Da li Sarajevo treba komemorirati žrtve Bleiburga? Mislim da ne! Sigurno je na Bleiburgu bilo i nevinih žrtava, ali ovdje se ne radi o iskazivanju pijeteta prema tim pojedinačnim nevinim žrtvama, nego o promociji i aboliranju onih koji su odgovorni za masovna ubistva, uključujući i masovne likvidacije građana Sarajeva. Riječ je, dakle, o aboliranju onih koji su predvodili ove kolone i izazvali incidente te su oni ključni krivci za stradanja i tih nevinih ljudi na Bleiburškom polju. Zar na čelu te kolone nije bio i Vjekoslav Luburić, čija je strahovlada obilježila posljednje mjesece rata u Sarajevu? Zar u toj koloni nije bilo i četnika i ustaša koji su se nadali da će se spasiti bijegom na Zapad?"
Jedan Sarajlija Neđat Sulejmanpašić opisao je svoje putovanje do Bleiburga i povratak u Sarajevo.
"Dok se još nalazio u Zagrebu, prije povlačenja, bilježi na listiću, koji je kasnije objavljen kao dio njegovog dnevnika, kako se 'po gradu viđaju Crnogorci i Srbijanci, valjda bivši četnici. Možda će se tražiti da se jednog dana borim rame uz rame s ljudima koje smatram jednim od najkrvavijih u povijesti našeg naroda', a potom dok se povlačio, zapisao je: 'Ne bih volio biti kažnjen za isto, s onim čovjekom ruku uprljanih krvlju, kao da sam i ja takav'. Nažalost, oni koji su imali 'ruke uprljane krvlju' odvukli su sa sobom i puno naivnog i nevinog svijeta u stradanje. Danas, pogotovo u Sarajevu gdje je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 10.000 ljudi, odavati počast krivcima za ta stradanja – uvredljivo je i posve neprihvatljivo. Mora se znati ko je bio na kojoj strani tokom Drugog svjetskog rata i njegovati antifašističke vrijednosti, a ne koketirati s fašizmom. Jer, bez obzira na pokušaje izvrtanja povijesnih činjenica, jasno je ko dan da su ustaše i četnici tokom Drugog svjetskog rata bili na strani fašističke, a partizani na strani antifašističke koalicije. Nikakve mise to ne mogu sada promijeniti", zaključio je Kamberović u razgovoru za Klix.ba.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.