Ne mogu da nadjem kad kaze,
Samo veliki konj moze biti prijatelj malom covjeku.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
ne mozes tvrditi sto bi bilo, ne mozesDorian wrote: 13 May 2020, 01:36Da nije Tita bilo, muslimanima bi ostao izbor da se izjasne kao Hrvati, Srbi ili Jugoslaveni. Moja mama se do uvođenja Muslimana izjašnjavala kao Hrvatica i to zato što je profesor u srednjoj školi toliko tjerao da se izjasni, da je iz prkosa prema njemu, kada ga je pitala šta je on po nacionalosti i on rekao Srbin, ona rekla da će onda da se izjasni kao Hrvatica.Venera wrote: 12 May 2020, 21:08
ja poptuno razumijem muslimane koji nisu bili u partiiji i nisu postovali Tita
Tito je iskoristio muslimane u ratu i kasnije ih je sutnuo kao smece Fuj
narod bez ikakvih prava poput ostalih naroda u SFRJ
![]()
I tako bi i ostalo da nije bilo Tita. Da je umjesto Tita bio neko drugi, pitanje je prvo da li bi bilo BiH (podijelile bi je Hrvatska i Srbija), a drugo, muslimani bi vjerovatno završili kao cvijeće hrvatskog naroda. Teško da bi Džemal Bijedić i ostali bili u mogućnosti da bilo šta urade. I ne samo muslimanski političari, teško da bi i probosanskohercegovački političari kao što je recimo Branko Mikulić i slični išta uradili. A narod koji se zvao Muslimani u Titovo vrijeme a danas se zove Bošnjaci vjerovatno ne bi postojao. Svi bi bili Hrvati ili Srbi islamske vjeroispovijesti. A pitanje je kod ovolike rusofilije, da li bi Srbija postala nova Rumunija, to jeste pala pod Staljina. I šta bi bilo sa musimanima u takvoj situaciji.
Tako da pričajte vi šta hoćete, Tito je bio Tito.
Uostalom, defile ličnosti uz njegov odar je sve rekao.
pa HR i SR su se konstatno boli rogovima oko kontorole drzaveFuddo wrote: 12 May 2020, 21:14Pa sta onda vi Hrvati i Srbi cmizdrite koje pm, ako je ga nama surdukno?Venera wrote: 12 May 2020, 21:08
ja poptuno razumijem muslimane koji nisu bili u partiiji i nisu postovali Tita
Tito je iskoristio muslimane u ratu i kasnije ih je sutnuo kao smece Fuj
narod bez ikakvih prava poput ostalih naroda u SFRJ
![]()
Najmanje loše, ja bih rekaoVenera wrote: 13 May 2020, 09:32pa HR i SR su se konstatno boli rogovima oko kontorole drzaveFuddo wrote: 12 May 2020, 21:14
Pa sta onda vi Hrvati i Srbi cmizdrite koje pm, ako je ga nama surdukno?![]()
povjesniccati, nasi i stani, poput Marko Aitla Hoare isto tvrde da su muslimani cusnuti doslovno od Titonje![]()
interesnatno je kako je SLo odlicno prosla u SFRJ , jer su jos od 16 stoljeca, zahvaljujuci Primozu trubaru razvili slovencaki idenitet![]()
Nisi opazio da su svi u bližem i širem susjedstvu/komšiluku to isto čekali?Dorian wrote: 13 May 2020, 03:12Bošnjaci su strpljivo čekali da prođe otomanska okupacija, pa čekali da prođe austrougarska okupacija, pa čekali da prođe mrak komunizma. Za narod koji upravlja svojom sudbinom, načekaše se podosta, više od 600 godina.Laser wrote: 13 May 2020, 03:02
Da, čini ti se.
Da nije bilo Broza bio bi neki drugi Broz. A Bošnjaci su premali da bi bili more, preveliki da bi ih zemlja popila.
Njihovo postojanje i njihova sudbina nikada nije ovisila ni o kakvom Brozu, Mihajloviću, Paveliću...
Ma ne znaš ti to, džaba ti pričam.
U pravu si, ne razumijem takvu strategiju upravljanja svojom sudbinom...
Slovenci su se dosta zadali oko toga... Napisah, otvorene su sve evidencije, čak ima primjedbi da se previše troši na to, jer ipak, sve je to i sa financijama uvjetovano...vila wrote: 13 May 2020, 11:46 Pa mozda bi se i mogla staviti tocka da danas objektivno pricamo i istrazujemo zlocine koji su se dogodili pod okriljem "antifasizma" i za vrijeme rata a i godinama poslije rata
Mozda bi se mogla staviti tocka da se u slucaju za zrtve blajburga moze govoriti misa (jer je to nesto najvece sto mozes uraditi za umrle) a da se ne stavljaju te etikete ustasa na cela od nadobudne nazovi antifasistcke narodne "mase"?
Ja ne volim politizaciju blajburga ,koji je za mene bez ikakve zadrske strasan zlocin
Ne volin zato sto je i sa jedne i sa druge strane koriste za neke politicke obracune
A nitko (pa ni slovenci) se nije potrudio identificirati,prebrojati,sahraniti pa ni do kraja istraziti razmjere tog pokolja
Cak stovise..sve istrage i pokusaji utvrdivanja broja pobijenih i dan danas se opstruiraju i ne nalaze dovoljnu podrsku vlasti..ni hrvatske ni slovenije ni bosne i hercegovine
I zato ne volim sluzbenu komemoraciju (a misa za zrtve to sigurno nije)
Vidim ovdje iznad ...raspisao se o njemcima
Nekad prosetam po lovrincu (gradsko groblje u splitu) i imas uredeni dio u kojem su pokopani poginuli njemacki vojnici...sve savrseno uredeno..odrzavano
I svake godine na neki datum njemacki predstavnici polazu vjence...mislim da je to kod njih "dan zalosti"
Polazu vjence njemackom vojniku ..ne ss-ovcu...ne fasisti nego njemackom vojniku
I i dalje postoji povjerenstvo u njemackoj koje se tim bavi
Potragom za kostima njemackih vojnika i dostojnom sahranom istih
Mi to nemamo ...nego i dan danas stoje vrece sa kostima po otkopanim grobnicama i ponovno zatvorenim
A one neotkopane i neistrazene necu ni spominjati
Pogledala sam jedan dokumentarac sa slikama iz barbarina rova...prestrasno
Mislim da je cak i neki bosnjak iz slovenije to prvi istrazivao
Pa medu tim slikama pistoji i jedna sa gomilom zenskih pletenica izvadenih iz barbarina rova
Prestrasno
Mozda bi bas trebalo staviti tocku.
Ja ti stranicu prije napisao da mi je dedo bio u Pavelica gardi i presao u partizane mislim '43-ce, kad je iskocio iz voza koji je vukao bosnjake na ruski front. Partizani ga jedva docekali.Socrates wrote: 12 May 2020, 18:42Ovo oko ustaša je prosto tvoja izmišljotina. Partizanski izvori kažu da prema ustašama nije bilo milosti, a cetnici su prelazili u partizane čak i ako su dan prije vršili pokolje nad civilima.Odraz wrote: 12 May 2020, 18:39
Pomilovao je toliko i ustasa i domobrana. Onih koji su se odrekli (navodno) prethodnih fasistickih uvjerenja i pridruzili bratstvu i jedinstvu.
Bleiburg nije iskljucivo Hrvatski problem, a Katolicka Crkva ga predstavlja takvimvila wrote: 13 May 2020, 11:46 Pa mozda bi se i mogla staviti tocka da danas objektivno pricamo i istrazujemo zlocine koji su se dogodili pod okriljem "antifasizma" i za vrijeme rata a i godinama poslije rata
Mozda bi se mogla staviti tocka da se u slucaju za zrtve blajburga moze govoriti misa (jer je to nesto najvece sto mozes uraditi za umrle) a da se ne stavljaju te etikete ustasa na cela od nadobudne nazovi antifasistcke narodne "mase"?
Ja ne volim politizaciju blajburga ,koji je za mene bez ikakve zadrske strasan zlocin
Ne volin zato sto je i sa jedne i sa druge strane koriste za neke politicke obracune
A nitko (pa ni slovenci) se nije potrudio identificirati,prebrojati,sahraniti pa ni do kraja istraziti razmjere tog pokolja
Cak stovise..sve istrage i pokusaji utvrdivanja broja pobijenih i dan danas se opstruiraju i ne nalaze dovoljnu podrsku vlasti..ni hrvatske ni slovenije ni bosne i hercegovine
I zato ne volim sluzbenu komemoraciju (a misa za zrtve to sigurno nije)
Vidim ovdje iznad ...raspisao se o njemcima
Nekad prosetam po lovrincu (gradsko groblje u splitu) i imas uredeni dio u kojem su pokopani poginuli njemacki vojnici...sve savrseno uredeno..odrzavano
I svake godine na neki datum njemacki predstavnici polazu vjence...mislim da je to kod njih "dan zalosti"
Polazu vjence njemackom vojniku ..ne ss-ovcu...ne fasisti nego njemackom vojniku
I i dalje postoji povjerenstvo u njemackoj koje se tim bavi
Potragom za kostima njemackih vojnika i dostojnom sahranom istih
Mi to nemamo ...nego i dan danas stoje vrece sa kostima po otkopanim grobnicama i ponovno zatvorenim
A one neotkopane i neistrazene necu ni spominjati
Pogledala sam jedan dokumentarac sa slikama iz barbarina rova...prestrasno
Mislim da je cak i neki bosnjak iz slovenije to prvi istrazivao
Pa medu tim slikama pistoji i jedna sa gomilom zenskih pletenica izvadenih iz barbarina rova
Prestrasno
Mozda bi bas trebalo staviti tocku.
Ma nemoj.Mister No wrote: 12 May 2020, 20:18 To da si živ i da piskaras po internetu obezbijedili su ti jednim dijelom domobrani, zelena legija itd., a nisu partizani. Posebno ako si Bosnjak sa tuzlanske regije ili istočne Bosne.
Nisu samo ustase ubijane nego su ubijani redom ljudi bez skoro ikakve selekcije.
Bjezali su od partizana kao od najgorih zvijeri.
Users browsing this forum: No registered users and 9 guests