito je hladio muda po Brijunima... Nije Tito nista gradio, ljudi kad su htjeli drzavu izgradili su je, kasnije je nisu htjeli pa su je unistili... Nezz sto se toliko pripisuje Titu niti danasnjim politicarima. Vi malo stariji od mene ste isto krivi za ovo stanje koliko i politicari koje pljujete.

Evo, reći ću ti ja. Tito je boljševički retard, maloumnik kojem su drugi napisali te knjige, megaloman, autokrata, ratni i poratni zločinac na kvadrat i rušitelj Jugoslavije.

Ovaj Tito, o kojem oni pišu, nije Josip Broz, nego oni samo pišu o socijalizmu u kojem su živili, a pojam "Tito" je personifikacija.

Tokom tog rata, četnici su (nerijetko skupa s partizanima) genocidizirali Muslimane, širom BiH, ali su zahvaljujući diktaturi od 1945. sve to posakrivali i napisali lažnu historiju.

Najbolji primjer bi bio partizansko-četnički napad na podmajevičko selo Koraj, pod komandom izvjesnog Cvijetina Mijatovića (aka Majo guslar) koji će kasnije biti čak Predsjednik SFRJ. Tom peilikom, ubijeno je preko 100 civila.

Historiju su počeli prekrajati već u samom ratu. Četnici pobili najmanje 3000 muslimana u Foči, a Rodoljub Čolaković upisuje u svoje zapise svega 60.

Iza rata, strijeljali su koga su stigli i svi su bili neki kolaboracionisti, osim Srba. Sa područja Semberije i Majevice, oko 4000 četnika, pred kraj rata, prelazi u partizane i strijeljaju oko 400 muslimana, zbog tobožnje saradnje s agresorom. Kasnije, 1992. godine, svi preživjeli od tih 4000 četnika/partizana, održavaju skup i kolektivno se vraćaju četnicima uz izjavu kako su oni morali pristupiti partizanima, da ih ne bi partija pobila i pružaju punu podršku Karadžiću.

Ne. Nije meni žao strijeljanih zemljaka. Dobili su tačno ono što su i zaslužili, jer svega 4 dana, nakon onog pokolja u Koraju, oni umjesto da učine nešto na zaštiti svog naroda, potpisuju tu muslimansku rezoluciju u bave se zaštitom Srba, od ustaša. Nevjerovatno :lupa

Na dan 27. juli 1941. godine, nekakvi srpski ustanici su u Bos. Krajini i Hrvatskoj, pobili čak 15.000 bošnjačkih i hrvatskih civila, a mi smo taj datum decenijama slavili kao dan ustanka. Pojašnjenja radi, Jasenovac je osnovan u avgustu 1941. reklo bi se, kao odgovor na pokolje rumunskih hordi. Nije da opravdavam, gluho i ćoravo bilo, ali se pitam, šta bih ja uradio, da neko u mojoj državi pobije 15.000 ljudi za par dana :hm

Po izvješću američke ambasade, nekih godinu dana iza rata, Tito je veći zločinac od Staljina.
Kad se posvađao sa Staljinom, bilo je to oko vlasti, a ne iz nekih drugih razloga. Tad je morao prestati sa zločinima, kako bi dobio pomoć od Amerikanaca, jer je narod masovno umirao od gladi.
Morao je napustiti kolektivizam sovjetskog tipa i tad su se dosjetili tog samoupravljanja. Isto je propalo, u roku od deset godina, pa su šezdesetih godina ušli u reforme, koje su takođe propale, mada smo mi u školi učili kako su bile uspješne.

Prošla je i ta decenija, bez napretka, a što ga je i bilo bilo je smao iz pukog napretka svijeta i novih izuma, odnosno pojeftinjavanja tehnologije, pa se i kod nas napokon mogla imati struja u kući.

Potkraj te decenije sve je eksplodiralo, kao rezultat neuspješnih reformi, pobune širom Jugoslavije, a Tito u stilu Mao Zedonga, izlazi pred studente i održava niskopopulistički govor, te njihov gnjev skreće na neku bezimenu birokratiju.

Shvata da mora nešto preduzeti i tek tad popušta uzde i na sceni se pojavljuju Mika Tripalo/Savka Dapčević-Kučar i Marko Nikezić/Latinka Perović. Jedini političari koji su vidjeli uzroke i željeli neke nove ideje. Jedini političari koji su imali znanje, obrazovanje i kapacitet, da naprave veliki deal između Hrvatske i Srbije i riješe sva pitanja za narednih par stotina godina.

Vidjeli smo kako je to prošlo. Tita je zabolilo, što narod u HR nosi transparente s imenima Savke i Mike, a ne s njegovim imenom, angažirao je UDBA-u, pronašli su neke šoviniste u HR, vješto ih infiltrirali u to hrvatsko proljeće, kako bi imali razlog da ih smaknu, što su i učinli. Sljedeće godine, počistili su i Latinku/Nikezića, pod optužbom da su anarho liberali, uz pomoć srpskih nacionalista unutar partije. Bio je to zadsnji ekser u mrtvačkom sanduku Jugoslavije.

Dovodi Džemala Bijedića, koji nema uticaj (jer je Musliman), pa ga može kontrolisati, a potom počinje era zaduživanja u inostranstvu. kao što znamo i to je sve propalo, a Tito je napokon umro i i za sebe ostavio nekih 22 mlrd dolara (danas oko 45 mlrd) duga, koji je u to vrijeme bio pretežak. Nestašice svega i svačega, a u policiju su privođeni momci koji su na malonogometnom turniru, fazona radi, svom timu dali ime "Faks helizim". Potrajalo je svega nekoliko godina, a potom su u SANU ispustili ratni poklič. Ostatak znamo svi.

Pape wrote: 05 May 2020, 01:02
Radne akcije su bile dobrovoljne i niko na njih nije bio tjeran.
Oko mog.
Jedine radne akcije koje su imale učinak i bile od koristi, to su one u prvih 5 godina socijalizma i bile su prinudne.

Kasnije radne akcije, bile su samo socijalistički folklor.

HAVANA wrote: 05 May 2020, 07:04 Vrijeme kada se lijepo zivilo obzirom kakva je situacija bila, izvuko se maksimum i ogroman postotak ljudi je imao lijep i normalan zivot,posao,sretno djetinjstvo..
Kako ti danas živiš? Imaš li posao?

Preračunato u sadašnju vrijednost, u ono doba bilo je potrebno 2000 KM da se kupi TV i čak 50.000 KM za Ladu. Pa pošto ćeš ti reći kako je to zbog napretka tehnologije, siguran sam da svi u kući imate najnovije smartfone. Pa ne samo privatnici, nego i djeca po putu.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 May 2020, 08:34

Kako zivim,odlicno zivim.Malo me i sramota kad vidim druge ljude kako zive.Nemam ja problem sa tim.Nit sam ti ja bio nakav primjeran titin omladinac,buntovan,lud,istjerali me iz skole,oslobodile me jna,ma katastrofa od pionira.Imali nekako svi isto a mi bi ko nesta sirili,daj drugacije,daj muzike,putovanja,privatnog posla,vjecito neki bunt...Snalazio se citav zivot,radio od 15 godine,u ratu naucio za 3 zivota i iskusio.Naucio se u svemu snalaziti i opstati.Tek kao zreo covjek shvatio prednosti onog sistema sa mnogo mana ali ipak sistema.Koji je nesto stvarao i moglo se lijepo zivjeti.Htjeli ste ovo,eto vam ga.Uzivajte.Nemate razloga da prekrajate istorije,znaju ljudi kako su zivjeli,ima jos zivih.Fokusirajte se na sadasnjost,ovo je vase vrijeme. :pivo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 May 2020, 08:37

HAVANA wrote: 05 May 2020, 08:34 Kako zivim,odlicno zivim.Malo me i sramota kad vidim druge ljude kako zive.Nemam ja problem sa tim.Nit sam ti ja bio nakav primjeran titin omladinac,buntovan,lud,istjerali me iz skole,oslobodile me jna,ma katastrofa od pionira.Imali nekako svi isto a mi bi ko nesta sirili,daj drugacije,daj muzike,putovanja,privatnog posla...Snalazio se citav zivot,radio od 15 godine,u ratu naucio za 3 zivota i iskusio.Naucio se u svemu snalaziti i opstati.Tek kao zreo covjek shvatio prednosti onog sistema sa mnogo mana ali ipak sistema.Koji je nesto stvarao i moglo se lijepo zivjeti.Htjeli ste ovo,eto vam ga.Uzivajte.Nemate razloga da prekrajate istorije,znaju ljudi kako su zivjeli,ima jos zivih.Fokusirajte se na sadasnjost,ovo je vase vrijeme. :pivo

Sve ja to razumijem i drago mi je kad čovjek sam uspije. Ali, ne možeš a da ne primjetiš loše stvari (a bilo ih je dosta) u bivšem sistemu i dobre stvari (a i njih je dosta) u sadašnjem vremenu. samo to.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 May 2020, 08:42

Zaboravih da dodam, razumijem i taj kozmopolitski dio, ali upravo on nas je skupo koštao 1992. godine, skupa sa snom o Jugoslaviji, a što se Tita tiče, ako se ne varam, s njegovom smo slikom u rat krenuli

Detalj iz 1992. Sarajevo

Image

I ja sam za suživot, ali ne prije nego što budem siguran, da to i ostali u regiji žele.
U ovom trenutku, samo se nasmijem, kad neko izgovori tu riječ i nazovem ga suživotašem.

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”