HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13404 times
Been thanked: 21951 times
Status: Online

Re: U Sarajevu misa za Bleiburg

Post by Fuddo » 11 May 2020, 22:39

carobnjak N wrote: 11 May 2020, 22:36 Tvrtko Jakovina i onaj drugi...kakosezove ...su vjerovatno najobjektivniji istoričari na ovim prostorima
Ivo Goldstein.
On je zivuca riznica znanja.
Ne pase nikom.
Kad objasni sta se desilo u Blajburgu i sta su ustase, ovi ga u Hrvatskoj hoce razapet, kad objasni stvarni broj ubijenih u Jasenovcu, onda im je drag, al ga zato Srbi i Jevreji hoce razapet.

Citaj, kako kome kvari mitove, tako ga i hracu.
Inace, veliki prijatelj Bosne i Hrecegovine.
Dozvolite da se obratimo

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4163 times
Been thanked: 3070 times
Status: Offline

Post by Melek » 11 May 2020, 22:40

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

Post by MunDzi » 11 May 2020, 22:42

carobnjak N wrote: 11 May 2020, 22:32
Mukelefa wrote: 11 May 2020, 22:24

Istina ziva.
Za razliku od cetnika koji su se vrijedno borili protiv svaba.
sa četnicima je drugi splet okolnosti, ma koliko to nama bilo krivo, jer oni su dugo bili podržavani od zapadnih saveznika kao nasljednici
okupirane vojske Kraljevine. Dugo su oni bili favorizirani od Čerčila , dok se nije stvorio jasniji savez Staljina sa zapadom, pa su tako
četnici imali lakši transfer u partizane kad su ovi i zvanično postali jedini legitimni antifašisti, a desilo se to i godinu ranije od kraja rata.
Međutim, Mihajloviću se je ipak sudilo za zločine nad muslimanima kao glavnom četničkom ideologu , i nisu oni nakon te amnestije više
nikad dobili nikakvo pravo da se četništvo poistovjeti sa antifašizmom.
Pa to ti i kazem. Post je bio sarkastican!

Ista govna, samo cete bile namazanije.
Imali bolje veze u Engleskoj.

A to poslije je samo da se narodu malo zamazu oci.
Mihajlovic je smaknut iskljucivo zbog popularnosti koju je uzivao medju Srbima.
Potencionalni problem za novu drzavu i novog drzavnika.

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 May 2020, 22:42

Fuddo wrote: 11 May 2020, 22:39
carobnjak N wrote: 11 May 2020, 22:36 Tvrtko Jakovina i onaj drugi...kakosezove ...su vjerovatno najobjektivniji istoričari na ovim prostorima
Ivo Goldstein.
Ne pase nikom.
Kad objasni sta se desilo u Blajburgu i sta su ustase, ovi ga u Hrvatskoj hoce razapet, kad objasni stvarni broj ubijenih u Jasenovcu, onda im je drag, al ga zato Srbi i Jevreji hoce razapet.

Kada si između dva koji se mrze, i oba mrze tebe, onda si u pravu :D.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 4 times

Post by Socrates » 11 May 2020, 22:44

A na osnovu čega normalan istoricar da donese stav kad se komunistički zločini skrivaju do dan danas, osim eto u Sloveniji?

Pravdanje čovjeka koji tolike četnike primi u vojsku i onda ih još pošalje da izvrše masakr, jednostavno, nema nikakvog osnova.

Njegovi ljudi su govorili o tome.
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 11 May 2020, 22:44

Dorian wrote: 11 May 2020, 22:42
Fuddo wrote: 11 May 2020, 22:39

Ivo Goldstein.
Ne pase nikom.

Kada si između dva koji se mrze, i oba mrze tebe, onda si u pravu :D.
Exactly :oo
Dozvolite da se obratimo

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 11 May 2020, 22:48

Mukelefa wrote: 11 May 2020, 22:42
carobnjak N wrote: 11 May 2020, 22:32

sa četnicima je drugi splet okolnosti, ma koliko to nama bilo krivo, jer oni su dugo bili podržavani od zapadnih saveznika kao nasljednici
okupirane vojske Kraljevine. Dugo su oni bili favorizirani od Čerčila , dok se nije stvorio jasniji savez Staljina sa zapadom, pa su tako
četnici imali lakši transfer u partizane kad su ovi i zvanično postali jedini legitimni antifašisti, a desilo se to i godinu ranije od kraja rata.
Međutim, Mihajloviću se je ipak sudilo za zločine nad muslimanima kao glavnom četničkom ideologu , i nisu oni nakon te amnestije više
nikad dobili nikakvo pravo da se četništvo poistovjeti sa antifašizmom.
Pa to ti i kazem. Post je bio sarkastican!

Ista govna, samo cete bile namazanije.
Imali bolje veze u Engleskoj.

A to poslije je samo da se narodu malo zamazu oci.
Mihajlovic je smaknut iskljucivo zbog popularnosti koju je uzivao medju Srbima.
Potencionalni problem za novu drzavu i novog drzavnika.
pa jeste ali imali su oni krvave okršaje sa partizanima , nisu im oni to zaboravili
amnestija 44.godine je bila silom prilika prihvaćena od strane Broza o čemu imaju i zapisi Adila Zulfikarpašića, kojemu se to prelamnje
preko koljena zgadilo, naročito nakon što je vidio pokolj koji su četnici napravili u Foči .
Mešutim, niko od četničkih ideologa ili bilo ko sa takvim pedigreom nije nikad poslije igrao neku bitnu ulogu u Partiji.
Partizani su mrzili jednako i četnike i ustaše , to su bili različiti svjetovi
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 11 May 2020, 22:52

problem je što ljudi pokušavaju zauzeti neki crno-bijeli stav ili pomesti sve redom bez ikakvih finesa , iako je to bilo vrijeme
sukoba hrpe ideologija i vojnih formacija .
ne može se to tek tako presjecati
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 11 May 2020, 22:55

Sto se mene tice, ja cu se od ove teme oprostiti. Mislim da smo uspjeli mladjim narastajima na jedan pristojan nacin pribliziti sve strahote tog rata na nasim prostorima, i dokazati da je Brozova borba bila jedina svijetla stvar u citavom pokolju.
Ne nasjedajte na lazi i podvale, fasizam se vratio na velika vrata, i mozda je opasniji nego 1941.
Izvrtanjem istorjskih cinjenica, lazima i podvalama, oni pokusavaju da vas regrutuju za buduce pokolje kojih se nece libiti ako im ispadne sansa.
Ostani kod kuce, nemoj da te zajebu.
A mores i koronu fasovat bezveze.

Btw, promakose mi svi forumski dekoltei danas, ali neka.
Kad se cojek zrtvuje za pravu stvar, onda mu ne bude ni tesko.
Dozvolite da se obratimo

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4163 times
Been thanked: 3070 times

Post by Melek » 11 May 2020, 22:57

Amnestija četnika je vjerovatno bila čisti karijerizam Starog. Ne treba zaboraviti da ga je pred kraj rata vlada u Londonu proklamovala kao vrhovnog vodju oslobodilačkog pokreta u Jugoslaviji a Draži oduzela tu titulu. Taj čin kralja Petra četnici smatraju žestokom izdajom. A samom Tiletu je daleko bitnije bilo amnestirati taj šljam a ne voditi računa da pokolji prestanu. Jer tad dobije medjunarodni muhur za svoj pokret. Ko još ima vremena braniti neke tamo muslimane kad je totalni uspijeh na pomolu.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Pape
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pape » 11 May 2020, 22:59

Fuddo wrote: 11 May 2020, 22:55 Sto se mene tice, ja cu se od ove teme oprostiti. Mislim da smo uspjeli mladjim narastajima na jedan pristojan nacin pribliziti sve strahote tog rata na nasim prostorima, i dokazati da je Brozova borba bila jedina svijetla stvar u citavom pokolju.
Ne nasjedajte na lazi i podvale, fasizam se vratio na velika vrata, i mozda je opasniji nego 1941.
Izvrtanjem istorjskih cinjenica, lazima i podvalama, oni pokusavaju da vas regrutuju za buduce pokolje kojih se nece libiti ako im ispadne sansa.

Bravo majstore, ... oprastas se od teme na najbolji moguci nacin. Aferim! :ok

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 11 May 2020, 23:03

Mi smo sto puta surovije postupali sa ustašama nego sa četnicima. Mi smo pobili 90% ustaša, a samo u tri dana strijeljali smo preko 30.000 ustaša '45-e godine kod Maribora. A uhvatili smo kompletnu vladu Draže Mihailovića i niko od njih nije bio osuđen na smrt. Svi su suđeni na vremenske kazne i svi su izašli iz zatvora. Da smo bili malo strožiji prema ovima četnicima srpskim i crnogorskim, manje bi ih bilo sada za Slobodana Miloševića…", kaže Vladimir Dapčević u jednoj svojoj izjavi u vrijeme kad je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća otpočela agresija Srbije i Crne Gore na susjedne republike.
. . . . . . . . .

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 11 May 2020, 23:04

Fuddo wrote: 11 May 2020, 22:55 Sto se mene tice, ja cu se od ove teme oprostiti. Mislim da smo uspjeli mladjim narastajima na jedan pristojan nacin pribliziti sve strahote tog rata na nasim prostorima, i dokazati da je Brozova borba bila jedina svijetla stvar u citavom pokolju.

Aha, poslusat ce mladi.
Cini mi se da su mladi na nekoj od ovih tema sarkasticno rekli

Ko vam je taj Tito? :hihi

Sve je ovo bilo jedno obicno forumsko laprdanje sa svih strana koje nece promijeniti ama bas nista na terenu realnosti.

hilbert
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by hilbert » 11 May 2020, 23:08

Socrates wrote: 11 May 2020, 22:44 A na osnovu čega normalan istoricar da donese stav kad se komunistički zločini skrivaju do dan danas, osim eto u Sloveniji?

Pravdanje čovjeka koji tolike četnike primi u vojsku i onda ih još pošalje da izvrše masakr, jednostavno, nema nikakvog osnova.

Previse smaras vise s tim cetnicima. Primljena je mnoga sitna buranija, a ne dokazani zlikovci. Jesu li svi Nijemci koji su nosili uniformu Wehrmachta zlocinci? Znas li ti uopce koliko je visokorangiranih nacista odmah poslije rata radilo za Amerikance? Wernher von Braun i ekipa su razvili V2 raketu robovskom radnom snagom iz konc logora. Tom raketom su sopali London i druge britanske gradove. Cim je rat stao, nesmetano su prebaceni u Ameriku i sve im je oprosteno. Isto tako ja masa nacista primljena u americku vojsku i obavjestajnu sluzbu. Osnivaci danasnjeg njemackog BND-a su sve do jednog bili veliki nacisti koji su samo nastavili karijeru. Zapadna Njemacka je bila puna starih nacista na visokim funkcijama ( u vlasi, vojsci, sudstvu, zdravstvu), sve uz aminovanje Amerikanaca. A ti se uhvatio nekakvih opancara koje su partizani amnestirali pod uslovom da su im se pridruzili na vrijeme i bez krvi na rukama. Partizanima se na racun stavlja svaka. Za sve su ti krivi partizani. Kada si zadnji put pao s biciklia, mora da je i to njihovo maslo.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 11 May 2020, 23:09

Mukelefa wrote: 11 May 2020, 23:04

Aha, poslusat ce mladi.

Sve je ovo bilo jedno obicno forumsko laprdanje sa svih strana koje nece promijeniti ama bas nista na terenu realnosti.
Ja sam svoju gradjansku duznost obavio,
A mene ako se sete za Dan Republike, setili su me se..
:D.
Dozvolite da se obratimo

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8558 times
Been thanked: 5290 times

Post by Mister No » 11 May 2020, 23:11

Fuddo wrote: 11 May 2020, 22:55
Niđe de(kotleta) :oo ni na vidiku.
Drz se Tite.
The Dark Side Of The Forum...

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 11 May 2020, 23:14

Mister No wrote: 11 May 2020, 23:11

Niđe de(kotleta) :oo ni na vidiku.
Drz se Tite.
Varate se.
Nagovorila sam Nidu i Inu.
Trkom sad.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 11 May 2020, 23:15

hilbert wrote: 11 May 2020, 23:08
Socrates wrote: 11 May 2020, 22:44 A na osnovu čega normalan istoricar da donese stav kad se komunistički zločini skrivaju do dan danas, osim eto u Sloveniji?

Previse smaras vise s tim cetnicima. Primljena je mnoga sitna buranija, a ne dokazani zlikovci. Jesu li svi Nijemci koji su nosili uniformu Wehrmachta zlocinci? Znas li ti uopce koliko je visokorangiranih nacista odmah poslije rata radilo za Amerikance? Wernher von Braun i ekipa su razvili V2 raketu robovskom radnom snagom iz konc logora. Tom raketom su sopali London i druge britanske gradove. Cim je rat stao, nesmetano su prebaceni u Ameriku i sve im je oprosteno. Isto tako ja masa nacista primljena u americku vojsku i obavjestajnu sluzbu. Osnivaci danasnjeg njemackog BND-a su sve do jednog bili veliki nacisti koji su samo nastavili karijeru. Zapadna Njemacka je bila puna starih nacista na visokim funkcijama ( u vlasi, vojsci, sudstvu, zdravstvu), sve uz aminovanje Amerikanaca. A ti se uhvatio nekakvih opancara koje su partizani amnestirali pod uslovom da su im se pridruzili na vrijeme i bez krvi na rukama. Partizanima se na racun stavlja svaka. Za sve su ti krivi partizani. Kada si zadnji put pao s biciklia, mora da je i to njihovo maslo.
Da se nisu desile devedesete, još bi neko i povjerovao svemu ovome što si napisao da su primani samo nedužni.

Vidi, bgt, 200 000 ih samo u Srbiji prešlo u partizane, i ti meni pokusavas dokazati nedokazivo, da ih je Tito sve provjeravao da vidi imaju li krvi na rukama.

U Bosni je bilo i gore. Danas pokolje bosnjacko selo kao četnik, sutra osvane kao član partizanskog narodnog odbora.
Last edited by Socrates on 11 May 2020, 23:26, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 11 May 2020, 23:20

Fuddo wrote: 11 May 2020, 23:09
Mukelefa wrote: 11 May 2020, 23:04

Aha, poslusat ce mladi.

Ja sam svoju gradjansku duznost obavio,
A mene ako se sete za Dan Republike, setili su me se..
:D.
Koje ba Republike :D.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 11 May 2020, 23:20

I kakvo je to pridruživanje na vrijeme, kad Staljin ulazi u Beograd?

Tada je većina srbijanskih četnika prešla u partizane i onda ih je Tito poslao u pokolj u Hrvatsku i Sloveniju.
. . . . . . . . .

Post Reply

Return to “Politika u BiH”