Iz prve ruke, moj dedo je bio mobiliziran u Pavelica gardu. Niko ga nije pitao, mobilizacija. Kad je svabo napravio NDH a kralj prije toga pobjegao Bosnu su okupirale ustase i mobilisali koga su uhvatili. Prvom prilikom je pobjegao u partizane sa mnogim drugim bosnjacima muslimanima iskacuci iz vojnog transporta. Pricao mi je da su se ustase oblacili u uniforme muslimanske milicije koja je bila organizirana za cuvanje sela, pa su tako obuceni napadali srpska sela, nakon cega pobjegnu a cetnici dodju i osvete se na muslimanskim selima. Zatim dodju pa nagovaraju muslimane da se pridruze ustasama protiv cetnika. U partizanima je opet imao "tajno" srpsko ime, kao i svi iz njegove jednice, a svi su bili muslimani osim komesara. Tako su jednom prilikom usli u neko srpsko selo i predstavili se kao srbi partizani, a mjestani su ih pitali zasto nema muslimana u partizanima. Nisu smjeli da odgovore jer im je komesar rekao da je vrlo vazno da ne otkrivaju svoja prava imena, vojna tajna, kominterna, konspiracija i te price.
A citam ove isprane ustaske mozgove kako lupetaju na facebuku, kaze jedan Tvrtko je bio hrvat, tako pise i u Wikipediji, da je bio hrvatsko-ugarskog porijekla. A na istom mjestu pise da je rodjen u Srebreniku, u Bosni. A tada u Bosni nije postojao ni jedan rimokatolicki objekat, nije bilo rimokatolika nikako, stolovala je bosanska kristjanska crkva. Znaci po rodjenju je krsten od bosanske hereticke crkve, krunjen u Milima od te iste bosanske crkve za kralja. Rim ga nikada nije okrunio. Kako onda hrvat? Malo nam srpske mitomanije, moramo se takmiciti i sa ustaskim lazima ...
Mi bosanci svih religija moramo biti ponosni na svoju istoriju, od Kulina pa do danas, i biti slozni, ako ne radi nas onda radi nase djece, i okrenuti evropi gdje prirodno pripadamo. Ne zivimo u srednjem vijeku, trebamo gledati u buducnost a sjecati se svoje istorije, i ne dati na sebe.