HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: U Sarajevu misa za Bleiburg

Post by Rockefeller » 12 May 2020, 18:01

Mister No wrote: 12 May 2020, 16:39
Ama nije Sarajevo Bošnjački grad niti su Hrvati tuđini u Sarajevu i BiH.
Hrvati u BiH imaju položaj kao i Hrvati u Hrvatskoj, znači državotvorni narod.

Najveca glupost koju sam čuo ili procitao je da misu odrze u Širokom umjesto u Sarajevu
Pa ili Široki ili Sarajevo. Široki je grad u BiH koliko i Sarajevo ili Tuzla.
Osnove-osnova, ali volite pričati o konstitutivnosti i jednakopravnosti a sami dijelite drzavu, i to konkretnim djelima i ispadima.

Sto bi Bleiburg bio problem isključivo drzave Hrvatske?

Bleiburg je problem Hrvata, oni ga tako vide, i automatski je problem i BiH kao i Hrvatske.
Ne mora biti problem Belgije ili Holandije npr. jer tamo Hrvati nemaju statut kao ovdje.
BiH je izmedju ostalog i drzava Hrvata, sviđalo se to nama ili ne.

Inače jako puno Bošnjaka, velika većina, bila je u domobranima, zelenom kadru i SS jedinicama boreći se srčano za NDH-a i Rajh.
To znači uspjesno se mlatili do 45 protiv Srba, četnika i partizana.

Djedovi, pradjedovi, stare dajdze i amidze svi su ti bili za Njemačku a protiv partizana.
Neko od njih je vjerovatno neduzan dobio i metak u potiljak na tom putu, i to od nekog krmka Milojice iz Nevesinja sa petokrakom na neopranoj glavuči.
Naravno da nije Sarajevo Bošnjački grad niti su Hrvati tudjini u Sarajevu i Bosni. Sa drugom rečenicom moraš biti precizan bosanski Hrvati u Bosni imaju isti položaj kao hrvatski Hrvati u Hrvatskoj. Bosna nije nekoga ko je rodjen i odrastao u Vinkovcima taman sto puta bio Hrvat ali ja ti dajem pravo da je svakog od njih koji je rodjen i odrastao u Posušju.

Tragedija Hrvata u Bosni je ta da ih Hrvatska instrumentalizira i da je ta ista Hrvatska prva kriva što se broj Hrvata u BiH smanjuje a nije moje da na to upozoravam jer bi samo rekli kao eto ja ću im govoriti šta treba ili ne treba.

Neki dan sam to napisao kad god smo mi u Bosni svoj interes izvodili iz interesa drugih mi smo nayebali. Bošnjaci prvi jer su svoj interes izveli iz interesa Turaka pa evo dokle je sve došlo. A onda bosanski Hrvati izvodeći svoj interes iz interesa prvo Austrougara a zatim Hrvatske i bosanski Srbi izvodeći svoj interes iz interesa Srbije. Evo dokle je i njih sve to dovelo.

Blajburg je problem Hrvatske a ne Bosne jer je Hrvatska nacionalna država Hrvata. Bosna nije hrvatska nacionalna država. Bosna nije ni ustavom ni de facto sastavljena iz tri naroda nego je rezultanta tri naroda: ogoliš tri naroda tako da su prihvatljivi drugim dvjema i zbir toga što ostane to je Bosna. I zato je donošenje problema Hrvatske u Bosnu maliciozno i zlonamjerno.

I da, ne znam taj dio svoje historije ali postoji velika vjerovatnoća da je neko od mojih predaka (pradjedova ili njegovih rodjaka) bio u ustašama. U tom slučaju kud ga Milojica iz Nevesinja sjekirom po sred labrnje nije razvalio.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 12 May 2020, 18:05

Ako je BIH bila u NDH, a većina žrtava Bleiburga su iz NDH, kako to nije problem i naše istorije?

Na stranu misa, ja je vise ne bih održavao.
. . . . . . . . .

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 12 May 2020, 18:07

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:05 Ako je BIH bila u NDH, a većina žrtava Bleiburga su iz NDH, kako to nije problem i naše istorije?

svjet je i tad bio kurva ko i danas
I za vrjeme rata,onomad,saradjivali su,i dan danas saradjuju i primaju u svoje
rezidencije ljude koji su morali biti odvedeni do potoka.....davnnnoooo ...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 269 times
Been thanked: 266 times

Post by Odraz » 12 May 2020, 18:13

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:00 Sjećati se čitave istorije osim da je Tito abolirao stotine hiljada četnika i poslao ih da ubijaju koga stignu i u naše ime.

Ma bravo :aplauz
A ti kao znas da ja to ne znam? Cetnici koji su klali po istocnoj Bosni su redom presli u partizane, znamo mi to, ne trebas nam pojasnjavati. Ovdje je tema Bleiburg. I tu je bilo cetnika kamara, zajedno sa ustasama.

Kaze dedo moj rahmetli da su poslije rata vise prava imali cetnici koji su imali nekog od familije u partizanima nego sami partizani. On sam je vratio partijsku knjizicu '68-me, i zbog toga odlezao robiju. A rekao im evo vam partijska kad cetnici imaju vise zasluga od mene.

Na kraju protiv tih i takvih cetnika smo se i borili u zadnjem ratu. To ti ne znas jer si bio u Canada, a ja sam to dobro osjetio na svojoj kozi. Znaci ja sa njima imam to u praksi, a ti u teoriji pa se molim te okani da meni pricas o cetnicima.

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 12 May 2020, 18:15

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:05 Ako je BIH bila u NDH, a većina žrtava Bleiburga su iz NDH, kako to nije problem i naše istorije?

Pa jeste kad nam se pokusava velicati neko ko je bio okupator u Bosni, mislim na NDH.

Lista okupatora Bosne je sljedeca:
Osmanlije
Austrougarska
Kraljevina SHS
NDH

To su sve okupatori.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 12 May 2020, 18:16

Odraz wrote: 12 May 2020, 18:13
Socrates wrote: 12 May 2020, 18:00 Sjećati se čitave istorije osim da je Tito abolirao stotine hiljada četnika i poslao ih da ubijaju koga stignu i u naše ime.

A ti kao znas da ja to ne znam? Cetnici koji su klali po istocnoj Bosni su redom presli u partizane, znamo mi to, ne trebas nam pojasnjavati. Ovdje je tema Bleiburg. I tu je bilo cetnika kamara, zajedno sa ustasama.

Kaze dedo moj rahmetli da su poslije rata vise prava imali cetnici koji su imali nekog od familije u partizanima nego sami partizani. On sam je vratio partijsku knjizicu '68-me, i zbog toga odlezao robiju. A rekao im evo vam partijska kad cetnici imaju vise zasluga od mene.

Na kraju protiv tih i takvih cetnika smo se i borili u zadnjem ratu. To ti ne znas jer si bio u Canada, a ja sam to dobro osjetio na svojoj kozi. Znaci ja sa njima imam to u praksi, a ti u teoriji pa se molim te okani da meni pricas o cetnicima.
Ja nisam bio u Kanada kad se to dešavalo nego u Zenica. Ne pričaj na pamet o nečemu što ne znaš.

Moje pitanje je vrlo jasno. Bleiburg je bio zločin upravo tih preobucenih Titovih četnika, tako da je to osnovna tema ovdje.
. . . . . . . . .

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 12 May 2020, 18:16

Zato što je to hrvatsko nacionalno pitanje. U Hrvatskoj 100% naroda ima (emocijama nabijeno) mišljenje oko toga. Kad je Bosna u pitanju ovo može biti dio tvoje parcijalne historije ali sam siguran da to 100% Srba u BiH ne smatraju za svoju historiju a vjerovatno i 99% Bosanaca - nije dio nacionalne historije.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 12 May 2020, 18:18

Odraz wrote: 12 May 2020, 18:15

Pa jeste kad nam se pokusava velicati neko ko je bio okupator u Bosni, mislim na NDH.

Osmanlije
Austrougarska
Kraljevina SHS
NDH

To su sve okupatori.
Ne pitam ja ko je bio okupator, nego kako to nije problem naše istorije.

Okupator je bio i srpski kralj, a ako ćemo bas iskreno i Tito.
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13637 times
Been thanked: 22467 times

Post by Fuddo » 12 May 2020, 18:20

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:16
Odraz wrote: 12 May 2020, 18:13

Ja nisam bio u Kanada kad se to dešavalo nego u Zenica. Ne pričaj na pamet o nečemu što ne znaš.

Moje pitanje je vrlo jasno. Bleiburg je bio zločin upravo tih preobucenih Titovih četnika, tako da je to osnovna tema ovdje.
Ama momak, kakvi vise umiveni cernici pobogu,
U Hudu Jamu ih natrpali i pobili iz prvog bataljona trece brigade knoja, sve i jedan pripadnik te formacije Slovenac!
Naredbu izdao komandir ozne za Sloveniju, opet Slovenac!
Dozvolite da se obratimo

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1131 times

Post by arzuhal » 12 May 2020, 18:21

Fuddo wrote: 12 May 2020, 17:05
MunDzi wrote: 12 May 2020, 17:02

Fudo bolan.
De malo odmori 10 minuta.

:cice :cice :cice :cice

Haj meci tamo. :oo
Neš valjda past na to...
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 12 May 2020, 18:21

Rockefeller wrote: 12 May 2020, 18:16

Zato što je to hrvatsko nacionalno pitanje. U Hrvatskoj 100% naroda ima (emocijama nabijeno) mišljenje oko toga. Kad je Bosna u pitanju ovo može biti dio tvoje parcijalne historije ali sam siguran da to 100% Srba u BiH ne smatraju za svoju historiju a vjerovatno i 99% Bosanaca - nije dio nacionalne historije.
Ne znam kako ti misliš istoriju djeliti po procentima u Bosni. Istorija je istorija.

Sta ćeš, referendum sprovoditi sta je istorija BIH a sta ne?
. . . . . . . . .

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 12 May 2020, 18:22

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:16 Ja nisam bio u Kanada kad se to dešavalo nego u Zenica. Ne pričaj na pamet o nečemu što ne znaš.

Sorry, neko napisa da si bio u Kanadi ... :cudi

Nije u pitanju misa koliko sve oko mise. I u Hrvatskoj se pokusavaju distancirati od takve mise a nama bi da je uvale ...

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13637 times
Been thanked: 22467 times

Post by Fuddo » 12 May 2020, 18:23

arzuhal wrote: 12 May 2020, 18:21
Fuddo wrote: 12 May 2020, 17:05

Haj meci tamo. :oo
Neš valjda past na to...
Hocu, kolko god ja htio bit revolucionaran, vazda me to izda.
Ma i mene bi Janezi streljali,
Zvekno bih im neku Mojcu u guzvi, i rekli bi et, izdo si proleterijat!

Vidio si Taleta, jedva zivu glavu spasi.
Dozvolite da se obratimo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 12 May 2020, 18:24

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:21
Rockefeller wrote: 12 May 2020, 18:16

Ne znam kako ti misliš istoriju djeliti po procentima u Bosni.
Istorija je istorija.

Sta ćeš, referendum sprovoditi sta je istorija BIH a sta ne?
uvjek su je drugi pisali....
to i jest problem Bosanaca/Bosnjaka
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 12 May 2020, 18:25

ma ubijeni su i centici na putu bjekstva upravo do strane novopecenih partizana cetnika , preludo :valja

u partizane su svi usli pred kraj rata cetnici ustase , sto jeste najveca greska u povijesti nove Juge :lupa

zato je Jugoslavija bila Srboslavija :jutarnja
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 12 May 2020, 18:27

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:18 Ne pitam ja ko je bio okupator, nego kako to nije problem naše istorije.

Pa napisao sam ... Kraljevina SHS (srba hrvata i slovenaca)

Tito je svim republikama vratio njihove granice, osim sto je Hrvatsku pocastio Istrom i Bosanskim morem, kao i crnu Goru sa par bosanskih mjesta.
I Bosnu je stavio na kartu, kako je onda okupator?

Znaci Hrvati treba da se zahvaljuju Titu sto je Hrvatska stavljena napokon na kartu Evrope.
.

... ili da se zahvale Hitleru? :hm

Da je Tito htio mogao je opet napraviti drzavu identicnu Kraljevini SHS bez republika, imao je tu moc. Samo bi nakon njega opet srbi izdominirali ...
Last edited by Odraz on 12 May 2020, 18:27, edited 1 time in total.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 12 May 2020, 18:27

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:18
Odraz wrote: 12 May 2020, 18:15

Osmanlije
Austrougarska
Kraljevina SHS
NDH

To su sve okupatori.
Ne pitam ja ko je bio okupator, nego kako to nije problem naše istorije.

:hm

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 12 May 2020, 18:30

Odraz wrote: 12 May 2020, 18:27
Socrates wrote: 12 May 2020, 18:18 Ne pitam ja ko je bio okupator, nego kako to nije problem naše istorije.

Tito je svim republikama vratio njihove granice, osim sto je Hrvatsku pocastio Istrom i Bosanskim morem, kao i crnu Goru sa par bosanskih mjesta.

Znaci Hrvati treba da se zahvaljuju Titu sto je Hrvatska stavljena napokon na kartu Evrope.
.

Da je Tito htio mogao je opet napraviti drzavu identicnu Kraljevini SHS bez republika, imao je tu moc. Samo bi nakon njega opet srbi izdominirali ...
A kao Srbi nisu izdominirali pod Titom? Ja ne znam kako ti tumačis dominaciju, ali ako čovjek pomiluje stotine hiljada četnika i ti četnici onda navale devedesetih sa svim naoružanjem JNA da nas sve pobiju, ja bih to protumačio kao dominaciju.

Da ne ulazim sad u druge detalje.
Last edited by Socrates on 12 May 2020, 18:31, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 12 May 2020, 18:31

.

Titonja je samo znao dobro cjefiti na racun republika, nije uopce bio zaintersiran za vlastitu drzavu , jer nije nista korisno uradio za SFRJ :jutarnja

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2517 times
Been thanked: 4358 times

Post by Nora Ibsenova » 12 May 2020, 18:31

.

Sviju počastio bosanskim, aferim :D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”