HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: U Sarajevu misa za Bleiburg

Post by Socrates »

Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:30
Socrates wrote: 08 May 2020, 19:28

Jedno je strpati u logor, drugo je hladnokrvno pobiti.

Eto, u tim logorima nije bilo previše maltretiranja a kamoli ubistava.

To je i Kanada radila. I na kraju smo se izvinili i dali i odštetu njihovim potomcima.
Obrces teze, pricali smo i Golom Otoku.
Cuj nije bilo previse maltretiranja?
Ustvari, Tito je bio suptilniji, on na Goli Otok nije slao citave porodice, Ameri su sprangijali u logor sve, zene, djecu...pa ti vidi.
Pa eto izvuci koliko je ljudi pobijeno u tim logorima u Sjevernoj Americi.

Porediti Goli Otok sa tim je budalaština, prvo zato sto se Goli Otok desava u mirnim vremenima a drugo čisto zbog sadističkih metoda mucenja primjenjivanih na Golom Otoku.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Al' eto, i da je Goli Otok bio neko odmaralište, recimo.

Čovjek primio tolike četnike u svoju vojsku, i vi se i dalje kunete u njega. :lupa

Ja prosto ne mogu vjerovati da iko normalan može to sebi raditi. :cudi
Last edited by Socrates on 08 May 2020, 19:38, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Krokodil Behko wrote: 08 May 2020, 19:23
Mirelam wrote: 08 May 2020, 19:18
Izvini Behrudine, to ti mislis da je tacka stavljena. Gaziju i njegove kosti pronesose na ramenima kroz citavu carsiju i polozise sa sehidima nakon rata. E u tom trenutku je stavljena tacka. Pitanje je da li i tada. Za 50 godina ce mozda opet neko potegnuti razna pitanja o mrtvima, bez vremenskog odmaka i objektivnosti. Mozda i Ljiljana posthumno dobije.
Rekao sam ono sto mislim vec ranije. To sto se zeli, nema nikakve veze prema nevinim zrtvama bilo koje ideoloske strane. Nema tu otklona ni od cega.

Meni je ovo prvi put, da mi Caco uđe u vidokrug, nakon nekih 3-4 godine, otkako je Bakir bio na Kazanima. Niko ga ne pominje i sad se pitam, zašto vam je toliko bitan? Pretpostavljam da iskren, koncizan i sažet odgovor neću dobiti, nego ćeš ponovo odvrtiti priču o njegovoj dženazi od prije 24-25 godina, pri tome zaboravljajući snagu naboja u prvim poratnim godinama i sl.

Tačka je stavljena, niko ga više ne pominje, ne možeš povlačiti paralele između Cace i četničkih zločina. Caco je ipak iskočio iz sistema RiK i to je platio glavom, a ostavljam temi da prokomentarišeš Markale, kapije, Ahmiće, Srebrenice i sve ostalo.
Znas vrlo dobro da ne ucestvujem puno na ovim temama, ali ti si ga spomenuo. Ja mogu da pricam o onome gdje sam svjedok dogadjaja i licni ucesnik. (ne kao ti sto se sjecas, samo da mi je znati kako obzirom da nisi ni rodjen, o Mesinom bratu i likvidaciji zato sto je musliman). Moj stav je vrlo jasan po pitanju svih tih zlocina, ali ne razumijem zasto u svakoj prici pokusavas da mi podmetnes nesto s cim ja nemam veze i sto sam uvijek osudjivao. Da vidim gdje sam ja to povukao paralelu? Hajde nadji, ima da se samobanujem za sva vremena. Imam pravo da branim kao i da osudjujem ono za sta sam se ja borio i smatram da je ispravno, ne prljajucu ruke. Jednostavno sto smatram da moralno nisam nikada posrnuo koiliko god me kostalo, a kostalo me mnogo. O Sarajevu znas ono sto si citao, i sto ti je servirano, prema tome da ne duzimo diskusiju. Ne pokusavaj vise nikada vise da me povezes sa cetnistvom ni mahanjem zastavicama i docekom sa cvijecem. Mislim da sam bio jasan.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14035 times
Been thanked: 23284 times

Post by Fuddo »

Socrates wrote: 08 May 2020, 19:33
Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:30
Obrces teze, pricali smo i Golom Otoku.
Cuj nije bilo previse maltretiranja?
Ustvari, Tito je bio suptilniji, on na Goli Otok nije slao citave porodice, Ameri su sprangijali u logor sve, zene, djecu...pa ti vidi.
Pa eto izvuci koliko je ljudi pobijeno u tim logorima u Sjevernoj Americi.

Porediti Goli Otok sa tim je budalaština, prvo zato sto se Goli Otok desava u mirnim vremenima a drugo čisto zbog sadističkih metoda mucenja primjenjivanih na Golom Otoku.
Koliko je ljudi pobijeno na Golom Otoku?
Cuj, desava se u mirnim vremenima?
A citava sovjetska armada ti na granici i ceka se pogresan potez da krenu, a zemlja puna budala koji je jedva cekaju?
Bas su mirna vremena.
A Amerikancima dok vode Japance u logor, po Njujorku bombe padaju?
Vidis kako si doslijedan u stavovima sta je ratni zlocin, sta nije, sta je ispravno, sta nije... :oo
Dozvolite da se obratimo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9733 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko »

Mirelam wrote: 08 May 2020, 19:38
Krokodil Behko wrote: 08 May 2020, 19:23

Meni je ovo prvi put, da mi Caco uđe u vidokrug, nakon nekih 3-4 godine, otkako je Bakir bio na Kazanima. Niko ga ne pominje i sad se pitam, zašto vam je toliko bitan? Pretpostavljam da iskren, koncizan i sažet odgovor neću dobiti, nego ćeš ponovo odvrtiti priču o njegovoj dženazi od prije 24-25 godina, pri tome zaboravljajući snagu naboja u prvim poratnim godinama i sl.

Tačka je stavljena, niko ga više ne pominje, ne možeš povlačiti paralele između Cace i četničkih zločina. Caco je ipak iskočio iz sistema RiK i to je platio glavom, a ostavljam temi da prokomentarišeš Markale, kapije, Ahmiće, Srebrenice i sve ostalo.
Znas vrlo dobro da ne ucestvujem puno na ovim temama, ali ti si ga spomenuo. Ja mogu da pricam o onome gdje sam svjedok dogadjaja i licni ucesnik. (ne kao ti sto se sjecas, samo da mi je znati kako obzirom da nisi ni rodjen, o Mesinom bratu i likvidaciji zato sto je musliman). Moj stav je vrlo jasan po pitanju svih tih zlocina, ali ne razumijem zasto u svakoj prici pokusavas da mi podmetnes nesto s cim ja nemam veze i sto sam uvijek osudjivao. Da vidim gdje sam ja to povukao paralelu? Hajde nadji, ima da se samobanujem za sva vremena. Imam pravo da branim kao i da osudjujem ono za sta sam se ja borio i smatram da je ispravno, ne prljajucu ruke. Jednostavno sto smatram da moralno nisam nikada posrnuo koiliko god me kostalo, a kostalo me mnogo. O Sarajevu znas ono sto si citao, i sto ti je servirano, prema tome da ne duzimo diskusiju. Ne pokusavaj vise nikada vise da me povezes sa cetnistvom ni mahanjem zastavicama i docekom sa cvijecem. Mislim da sam bio jasan.

Pa Cacu je pomenuo Havana, pa tek onda ja, kao odgovor, a sam si odlučio da se nadovežeš i apostrofiraš tu dženazu. Ono što sam rekao, niko ga živi ne pominje i iznenadim se kad vidim da neko piše o Caci, pa tako da ne znam što se buniš. Ono o Sarajevu, znam mnogo više nego što misliš, jer mi je prvi rođak Sarajlija i pripadnik raznih interventnih jedinica i jedinica vojne policije. Znam ja i za Ćelinu živu vagu, po glavi onog ko se htio preturiti, na drugu stranu i za sve.

Međutim, ostaje ono što rekoh, kao nepobitno. Iskočio je iz sistema RiK, platio je to glavom, njegovi su robijali i po 20 godina, tačka stavljena.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Socrates wrote: 08 May 2020, 19:37 Al' eto, i da je Goli Otok bio neko odmaralište, recimo.

Čovjek primio tolike četnike u svoju vojsku, i vi se i dalje kunete u njega. :lupa

Ako cemo biti posteni, primio je i bruku domobrana.
Recimo, mog dedu rahmetli.
Bio je u domobranima, a kraj rata docekao u partizanima, upravo u toj Sloveniji. Pricao mi je i kako se odvijala ta zajebancija u Blajburgu. Tu je bila bruka zarobljenih, ne samo ustasa, vec i cetnika, svaba i nema kakve mrake nije bilo. Sve pomijesano, vecinu su pustili kucama.
Dozvolite da se obratimo
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8904 times
Been thanked: 5654 times

Post by Mister No »

Nisam ni pomislio da bi se nekad mogao zalagati za odrzavanje mise, posebno ne pored ovolikih dzamija kao vjerskih objekata.

Cudni su puti Gospodnji.

Nek odu klanjat dzumu svakako je tamo bila i bruka muslimana.
The Dark Side Of The Forum...
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3781 times
Been thanked: 6953 times

Post by Matan »

Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:47
Socrates wrote: 08 May 2020, 19:37 Al' eto, i da je Goli Otok bio neko odmaralište, recimo.

Bio je u domobranima, a kraj rata docekao u partizanima, upravo u toj Sloveniji. Pricao mi je i kako se odvijala ta zajebancija u Blajburgu. Tu je bila bruka zarobljenih, ne samo ustasa, vec i cetnika, svaba i nema kakve mrake nije bilo. Sve pomijesano, vecinu su pustili kucama.
Ma svi zlocinci su pobjegli, samo pobijena obicna vojska..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Niko ni Mesu nije spomenu pa ga ti spominjes. Budi dosljedan. Razlikujemo se ideoloski, obrazovno, nacionalno, iskustveno, na svim poljima vjerovatno. Nacinalni naboj ja ne mogu da shvatim, jer sam jedinka, sam sa sobom i onima oko mene, ne pristajem da me se stavi nigdje, jer sam svoj. Ne dozoljavam ni da vece mudonje od tebe mi podcitavaju nesto sto nema veze sa zdravom pamecu, a nije ti prvi put. Ne zelim da ovo ode u privatnu prepisku i prepirku, ali ti stvari postavljas apriori i ti ko mene nesto ispitujes o zlocinima koje su horde napravile.
Apropo stavljene tacke, ja mislim da nije i da je moj neko tamo ukaburen, ja bih ga otkopao i premjestio. To je licni stav, a misljenje je ko guzica, svako ga ima.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

animals wrote: 08 May 2020, 19:50
Fuddo wrote: 08 May 2020, 19:47

Ma svi zlocinci su pobjegli, samo pobijena obicna vojska..
Neki jesu, neki nisu, uopste ne sumnjam da je najvise pobijeno onih koji su najmanje krivi za sve te silne ustaske zlocine od kojih se i svabama ledila krv u zilama. Pokupilo ga, odvelo, luda vremena...
Dozvolite da se obratimo
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2831 times
Been thanked: 23347 times

Post by HAVANA »

Moli se neka dobra forumasica da postavi sisu na temu. Da se resetujemo na staro. Fala.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Il dje je onaj iz australije sto pjeva? Pjevaj jebo te tito, mozak nam oteko.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Fuddo, u napad. Zacatavanje, dojke, guzovi, sex, droga, rokenrol... Juriiis.
hilbert
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by hilbert »

Pripadnici kolaboracionistickih vojski koji nisu ispostovali ultimatum su nakon njegovog isteka prestali imati status vojnika i postali su obicni banditi, sto su po djelima inace uvijek i bili. Britanci su ih lijepo kao takve isporucili i uslijedila je pusiona. Nitko nije stradao zato sto je Hrvat nego ustasa, no tu su bili i cetnici, te drugi kolaboratori. Cetnici i ustase, zajedno ste bjezali.

Ovaj "gest" Crkve ne iznenadjuje. Zna se na cijoj su strani bili i ostali kao i druge vjerske institucije. U Sarajevu je inace osnovana zloglasna Crna Legija, sastavljena uglavnom od muslimana iz istocne Bosne gdje su ih cetnici ubijali. To je bilo u prvim mjesecima rata na podrucju Jugoslavije.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Ma ovo su teske teme, udrobi se svega i svacega, previse strasti se unese, i onda se ode u nesta pedeseto.
Ev, imas Behku i Frulasa, ni luk jeli, ni luk mirisali, a pobise se oko Blajburga.
Ruzno je to, a dojucerasnji saborci.
I haj ti otpetljaj ko je koga i zasto rokno u nekoj slovenackoj zabiti prije sedamdeset i kusur godina?
Onaj doda jedno, drugi sesto, terci hu ha,
Na kraju ti ostaje samo da sise lajkas, jebajiga.
StaS mu sad...
Dozvolite da se obratimo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9733 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko »

Mirelam wrote: 08 May 2020, 19:55 Niko ni Mesu nije spomenu pa ga ti spominjes. Budi dosljedan. Razlikujemo se ideoloski, obrazovno, nacionalno, iskustveno, na svim poljima vjerovatno. Nacinalni naboj ja ne mogu da shvatim, jer sam jedinka, sam sa sobom i onima oko mene, ne pristajem da me se stavi nigdje, jer sam svoj. Ne dozoljavam ni da vece mudonje od tebe mi podcitavaju nesto sto nema veze sa zdravom pamecu, a nije ti prvi put. Ne zelim da ovo ode u privatnu prepisku i prepirku, ali ti stvari postavljas apriori i ti ko mene nesto ispitujes o zlocinima koje su horde napravile.
Apropo stavljene tacke, ja mislim da nije i da je moj neko tamo ukaburen, ja bih ga otkopao i premjestio. To je licni stav, a misljenje je ko guzica, svako ga ima.

E vidiš i njega je neko pomenuo prije mene, a to je bio Mister No.
Nisu li ovo već dva pokušaja podmetanja, s tvoje strane? Istina?

Što se tiče razlika, među nama, možda mi nećeš vjerovati, ali ja sam liberal. Nemam pojma kome ti dopuštaš da te gazi, a ko ne, ali sigurno ne dopuštam da me vrijeme pregazi, pa da tu ko kakav matori prdonja i jugo-guzičar tlapim o Titu i strašim sve mlađe oko sebe.

Takođe, nikad nisam dozvolio ni kukavičluku, da me svlada, pa da samog sebe proglašavam kurčevitim kosmopolitom, koji ne želi imati nikakve veze s ovim plemenima, itd, itd, itd..

Pojma nemam, o kakvim nacionalnim nabojima pričaš.
ja ti samo, kao stručnjak za drvnu industriju, velim da prestaneš s tom čeličnom četkom srtrugati po bošnjačkom pragu, jer se više nema šta strugati. SDA i jeste na vlasti, zbog takvih postupaka. Samo kažu: Vidi, traže nam dlaku u jajetu, dok Vučić oštri kame" i pobjeda im je zagarantovana.

Završavam s rečenicom sa one teme: Od Tita do Alije i nazad. Izvoli, rasporedi se i izaberi šilte.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Kakva katastrofa, jbt.

Svašta ste mnogo smislenog napisali, od dovođenja u istu ravan četnika i domobrana do, na sta sam već navikao, opravdavanja Bleiburga na nevjerojatnim moralnim osnovama.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Još ne mogu da vjerujem da komunistički vodja toliko koljača i najzescih nacionalista i fasista primi u vojsku, a jos uvijek ga brane, neki sto ne žele da budu nacionalisti a neki jer... I don't know.

:valja

Zašto ga brane? Jer su mogli spavati po klupama.

Pa jbmt :D.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Pokušavam i da odgonetnem zašto je Caco završio na ovoj temi.

Čisto sa psiholoske strane.

"Svi smo isti, i zato je Broz treb'o ubijat' sve nas".

"Posljednji rat je bio građanski, svi su sve isto klali. Ko nas bre zavadi? Treb'o je Tito ostat' živ jos sto godina da nas dovodi u red."

"CaCo je simbol i našeg nacionalizma i fasizma i zato trebamo voljeti Tita jer nije bio nacionalista"

Zašto?
. . . . . . . . .
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Znas sta je simpa? Vecina ovih sto pravdaju ovu partizansku akciju bi oci iskopala ljiljanima zbog samara cetniku a kamo li sta drugo
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Post Reply

Return to “Politika u BiH”