Josip Broz TITO
Moderator: Krokodil Behko
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2651 times
- Been thanked: 22279 times
- Status: Offline
Re: Josip Broz TITO
Ja na ovom spotu vidim vise poznatih ljudi nego sve ovo na televizoru sto ih ima.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Neskromno jeste, ali da ti ipak kazem.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:26
Pročitaj istoriju KPJ, i da je Tito bio nevažan faktor prije potkazivanja svih bitnijih ljudi. Samo on preživio. A što bogati?
Vjerujem da istoriju, pa i tu o KPJ, i bivse nam drzave, te istoriju BiH poznajem puno bolje od tebe.
Nicim nisi pokazao svoje znanje o tome.
Uostalom, ja sam jedan dio tog doba zivio.
Nazivas nas djecacima, .... to godi, samo nastavi.
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Ako nije kaznio ljude koji su radili masovne zločine, sta se bogati ima drugo zaključiti. Šta mu je bila politika? Prešutiti zločine nad Bošnjacima da bi zadovoljio srpske interese?Mukelefa wrote: 05 May 2020, 16:32Nisi bio precizan.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:28
Ko bona nije ubijen sto je Bosnjak? Govorim o četnicima koji su masovno prešli u partizane, a da se znalo da su učestvovali u pokoljima Bošnjaka.
Da cetnicu su ih ubijali iskljucivo jer su muslimani.
To sto je Tito kasnije amnestirao cetnike je potpuno drugi par opanaka.
Ali ne mozes reci da je Titova politika i naredba bila da se ljudi ubijaju jer su muslimani.
Jel' to nešto manje zločinački?
Eto, rek'o je u jednom govoru o tome u kasnoj starosti.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa eto nisi znao da je Broz bio Staljinov potrčko dok nije Amerikanac došao sa dolarima. To mi je dovoljno.Pape wrote: 05 May 2020, 16:38Neskromno jeste, ali da ti ipak kazem.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:26
Pročitaj istoriju KPJ, i da je Tito bio nevažan faktor prije potkazivanja svih bitnijih ljudi. Samo on preživio. A što bogati?
Vjerujem da istoriju, pa i tu o KPJ, i bivse nam drzave, te istoriju BiH poznajem puno bolje od tebe.
Nicim nisi pokazao svoje znanje o tome.
Uostalom, ja sam jedan dio tog doba zivio.
Nazivas nas djecacima, .... to godi, samo nastavi.
Ne bi ga Ameri i Englezi nikad podržali u ratu da Staljin nije insistirao.
. . . . . . . . .
- Salko
- Forum [Bot]
- Mood:
Vidi jednu stvar soceSocrates wrote: 05 May 2020, 16:38Ako nije kaznio ljude koji su radili masovne zločine, sta se bogati ima drugo zaključiti. Šta mu je bila politika? Prešutiti zločine nad Bošnjacima da bi zadovoljio srpske interese?Mukelefa wrote: 05 May 2020, 16:32
Nisi bio precizan.
Da cetnicu su ih ubijali iskljucivo jer su muslimani.
To sto je Tito kasnije amnestirao cetnike je potpuno drugi par opanaka.
Ali ne mozes reci da je Titova politika i naredba bila da se ljudi ubijaju jer su muslimani.
Ljudi sa ovih prostora su izdani daaaaavvvvnoooo prije je Tito bio i u planu da bude začet, gdje su se desili zločini Otomana koji nam svu intelektualnu elitu uništiše te nas ostaviše na vjetrometini da budemo svojatani između susjeda. Kakav god bio Tito je ipak ostavio ovo mrven naroda na ovim prostorima i to mu ne možeš osporiti...
"ignorance is bliss"
E da ti OVAJ jos nesto kaze.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:31 Al' kad me ovaj upita sto mu je za to trebao Staljin.
Pa, jbt, vi o vašem najvećem sinu i njegovom zivotu ne znate ni osnovne podatke.
Naporan si, ... idi pred ogledalo i istisci bubuljice.
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1390 times
Da. To je uradio.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:38
Ako nije kaznio ljude koji su radili masovne zločine, sta se bogati ima drugo zaključiti. Šta mu je bila politika? Prešutiti zločine nad Bošnjacima da bi zadovoljio srpske interese?
Presutio zlocine nad Bosnjacima a pocinjenje od strane cetnika, da bi zadovoljio srpske interese.
Jer cilj mu je bila Jugoslavija.
Bez Srpske suradnje ne bi mogao ostvariti Jugoslaviju.
Ne, ne mozes ga svrstati u isti rang sa cetnickim zlocinima.
Ali je sasvim u redu pripisati mu takvu politiku kao veliku negativnost.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4273 times
- Been thanked: 3192 times
Pa to upravo i govorim. Cilj mu je bio da osnuje svoju drzavu, za sebe i samo sebe a narod mu je bio sredstvo (narocito bosnjacki narod). Iskoristio je to sredstvo do maksimuma i nakon svoje ere omogucio genocid nad njim. Jel' posteno s njegove strane? A jel' pametno s bosnjacke stane da se nakon svega toga on opet glorifikuje? Po meni nijeMukelefa wrote: 05 May 2020, 16:46Da. To je uradio.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:38
Ako nije kaznio ljude koji su radili masovne zločine, sta se bogati ima drugo zaključiti. Šta mu je bila politika? Prešutiti zločine nad Bošnjacima da bi zadovoljio srpske interese?
Presutio zlocine nad Bosnjacima a pocinjenje od strane cetnika, da bi zadovoljio srpske interese.

Ko god presuti i ne kazni zlocin, a u stanju je da to uradi - saucesnik je u njemu, druge nema.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa kako bi mi danas okarakterisali čovjeka koji prešuti zločin da bi zadovoljio neki interes?Mukelefa wrote: 05 May 2020, 16:46Da. To je uradio.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:38
Ja mu nisam pripisao četničku politiku. Samo nemojte se onda čuditi sto su opet isplivali devedesetih. Ako nisu kažnjeni jednom, a što ne bi opet pokušali?
Da ne govorim ja o drugim načinima ispiranja mozga preko školstva. Eto, jeste li u komunizmu veličali ijednog pjesnika koji bi sve Srbe pobio?
. . . . . . . . .
- MunDzi
- Svadjalica
Ma ne govoris istim jezikom kao ja.Melek wrote: 05 May 2020, 16:50Pa to upravo i govorim. Cilj mu je bio da osnuje svoju drzavu, za sebe i samo sebe a narod mu je bio sredstvo (narocito bosnjacki narod). Iskoristio je to sredstvo do maksimuma i nakon svoje ere omogucio genocid nad njim. Jel' posteno s njegove strane? A jel' pametno s bosnjacke stane da se nakon svega toga on opet glorifikuje? Po meni nijeMukelefa wrote: 05 May 2020, 16:46
Da. To je uradio.
Ko god presuti i ne kazni zlocin, a u stanju je da to uradi - saucesnik je u njemu, druge nema.
Nije on omogucio genocid, niti ga je naredio.
- Socrates
- Forum [Bot]
Genocid se desio jer je federacija bila zadovoljavanje srpskih interesa. Kratko i jasno.
. . . . . . . . .
- shark-attack
- Inventar foruma
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 403 times
Samo sam pitao ove starije forumashe koji pamte taj period, kako bi po njihovom mishljenju zavrshila Jugoslavija(rat), nishta vishe, ne osudjujucii/velicajuci ne poredeci sa danashnjim...
Pojedini pishu neke stvari, meni nepoznate... osim shto sam procitao 'vako po internet prostranstvima
Sad, poshto i na ovom forumu ima forumasha koji me/porodicu/familiju poznaju kroz druzenja...mogu da napishem neke stvari
Sve shto znam o Titu je od mojih roditelja/clanova uze porodice i ne znam koliko su relevantni/objektivni?!
Otac i mati, citav zivotni vijek proveli vani (otac pomorac/mati naucni radnik) pozitivno mishljenje
Dede, partizani obadvojica(musliman i pravoslavac ako je bitno)..pozitivno mishljenje (jedan od njih clan nestalnog konzilijuma ljekara proveo sa njim dosta vremena u zadnjim danima, a on kao i svi pred smrt imao je shta da kaze u neobaveznom razgovoru) ,sad mogu li vjerovati dedi koji je sa njim ratovao i na kraju, brinuo o njegovom zdravlju ili nekom drugom, ne znam?!
I svi se slazu da je moglo i bolje, ali shto zbog objektivnih, shto subjektivnih razloga nije bilo tako...
Pojedini olako lijepe epitete.. sigurno su dobro upoznati,nema shta drugo bit
Pojedini pishu neke stvari, meni nepoznate... osim shto sam procitao 'vako po internet prostranstvima
Sad, poshto i na ovom forumu ima forumasha koji me/porodicu/familiju poznaju kroz druzenja...mogu da napishem neke stvari
Sve shto znam o Titu je od mojih roditelja/clanova uze porodice i ne znam koliko su relevantni/objektivni?!
Otac i mati, citav zivotni vijek proveli vani (otac pomorac/mati naucni radnik) pozitivno mishljenje
Dede, partizani obadvojica(musliman i pravoslavac ako je bitno)..pozitivno mishljenje (jedan od njih clan nestalnog konzilijuma ljekara proveo sa njim dosta vremena u zadnjim danima, a on kao i svi pred smrt imao je shta da kaze u neobaveznom razgovoru) ,sad mogu li vjerovati dedi koji je sa njim ratovao i na kraju, brinuo o njegovom zdravlju ili nekom drugom, ne znam?!
I svi se slazu da je moglo i bolje, ali shto zbog objektivnih, shto subjektivnih razloga nije bilo tako...
Pojedini olako lijepe epitete.. sigurno su dobro upoznati,nema shta drugo bit
KIAORA
- Socrates
- Forum [Bot]
Jednom kad je došlo do toga da ostali narodi jednostavno nisu mogli trpjeti takvu Federaciju, najeb'o je najviše onaj narod čiji su interesi bili najveća prepreka ostvarivanju države svih Srba.
Tu nema alternativnih objašnjenja.
Reci da Tito nema dobar dio krivice u svemu tome je prosto naivno.
Nije on bio glup. Mogao je napraviti ravnopravniju Federaciju.
Tu nema alternativnih objašnjenja.
Reci da Tito nema dobar dio krivice u svemu tome je prosto naivno.
Nije on bio glup. Mogao je napraviti ravnopravniju Federaciju.
. . . . . . . . .
Cao raja,Socrates wrote: 05 May 2020, 16:03 Nemam ja sta blatiti. Ako napraviš državu koja traje samo dok si živ sigurno si zajebao stvar na vise načina.
Al' neka nama Tite i njegovog psa. Koji ga spasi od avionske bombe, jbmt ti Sunce.![]()
Moje ime je Socrates. Imam 5 godina i sve sam ovo sam napisao.
Malo mi je tetka iz meksicke drzave Sinaloa pomogla.
Glup sam!
- Socrates
- Forum [Bot]
A ti si onaj "ko nas bre zavadi"?grunf wrote: 05 May 2020, 17:02Cao raja,Socrates wrote: 05 May 2020, 16:03 Nemam ja sta blatiti. Ako napraviš državu koja traje samo dok si živ sigurno si zajebao stvar na vise načina.
Al' neka nama Tite i njegovog psa. Koji ga spasi od avionske bombe, jbmt ti Sunce.![]()
Moje ime je Socrates. Imam 5 godina i sve sam ovo sam napisao.
Malo mi je tetka iz meksicke drzave Sinaloa pomogla.
. . . . . . . . .
- MunDzi
- Svadjalica
Ja bi ga okarakterisala kao covjeka koji je procijenio situaciju i odvagao da mu je postojanje Jugoslavije bitnije od ne postojanja iste. Samim time, prihvatio cijenu istog - precutati cetnicke zlovine nad muslimanima.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:53Pa kako bi mi danas okarakterisali čovjeka koji prešuti zločin da bi zadovoljio neki interes?Mukelefa wrote: 05 May 2020, 16:46
Da. To je uradio.
Ja mu nisam pripisao četničku politiku. Samo nemojte se onda čuditi sto su opet isplivali devedesetih. Ako nisu kažnjeni jednom, a što ne bi opet pokušali?
Da ne govorim ja o drugim načinima ispiranja mozga preko školstva. Eto, jeste li u komunizmu veličali ijednog pjesnika koji bi sve Srbe pobio?
Ne cudim se ja nicemu.
Sve ima svoje uzroke i posljedice.
Devedesete me nisu ni tada cudile.
Ne cudi me ni danasnja situacija.
Samo ne volim kad se stvari vintlaju s jedne krajnosti u drugu.
Mene ne svrstavaj ni u svoje ni u njihove.
Ja sam svoja.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4273 times
- Been thanked: 3192 times
Naprotiv. Mi govorimo istim jezikom, ali ne razmisljamo istim mozgomMukelefa wrote: 05 May 2020, 16:55Ma ne govoris istim jezikom kao ja.Melek wrote: 05 May 2020, 16:50
Pa to upravo i govorim. Cilj mu je bio da osnuje svoju drzavu, za sebe i samo sebe a narod mu je bio sredstvo (narocito bosnjacki narod). Iskoristio je to sredstvo do maksimuma i nakon svoje ere omogucio genocid nad njim. Jel' posteno s njegove strane? A jel' pametno s bosnjacke stane da se nakon svega toga on opet glorifikuje? Po meni nije
Nije on omogucio genocid, niti ga je naredio.

Gdje vidis da sam napisao da je naredio genocid ?!?
Ko je omogucio cetnicima da JNA uzmu u svoje ruke? Ciji je bio glavni grad SFRJ? Gdje je bila vrhovna komanda?
Kad su Bosnjaci uopste bili priznati kao narod? A kad ih se priznalo kako su ih nazvali? Ko smake Dzemala Bijedica?
Ko je kaznjen za njegovo smaknuce? Nesretan slucaj, jasta molim. Koliko je imao oficira sa visokim cinovima koji su
kao cetnici okrvarili ruke pa mu onda prebjegli?
A za kraj, evo ti malo memoara Adila Zulfikarpasica (partizanskog komesara u to vrijeme) kako on opisuje, primjerice,
genocid u Foci i Titovu ulogu tamo. Zivota ti, procitaj prije nego ista jos odgovoris:
https://akos.ba/adil-zulfikarpasic-put-u-focu/
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Socrates
- Forum [Bot]
Koju drugu krajnost hoćeš? Usutkao je sve liberalno i u Srbiji i u Hrvatskoj. Nije nas približio Evropi kad je imao priliku.Mukelefa wrote: 05 May 2020, 17:03Ja bi ga okarakterisala kao covjeka koji je procijenio situaciju i odvagao da mu je postojanje Jugoslavije bitnije od ne postojanja iste. Samim time, prihvatio cijenu istog - precutati cetnicke zlovine nad muslimanima.Socrates wrote: 05 May 2020, 16:53
Pa kako bi mi danas okarakterisali čovjeka koji prešuti zločin da bi zadovoljio neki interes?
Ne cudim se ja nicemu.
Sve ima svoje uzroke i posljedice.
Devedesete me nisu ni tada cudile.
Ne cudi me ni danasnja situacija.
Samo ne volim kad se stvari vintlaju s jedne krajnosti u drugu.
Mene ne svrstavaj ni u svoje ni u njihove.
Ja sam svoja.
Nego, ostavio nas onako na vjetrometini, same, pa da nikoga ustvari i nije bilo briga sta se dešava devedesetih.
Ja razumijem ublehu kao Pokret Nesvrstanih, i da to dobro zvuči u ušima naivnih, ali sve njegove gluposti su nas dobro koštale.
. . . . . . . . .