Turizam u BiH - općenito

Predstavljanje gradova, naši putopisi, savjeti u vezi putovanja.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9493 times
Been thanked: 11235 times
Status: Offline

"Vanzemaljski" prizori pješčanih piramida u blizini Foče

19 Oct 2012, 12:11

"Vanzemaljski" prizori pješčanih piramida u blizini Foče

Image

Pođete li starim putem Foča-Miljevina-Sarajevo, na devetom kilometru u mjestu Pirin Do pomislićete "da su se otvorila vrata nepoznate dimenzije negdje pored Marsa" i da ste došli ravno na "Crveni planet".

Nazvane pješčane piramide, iako nemaju piramidalan oblik, prirodno izvajane pješčane naslage predstavljaju jedinstven prirodni fenomen u regiji. Prema zvaničnim podacima, erozijom tla, dugim nizom godina nastajale su kao posljedica agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i jakih vjetrova. Izvajane figure zanimljivih oblika slične su onima u Coloradu u SAD, Dolomitima u Italiji i Đavoljoj varoši u Srbiji.

Izbrazdani pješčani stubovi se uzdižu iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te predstavljaju izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, već rastu. Nije izvjesno koliko su stare, a prema tvrdnjama putopisca i geografa Dragutina Deroka njihova starost je najmanje 200 godina.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

klix.ba

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7736 times
Been thanked: 18222 times

Re: "Vanzemaljski" prizori pješčanih piramida u blizini Foče

19 Oct 2012, 17:16

Golemo. Ko bi rekao da je ovo kod nas.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40455 times
Been thanked: 26633 times
Status: Online

Re: "Vanzemaljski" prizori pješčanih piramida u blizini Foče

19 Oct 2012, 20:20

:ok
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Dolac: Jedina fabrika šibica na Balkanu

12 Apr 2013, 09:08

Image

Tvornica šibica u Docu na Lašvi nadomak Travnika već cijelo stoljeće i 12 godina proizvodi šibice ili palidrvca. To je jedina preostala fabrika šibica na Balkanu.

Osnovana daleke 1901. godine, ova tvornica preživjela je ratove, 2003. godine je privatizirana, a novi većinski vlasnici uložili su značajna sredstva da bi sanirali dotrajale objekte i održali proizvodnju.

Upaljači neprijatelji

Najveći „neprijatelj“ nekada popularnih šibica, koje su za mnoge i statusni simbol, kako kaže Stipo Frančić, jedan od većinskih vlasnika tvornice, jesu jeftini upaljači koji dolaze iz azijskih zemalja.

- I pored toga, šibica ima svoje mjesto na tržištu i, ako se dobro poreda u lancu, može se naći korisnost u proizvodnji jednog tako malog dijela šibica. Broj radnika u odnosu na prijeratni period je daleko manji, svega 10 posto, danas ih je 20 i oni uredno osiguravaju sredstva za servisiranje svih obaveza - ističe Frančić.

Tvornica na godišnjem nivou proizvodi 8.000 paketa šibica, a svaki paket ima 10 hiljada komada. To ima novčanu vrijednost od 500 hiljada maraka. Ovi proizvodi se plasiraju na tržište BiH, Hrvatske i Srbije, a donedavno su išli i na tržište Južne Amerike.

Uz klasičnu i domaćinsku, svoje mjesto na tržištu našla je i kaminska šibica, koja ima udio od 20 posto u proizvodnji. Proizvodi se za poznatog kupca i radnici su 40 posto angažirani na proizvodnji šibica, a ostatak na drugim poslovima.

Image

- Jedna šibica djeluje prosto, ali samo na “glavici” šibice ima 11 komponenti i hemikalija, a na jednoj kutijici šibica ima oko 50 različitih komponenti - pojašnjavaju nam direktor ove tvornice Haris Kulaglić i laborantica Hasema Gačić.

Proizvodna linija ugrađena je 1989. godine i omogućava da mali broj radnika opslužuje proizvodnju, ali tvornica je svojevrsni muzej jer su sačuvane stare mašine te agregat i mala turbina za proizvodnju struje uz iskorištavanje vodene snage iz 1935. godine.

Osnovana u vrijeme Austro-Ugarske

Tvornica šibica izgrađena je u vrijeme Austro-Ugarske monarhije kapitalom u iznosu od 100.000 kruna, a registrirana 1. februara 1901. godine pod imenom Prva bosanskohercegovačka tvornica šibica Alkalaj comp. Dolac.

Bilo je to vrijeme industrijalizacije jer je tada u Travniku već radila Tvornica duhana, a nakon Tvornice šibica u Docu, bit će otvoreni i pogoni za preradu drveta u Turbetu.

Maja
Administrator
Administrator

Re: Dolac: Jedina fabrika šibica na Balkanu

12 Apr 2013, 10:13

Mi kupujemo ove šibice jer ne volim paliti vatru upaljačem, a i bio mi je merak zapaliti cigaretu s njom :oo
Nisam imala hrabrosti da je nosim u grad, ali jednom smo se skupili u stanu i ja sva važna izvadim šibicu, kresnem...kad me svi pogledaše....a OKLE to??? Eto do čega je došlo. Da se ljudi čude šibici.

A ne znam kako može biti zarada pola miliona KM kad je jedno pakovanje od 10 kutijica samo 0,25 KM.
10 kutija je 0,25 KM
1 kutija je 0,025 KM
Znači da bi zaradili pola miliona KM moraju prodati 20 000 000 kutijica.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

12 Apr 2013, 11:33

Eeee..dobro si. Mislim da bih i ja postao čudak ako bih šibicom pripalio cigaru u kafiću.
Ne sjećam se ni kada sam to zadnji put učinio :misli
Trend jeftinih azijskih uplaljača (mahom oni prozirni) počeo je i prije rata. Ali tada ipak nisu
bili tako jeftini i bili su iole kvalitetan proizvod. Inače ih ne kupujem već godinama. Nikakva
korist od toga što ću kupiti pet upaljača za marku kad im poslije va-tri kresanja ispadne kremen
ili im pukne ona ručica koja pušta plin. Kupujem samo Bic upaljače.

Mislim da ima nade za ovu tvornicu. Trebali bi umjesto količine i kvantiteta, težište baciti na
luksuzniji proizvod a samim tim i kvalitetniji. Npr da to budu malo veće šibice i sa onim klasičnim crnim kresivom. Smjese za paljenje na drvcima, molge bi biti u raznim bojama. I mi kupujemo šibice za potpaljivanje vatre. Znači ima nas :D

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

13 Apr 2013, 18:11

Mene je uvijek bilo strah šibica, odnosno paliti s njima vatru ili bilo šta.. upaljač mi je draži.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2917 times

13 Apr 2013, 19:09

Sibica je ba zakon.
I danas ovdje kupujem sibice i uvjek imam u kuci.
Imam i bezbroj upaljaca ,raznih,za razne namjene.
Pogotovu ljeti,kad se ukaze fino vrjeme,sjedi se navece vani....
koji merak upalit rostilj,pa koju pivu i zapalit cigaru sibicom.... :pivo
Ovde te sibice i nisu bas jeftine,oko 1,5 marke.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

13 Apr 2013, 19:47

Pasaga wrote:Sibica je ba zakon.
I danas ovdje kupujem sibice i uvjek imam u kuci.
Imam i bezbroj upaljaca ,raznih,za razne namjene.
Pogotovu ljeti,kad se ukaze fino vrjeme,sjedi se navece vani....
koji merak upalit rostilj,pa koju pivu i zapalit cigaru sibicom.... :pivo
Ovde te sibice i nisu bas jeftine,oko 1,5 marke.
E o tome sam govorio. Hebeš izvoz u nekakvu Bugrasku. Treba izvoziti u Švedsku.
S tim da prethodno, kao što rekoh u prošlom postu, treba to sve fino upakovati pa
umjesto kvantiteta i količine, ganjati kvalitet i "zanimljivija" tržišta.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

13 Apr 2013, 23:56

Cula sam da je vlasnik IKEA giganta biznis otpoceo proizvodnjom sibica. Ocito je unosan posao, sa nizim troskovima proizvodnje.
I meni je merak sibicom pripaliti cigaru, a rijetkost je da je imam.
E sad necu ni kako ja hocu

Pasaga
Hadžija
Hadžija

14 Apr 2013, 07:43

IM_ex wrote:Cula sam da je vlasnik IKEA giganta biznis otpoceo proizvodnjom sibica. Ocito je unosan posao, sa nizim troskovima proizvodnje.
I meni je merak sibicom pripaliti cigaru, a rijetkost je da je imam.
Poznat mi je dobro taj koncern.... :bali
Sve proizvode dobiju haman dzaba....
Imaju svoje radionice u africkim,jako zaostalim zemljama
gdje je radna snaga ....znas i sama.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Svetinju kod Bužima obilaze mnogi turisti

10 May 2013, 16:14

Svetinju kod Bužima obilaze mnogi turisti

Image

Svake godine je na izvorištu Svetinja u Dobrom Selu kod Bužima veliko okupljanje znatiželjnika koji dolaze zbog nesvakidašnje pojave kada voda hukne tačno u podne.

Hrabra Ferida

Pojedinci zahvataju vodu, umivaju se, a najhrabriji se čak kupaju u odjeći ispod vodopada. Većina njih vjeruje da je voda ljekovita.

Ispod vodopada u odjeći se tuširala i Ferida Duraković, koja je došla iz Amerike i koja nije mogla odoljeti čarima ove vode.

- Da ovakvo nešto ima Amerika, ovdje bi bile na stotine hiljada turista - rekla nam je Ferida.

Legenda kaže da je ovim područjem prolazila karavana za Gvozdensko, a na njemu je putovala i lijepa, ali slijepa djevojka. Kada su sjeli da se odmore, slijepa djevojka je iznenada čula huk vode, umila se i, na veliko iznenađenje i radost mnogih, progledala.

Otad se ovo izvorište zove Svetinja, jer je djevojka progledala, a mjesto su prozvali Dobro Selo.

I stvarno, voda na ovom izvorištu čas potekne, a čas presuši.

Zanimljivo, voda 6. maja poteče tačno u podne i to je glavni razlog zbog kojeg se baš taj dan okupi više hiljada znatiželjnika da posmatra ovaj neobični prizor.

Nose i kućama

Ove godine voda je potekla prije 6. maja, tekla je sat, zatim sat presušila pa opet potekla.

No, najveći broj bio je onih koji su se umivali i pili vodu radi okrepljenja i zdravlja, a veliki je broj posjetilaca ponio kući da bi je i kasnije pili i njome se umivali.

Blackhawk

Re: Svetinju kod Bužima obilaze mnogi turisti

10 May 2013, 16:55

Cesto odem tu, lijepo mjesto za odmor i rostilj.. Sto se tice vode, nema u njoj nista sveto, ali lijepo je doci i vidjeti...

Maja
Administrator
Administrator

10 May 2013, 17:09

Ja ne kontam... Je li svake godine poteče voda 6.5. u podne ili? Kako teče ostalim danima?

Blackhawk

10 May 2013, 17:16

Ona tece uvijek.. Samo sto ne tece stalno, nego tece pa stane pa tece pa stane.. Vjerovatno prirodni fenomen, da ima gore negdje gdje je izvor toga rezervoar prirodni ili jama, i kad se napuni voda potece pa se isprazni i opet uspori dok se ne dolije..
Al valjda je specificno sto na 6. maj uvijek potece u podne, mada i to koliko se ja sjecam da nije tako bas, potece il ranije il kasnije, neki postotak vjerovatnoce da ce bas podne poteci..
Bas na 6. maj nisam nikad isao, ali odem drugim danima, jer je napravljeno extra izletiste, daleko od civilizacije, bez signala za mob, i kad odes, opustis se milina...

Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

11 May 2013, 10:26

Šta mi u Bosni imamo prirodnih ljepota,a da i ne znamo za njih.
Upravu je ta amerikanka,da je bilo gdje drugo u svijetu,ljudi bi to unovčili,samo kod nas sve to propada....

Pasaga
Hadžija
Hadžija

11 May 2013, 15:30

Zena mi je sa tog kraja,i bila je lani,bas na tom mjestu.
Utisci su kaze predivni.
Isto tako joj se dojmilo neuredjenost i neorganizovanost od strane komune koja bi morala posvetiti vise paznje
uredjenju,prilazima,izgradnji,marketingu.
Predivno mjesto gdje propada mnogo novca,a i radnih mjesta.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Blackhawk

11 May 2013, 15:43

Pa i nije bas da nije uredjeno, prije par godina su dobro uredili to mjestom napravili lovacku kucu, par bungalova, pecara za rostilj, uredili okolis, poplocali staze i sve to..
Jedino problem malo prilaz, tj odredjeni dio puta je makadam, ali to i jeste divljina...

Ovdje je problem sto je Buzim malo mjesto, oko 20000 stanovnika, i nije nigdje na nekom prolaznom putu, i ko bi dosao pretezno tu dodje jedino maksuz.
Glavni pravci su Novi Grad- Bos.Otoka- Bos. Krupa- Bihac i V. Kladusa- Cazin- Bihac, oba pravca zaobilaze Buzim, tako da i ima manje onih koji bi svratili.. A osim Svetinje, bas nema puno nekog izbora turistima da bi dolazili maksuz i to jedan od glavnih razloga manje posjete..

Image

Pasaga
Hadžija
Hadžija

11 May 2013, 15:48

A sto se nebi osmislio neki putni pravac.
Gdje su idejna rjesenja,planovi razvoja turizma.....
Zar nebi bilo isplatno investirat pa napravit neki motel sa prenocistem,sto moram stalno kod punice..... :lupa
Velis,Novi Grad....otkud ti to.... :oklagija :ooo
ove cu godine da dodjem u 12 sahata.... :)
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

11 May 2013, 15:53

Pasaga wrote:Zena mi je sa tog kraja,i bila je lani,bas na tom mjestu.
Utisci su kaze predivni.
Isto tako joj se dojmilo neuredjenost i neorganizovanost od strane komune koja bi morala posvetiti vise paznje
uredjenju,prilazima,izgradnji,marketingu.
Predivno mjesto gdje propada mnogo novca,a i radnih mjesta.
kod nas je vecina stvari u stilu onog sto "susi" odjecu na kamionu.. :plavi

Post Reply

Return to “Turizam”