Čuj, čovjek se polomio pišućiKrokodil Behko wrote: 05 May 2020, 20:49 I još nešto, ovaj ti, Pape.
To što mi imputiraš neke druge, koji mi ne pašu, ja bih do sada, onako kako si rekao, pritisnuo par puljki i gotovo.
Na ovoj temi, ne slažem se nikako s Mirelamom, Havanom, Salkom, Edom, Tuzlakom, Mukelefom do pola, itds.. Ali nešto se ne sjećam da sam ikog od njih i pomenuo.
Razlog:
Oni ne trolaju i pišu smisleno.
Ok, jesam malo grublji bio prema Edi, ali ko ne bi, nakon onakvog upisa, o anđeoskoj JNA.
Nisu oni problem, nego ti.
Čovjek se polomio pišući sam na vas deset, a ti mu još zaskačeš na vrat, sa svojim besmislenim komentarima.
Josip Broz TITO
Moderator: Krokodil Behko
Re: Josip Broz TITO
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Salko
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Status: Offline
Eh dokopo sam se kompa, konačno pa da napišem...
Krok, ja sam samo pravio usporedbu ondašnjeg i današnjeg sistema zaštite radnika i radničkih prava, nigdje se nisam pozvao da branim ili kudim Tita...
Sve ovo što ti i soc napisaste za vrijeme njegove vladavine možda i jeste možda i nije tačno, gledajući iz perspektive moje usporedbe sistema možda i nebitno. Ali kada već to tako fino idete u historiju da se malo ali još samo malo vratimo unatrag, nakon prvog svjetskog rata.
Mogu slobodno utvrditi da nije bilo Tita, ne bi ni m od muslimana ostalo na ovim prostorima. Zaboravili ste "za kralja i otadžbinu" i SHS i spomenike kralju Karađorđu posred muslimanskih čaršija u BiH. Jeste desili su se zločini u njegovo vrijeme nad muslimanima ali da nije njega bilo i da je ostala SHS muslimani bi bili istrjebljen narod u totalu, Bosna bi ostala samo imenica na papiru a možda čak i izbrisana iz historije. Mi kao narod a ni Bosna i Hercegovina nije imala nikakvu alternativu izuzev Tita i njegovog uzdizanja u status božanstva. Obzirom na zadojeno ustaštvo i četništvo nije mogao ništa bolje ni napraviti u samom početku stvaranja Jugoslavije, kasnije 70-ih godina, kada je mogao nije htio....
Ako neko može dokazati da bi bilo drugačije da osta SHS i bez Tita....
Krok, ja sam samo pravio usporedbu ondašnjeg i današnjeg sistema zaštite radnika i radničkih prava, nigdje se nisam pozvao da branim ili kudim Tita...
Sve ovo što ti i soc napisaste za vrijeme njegove vladavine možda i jeste možda i nije tačno, gledajući iz perspektive moje usporedbe sistema možda i nebitno. Ali kada već to tako fino idete u historiju da se malo ali još samo malo vratimo unatrag, nakon prvog svjetskog rata.
Mogu slobodno utvrditi da nije bilo Tita, ne bi ni m od muslimana ostalo na ovim prostorima. Zaboravili ste "za kralja i otadžbinu" i SHS i spomenike kralju Karađorđu posred muslimanskih čaršija u BiH. Jeste desili su se zločini u njegovo vrijeme nad muslimanima ali da nije njega bilo i da je ostala SHS muslimani bi bili istrjebljen narod u totalu, Bosna bi ostala samo imenica na papiru a možda čak i izbrisana iz historije. Mi kao narod a ni Bosna i Hercegovina nije imala nikakvu alternativu izuzev Tita i njegovog uzdizanja u status božanstva. Obzirom na zadojeno ustaštvo i četništvo nije mogao ništa bolje ni napraviti u samom početku stvaranja Jugoslavije, kasnije 70-ih godina, kada je mogao nije htio....
Ako neko može dokazati da bi bilo drugačije da osta SHS i bez Tita....
"ignorance is bliss"
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Ima i još jedna stvar koju nam je ostavio Tito - u BiH imamo preko 200 političkih stranaka i otprilike toliko isto važnih političkih figura.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace

- Mood:
- Has thanked: 493 times
- Been thanked: 1507 times
U potpunosti se slažem s ovim HAVANA... i ja nisam rekao ništa drugačije nego kao i ti .... na osnovu onog što sam iskusio za vrijeme Jugem barem ono malo ....HAVANA wrote: 06 May 2020, 08:08 Jebo te ja ne kontam kako se ljudi usude toliko pametovati i predavanja drzati na osnovu rekla kazala i procitanog,a verzija 100? Ovo me pravo podsjeca na temu sa klixa o ratu i kako neki deckici ili stranacki nastrojeni ljudi objasnjavaju i razvijaju teorije o ratu,deblokadama a direktne ucesnike toga,bas iz prvih redova, proglasavaju budalama,oni bolje znaju od njih,onaj hamzi jadnom vice mogu te kupit.Oj j.... li ti milu majku,da te 10% snadje u zivotu sta je tog covjeka snaslo objesio bi se.O ratu mogu pricati sta sam prozivio i vidio,osjetio...Tako i o titu.Mogu dati svoj sud na osnovu prozivljenog,mene,mojih roditelja,citavih generacija...Pisanoj rijeci o ratnim i poratnim desavanjima slabo vjerujem,zivot tako naucio.Sta li ce se tek pisati za 30 godina o ovom zadnjem,vec se izvrnulo sve...Tito je bio i ostao za mene pozitivna licnost i neko ko je iz totalnog ludila uspio napraviti nesto smisleno.Ne vidim ko je mogao sta bolje i drugacije uraditi a da postigne takav ili bolji rezultat.Postoje ljudi u zivotu koje kad ih vidis,pa i na slici...naviru ti sjecanja i dobijes odredjeni osjecaj.Od tita dobijem bezbrizan,zadovoljan.Od nekog ti pozli,od nekog te preplave lijepa sjecanja.I to je to.Vjerujem da ima ljudi i sa losim iskustvima.Naravno,nista i niko nije idealan, niti ga treba dizati u nebesa.
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
- rocko
- Inventar foruma

- Has thanked: 296 times
- Been thanked: 197 times
Ma tipicna oficir JNA , seljacka fukara kojoj je JNA dala stanove sa svakom prekomandom , odmaralista jos ozenio najzgodniju cobancicu iz svog sela pa dovuko je u grad i zaposljavo je od posti , elektroprivreda, vodoprivreda, itd a ona imala 8 osnovne radila na radnom mjestu za koje je trebao fakulter, i onda dosli demokratse izbrane vodje i obavjestile oficira da nece vise biti jna a i da cobancica je ne skolovana za svoje radno mjesto. I oficir odlucio malo da izvrsi vojni puc.insomnia wrote: 06 May 2020, 00:34 Simpaticni brka je 40 godina odgajan pricama o partizanskom moralu i prvi ratni uspjeh u zivotu mu je ratni zlocin
![]()
- rocko
- Inventar foruma

Hajd sto je on ostao , dje su ba oni sto su 89,90 ,91 se odazivali na pozive za sluzenje vojnog roka.
Socrates ta tvoja Zenica do Tite bila kasaba iz moje carsije se tamo islo ko otpravnik vozova ( po kazni) ili u zatvor. Doso Tito i napravio Kineski Zid, Lamelu koja je do Fahrinog Tornja bili najvisa zgrada u Jugi, a posto je Tito kaznjavo moj kraj zbog Ustanicke proslosti, ko je propo otiso u Zeljezaru robovat i po neko ko je bio trazen kadar, sjecam se ljeti dodju smogovci ( tako smo mi zvali vas Zenicane ) i prde o pozoristu a babo kv radnik u Zeljezari proso dva put kraj pozorista i cetri -pet kina, da budem jasni ja glavom udario od kaldrmu kad sam se rodio.
E to ti mi pricamo poso , stan , odmaralista, zimnica , stambeni kredit, do kraja 70tih , onda manjak stanova a rang liste pa portir sa buljukom djece veci priorite nego elektro inzinjer npr. Plata 300-500 maraka ali mi bili svjesni da je mogao ne iskoristit situaciju i da smo mogli zavrsit ko Poljaci, Ceho-Slovaci, one se po Jadranu tukle za cervenu sa Titinim pregaocima samupravnog rada, Rumnki sto su se za 3 stramplice i liscin grudnjak.
Mi za njih bili Svicarska, svi mi znali da je bolje u Zapadnoj Njemackoj, Austriji, Svicarskoj, Kanadai, Australiji ali smo i znali da se nemozemo sa njima poredit , oni bili u kapitalizmu 40 godina dok smo mi izasli iz feudalizma i prvobitne razmjene dobara.
I da ne ostanem duzan , price o cetnickim unformam i kokardama prije 90-91 su bullshit sto se kaze u Americi
u mom kraju Srbi su do kralja na nivou statisticke greske, onda kralj podjeli nasu zemlju "soluncima" tamo 41 jedno 90% ih ode u cetnike, sad nisu se oni operisali po nasem kraju jer Ustase bile jake a nasa sela cuvala dobro opremljena Muslimanska Milicija itd. Pa u tim vukojebinama se oni nisu smjeli usudit u Titinom vaktu da natuku cetnicku uniformu ili kokardu a djedovi im dosli u opancima i sajkacama.
Tek kad se vracaju sa ratista po Hrvatskoj pocinju nosat kokarde i to opet u svojim selendrama.
- rocko
- Inventar foruma

- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 26548 times
- Been thanked: 6956 times
...Rocko, bilo je kokardi u 80-im, i sama sam ih vidjela, doduse ne u BiH-i ali u Srbiji (po selima) ...iz neznanja sam usla u jednu takvu kucu, paaaa mogu rec' da sam dobro prosla! 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- edo_79
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 493 times
- Been thanked: 1507 times
Vjeruj mi da ti ne zamjerim sekunde. Imamo diskusiju i sve jeKrokodil Behko wrote: 05 May 2020, 20:49 I još nešto, ovaj ti, Pape.
To što mi imputiraš neke druge, koji mi ne pašu, ja bih do sada, onako kako si rekao, pritisnuo par puljki i gotovo.
Na ovoj temi, ne slažem se nikako s Mirelamom, Havanom, Salkom, Edom, Tuzlakom, Mukelefom do pola, itds.. Ali nešto se ne sjećam da sam ikog od njih i pomenuo.
Razlog:
Ok, jesam malo grublji bio prema Edi, ali ko ne bi, nakon onakvog upisa, o anđeoskoj JNA.
Čovjek se polomio pišući sam na vas deset, a ti mu još zaskačeš na vrat, sa svojim besmislenim komentarima.
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Prije njega je to ostavila kraljica Katarina Vatikanu i po meni Alija nije to rekao zato što je mislio nego zato jer je htio upotrijebiti simboliku tog čina. Katarina poslije pada Bosne državu ostavlja svom sinu ako se vrati u vjeru a ako ne onda Vatikanu "da upravlja po svojoj mudrosti."edo_79 wrote: 06 May 2020, 11:21 čiji babo državu u kojoj živimo ostavlja u amanet Erdoganu, ko da mu je Bosna ćaćevina
Za nju je poraz kršćanstva pred islamom u Bosni značio i gubitak identiteta isto k'o što se Alija bojao da poraz islama pred kršćanstvom u BiH može dovesti do gubitka identiteta. Taj rat je i za nju i za njega imao notu vjerskog rata i borbe za opstanak jer su oboje znali da u tom ratu ne mogu djelimično izgubiti.
Alija je dobro znao historiju, a znali su je i ljudi oko njega. I znao je da je još Austrougarska imala politiku čišćenja Bosne od muslimana. On je rodjen u 1930-tim čini mi se i mogao je znati od prvih i drugih generacija prije njega sve o tom vremenu, tj. čak nije ni morao o tome učiti, mogao je čuti. Onda su se te ideje nastavile kroz SHS, drugi SHS, kraljevinu Jugoslaviju itd.
Tito mi se, istina, na tom planu nije bio pokvaren jer njega nije vodila ideja nacionalne države. On je bio komunista, a sam komunizam je nadnacionalan, pa je to od njega bilo i za očekivati.
Like Frankie said I did it my way!
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Da nije bilo zeljezare i rudnika ,nebi bilo ni ZeniceFuddo wrote: 05 May 2020, 22:25Pa jest, al nije njihova bila ko nasa.Otava wrote: 05 May 2020, 22:20
Mislis da i njima nije napravio zeljezare,nisi cuo za Zeljezaru Jesenice i Shtore?kad ne napravi nevalja a kad napravi jos vise nevalja
Svima nam kurije oci po tabanima posikakale od nje.
Mogli smo mi i skije pravit, bilo je i kod nas daske i tesara.
Al jok, busite brda i kopaj cumur.
Onim supcima napravio marakanu, a nama skovo Kosevo od polovne japije.
A jest frajer.
Kao da mu je to zena donijela u miraz.....Alija je bio velika greska sto se tice osnivanja nove drzave BiH,nasao se u ne pravo vrijeme na mjestu na kojem nije trebao biti ni pod kakvim okolnostimaedo_79 wrote: 06 May 2020, 11:21Vjeruj mi da ti ne zamjerim sekunde. Imamo diskusiju i sve jeKrokodil Behko wrote: 05 May 2020, 20:49 I još nešto, ovaj ti, Pape.
Razlog:
Čovjek se polomio pišući sam na vas deset, a ti mu još zaskačeš na vrat, sa svojim besmislenim komentarima..Ja sam to rekao jer eto kao ovaj državni aparat je nešto manje opasan od JNA? Pa moj Behko sa JNA smo barem bili načisto, dušmanin i kapak. A šta ćemo s ovim našim silnim dušebrižnicima, čiji babo državu u kojoj živimo ostavlja u amanet Erdoganu, ko da mu je Bosna ćaćevina .... Jarane ovi jebu, ne vade, a cijelo vrijeme ti se smiju u lice i kao
te dok ti krv na slamku piju.
Austrougarska je samo odvojila vjersku vlast od državne, te poticala, da ne bude IZ vezana za Istanbul, nego da se uspostavi lokalno... O kakvom progonu pišeš?Rockefeller wrote: 06 May 2020, 12:02Prije njega je to ostavila kraljica Katarina Vatikanu i po meni Alija nije to rekao zato što je mislio nego zato jer je htio upotrijebiti simboliku tog čina. Katarina poslije pada Bosne državu ostavlja svom sinu ako se vrati u vjeru a ako ne onda Vatikanu "da upravlja po svojoj mudrosti."edo_79 wrote: 06 May 2020, 11:21 čiji babo državu u kojoj živimo ostavlja u amanet Erdoganu, ko da mu je Bosna ćaćevina
Za nju je poraz kršćanstva pred islamom u Bosni značio i gubitak identiteta isto k'o što se Alija bojao da poraz islama pred kršćanstvom u BiH može dovesti do gubitka identiteta. Taj rat je i za nju i za njega imao notu vjerskog rata i borbe za opstanak jer su oboje znali da u tom ratu ne mogu djelimično izgubiti.
Alija je dobro znao historiju, a znali su je i ljudi oko njega. I znao je da je još Austrougarska imala politiku čišćenja Bosne od muslimana. On je rodjen u 1930-tim čini mi se i mogao je znati od prvih i drugih generacija prije njega sve o tom vremenu, tj. čak nije ni morao o tome učiti, mogao je čuti. Onda su se te ideje nastavile kroz SHS, drugi SHS, kraljevinu Jugoslaviju itd.
Tito mi se, istina, na tom planu nije bio pokvaren jer njega nije vodila ideja nacionalne države. On je bio komunista, a sam komunizam je nadnacionalan, pa je to od njega bilo i za očekivati.
http://www.medzlis-konjic.com/index.php ... om-periodu
Habibti, ya nour el - ain... 
Tito je kriv za sve,trebao nam je ostaviti raj na zemlji da imamo sta rusiti,krasti,pljackati kao sto radi sadasnja vlast...imal jos sta da Tito nije kriv?Rockefeller wrote: 06 May 2020, 09:42 Ima i još jedna stvar koju nam je ostavio Tito - u BiH imamo preko 200 političkih stranaka i otprilike toliko isto važnih političkih figura.
[album][/album]
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times

Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2883 times
- Been thanked: 9083 times
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14785 times
- Been thanked: 25264 times
Dokle je partizanija danas...
Hajmo, ljubicice bela
Drznedaj
Hajmo, ljubicice bela
Drznedaj
Dozvolite da se obratimo
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2883 times
- Been thanked: 9083 times
Ma niko nikoga ovdje ne cita. Samo guraju ljudi svoje
Sta me briga sta ti kažeš.. Vako je, evo da ti ja kazem, ja znam
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 3008 times
- Been thanked: 5292 times
Meščini ova JNA narod gađala karanfilima. 
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14850 times
- Been thanked: 10368 times
Ja sinoc htjela nesto napisat, bilo zakljucano, i sad vise ne znam sta htjedoh reci 
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija