Naravno da nije Sarajevo Bošnjački grad niti su Hrvati tudjini u Sarajevu i Bosni. Sa drugom rečenicom moraš biti precizan bosanski Hrvati u Bosni imaju isti položaj kao hrvatski Hrvati u Hrvatskoj. Bosna nije nekoga ko je rodjen i odrastao u Vinkovcima taman sto puta bio Hrvat ali ja ti dajem pravo da je svakog od njih koji je rodjen i odrastao u Posušju.Mister No wrote: 12 May 2020, 16:39
Ama nije Sarajevo Bošnjački grad niti su Hrvati tuđini u Sarajevu i BiH.
Hrvati u BiH imaju položaj kao i Hrvati u Hrvatskoj, znači državotvorni narod.
Najveca glupost koju sam čuo ili procitao je da misu odrze u Širokom umjesto u Sarajevu
Pa ili Široki ili Sarajevo. Široki je grad u BiH koliko i Sarajevo ili Tuzla.
Osnove-osnova, ali volite pričati o konstitutivnosti i jednakopravnosti a sami dijelite drzavu, i to konkretnim djelima i ispadima.
Sto bi Bleiburg bio problem isključivo drzave Hrvatske?
Bleiburg je problem Hrvata, oni ga tako vide, i automatski je problem i BiH kao i Hrvatske.
Ne mora biti problem Belgije ili Holandije npr. jer tamo Hrvati nemaju statut kao ovdje.
BiH je izmedju ostalog i drzava Hrvata, sviđalo se to nama ili ne.
Inače jako puno Bošnjaka, velika većina, bila je u domobranima, zelenom kadru i SS jedinicama boreći se srčano za NDH-a i Rajh.
To znači uspjesno se mlatili do 45 protiv Srba, četnika i partizana.
Djedovi, pradjedovi, stare dajdze i amidze svi su ti bili za Njemačku a protiv partizana.
Neko od njih je vjerovatno neduzan dobio i metak u potiljak na tom putu, i to od nekog krmka Milojice iz Nevesinja sa petokrakom na neopranoj glavuči.
Tragedija Hrvata u Bosni je ta da ih Hrvatska instrumentalizira i da je ta ista Hrvatska prva kriva što se broj Hrvata u BiH smanjuje a nije moje da na to upozoravam jer bi samo rekli kao eto ja ću im govoriti šta treba ili ne treba.
Neki dan sam to napisao kad god smo mi u Bosni svoj interes izvodili iz interesa drugih mi smo nayebali. Bošnjaci prvi jer su svoj interes izveli iz interesa Turaka pa evo dokle je sve došlo. A onda bosanski Hrvati izvodeći svoj interes iz interesa prvo Austrougara a zatim Hrvatske i bosanski Srbi izvodeći svoj interes iz interesa Srbije. Evo dokle je i njih sve to dovelo.
Blajburg je problem Hrvatske a ne Bosne jer je Hrvatska nacionalna država Hrvata. Bosna nije hrvatska nacionalna država. Bosna nije ni ustavom ni de facto sastavljena iz tri naroda nego je rezultanta tri naroda: ogoliš tri naroda tako da su prihvatljivi drugim dvjema i zbir toga što ostane to je Bosna. I zato je donošenje problema Hrvatske u Bosnu maliciozno i zlonamjerno.
I da, ne znam taj dio svoje historije ali postoji velika vjerovatnoća da je neko od mojih predaka (pradjedova ili njegovih rodjaka) bio u ustašama. U tom slučaju kud ga Milojica iz Nevesinja sjekirom po sred labrnje nije razvalio.