HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: U Sarajevu misa za Bleiburg

Post by insomnia » 08 May 2020, 18:52

No ovo je najvise politicka botovska igra. Digla se kuka i motika na Skaku koji usput cak i promjenio svoju prvobitnu izjavu a u isto vrijeme se nigdje ne spominje KC i Puljic.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9720 times
Been thanked: 11459 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 08 May 2020, 18:58

Mister No wrote: 08 May 2020, 16:54
Fuddo wrote: 08 May 2020, 16:50

Zasto mislis da nije moglo?
Da se neki element otrgao kontroli i preko noci pobio ljude?
Da se "element" otrgo odgovarao bi zbog toga.

Meši brata ubise jer je krevet iznio za ženu iz "narodnog" skladišta.

Zato što je musliman. Ne sjećam se, da su Srbe strijeljali zbog takvih sitnica, pa ni zbog puno krupnijih stvari. Strijeljali su i one koji su tokom rata, pomagali upravo srpskim civilima, bili partizanski saradnici, sve s ciljem, da ih neko ne prepozna i da se ne sjeti, kako su bili u četnicima.

HAVANA wrote: 08 May 2020, 17:02 Sta treba stajati na vijecnici,na spomeniku cacinim zrtvama,u grabovici,ahmicima...?

Cacini su procesuirani u sred rata, dok je SA bilo pod opsadom. Tačka je stavljena.

Kad smo već kod toga, svečano j.... mater Aliji, jer je našao za shodno prvi upućivati neka izvinjenja. Prekrasno. Kome? Četnicima? Svakom po zasluzi, pa i izvinjenje.

E da, na Vijećnici piše ono što i treba da piše, kao i na TZ Kapiji. Ako se nekad u dalekoj budućnosti Rumuni promijene, možda i uklonimo, ali sve do tada treba da stoji. E jedino, trebaju malo veća slova, od po pet metara.

grunf wrote: 08 May 2020, 17:43
Mister No wrote: 08 May 2020, 16:32 Dočepali se četnici, samo tad sa petokrakama, nesrba i standardno pobili ih.
Kada je bio mali, Mr. No-a je ugrizao pijani cetnik. Cetnik odrastao, odselio i zaboravio, Mr. No odrastao i nije zaboravio.
Možda nisi upratio, mi ovdje imamo i praksu kumulativnog bana. Pišem recke za svako huškanje, na bilo kog člana. Dva sam ti sramna posta već brisao na onoj drugoj temi.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14016 times
Been thanked: 23259 times

Post by Fuddo » 08 May 2020, 18:59

Socrates wrote: 08 May 2020, 18:48 Nikako mi ne može biti jasno zašto je teško zločin prepoznati kao zločin, osuditi ga, osuditi ideologiju koja je iza njega, i raščistiti sa svakom prošlošću.

Pogotovo ako već druge slične zločine osuđujemo.

Zgroze se ljudi, recimo, sta je Luburic radio u Sarajevu, i osude ustasku ideologiju, a onda mrtvi-hladni odose u manje ili vece pravdanje Bleiburga na bezbroj načina, i nikad ne osude titoisticku ideologiju.

To su takvi moralni apsurdi da je neobjašnjivo.
Pa nema ti ovdje niko dilemu da je to zaista bio zlocin, jeste, ratni zlocin.
Ovdje se vise raja ogradjuje od onih koji taj zlocin koriste za revitalizaciju neki drugih zlocina, pokreta i ideja koje su u crno zavile milione ljudi.
Tito je mogao u taj vakat ubiti koga je htio, ko bi ga sprijecio? Je li to uradio? Nije.
A bilo je kandidata k’o u prici.
Tako da mu je stvarno nategnuto prisivati ulogu ratnog zlocinca. Ovdje se polemise, jel trebo pobiti vise ustasa ili cetnika, ili je trebao sve odreda pomlatit, a zaboravlja se da je bio prinudje balansirat na sve strane i gurat pod tepih, tj. kako se to modernim zargonom kaze, pravit pitu od govana.
Dozvolite da se obratimo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 08 May 2020, 19:06

Fuddo wrote: 08 May 2020, 18:59
Socrates wrote: 08 May 2020, 18:48 Nikako mi ne može biti jasno zašto je teško zločin prepoznati kao zločin, osuditi ga, osuditi ideologiju koja je iza njega, i raščistiti sa svakom prošlošću.

Pogotovo ako već druge slične zločine osuđujemo.

Zgroze se ljudi, recimo, sta je Luburic radio u Sarajevu, i osude ustasku ideologiju, a onda mrtvi-hladni odose u manje ili vece pravdanje Bleiburga na bezbroj načina, i nikad ne osude titoisticku ideologiju.

To su takvi moralni apsurdi da je neobjašnjivo.
Ovdje se vise raja ogradjuje od onih koji taj zlocin koriste za revitalizaciju neki drugih zlocina, pokreta i ideja koje su u crno zavile milione ljudi.
Tito je mogao u taj vakat ubiti koga je htio, ko bi ga sprijecio? Je li to uradio? Nije.
Tako da mu je stvarno nategnuto prisivati ulogu ratnog zlocinca. Ovdje se polemise, jel trebo pobiti vise ustasa ili cetnika, ili je trebao sve odreda pomlatit, a zaboravlja se da je bio prinudje balansirat na sve strane i gurat pod tepih, tj. kako se to modernim zargonom kaze, pravit pitu od govana.
Jesi li ti bolan čitao o Titovim zločinima nad civilima? Procjenjuje se da je nakon rata pobio do pola miliona ljudi, civila, bez sudjenja, iz različitih razloga. Iz svih naroda.

I kada već pričaš o revitalizaciji (?), sta je sa revitalizacijom (?) komunistickih zločina, pokreta i ideja. Komunisti su pobili preko 100 miliona ljudi po svijetu.

Stvarno, kako malo kopas dublje, iz skoro svih vas starijih ispliva mali titoista spreman da relativizira njegove zločine.
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 08 May 2020, 19:07

Socrates wrote: 08 May 2020, 19:06
Fuddo wrote: 08 May 2020, 18:59

Jesi li ti bolan čitao o Titovim zločinima nad civilima? Procjenjuje se da je nakon rata pobio do pola miliona ljudi, civila, bez sudjenja, iz različitih razloga. Iz svih naroda.

I kada već pričaš o revitalizaciji (?), sta je sa revitalizacijom (?) komunistickih zločina, pokreta i ideja. Komunizam je pobio preko 100 miliona ljudi.

Stvarno, kako malo kopas dublje, iz skoro svih vas starijih ispliva mali titoista spreman da relativizira njegove zločine.
Kojih bolan pola miliona civila je pobio nakon rata?
Na koju se literaturu referiras?
Jos ce mu prisiti i staljinove gulage kako je kreNlo. :D.
Dozvolite da se obratimo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 19:09

Na Crnu Knjigu Komunizma, recimo.

Jeste li zaboravili Goli Otok?

Primirio se tek kad je Amer počeo slati značajnije svote dolara, pod uslovom.
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 08 May 2020, 19:13

Socrates wrote: 08 May 2020, 19:09 Na Crnu Knjigu Komunizma, recimo.

Ama, de te podatke da vidim.
Da, bio je Goli Otok.
U onim vremenima sasvim opravdan, bilo je ili on, ili Rusi, pa proberi. Stoji da je neko nevin tamo zaglavio, nas tradicionalno fini komsiluk nije iznevjerio.
Dozvolite da se obratimo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 19:13

Uostalom, nakon Bleiburga, zar treba ista više da nekoga proglasimo fuckin' krvozednim ubicom?

Nakon primanja tolikih cetnika u partizane vi još pokušavate moralno da ga opravdate?

Jbmt :grana
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 08 May 2020, 19:16

Socrates wrote: 08 May 2020, 19:13 Uostalom, nakon Bleiburga, zar treba ista više da nekoga proglasimo fuckin' krvozednim ubicom?

Nakon primanja tolikih cetnika u partizane vi još pokušavate moralno da ga opravdate?

Slijedeci tvoju logiku, svi su bili krvozedne ubice.
Ili je Drezden i Hiroshima ok?
Dozvolite da se obratimo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 19:17

Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:13
Socrates wrote: 08 May 2020, 19:09 Na Crnu Knjigu Komunizma, recimo.

Da, bio je Goli Otok.
U onim vremenima sasvim opravdan, bilo je ili on, ili Rusi, pa proberi. Stoji da je neko nevin tamo zaglavio, nas tradicionalno fini komsiluk nije iznevjerio.
Ti opravdavas Goli Otok. :grana

Vi ste svi duboko kompromitirani jer ste mogli spavati na klupama.

Katastrofa :grana

Nije ni čudo što nam je ceto zakuc'o na vrata 90-tih i zatekao nas sa Titovom slikom na demonstracijama.
Last edited by Socrates on 08 May 2020, 19:21, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 08 May 2020, 19:18

Krokodil Behko wrote: 08 May 2020, 18:58
Mister No wrote: 08 May 2020, 16:54

Da se "element" otrgo odgovarao bi zbog toga.

Meši brata ubise jer je krevet iznio za ženu iz "narodnog" skladišta.

Zato što je musliman. Ne sjećam se, da su Srbe strijeljali zbog takvih sitnica, pa ni zbog puno krupnijih stvari. Strijeljali su i one koji su tokom rata, pomagali upravo srpskim civilima, bili partizanski saradnici, sve s ciljem, da ih neko ne prepozna i da se ne sjeti, kako su bili u četnicima.

HAVANA wrote: 08 May 2020, 17:02 Sta treba stajati na vijecnici,na spomeniku cacinim zrtvama,u grabovici,ahmicima...?

Cacini su procesuirani u sred rata, dok je SA bilo pod opsadom. Tačka je stavljena.

Kad smo već kod toga, svečano j.... mater Aliji, jer je našao za shodno prvi upućivati neka izvinjenja. Prekrasno. Kome? Četnicima? Svakom po zasluzi, pa i izvinjenje.

E da, na Vijećnici piše ono što i treba da piše, kao i na TZ Kapiji. Ako se nekad u dalekoj budućnosti Rumuni promijene, možda i uklonimo, ali sve do tada treba da stoji. E jedino, trebaju malo veća slova, od po pet metara.

grunf wrote: 08 May 2020, 17:43

Kada je bio mali, Mr. No-a je ugrizao pijani cetnik. Cetnik odrastao, odselio i zaboravio, Mr. No odrastao i nije zaboravio.
Možda nisi upratio, mi ovdje imamo i praksu kumulativnog bana. Pišem recke za svako huškanje, na bilo kog člana. Dva sam ti sramna posta već brisao na onoj drugoj temi.
Izvini Behrudine, to ti mislis da je tacka stavljena. Gaziju i njegove kosti pronesose na ramenima kroz citavu carsiju i polozise sa sehidima nakon rata. E u tom trenutku je stavljena tacka. Pitanje je da li i tada. Za 50 godina ce mozda opet neko potegnuti razna pitanja o mrtvima, bez vremenskog odmaka i objektivnosti. Mozda i Ljiljana posthumno dobije.
Rekao sam ono sto mislim vec ranije. To sto se zeli, nema nikakve veze prema nevinim zrtvama bilo koje ideoloske strane. Nema tu otklona ni od cega.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 19:20

Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:16
Socrates wrote: 08 May 2020, 19:13 Uostalom, nakon Bleiburga, zar treba ista više da nekoga proglasimo fuckin' krvozednim ubicom?

Slijedeci tvoju logiku, svi su bili krvozedne ubice.
Ili je Drezden i Hiroshima ok?
Dresden I Hiroshima su se desili kad su dvije vojske bile u ratu, i ovi koji su najebali se nisu htjeli predati.

Kakve to veze ima sa Titovim hladnokrvnim ubijanjem nenaoružanih ljudi?
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 08 May 2020, 19:21

I hajmo ovako, hipoteticki...
Armija BiH se probija do Srebrenice i zarobljava sav drinski korpus. Sve ih pobijemo.
Jel to tehnicki, ratni zlocin?
Jeste.
Jel bi me bolio qratz sto je to ratni zlocin.
Bolio bi me.
Tako i ovi, prosli 4 godine golgote i docepali se franceticevih crnaca.
Vratili im milo za drago, jel u redu, jbg, nije, jel nekog na Zapadu zabolila hargija za tim, jest. Sve im suze niz ledja tekle.
Dozvolite da se obratimo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 May 2020, 19:23

Mirelam wrote: 08 May 2020, 19:18
Krokodil Behko wrote: 08 May 2020, 18:58

Izvini Behrudine, to ti mislis da je tacka stavljena. Gaziju i njegove kosti pronesose na ramenima kroz citavu carsiju i polozise sa sehidima nakon rata. E u tom trenutku je stavljena tacka. Pitanje je da li i tada. Za 50 godina ce mozda opet neko potegnuti razna pitanja o mrtvima, bez vremenskog odmaka i objektivnosti. Mozda i Ljiljana posthumno dobije.
Rekao sam ono sto mislim vec ranije. To sto se zeli, nema nikakve veze prema nevinim zrtvama bilo koje ideoloske strane. Nema tu otklona ni od cega.

Meni je ovo prvi put, da mi Caco uđe u vidokrug, nakon nekih 3-4 godine, otkako je Bakir bio na Kazanima. Niko ga ne pominje i sad se pitam, zašto vam je toliko bitan? Pretpostavljam da iskren, koncizan i sažet odgovor neću dobiti, nego ćeš ponovo odvrtiti priču o njegovoj dženazi od prije 24-25 godina, pri tome zaboravljajući snagu naboja u prvim poratnim godinama i sl.

Tačka je stavljena, niko ga više ne pominje, ne možeš povlačiti paralele između Cace i četničkih zločina. Caco je ipak iskočio iz sistema RiK i to je platio glavom, a ostavljam temi da prokomentarišeš Markale, kapije, Ahmiće, Srebrenice i sve ostalo.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 08 May 2020, 19:24

Socrates wrote: 08 May 2020, 19:17
Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:13

Da, bio je Goli Otok.

Nije ni čudo što nam je ceto zakuc'o na vrata 90-tih i zatekao nas sa Titovom slikom na demonstracijama.
Pa momak, Amerikanci su sve i jednog Japanca, ili bolje reci, svakog kosookog, svoje drzavljane, strpali u logor.
Jel se neko poceso po guzici zbog toga?
Nije.
Ustvari jest, Obama se izvin’o.
Dozvolite da se obratimo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 19:25

Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:21 I hajmo ovako, hipoteticki...
Armija BiH se probija do Srebrenice i zarobljava sav drinski korpus. Sve ih pobijemo.
Jeste.
Bolio bi me.
Vratili im milo za drago, jel u redu, jbg, nije, jel nekog na Zapadu zabolila hargija za tim, jest. Sve im suze niz ledja tekle.
Koje bolan golgote? To su bili četnici koji su prešli u partizane? Jesi li se sad još sazalio i nad sudbinom nedužnih četnika sto pobise ove ljude? Eno, postirao sam Djilasa, kaže da su većinom bili nedužni ljudi.

To da li je nešto bilo ratni zločin u zadnjem ratu nije briga tebe, ali jeste Haški Sud.
. . . . . . . . .

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 May 2020, 19:25

Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:21

Pola godine Fudo. Pola. Apsolvirali smo već, da su veći dio rata proveli u nekoj drugoj vojsci.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 08 May 2020, 19:26

Socrates wrote: 08 May 2020, 19:25
Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:21 I hajmo ovako, hipoteticki...
Jeste.
Bolio bi me.
Koje bolan golgote? To su bili četnici koji su prešli u partizane? Jesi li se sad još sazalio i nad sudbinom nedužnih četnika sto pobise ove ljude? Eno, postirao sam Djilasa, kaže da su većinom bili nedužni ljudi.

To da li je nešto bilo ratni zločin u zadnjem ratu nije briga tebe, ali jeste Haški Sud.
Koje golgote?
Pa sta ja znam,
Recimo, Jasenovac, Sutjeska, Neretva...ma dobro su i prosli.
Dozvolite da se obratimo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 19:28

Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:24
Socrates wrote: 08 May 2020, 19:17

Pa momak, Amerikanci su sve i jednog Japanca, ili bolje reci, svakog kosookog, svoje drzavljane, strpali u logor.
Nije.
Jedno je strpati u logor, drugo je hladnokrvno pobiti.

Eto, u tim logorima nije bilo previše maltretiranja a kamoli ubistava.

To je i Kanada radila. I na kraju smo se izvinili i dali i odštetu njihovim potomcima.
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 08 May 2020, 19:30

Socrates wrote: 08 May 2020, 19:28
Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:24

Nije.
Jedno je strpati u logor, drugo je hladnokrvno pobiti.

Eto, u tim logorima nije bilo previše maltretiranja a kamoli ubistava.

To je i Kanada radila. I na kraju smo se izvinili i dali i odštetu njihovim potomcima.
Obrces teze, pricali smo o Golom Otoku.
Cuj nije bilo previse maltretiranja?
Ustvari, Tito je bio suptilniji, on na Goli Otok nije slao citave porodice, Ameri su sprangijali u logor sve, zene, djecu...pa ti vidi.
Dozvolite da se obratimo

Post Reply

Return to “Politika u BiH”