Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Socrates »

Ne možemo stići sve manifestacije i posljedice ovog zla.

Treba sve to istraživati, a on ubija.
. . . . . . . . .
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Ma nije istina. Evo u evropi su izolacije puno duze pa je jos uvijek tu. Ne moze se ovako Fudo. Ne zbog izolacije nego ce propasti sve. Plus evu u Evropi evo isplacuju neke pare i ako ne radis al sta cete vi
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Moraće na kraju svima isplaćivati income ili se suočiti sa daleko gorim društvenim posljedicama.
. . . . . . . . .
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14035 times
Been thanked: 23284 times

Post by Fuddo »

Ma nemas ti tu sta kad ti drzavu vodi medvid, jos na sve dodaj i horde medvida koje su ga i dovele, i mores sam plakat nebesima.
Ono mjesto da je narod pametniji, bolje zivi, vise sansi da uci, da nesto sazna, jebomamu on sve gluplji.
I sta god mu reknes, sam vice idontgiveafuck...
Alasalamet
Dozvolite da se obratimo
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

Ma ovo će biti mnogo dugoročnije nego su svi mislili.
:srce Jer si moje, najmoje... :srce
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

U nas se i ne usuđuju odrediti datum ozbiljnijeg otvaranja.

I mi smo zakasnili sa reakcijom, ali u Americi je sada kritično koliko su zakasnili čak i iza nas.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Preko 4 miliona zaraženih zvanično.

Optimistične procjene kad uzmemo, to je 40 miliona nezvanicno.

Mislim i da je daleko gore.
. . . . . . . . .
Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra »

Đikić: Otkrivena potencijalna slaba tačka korona virusa

Rezultati otvaraju mogućnost terapeutske strategije zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem imunološkog sistema u isto vrijeme, pojasnio je Ivan Đikić.

"Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na 'dvostrukom udarcu'", kaže ĐikićBoris Šćitar / Pixsell

Naučnici iz njemačkog Instituta za biohemiju (IBC), na čelu s hrvatskim stručnjakom Ivanom Đikićem, otkrili su potencijalnu slabu tačku korona virusa.

Na sajtu tog instituta objavljeno je saopćenje u kojem se navodi da su naučnici IBC-a u saradnji s drugim timovima identificirali proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba tačka koja bi mogla biti svojevrsna "Ahilova peta" novog korona virusa, prenosi portal Index.

PLpro je potreban za procesuiranje viralnih polipeptida i sastavljanja virusa u ljudskim stanicama. Uz to, virus SARS-CoV-2 koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki antiviralni odgovor tijela, što pomaže virusu da modulira imunosni sistem zaražene osobe u vlastitu korist. Na taj način virus se može lakše razmnožavati i širiti, navodi se u saopćenju.

Tim naučnika demonstrirao je da se farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 može blokirati širenje virusa te pojačati antiviralni imunitet u ljudskim epitelnim stanicama, koje su primarno mjesto ulaska patogena u ljudski organizam. Rezultati studije sada su javno dostupni.

"Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na 'dvostrukom udarcu' targetiranjem PLpro-a: zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sustava u isto vrijeme", pojasnio je Ivan Đikić, direktor IBC-a i glavni autor tog naučnog rada.

Kombinacija znanja

"Kako bismo došli do ovog dubokog uvida, kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje na našem Institutu. Izuzetno sam zahvalan timu koji je postigao puno u vrlo kratkom periodu. Naša istraživačka suradnja s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bila je kritična u pokazivanju kako inhibicija PLpro-a zaustavlja virus", rekao je Đikić.

Uz to, ostali naučnici u Frankfurtu, Muenchenu, Mainzu, Freiburgu i Leidenu doprinijeli su tom istraživanju eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima.

"Osobno bih želio naglasiti moć znanosti i veličinu onog što se može napraviti u kolaboraciji. Kad sam vidio naše rezultate na jednom mjestu, bio sam izuzetno zahvalan što sam naučnik", komentirao je prvi autor tog rada Donghyuk Shin.

Ti rezultati omogućavaju puno naučno opravdanje za daljnja klinička istraživanja, u kojima bi se PLpro novog korona virusa ciljano "napadao" raznim farmaceutskim pripravcima. Tako jedna klinika u SAD-u trenutno provodi kliničko testiranje famotidina, kojim se targetira PLpro kod pacijenata zaraženih virusom SARS-CoV-2.

No, ciljano djelovanje famotidina na virusni PLpro još nije potvrđeno. "Moramo biti posebno oprezni kod kliničkog ispitivanja na pacijentima jer bi odgovor njihovih organizama na anti-PLpro terapiju mogao varirati ovisno o tome je li primijenjen u ranim ili kasnijim stadijima bolesti COVID-19", naglašavaju Đikić i Ciesek.

Izvor Al jazeera
:srce Jer si moje, najmoje... :srce
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Francuska sad u pon otvara kamaru stvari. Obdanista i osnovne skole (doduse male grupe, najvjerovatnije dva dana sedmicno i prednost imaju djeca medicinskog osoblja), sve trgovine, parkove, biblioteke, pristup sumama... za sada najmanje do juna ostaju zatvoreni srednje skole i fakulteti, vjerski objekti, barovi, restorani i kafici, bazeni i svi sportski objekti, plaze...
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 235 times
Been thanked: 153 times

Post by rocko »

Fuddo wrote: 09 May 2020, 18:30 Djeca pocela umirat od ovog.
Jucer troje u njujorku.
Ne valja, pa haj.
Fuddo, puno dijece nebi bili zivo da se rodilo u manje naprednoj zemlji, i sad naleti ovako nesto i oni su ti u toj rizicnoj grupi , u mene hanuma izdrzala 14 mjeseci u djecijoj bolnici i to je bilo to , jer nema sanse da insan ostane u pameti,

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

insomnia wrote: 09 May 2020, 18:51 Ma nije istina. Evo u evropi su izolacije puno duze pa je jos uvijek tu. Ne moze se ovako Fudo. Ne zbog izolacije nego ce propasti sve. Plus evu u Evropi evo isplacuju neke pare i ako ne radis al sta cete vi
Ma nije to izolacija, dok god mores u prodavnicu, malo u park, pola i vise jos radi, vidjelo to nije izolacije.
Ugasi brate sve, obezbjedi hranu za dvije hefte svima, i vojsku na ulicu. Fino kazes ko izadje, umlaticemo ga.
Ne mozes bolan drugacije, sve je gori, i Bog sami zna u sta ce mutirat.
Daju i ovdje pare, ko god je ostao bez posla na ono osnovno primanje od savezne drzave sto ga svakako sleduje, vlada doda jos sesto dolara. Dobije u prosjeku skoro cetiri milje mjesecno. Plus onaj vanredni od dvi milje i extra pet stoja na svako dijete.
Samo sto su oni dosadni kravari, najtupaviji, ujedno i naiglasniji, neS ti njemu govorit kad on more izac kad nemere...sjebase sve.
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Fuddo wrote: 09 May 2020, 19:11
insomnia wrote: 09 May 2020, 18:51 Ma nije istina. Evo u evropi su izolacije puno duze pa je jos uvijek tu. Ne moze se ovako Fudo. Ne zbog izolacije nego ce propasti sve. Plus evu u Evropi evo isplacuju neke pare i ako ne radis al sta cete vi
Ma nije to izolacija, dok god mores u prodavnicu, malo u park, pola i vise jos radi, vidjelo to nije izolacije.
Ugasi brate sve, obezbjedi hranu za dvije hefte svima, i vojsku na ulicu. Fino kazes ko izadje, umlaticemo ga.
Daju i ovdje pare, ko god je ostao bez posla na ono osnovno primanje od savezne drzave sto ga svakako sleduje, vlada doda jos sesto dolara. Dobije u prosjeku skoro cetiri milje mjesecno. Plus onaj vanredni od dvi milje i extra pet stoja na svako dijete.
Samo sto su oni dosadni kravari, najtupaviji, ujedno i naiglasniji, neS ti njemu govorit kad on more izac kad nemere...sjebase sve.
A jbt pa to vise nego kod nas. Kod nas dobijes 80% neto plate i bog te veselio. Ma nije ni to. Nema se dje ni potrositi. Ja evo ustedio ko nikad. Nego ce propasti poslovi. Bog to vise poslije ne iscupa.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

insomnia wrote: 09 May 2020, 19:16
Fuddo wrote: 09 May 2020, 19:11

A jbt pa to vise nego kod nas. Kod nas dobijes 80% neto plate i bog te veselio. Ma nije ni to. Nema se dje ni potrositi. Ja evo ustedio ko nikad. Nego ce propasti poslovi. Bog to vise poslije ne iscupa.
Ma i ne treba cojeku nista u ovo situaciji, sem punog frizidera. Svak ziv svakako sve ima, i viska.
Dozvolite da se obratimo
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

insomnia wrote: 09 May 2020, 19:16
E upravo to. Ne trosis. I tu je caka.
Tako i svi ostali.
Kad se pare ne trose, tada nastaje ekonomska kriza.
Pare moraju biti u opticaju.
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava »

:kafa
Eto..

.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Nista. Napraviti kakvu koaliciju NATO-a i “Varsavskog pakta” i samo im drvene stapice ostaviti
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Čupava wrote: 09 May 2020, 21:40 :kafa
Eto..

Logicno.
Nisu dzaba jos na pocetku govorili kako lijekovi za HIV pomazu protiv covid19.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pobjego im haman. Jel ono CIA jos onomad rekla da uzimajuci u obzir sa kakvim bajama rade ovi bi trebali lupam imati sigurnosni protokol 4 a oni imaju 2
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

I umjesto da odmah priznaju i otvoreno upozore cijeli svijet, oni zataskavali kad je dobra globalna organizacija bila najpotrebnija.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51521 times
Been thanked: 9148 times

Post by ElTriconi »

Ko ce odgovarat za neisplacene tople i otkaze? 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊