Bajram u BiH je u četvrtak, u arapskom svijetu u petak

Zaključane teme i one bez ikakvog smisla
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9589 times
Been thanked: 11339 times
Status: Offline

Bajram u BiH je u četvrtak, u arapskom svijetu u petak

Post by Krokodil Behko » 19 Oct 2012, 09:15

Image

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, prvi dan predstojećeg Kurban-bajrama je u četvrtak, dok će većina zemalja arapsko-islamskog svijeta, prema svemu sudeći, Bajram dočekati u petak. Prof. Mustafa Sušić, muvekit Rijaseta IZBiH, u razgovoru za "Dnevni avaz" tvrdi da je računica Takvima Rijaseta IZBiH apsolutno ispravna.

Prema riječima ef. Sušića, BiH nema nikakve obaveze da se prilagođava novoj odluci koju je donijelo Vrhovno šerijatsko vijeće Saudijske Arabije, sa sjedištem u Rijadu, koje je objavilo da dan Arefata pada u četvrtak, 25. oktobra, zbog čega je Kurban-bajram u toj zemlji pomjeren za petak, 26. oktobar.

- Nema nikakvih vjerskih razloga da se mi prilagođavamo njima. To je čista politika. Svi znamo da je odlučeno da Turci i euroazijski muslimani imaju jedinstven Takvim. Prema Takvimu, prvi dan Bajrama je u četvrtak, 25. oktobra. Odluka je donesena prije četiri godine i mi je trebamo poštovati - pojašnjava ef. Sušić, koji dodaje da se Rijaset IZBiH još nije izjasnio o tome hoće li biti pomjeranja Bajrama ili ne.

Pojašnjavajući vjerske propise, ef. Sušić kaže da je mijena bila u ponedjeljak i svaki minut poslije mijene je novi mjesec.

- Islamski kalendar počiva na osnovu astronomskih proračuna. Dakle, riječ je o dva različita pristupa tumačenju. Oni idu po tome da se usljed nepostojanja dokaza o viđenju mlađaka zbog oblaka mjesec treba upotpuniti tridesetim danom. Mlađak je trebalo vidjeti u ponedjeljak navečer poslije zalaska sunca. Naš je pristup drugačiji. Dakle, mijena je bila u ponedjeljak u 12 sati i nešto minuta. Svaki minut poslije mijene je novi mjesec. To znači, samo je razilaženje u tome da li je mlađak bio vidljiv te večeri kada je sunce zašlo ili nije - pojašnjava ef. Sušić.

On je istakao da je u Turskoj Bajram u četvrtak te da bi i kod nas tako trebalo biti.

- Turci slave Bajram na dan koji je određen po Takvimu. Oni neće mijenjati ništa. Ne samo u Turskoj nego cijeli prostor od Kine do Slovenije tako će postupiti. To što je dan Arefata u četvrtak, ne treba da nas buni. Arefat je u ovom slučaju bitan za hadžije, nije za nas - kaže ef. Sušić.

d.avaz

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40637 times
Been thanked: 26981 times

Re: Bajram u BiH je u četvrtak, u arapskom svijetu u petak

Post by Rum » 19 Oct 2012, 11:19

Fetva reisu-l-uleme: Prvi dan Kurban bajrama u petak
Nakon uvida u akaidska i šerijatska načela a zbog nepostojanja univerzalne institucije Halife, koristim se ovlastima Menšure i odgovornosti reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svih Bošnjaka da u vezi datuma prvog dana Kurban bajrama u 1433. po Hidžri, odnosno 2012. godine po Miladu izdam sljedeću fetvu:

1) Takvim Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se pravi metodom astronomske procjene, osim u slučaju određivanja datuma prvog dana Kurban bajrama, koji je uslovljen danom stajanja na Arefatu, kao jedinstvenog mjesta i vremena ibadeta hadždža!

2) Pošto se ibadet kurbana ne može obaviti prije boravka na Arefatu, a Poslanik a.s. kaže: - Arefat je onog dana kada hadžije borave na Arefatu (العرفة يوم يعرف الناس), onda je jasno da prvi dan Kurban bajrama može biti nakon stajanja na Arefatu, a nikako prije toga.

3) Mi smo obaviješteni da su odgovorni za određivanje datuma stajanja na Arefatu donijeli odluku da je ove godine dan Arefata u četvrtak 25.10.2012. godine pa je stoga prvi dan Kurban bajrama u petak 26.10.2012. godine.

4) Ova fetva važi za sve muslimane koji Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini doživljavaju kao svoju zajednicu po akaidu, šerijatu i hilafetu!

A Allah najbolje zna!

U Sarajevu,

zu-l-hidždže 4, 1433.

oktobar 19, 2012.
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40637 times
Been thanked: 26981 times

Post by Rum » 19 Oct 2012, 11:21

Otvoreno pismo reisu-l-uleme dr Mustafe Cerića vrhovnim muftijama Kraljevine Saudijske Arabije i Republike Turske

Sarajevo, 18. oktobar 2012. (MINA) - U vezi razilaženja oko datuma početka Kurban bajrama, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio otvoreno pismo vrhovnom muftiji Kraljevine Saudijske Arabije Šejhu Abdulazizu Al Al-Šejhu i vrhovnom muftiji Republike Turske Šejhu Mehmedu Gormezu u kojem se kaže:

Hvala Allahu Gospodaru svjetova i neka je salavat i selam na sve Allahove vjerovjesnike! Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom kaže: - Danas sam vam dovršio vašu vjeru i uputpunio sam Svoju blagodat prema vama pa sam, stoga, zadovoljan da vam islam bude vjera (Kur'an, 5:3).

Imam el-Bejheqi prenosi od Džabira, r.a., da je Allahov vjerovjesnik održao hutbu na oprosnom hadždžu u vrijeme tešrīqa pa je rekao: - O ljudi, vaš Gospodar je jedan i vaš otac je jedan, pa stoga nema prednosti Arap nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po pobožnosti, tj., karakteru moralne ličnosti!

Poštovani vrhovni muftija Šejh Abdulaziz Al Al-Šejh,

Poštovani vrhovni muftija Šejh Mehmed Gormez,

Dobili smo Vaše odluke koje govore o Vašem razilaženju oko prvog zu-l-hidžeta ove 1433. hidžretske godine pa time i oko dana Arefata i prvog dana Kurban bajrama.

Argumentacija vrhovnog ulemanskog vijeća Kraljevine Saudijske Arabije da nije bilo moguće vidjeti mlađak prije isteka 30 dana od mjeseca zu-l-qa'deta može biti razumljiva i prihvatljiva za stanovnike Arabije, ali nije ni razumljiva ni prihvatljiva za ostali svijet.

Isto tako, argumentacija Vrhovne uprave za vjerska pitanja Republike Turske da nije moguće mijenjati takvim napravljen prema preciznom računanju vremena je razumljiva i prihvatljiva za Tursku, ali nije ni razumljiva ni prihvatljiva za ostali svijet, zato što su hadždž i kurban ibadeti koji su određeni mjestom i vremenom, a to je dan Arefata, prema hadisu u kojem se kaže: - Hadždž je Arefat! (الحج عرفة ).

Veliki je grijeh da se dan Arefata, koji treba da bude dan globalnog jedinstva muslimana, pretvara u dan rasprave o pitanju kojeg su savjesni i odgovorni ljudi trebali davno riješiti, a ne svojim neslaganjem dovoditi u pitanje sami smisao Arefata, hadždža i kurbana.

Ko je odgovoran što se ovih dana muslimani dijele i udaljuju jedni od drugih zbog oprečnih metoda oko određivanja početka lunarnog mjeseca pa umjesto da u duši osjećaju mir i zadovoljstvo što pripadaju univerzalnom ummetu na dan Arefata, oni su uznemireni i razočarani zato što ne znaju kako da objasne sebi, svojim komšijama i prijateljima zašto nema jedinstvenog muslimanskog kalendara iz Mekke za cijeli svijet, kao što postoji Kibla?

Razilaženje oko dana Arefata i Kurban bajrama nanosi veliki duševni bol muslimanima širom svijeta. To stanje je nedopustivo i neodrživo pa, stoga, mi apelujemo na Vrhovno ulemansko vijeće Kraljevine Saudijske Arabije i Vrhovnu upravu za vjerska pitanja Republike Turske da preispitaju svoje odluke i suglase se oko dana Arefata i prvog dana Kurban bajrama radi suštine ibadeta na Arefatu, tavafa oko Kabe i žrtve kurbana, a ne puke forme. Jer, Uzvišeni Allah kaže: - Pitaju te o mlađacima. Reci: "Oni su ljudima oznake o vremenu i za hadžiluk. Ne iskazuje se čestitost u tome da sa stražnje strane u kuće ulazite, nego je čestitost u tome da se Allaha bojite. U kuće na vrata njihova ulazite i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite". (Kur'an, 2:189).

Dakle, Kur'an nas poučava da su mlađaci samo znakovi a ne predmeti obožavanja, jer bi to bio širk. Suština islama, a to su šehadet, namaz, post, zekat i hadždž je da oplemeni ljudsku dušu, da zbliži ljude i kod njih potakne dobro i lijepo. Podjela oko metoda određivanja globalnog muslimanskog kalendara je suprotna tom duhu islama. Zbog toga, mi predlažemo da sluga dvaju harema Mekke i Medine, kralj Abdllah bin Abdulaziz, po ugledu na historijski priznatu znanstvenu tradiciju ustanovi astronomski obzervatorij u Mekki, gdje će se okupiti muslimanski svjetski znanstvenici i zajedno sa tradicionalnom ulemom tačno izračunati kretanje mlađaka i na temelju toga uraditi globalni muslimanski kalendar, kojeg će, zasigurno, muslimani svijeta prihvatiti i slijediti.

Mekka je grad objave Kur'ana, u Mekki je Kaba - Kibla svih muslimana, u Mekki je Arefat - jedinstveno mjesto i jedinstveni dan ibadeta svih muslimana i zato je važno da na dan Arefata budemo svi zajedno u dovama i mislima.

To je pravi smisao islama, to je prava poruka hadždža, to je prava briga za Ummet, to je istinski savjestan i odgovoran odnos prema muslimanskom položaju u svijetu, posebno tamo gdje su muslimani u manjini i gdje nastoje da ispravljaju krivu sliku o islamu.

Tako i mi ovdje u Bosni i živimo za dan kada ćemo biti sretni i zadovoljni što su se veliki ujedinili oko velikog dana Arefata.

Stoga vas molimo, u ime budućnosti naše djece i cijelog Ummeta, da čujete ovaj naš glas i poštedite muslimansku globalnu zajednicu duševnog bola zbog podjele oko dana Arefata i prvog dana Kurban bajrama!

Muslimani cijeloga svijeta zaslužuju da ih se poštuje i da im se dopusti pravo na radost i sreću u njihovoj vjeri na veliki dan Arefata, na blagoslovljeni dan Bajrama i na iskrenu žrtvu Kurbana!

Allah vas nagradio i sve nas uputio na pravi put! Amin!
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Oct 2012, 12:03

Sva sreća pa znamo kad je Bajram cijelu heftu prije ...

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7802 times
Been thanked: 18388 times

Post by Maja » 19 Oct 2012, 17:21

Image

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 19 Oct 2012, 18:55

Konačno... Kurban - Bajram je u Petak...

Fetva reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića

Prvi dan Kurban - bajrama je u petak, 26. oktobra

Nakon uvida u akaidska i šerijatska načela, a zbog nepostojanja univerzalne institucije Halife, koristim se ovlastima Menšure i odgovornosti reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svih Bošnjaka da u vezi datuma prvog dana Kurban bajrama u 1433. po Hidžri, odnosno 2012. godine po Miladu izdam sljedeću fetvu:

1) Takvim Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se pravi metodom astronomske procjene, osim u slučaju određivanja datuma prvog dana Kurban bajrama, koji je uslovljen danom stajanja na Arefatu, kao jedinstvenog mjesta i vremena ibadeta hadždža!

2) Pošto se ibadet kurbana ne može obaviti prije boravka na Arefatu, a Poslanik a.s. kaže: - Arefat je onog dana kada hadžije borave na Arefatu, onda je jasno da prvi dan Kurban bajrama može biti nakon stajanja na Arefatu, a nikako prije toga.

3) Mi smo obaviješteni da su odgovorni za određivanje datuma stajanja na Arefatu donijeli odluku da je ove godine dan Arefata u četvrtak 25. oktobra 2012. godine pa je stoga prvi dan Kurban bajrama u petak 26. oktobra 2012. godine.

4) Ova fetva važi za sve muslimane koji Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini doživljavaju kao svoju zajednicu po akaidu, šerijatu i hilafetu!

A Allah najbolje zna!

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... 26-oktobra
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 20 Oct 2012, 16:55

ja za bajram jedem jagnjetinu(osim ako pada u nedjelju)
zeludac mi je najbolji kalendar za grah
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 20 Oct 2012, 17:18

salu na stranu ali ovo vise nema smisla
iz godine u godinu uvijek isti cirkus oko bajrama

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 20 Oct 2012, 17:22

haj bogati,kao da ćes ga ići klanjati :oo
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 20 Oct 2012, 18:16

vec sam rekao
stvarno ovo vise nema smisla
sve vjere na svijetu znaju kada im je najvazniji praznik ,
samo mi bosanski muslimani cekamo tamo neciju odluku i bivamo obavijesteni u zadnjoj sekundi
bruka

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Oct 2012, 18:24

blento59 wrote:vec sam rekao
stvarno ovo vise nema smisla
sve vjere na svijetu znaju kada im je najvazniji praznik ,
samo mi bosanski muslimani cekamo tamo neciju odluku i bivamo obavijesteni u zadnjoj sekundi
bruka
A zašto bi to bilo bitno jednom ateisti?
I čini mi se da je Ramazanski Bajram ipak malo važniji od kurbanskog.
A čini mi se i da ti to znaš samo eto nek se malo kritikuje.

Iz mog ugla gledano, bitno je to što si rekao a da smo bosanski muslimani.
A to kad će Arapi slaviti nešto a pogotovo šta kad slavi nekaka druga vjera...ih..!!
Ma crko ti ja od brige i vodjenja računa o tome.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 20 Oct 2012, 18:33

to sto sam ateista nimalo ne znaci da sam nezainteresovan za zbivalja
vezana za religiju bosanskih muslimana
posebno sto mi je zena zaista iskren vjernik
to nije samo kritika nego protest na cirkus koji se godinama ponavlja
bio bi red da se uvede red

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 20 Oct 2012, 18:42

ih, bio bi red i da se naslov koriguje, zbunjuje :grana
E sad necu ni kako ja hocu

Ruana

Post by Ruana » 20 Oct 2012, 20:48

Danas sam prosla pored turske dzamije i kod njih velika plakata na vratima pise da je bajram u cetvrtak, u jednoj arapskoj prodavnici pise u petak.
Pa ljudi zar Kurban bajram ne bi trebao da bude isti dan.
Ramazan je poceo nama i turcima dan prije arapa. Zar se to ne moze izracunati za sve jednako?

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 20 Oct 2012, 20:50

haman su nam drugacije tablice mnozenja
ili bolje receno tablica dijeljenja nam bolje lezi

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8848 times
Been thanked: 5608 times

Post by Mister No » 20 Oct 2012, 20:54

Trebalo bi promijeniti naziv teme u : "Ipak je u petak" :oo
The Dark Side Of The Forum...

Ruana

Post by Ruana » 20 Oct 2012, 20:56

blento59 wrote:haman su nam drugacije tablice mnozenja
ili bolje receno tablica dijeljenja nam bolje lezi
Tako nam i treba kad nismo u stanju izracunati a imamo samo dva bajrama.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 20 Oct 2012, 20:58

u stanju smo mi to izracunati
ali nam tablica dijeljenja ne dozvoljava

Ruana

Post by Ruana » 20 Oct 2012, 21:04

Ma super ovo ide Sinanu Sakicu u prilog, moze dva dana gostovati u Bosni. :D

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 20 Oct 2012, 21:51

podsjeti me sve ovo na nesto sto sam ili procitao ili gledao u nekom nasem filmu
kao u davna vremena u nekoj nasoj kasabi lokalne vlasti odlucile da pazarni dan ne bude vise cetvrtkom nego petkom
i naravno tadasnje sredstvo informisanja(telal-ako se jos neko sjeca znacenja te rijeci)
ide po kasabi sa dobosem i uzvikuje
"narode cujte i pocujte
cetrvtak nije vise u cetvrtak , nego je cetvrtak u petak"

Locked

Return to “Kontejner”