HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13961 times
Been thanked: 23075 times
Status: Offline

Re: U Sarajevu misa za Bleiburg

Post by Fuddo » 13 May 2020, 03:51

Dorian wrote: 13 May 2020, 03:19 :D.

Tale je institucija, tu ne opraštam :hihi

:D.

Ne mogu da nadjem kad kaze,
Samo veliki konj moze biti prijatelj malom covjeku. :D.
Dozvolite da se obratimo

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 13 May 2020, 04:01

Jah, jah.

Username
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Username » 13 May 2020, 07:25

Kad dodjem da bude 40 stranica

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4343 times
Been thanked: 3275 times

Post by Melek » 13 May 2020, 07:39

Šta bi ti to, hljeba bez motike?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 13 May 2020, 08:58

Dorian wrote: 13 May 2020, 01:36
Venera wrote: 12 May 2020, 21:08

ja poptuno razumijem muslimane koji nisu bili u partiiji i nisu postovali Tita

Tito je iskoristio muslimane u ratu i kasnije ih je sutnuo kao smece Fuj

narod bez ikakvih prava poput ostalih naroda u SFRJ

:jok
Da nije Tita bilo, muslimanima bi ostao izbor da se izjasne kao Hrvati, Srbi ili Jugoslaveni. Moja mama se do uvođenja Muslimana izjašnjavala kao Hrvatica i to zato što je profesor u srednjoj školi toliko tjerao da se izjasni, da je iz prkosa prema njemu, kada ga je pitala šta je on po nacionalosti i on rekao Srbin, ona rekla da će onda da se izjasni kao Hrvatica.

I tako bi i ostalo da nije bilo Tita. Da je umjesto Tita bio neko drugi, pitanje je prvo da li bi bilo BiH (podijelile bi je Hrvatska i Srbija), a drugo, muslimani bi vjerovatno završili kao cvijeće hrvatskog naroda. Teško da bi Džemal Bijedić i ostali bili u mogućnosti da bilo šta urade. I ne samo muslimanski političari, teško da bi i probosanskohercegovački političari kao što je recimo Branko Mikulić i slični išta uradili. A narod koji se zvao Muslimani u Titovo vrijeme a danas se zove Bošnjaci vjerovatno ne bi postojao. Svi bi bili Hrvati ili Srbi islamske vjeroispovijesti. A pitanje je kod ovolike rusofilije, da li bi Srbija postala nova Rumunija, to jeste pala pod Staljina. I šta bi bilo sa musimanima u takvoj situaciji.

Tako da pričajte vi šta hoćete, Tito je bio Tito.

Uostalom, defile ličnosti uz njegov odar je sve rekao.
ne mozes tvrditi sto bi bilo, ne mozes :D.

HR i SLO su traziel odcjepljenje u SFRJ :ok
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9665 times
Been thanked: 11412 times

Post by Krokodil Behko » 13 May 2020, 09:20

MunDzi wrote: 13 May 2020, 02:18 Insistirao bi na Bosanskoj narodnosti.
Da. Kazem narodnosti!

Tako je.
Sve veličaju Tita i njegovu moć, mogo ovo-mogo ono, a kad je makar bilo šta za BiH i Muslimane, odjednom ne može ništa.
Pa kako se ne bi neko nakačio na tu bosansku narodnost, nije to bitno. Bitno je da ako je već imao toliku moć (a sami mu pripisujete natprirodne stvari) zašto nije malo više poradio oko BiH?

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 13 May 2020, 09:32

Fuddo wrote: 12 May 2020, 21:14
Venera wrote: 12 May 2020, 21:08

ja poptuno razumijem muslimane koji nisu bili u partiiji i nisu postovali Tita

Tito je iskoristio muslimane u ratu i kasnije ih je sutnuo kao smece Fuj

narod bez ikakvih prava poput ostalih naroda u SFRJ

:jok
Pa sta onda vi Hrvati i Srbi cmizdrite koje pm, ako je ga nama surdukno?
pa HR i SR su se konstatno boli rogovima oko kontorole drzave :hihi

povjesniccati, nasi i stani, poput Marko Aitla Hoare isto tvrde da su muslimani cusnuti doslovno od Titonje :jutarnja

interesnatno je kako je SLo odlicno prosla u SFRJ , jer su jos od 16 stoljeca, zahvaljujuci Primozu trubaru razvili slovencaki idenitet :ok

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 13 May 2020, 10:25

Venera wrote: 13 May 2020, 09:32
Fuddo wrote: 12 May 2020, 21:14

Pa sta onda vi Hrvati i Srbi cmizdrite koje pm, ako je ga nama surdukno?
pa HR i SR su se konstatno boli rogovima oko kontorole drzave :hihi

povjesniccati, nasi i stani, poput Marko Aitla Hoare isto tvrde da su muslimani cusnuti doslovno od Titonje :jutarnja

interesnatno je kako je SLo odlicno prosla u SFRJ , jer su jos od 16 stoljeca, zahvaljujuci Primozu trubaru razvili slovencaki idenitet :ok
Najmanje loše, ja bih rekao :hihi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2613 times
Been thanked: 4544 times

Post by Nora Ibsenova » 13 May 2020, 10:34

Skup protiv mise za Bleiburg obilježio manji incident, verbalno napadnut bivši dogradonačelnik Sarajeva.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/skup-pr ... /200512081

Jah :zubi
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1219 times
Been thanked: 3866 times

Post by Laser » 13 May 2020, 11:22

Dorian wrote: 13 May 2020, 03:12
Laser wrote: 13 May 2020, 03:02

Da, čini ti se.

Da nije bilo Broza bio bi neki drugi Broz. A Bošnjaci su premali da bi bili more, preveliki da bi ih zemlja popila.

Njihovo postojanje i njihova sudbina nikada nije ovisila ni o kakvom Brozu, Mihajloviću, Paveliću...

Ma ne znaš ti to, džaba ti pričam.
Bošnjaci su strpljivo čekali da prođe otomanska okupacija, pa čekali da prođe austrougarska okupacija, pa čekali da prođe mrak komunizma. Za narod koji upravlja svojom sudbinom, načekaše se podosta, više od 600 godina.

U pravu si, ne razumijem takvu strategiju upravljanja svojom sudbinom...
Nisi opazio da su svi u bližem i širem susjedstvu/komšiluku to isto čekali?

Kao što već rekoh, ne kužiš ti to.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2613 times
Been thanked: 4544 times

Post by Nora Ibsenova » 13 May 2020, 11:22

:aplauzz

Vrh nacionalne Crkve i HDZ stavljaju “U“ na čelo svakom nepodobnom HrvatuNema čestitih riječi od onih koji su najodgovorniji i koji bi mogli unijeti mir u ove dane.

Obračunavati se s tuđim zlima, zabludama i lošim projektima nije nikakvo čojstvo, a vrlo često ni junaštvo. Nekada je to iživljavanje nad slabijim, nekada zauzimanje poze, vrlo često katapultiranje projektila iz svojih zazidanih tvrđava. Ono što čini razliku je hrabrost i sposobnost suočavanja s vlastitim zlom. Neprestano upirati prstom u drugoga, u ono što su drugi radili, u zlo koje su drugi nanijeli, a ne govoriti o onome što smo „mi“ radili, o zlu koje smo „mi“ nanijeli – definicija je licemjerja.

Glavna tema u Bosni i Hercegovini ovih dana, a pogotovo u Sarajevu i Federaciji BiH, tema koja je dodatno zatrovala ionako otrovnu i bolesnu atmosferu, koja je užarila ionako usijane glave, je komemorativna misa „za žrtve Bleiburga i Križnog puta“ koja će se 16. svibnja održati u sarajevskoj katedrali. Planirano je da misu predvodi vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić.

Zaglušljiva je buka i tutnjava koja se tim povodom stvara. Mnogo se priča, a još više prešućuje. Ozračje je zapravo takvo da uopće nije uputno govoriti etično i racionalno. Ipak, evo nekoliko riječi u tom smjeru.

Da imamo sreće koliko nemamo, u 2020. godini – 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, događaja kojeg se još samo rijetki stanovnici planete sjećaju, taj događaj ne bi nam bio goruća dnevnopolitička tema. Ako se već mora o njemu pričati, ako nije stavljena točka na taj dio ljudske povijesti, da je sreće, sarajevski nadbiskup i njegovi službeni i poluslužbeni glasnogovornici izašli bi pred narod sa rečenicama poput ovih:

„U Drugom svjetskom ratu dogodio se najveći moralni pad našeg naroda u njegovoj povijesti. Takozvana Nezavisna Država Hrvatska, koja nije bila ni nezavisna ni država nego ubilački stroj predvođen najgorim dijelom našeg naroda, počinila je strašne istrebljivačke zločine nad Srbima, Židovima i Romima. Ti zločini se s pravom mogu okarakterizirati kao genocid, s obzirom da su provedeni sustavno, organizirano i kao posljedica razrađenog plana donijetog u rukovodstvu tzv. NDH. Mnogi Hrvati i katolici su sudjelovali u tome. Oni su nanijeli strašne i brojne zločine nad muškarcima, ženama, starcima i djecom samo zato što su bili Srbi i Romi. Oni su najveći krivci što na našim prostorima gotovo više nema naše braće Židova. Nažalost, ubilačka mržnja nije bila mimoišla ni mnoge članove Crkve. Veliku podršku tom režimu od početka do kraja je davao tadašnji sarajevski nadbiskup Ivan Šarić. On je otvoreno podržavao poglavnika Antu Pavelića. Nažalost, nadbiskup Šarić nije bio izuzetak. Mnogo je i drugih crkvenih velikodostojnika koji se nisu odupirali zlu ili su ga podržavali. Mnogo je onih koji su u nacionalnom zanosu zaboravili na riječi Evanđelja i na općečovječanska načela. Žao nam je i veoma se sramimo zbog toga.“

Takve riječi bile bi ozdravljujuće. Nakon takvih riječi imao bi se i moralni kredibilitet da se izgovore riječi poput sljedećih:

„Ipak, trebamo uzeti u obzir da je po završetku Drugog svjetskog rata mnogo ljudi u osvetničkom gnjevu stradalo bez suđenja, među kojima je bilo i nevinih. U skladu s našom vjerom, dužni smo moliti za duše svih ljudi i zato u naše mise i molitve uključujemo i te ljude, bez ikakve namjere da time relativiziramo zlo režima koji je ovdje vladao od 1941. do 1945. i koji je donio samo bol i nesreću.“

Međutim, nema takvih riječi od onih koji su najodgovorniji i koji bi mogli unijeti mir u ove dane. Štoviše, iz svojih utvrđenih kaptolskih i nacionalno-političkih tvrđava nastavljaju izbacivati dalekometne medijske projektile koji na kraju krajeva najviše pogađaju nepodobne Hrvate: one koji nisu podobni niti hrvatskoj nacionalističkoj politici niti bošnjačkoj nacionalističkoj politici. I prvi i drugi podobnici iz ovoga će izvući korist. Međutim, ovi treći, ni krivi ni dužni, nastavit će nositi žig dvostrukih neprijatelja, samo još intenzivnije; za jedne će biti još više „izdajnici“ jer nisu stali uz narod i Crkvu koju, eto, „napadaju muslimani i komunisti“, a za druge će biti još više nego do sada „prikrivena opasnost“ i „neprijateljski element“ jer nisu pokazali dovoljno vulgarnosti i (apriornog) neprijateljstva u pogledu tog istog naroda i činjenice njegovog postojanja. Njima vrh katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj udružen sa zlotvornom hadezeovskom politikom stavlja „U“ na čelo; od njih će njihove razne sugrađanske hulje zbog njihovog imena, prezimena i(li) mjesta rođenja tražiti da opravdaju pravo na postojanje, njima će se ni krivima ni dužnima spočitavati loši postupci hrvatskih nacionalno-crkvenih glavešina...

Nemaju, naravno, Crkva i HDZ volje ni interesa o takvima razmišljati. Njihovo razmišljanje je statističko, oni barataju s većim brojevima i značajnijim postotcima. Osim toga, Vinko kardinal Puljić je u ljeto 2018. uzroke nacionalnog nejedinstva našao u prvom smrtnom grijehu – oholosti.

Katolička crkva u Njemačkoj, zajedno s drugim kršćanskim crkvama u toj zemlji, obilježila je prije nekoliko dana kraj Drugog svjetskog rata oštrom osudom nacizma i postupaka svojih prethodnika koji su djelovali u vrijeme nacističkog režima. „Da, bili smo krivi, donijeli smo bijedu cijeloj Europi i velikom dijelu svijeta“, poručili su njemački crkveni velikodostojnici. Njemački biskupi sigurno znaju da je mnogo pripadnika njihovog naroda također nevino stradalo krajem Drugog svjetskog rata: u prekomjernim bombardiranjima, iseljavanjima iz mnogih dijelova Evrope i tako dalje; ali znaju na što treba staviti naglasak i znaju imenovati pravog krivca koji je to zlo i pokrenuo – nacističku Njemačku i njezinog vođu Adolfa Hitlera.

Katolička crkva u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj mogla bi mnogo naučiti iz tog primjera, ako već ne želi učiti iz 6. poglavlja Lukinog evanđelja:

„Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: 'Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku', a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.“

Sve bi bilo drukčije samo da otvoreno i jasno kažu neke stvari i da se ne kriju iza načelnih osuda svega i svačega
. No, čini se da smo od jednog tako katarzičnog zahvata jako daleko. Štoviše, iz uprave jedne od katoličkih zajednica se „u potpunosti i nedvosmisleno“ ograđuju od „nekolicine članova“ koji „svojim javnim nastupima u medijima na bilo koji način relativiziraju blajburšku tragediju našeg naroda“.

Ružni i teški dani i godine su pred nama. Zaslijepljeni narod osuđen je na zaslijepljene političke i crkvene vođe.

„Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti?“ – Lk 6, 39
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila » 13 May 2020, 11:46

Pa mozda bi se i mogla staviti tocka da danas objektivno pricamo i istrazujemo zlocine koji su se dogodili pod okriljem "antifasizma" i za vrijeme rata a i godinama poslije rata
Mozda bi se mogla staviti tocka da se u slucaju za zrtve blajburga moze govoriti misa (jer je to nesto najvece sto mozes uraditi za umrle) a da se ne stavljaju te etikete ustasa na cela od nadobudne nazovi antifasistcke narodne "mase"?
Ja ne volim politizaciju blajburga ,koji je za mene bez ikakve zadrske strasan zlocin
Ne volin zato sto je i sa jedne i sa druge strane koriste za neke politicke obracune
A nitko (pa ni slovenci) se nije potrudio identificirati,prebrojati,sahraniti pa ni do kraja istraziti razmjere tog pokolja
Cak stovise..sve istrage i pokusaji utvrdivanja broja pobijenih i dan danas se opstruiraju i ne nalaze dovoljnu podrsku vlasti..ni hrvatske ni slovenije ni bosne i hercegovine
I zato ne volim sluzbenu komemoraciju (a misa za zrtve to sigurno nije)

Vidim ovdje iznad ...raspisao se o njemcima
Nekad prosetam po lovrincu (gradsko groblje u splitu) i imas uredeni dio u kojem su pokopani poginuli njemacki vojnici...sve savrseno uredeno..odrzavano
I svake godine na neki datum njemacki predstavnici polazu vjence...mislim da je to kod njih "dan zalosti"
Polazu vjence njemackom vojniku ..ne ss-ovcu...ne fasisti nego njemackom vojniku
I i dalje postoji povjerenstvo u njemackoj koje se tim bavi
Potragom za kostima njemackih vojnika i dostojnom sahranom istih

Mi to nemamo ...nego i dan danas stoje vrece sa kostima po otkopanim grobnicama i ponovno zatvorenim
A one neotkopane i neistrazene necu ni spominjati
Pogledala sam jedan dokumentarac sa slikama iz barbarina rova...prestrasno
Mislim da je cak i neki bosnjak iz slovenije to prvi istrazivao
Pa medu tim slikama pistoji i jedna sa gomilom zenskih pletenica izvadenih iz barbarina rova
Prestrasno
Mozda bi bas trebalo staviti tocku.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 13 May 2020, 12:44

vila wrote: 13 May 2020, 11:46 Pa mozda bi se i mogla staviti tocka da danas objektivno pricamo i istrazujemo zlocine koji su se dogodili pod okriljem "antifasizma" i za vrijeme rata a i godinama poslije rata
Mozda bi se mogla staviti tocka da se u slucaju za zrtve blajburga moze govoriti misa (jer je to nesto najvece sto mozes uraditi za umrle) a da se ne stavljaju te etikete ustasa na cela od nadobudne nazovi antifasistcke narodne "mase"?
Ja ne volim politizaciju blajburga ,koji je za mene bez ikakve zadrske strasan zlocin
Ne volin zato sto je i sa jedne i sa druge strane koriste za neke politicke obracune
A nitko (pa ni slovenci) se nije potrudio identificirati,prebrojati,sahraniti pa ni do kraja istraziti razmjere tog pokolja
Cak stovise..sve istrage i pokusaji utvrdivanja broja pobijenih i dan danas se opstruiraju i ne nalaze dovoljnu podrsku vlasti..ni hrvatske ni slovenije ni bosne i hercegovine

Nekad prosetam po lovrincu (gradsko groblje u splitu) i imas uredeni dio u kojem su pokopani poginuli njemacki vojnici...sve savrseno uredeno..odrzavano
I svake godine na neki datum njemacki predstavnici polazu vjence...mislim da je to kod njih "dan zalosti"
Polazu vjence njemackom vojniku ..ne ss-ovcu...ne fasisti nego njemackom vojniku

Mi to nemamo ...nego i dan danas stoje vrece sa kostima po otkopanim grobnicama i ponovno zatvorenim
Pa medu tim slikama pistoji i jedna sa gomilom zenskih pletenica izvadenih iz barbarina rova
Prestrasno
Slovenci su se dosta zadali oko toga... Napisah, otvorene su sve evidencije, čak ima primjedbi da se previše troši na to, jer ipak, sve je to i sa financijama uvjetovano...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 266 times

Post by Odraz » 13 May 2020, 12:52

Socrates wrote: 12 May 2020, 18:42
Odraz wrote: 12 May 2020, 18:39
Pomilovao je toliko i ustasa i domobrana. Onih koji su se odrekli (navodno) prethodnih fasistickih uvjerenja i pridruzili bratstvu i jedinstvu.
Ovo oko ustaša je prosto tvoja izmišljotina. Partizanski izvori kažu da prema ustašama nije bilo milosti, a cetnici su prelazili u partizane čak i ako su dan prije vršili pokolje nad civilima.
Ja ti stranicu prije napisao da mi je dedo bio u Pavelica gardi i presao u partizane mislim '43-ce, kad je iskocio iz voza koji je vukao bosnjake na ruski front. Partizani ga jedva docekali.
Drugi moj dedo je mobilisan u Vermaht i njega je zapao ruski front, pricao je jednom da je bilo strasno i da je jedva prezivio. Poslije sloma Njemacke uspio se vratiti u Jugu i do kraja zivota je primao njemacku penziju. Ni njega niko nije maltretirao. Uz to bio hadzija, pisao zapise i uklanjao sihire.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 13 May 2020, 12:53

vila wrote: 13 May 2020, 11:46 Pa mozda bi se i mogla staviti tocka da danas objektivno pricamo i istrazujemo zlocine koji su se dogodili pod okriljem "antifasizma" i za vrijeme rata a i godinama poslije rata

Prestrasno
Bleiburg nije iskljucivo Hrvatski problem, a Katolicka Crkva ga predstavlja takvim :hm

ako je OK da Njemci dodju u HR i poloze Vijence njemackim vojnicima, to mogu uraditi sve danasnje drzave zrtvama Bleiburga , jer nisu samo hrvati poginuli na Bleiburskom putu :jutarnja

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 13 May 2020, 13:02

Mi se borimo protiv elemenata koji zele da pokatolice nasu istoriju. Samo pogledajte Wikipediju i lazi koje su tu napisane. Na internetu jedva se mogu pronaci nasi istoricari od zatrpavanja stranicama srpskog ili hrvatskog porijekla.
Evo samo mali osvrt, komentar dr. Pasica:

INTERVJU: Doc. dr. Ibrahim Pasic
Bosna se nastoji prikazati kao katolicka zemlja u kojoj su Bosnjaci strani element – kaze u intervjuu za “Dnevni avaz” doc. dr. Ibrahim Pasic, profesor historije starog vijeka i arheologije na Univerzitetu “Dzemal Bijedic” u Mostaru, cije je nedavno upozorenje o perfidnim i opasnim pokusajima katolizacije bosanskih stecaka izazvalo nemalo paznje.
Profesor Pasic, za cije djelo akademik Muhamed Filipovic tvrdi da je “najsjajnije oruzje protiv teznje da se nasa historija prikaze u svjetlu nekih mitoloskih konstrukcija”, a prof. dr. Dzevad Jahic primjecuje da je svojim “visokim naucnim nivoom i kriterijima naucnog istrazivanja” uspio da “pokaze i dokaze da mi zaista jesmo svoji na svome”, odlucan je u demontiranju svih historiografskih falsifikata i pokusaja da se Bosnjaci prikazu tek kao ostaci otomanskih osvajaca, da im se ospori pravo na BiH, a samoj zemlji pravo na hiljadugodisnju drzavnost i posebnost.

Otimanje stecaka
Nije li to isti onaj put u dokazivanje “historijskih prava” nasih susjeda na drzavu BiH s kojima se i krenulo u genocid?

U razgovoru za nas list, Pasic otvoreno raskrinkava one koji stoje iza takvih opasnih nastojanja, pojasnjava njihove metode i krajnje ciljeve. Govori i o svojatanju stecaka, manipulacijama s Crkvom bosanskom, ilirskom porijeklu Bosnjaka, optuzbama prema bosnjackim historicarima za mitomaniju, te bosnjackoj politici, napadima na Islamsku zajednicu u BiH…

Kakve “mitoloske konstrukcije” prijete BiH i Bosnjacima i zasto ih nastojite demaskirati?
– Rijec je o povijesnim konstrukcijama koje se odnose na identitet Bosne i Bosnjaka. Nazalost, iza tih konstrukcija stoje najradikalniji politicki i vjerski krugovi Evrope. Treba otvoreno reci – problem identiteta Bosne i Bosnjaka evropski je politicki i vjerski problem, mada to Evropa javno ne zeli priznati. Samo naizgled, cini se da iza tih konstrukcija stoji iskljucivo Dubravko Lovrenovic. Istina, on je zvanicni autor tih konstrukcija, ali on se na njih ne bi odvazio da nema sofisticirane podrske. Konstrukcije su uglavnom sadrzane u Lovrenovicevoj knjizi “Povijest est magistra vitae”.
U tom pseudoznanstvenom pamfletu Dubravko Lovrenovic desetinu bosnjackih historicara i kulturnih i javnih radnika, na prvom mjestu akademika Muhameda Filipovica, definira “sarlatanima”, “mitomanima”, “kolporterima”, a njihovu historiografiju “tandara-mandara” historiografijom. Optuzuje ih za “teznju za rekonkvistom”, za “jezicki nacionalizam”, za “glorifikaciju osmanske povijesti”, za “kult stradalnistva kao smisla povijesti”, za “viktimizaciju”, za “bosnjakizaciju stecka i Crkve bosanske”, za “zahtjev za starosjedilastvom”. U svemu tome najopasnije su Lovrenoviceve manipulacije sa steccima i Crkvom bosanskom sadrzane u njegovoj posljednjoj studiji “Stecci”. Kako pise u toj studiji, postavio je sebi za cilj da “demontira” do sada najrasireniju i najprihvaceniju takozvanu bogumilsku tezu o steccima, i u tome ne bira sredstva.

Desava se zanimljiva situacija. Hrvatski krugovi u BiH, kako tvrdite, nastoje katolizirati stecke, a istovremeno se u Stocu kontinuirano vrsi destrukcija nekropole Radimlja?! Cak je prije nekoliko godina na cuvenoj Radimlji simbolicno postavljen kriz. Sta Vam to govori?
– Katoliciziranje stecaka staro je koliko i katoliciziranje bosanskih bogumila ili “krstjana”. Katolicka crkva ih je surovo progonila i zatirala, kao i njihove nadgrobne spomenike, a sad bi da ih svojata! U vezi s tim zatiranjima, u mojoj posljednjoj knjizi “Mile i Mostre” iznio sam egzaktne podatke koji se odnose na etnicku pripadnost stecka u svjetlu konfesionalnih unistavanja. Naime, u vrijeme dok stecak jos nije bio katoliciziran, uglavnom u prvoj polovini 19. stoljeca, tokom izgradnje 66 katolickih crkvi, na tlu BiH i u pogranicnim krajevima Hrvatske, stecak je unistavan i na taj nacin sto je, kao najobicniji gradevinski materijal ili vec otesan kamen, ugradivan u crkvene zidove, podove, ograde, catrnje…
Na isti nacin, i u jos vecem broju, unistavan je prilikom izgradnje 83 pravoslavne crkve. Unistavanje je konstatirano i prilikom izgradnje sedam islamskih vjerskih objekata, od kojih su cetiri seoske dzamije. Iz ovih podataka ocito je da su stecak najmanje unistavali muslimani i da je stecak, prije svega, povijesni spomenik Bosnjaka. Kako pise Ivan Franjo Jukic, dolaskom Turaka, nekadasnji bogumili masovno su se “isturcili” i presli na islam.
Destrukcija Radimlje zapoceta je poslije austrougarske okupacije BiH 1878. godine. Malo je poznato da se u Radimlji, medu steccima, nalazilo i nekoliko starih muslimanskih tzv. sehidskih nisana. Unisteni su prilikom izgradnje puta Stolac – Mostar, na taj nacin sto je trasa puta prosla kroz nekropolu, preko nisana. A mogla je proci pored njih, zar ne?
Nijedan stecak na Radimlji nije okrenut u pravcu istok – zapad, kako se okrecu katolicki ili pravoslavni grobovi. Stecci na Radimlji okrenuti su u pravcu sjeverozapad – jugoistok, i okomito na taj pravac. To je arijansko-gotska tradicija sahranjivanja i na toj nekropoli podizanje katolickog kriza je tragikomicno. Kao sto je na isti nacin tragikomican i latinski kriz s nekropole u selu Vrbljanima kod Konjica, koji vrbljanska narodna tradicija i jedan jos zivi svjedok pripisuju historicaru i “klesaru” Pavi Andelicu. Stecak je okrenut u pravcu sjever – jug i nikako ne moze biti katolicki nadgrobni spomenik.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 13 May 2020, 13:10

Odraz, sve ovo ti je off topic.

De kontroliraj se.
. . . . . . . . .

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 13 May 2020, 13:23

Mister No wrote: 12 May 2020, 20:18 To da si živ i da piskaras po internetu obezbijedili su ti jednim dijelom domobrani, zelena legija itd., a nisu partizani. Posebno ako si Bosnjak sa tuzlanske regije ili istočne Bosne.

Nisu samo ustase ubijane nego su ubijani redom ljudi bez skoro ikakve selekcije.
Bjezali su od partizana kao od najgorih zvijeri.
Ma nemoj. :kafa
Evo jedan tekst ...

Da je NDH predstavljala klopku za Bošnjake i da ustaške vlasti nisu gajile nikakvu simpatiju prema njima, već da su im slušili samo kao oruđe njihove zločinačke politike, svjedoče riječi fratra Božidara Brale, izrečene u Zenici u prvim mjesecima 1942. godine: “Mi puškom i nožem u ruci biološki istrebljujemo Srbe, a uspjeli smo našom mudrom politikom da Srbi istrijebe Muslimane. Ostatak Muslimana mi ćemo sami likvidirati”. Primjer toga je zloupotreba fesa, koji je bio uglavnom vezan za Bošnjake. Naime, prema faksimilu Ministarstva domobranstva NDH, fabrika fesova iz Sarajeva je Bjelovarskoj pukovniji domobrana 1941. godine prodala 5 000 fesova. Noseći te fesove, dok su vršeni zločini, ustaše i domobrani, katolici, su uzvikivali: “Udri Haso, udri Huso, udri Mujo…” Time je prouzrokovan veliki gnjev srpskih civila prema Bošnjacima, čiji je produkt bio niz zločina nad Bošnjacima.

... o ovome sam vec pisao po rijecima mog dede. :kafa

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4343 times
Been thanked: 3275 times

Post by Melek » 13 May 2020, 13:25

Da nije bilo generala Vladimira Metikosa i njegovih postrojbi, Pavle Djurisic bi pobio sve i bosnjacko i hrvatsko u cijeloj Bosanskoj Krajini.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 13 May 2020, 13:30

Jest vala, I Njegos je bio tako prevaren od ustasa, pa je samo zato pozivao na istragu poturica, a vi ga velicali u komunističkim školama.

Opet kažem, odraz, istraživanje Bleiburskog zločina nema nikakve veze sa svime što ti pišeš.

Koncentriraj se na temu.
. . . . . . . . .

Post Reply

Return to “Politika u BiH”