Valahi... ili Vallahi
Jeste li religiozni?
- TAFKAP
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 1564 times
- Been thanked: 2651 times
- Status: Offline
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Re: Jeste li religiozni?
Ma hotio sam napisati vala. Ne znam kako izadje na ovo
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 927 times
- Been thanked: 1382 times
Naveo si dosta dobrih stavova ali sada ili ja ne vidim tvoje zakljucke ili se nesvjesno ne slazem s njima.hilbert wrote: 22 May 2020, 17:39Naravno da mogu. Covjek konkretnu religiju moze razumjeti i metodama historiografije koje mu otkrivaju socijalne, ekonomske, politicke itd. okolnosti u kojima je nastala. Filozofijom opet moze raskrinkati veliki dio tih vjerovanja, mada njezini argumenti i metode nisu dovoljni. Tek moderna znanost pruza te mogucnosti, iako njezin smisao nije obaranje vjerskih dogmi nego jednostavno akumulacija znanja. Ispostavilo se jednostavno da vjera nije kompatibilna sa tim znanjem i da vjerovanje u monoteistickog, abrahamitskog boga ima smisla koliko i vjerovanje u Zeusa, Tora, Peruna itd. Ono sto vjeru odrzava na zivotu su ekonomski i socijalni faktori. Ne mozes ocekivati od covjeka u Africi kojem je glavna briga prezivljavanje i eventualni pristup cistoj vodi da ga zanima astrofizika ili evolucija. Cak i kada bi mu sve to objasnio i on to zaista razumio, nista od toga mu nece uljepsati zivot, jer ostaje zivjeti u bijedi. S druge strane imas ljude koji zive u bogatim drustvima, citavu mladost potrose na partijanje i uzivanje umjesto na razvijanje licnog intelekta, pa kada im ostari guzica i pocnu osjecati granice biologije, ispostavi se da ih je sve to ostavilo glupima. Takvi se cesto posvete vjeri i pocnu pametovati drugima.tuzlak1212 wrote: 22 May 2020, 16:09
Kako filozofija ili historija mogu praviti jaci argument od teologije po pitanju bilo cega? Historiju su pisali pobjednici kako su oni htjeli da ostane zapisano, a filozofiju necu ni komentarisati...
Cudi me da ne vidis u svome (ako ne vidis), jako dobrom postu, simultani yin i yang filozofije i religije... Naveo si jako dobar filozofski opis o religiji i nisi nimalno pogrijesio, same abrahamove religije za sebe kazu tipa 'ovo je vjera siromaha', tako da nije bas da je otkrivena topla voda u filozofskim analizama ali je dobro da je analiza tacna.. Ali isto tako opisao si ko se bavi filozofijom, a to su ljudi koji zive u drugim okolnostima spram ovih religija, drugim okruzenjima, drugim kulturama razmisljanja a neki su filozofiju pisali istom retorikom samo drugom mastom (ovdje mislim na drevnu filozofiju) kao sto je navodno religija pisana (npr. nezaboravna recenica da je zemlja centar svemira i sve se okrece oko nje, ovo je prakticno religija). I mislim da mnogi postulati filozofije imaju prirodu religije samo sto nema boga u prici ali nista nije moguce dokazati ali ljudi ipak vjeruju. Za razliku od religije koja je definisana i nepromjenjiva i to najcesce od pojedinaca, filozofija je i dalje ziva i evoluira i citav svijet ima svoj uticaj u nju, pa tu djeluje kao da je religija apsurd ali da li je i zasto je? Da li bi to bio subjektivizam ili sakrivanje u svom egu?
Religija i filozofija jedno drugo opisuju poprilicno precizno i jedno drugo uopste ne lazu u svojim namjerama.
Sada ja tebi imam pitanje, koji bi to trebao biti metod da se saberu obje strane i da doneses zakljucak bez uskracivanja i jedne strane, sta je 'ISTINA'. Jer imas 2 stila opisa razvoja covjecanstva, pisane od 2 margine ljudi i ne vidim logiku da objektivno uzmes jedno iznad drugog. Izbiti subjektivizam u ovom slucaju je nemoguc.
Opet kazem, meni su njihovi argumenti isto teski, ne vidim zasto bi jedno bilo jace od drugog. Citav svijet se skupi da lupi kontru Isusu ili Muhammedu i rijetko kad uspiju doci na egal s ovom dvojicom. A i obrnuto, danasnje misionari i daije se nerijetko prosipaju ko riza nekim glupostima i pokazuju nepoznavanje opsteg znanja.
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 507 times
Ja vjerujem u duha universuma kao zivo bice koji je svesan svoje existencije.Melek wrote: 22 May 2020, 22:15 Ako je covjek religiozan, je li automatski i sujevjeran? Moze li pravi agnostik biti sujevjeran? Postoje li vjernici koji nisu sujevjerni?
Taj duh je izvor stvorenja sviju bogova koji je insan na ovoj zemlji izmislio,mati i otac sviju bogova.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4483 times
- Been thanked: 3467 times
Kako to mislis? Duh Univerzuma stvara bogove koje su izmislili ljudi? Po toj logici je Duh Univerzuma podredjen ljudskoj svijesti?Remzudin wrote: 22 May 2020, 22:27Ja vjerujem u duha universuma kao zivo bice koji je svesan svoje existencije.Melek wrote: 22 May 2020, 22:15 Ako je covjek religiozan, je li automatski i sujevjeran? Moze li pravi agnostik biti sujevjeran? Postoje li vjernici koji nisu sujevjerni?
Taj duh je izvor stvorenja sviju bogova koji je insan na ovoj zemlji izmislio,mati i otac sviju bogova.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- tuzlak1212
- Inventar foruma

Vjerovatno misli na neku izvedenicu hinduizmaMelek wrote: 22 May 2020, 22:33Kako to mislis? Duh Univerzuma stvara bogove koje su izmislili ljudi? Po toj logici je Duh Univerzuma podredjen ljudskoj svijesti?Remzudin wrote: 22 May 2020, 22:27
Ja vjerujem u duha universuma kao zivo bice koji je svesan svoje existencije.
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2341 times
- Been thanked: 5837 times
- Status: Online
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 507 times
Duh manifestira misljenje od ljudi,neznam zasto ali radi.Melek wrote: 22 May 2020, 22:33Kako to mislis? Duh Univerzuma stvara bogove koje su izmislili ljudi? Po toj logici je Duh Univerzuma podredjen ljudskoj svijesti?Remzudin wrote: 22 May 2020, 22:27
Ja vjerujem u duha universuma kao zivo bice koji je svesan svoje existencije.
Ako ljudi izmisljaju da se Bog zove Micky Maus,onda se to i tako stvara.
Ako ja trazim jednu katastrofu,onda ima da to bude tako.
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Vrlo lako, dapače. Filozofi su dosad samo različito tumačili svijet, stvar je u tome da se on promijeni. Dabome, mislimo dotad, kad je on to napisao... Valjda (me) nećeš sad pitati ko je on???tuzlak1212 wrote: 22 May 2020, 22:23Naveo si dosta dobrih stavova ali sada ili ja ne vidim tvoje zakljucke ili se nesvjesno ne slazem s njima.hilbert wrote: 22 May 2020, 17:39
Naravno da mogu. Covjek konkretnu religiju moze razumjeti i metodama historiografije koje mu otkrivaju socijalne, ekonomske, politicke itd. okolnosti u kojima je nastala. Filozofijom opet moze raskrinkati veliki dio tih vjerovanja, mada njezini argumenti i metode nisu dovoljni. Tek moderna znanost pruza te mogucnosti, iako njezin smisao nije obaranje vjerskih dogmi nego jednostavno akumulacija znanja. Ispostavilo se jednostavno da vjera nije kompatibilna sa tim znanjem i da vjerovanje u monoteistickog, abrahamitskog boga ima smisla koliko i vjerovanje u Zeusa, Tora, Peruna itd. Ono sto vjeru odrzava na zivotu su ekonomski i socijalni faktori. Ne mozes ocekivati od covjeka u Africi kojem je glavna briga prezivljavanje i eventualni pristup cistoj vodi da ga zanima astrofizika ili evolucija. Cak i kada bi mu sve to objasnio i on to zaista razumio, nista od toga mu nece uljepsati zivot, jer ostaje zivjeti u bijedi. S druge strane imas ljude koji zive u bogatim drustvima, citavu mladost potrose na partijanje i uzivanje umjesto na razvijanje licnog intelekta, pa kada im ostari guzica i pocnu osjecati granice biologije, ispostavi se da ih je sve to ostavilo glupima. Takvi se cesto posvete vjeri i pocnu pametovati drugima.
Cudi me da ne vidis u svome (ako ne vidis), jako dobrom postu, simultani yin i yang filozofije i religije... Naveo si jako dobar filozofski opis o religiji i nisi nimalno pogrijesio, same abrahamove religije za sebe kazu tipa 'ovo je vjera siromaha', tako da nije bas da je otkrivena topla voda u filozofskim analizama ali je dobro da je analiza tacna.. Ali isto tako opisao si ko se bavi filozofijom, a to su ljudi koji zive u drugim okolnostima spram ovih religija, drugim okruzenjima, drugim kulturama razmisljanja a neki su filozofiju pisali istom retorikom samo drugom mastom (ovdje mislim na drevnu filozofiju) kao sto je navodno religija pisana (npr. nezaboravna recenica da je zemlja centar svemira i sve se okrece oko nje, ovo je prakticno religija). I mislim da mnogi postulati filozofije imaju prirodu religije samo sto nema boga u prici ali nista nije moguce dokazati ali ljudi ipak vjeruju. Za razliku od religije koja je definisana i nepromjenjiva i to najcesce od pojedinaca, filozofija je i dalje ziva i evoluira i citav svijet ima svoj uticaj u nju, pa tu djeluje kao da je religija apsurd ali da li je i zasto je? Da li bi to bio subjektivizam ili sakrivanje u svom egu?
Religija i filozofija jedno drugo opisuju poprilicno precizno i jedno drugo uopste ne lazu u svojim namjerama.
Sada ja tebi imam pitanje, koji bi to trebao biti metod da se saberu obje strane i da doneses zakljucak bez uskracivanja i jedne strane, sta je 'ISTINA'. Jer imas 2 stila opisa razvoja covjecanstva, pisane od 2 margine ljudi i ne vidim logiku da objektivno uzmes jedno iznad drugog. Izbiti subjektivizam u ovom slucaju je nemoguc.
Opet kazem, meni su njihovi argumenti isto teski, ne vidim zasto bi jedno bilo jace od drugog. Citav svijet se skupi da lupi kontru Isusu ili Muhammedu i rijetko kad uspiju doci na egal s ovom dvojicom. A i obrnuto, danasnje misionari i daije se nerijetko prosipaju ko riza nekim glupostima i pokazuju nepoznavanje opsteg znanja.
Dakle, uopšte nije tačno, ni izbliza, da se ikakav "ćitav svijet" skuplj'o da lupa kontre Jeshui Ha-Nocriju i/li Muhammedu, naprotiv, to su radili tek odvažni pojedinci. I pritom, ne samo da su izašli na "egal" s njima, nego su ih rasturili u paramparčad. Ali, opet pritom, ne toliko same njih, koliko njihove sljedujuće apologete koji su ustvari najviše i nanijeli štete toj dvojici prilično dobrih ljudi, koji su u mnogočemu bili ispred svoga vremena...
- tuzlak1212
- Inventar foruma

Sta si htio da kazes? Ja nemam pojma, svijet se mjenja, svako svoja posla gleda... I sta onda? Sta nakon toga?Mohr wrote: 22 May 2020, 22:49
Vrlo lako, dapače. Filozofi su dosad samo različito tumačili svijet, stvar je u tome da se on promijeni. Dabome, mislimo dotad, kad je on to napisao... Valjda (me) nećeš sad pitati ko je on???Da, isto su to radili i "vjerovjesnici", ako baš hoćeš da sagledaš stvar u cjelini...
Dakle, uopšte nije tačno, ni izbliza, da se ikakav "ćitav svijet" skuplj'o da lupa kontre Jeshui Ha-Nocriju i/li Muhammedu, naprotiv, to su radili tek odvažni pojedinci. I pritom, ne samo da su izašli na "egal" s njima, nego su ih rasturili u paramparčad. Ali, opet pritom, ne toliko same njih, koliko njihove sljedujuće apologete koji su ustvari najviše i nanijeli štete toj dvojici prilično dobrih ljudi, koji su u mnogočemu bili ispred svoga vremena...
Ključna riječ je "AKO" želi... Tvoj ego ignoriše to da te ja ne želim ubjeđivati ni u štarespo wrote: 22 May 2020, 20:27pa ako taj neko misli da postoji i zeli da mi dokaze da postoji naravno da treba dokazatiUmihana wrote: 22 May 2020, 20:03
Ali ja tebe ne ubjeđujem, ti tvrdiš da te izreka vrijeđa, ja ne vidim kako?
Čekaj, ako sam shvatila, ti znači misliš da bi ti neko drugi trebao dokazati...
Ako si iskren, time zapravo priznaješ mogućnost postojanja dokaza, a samim tim i Boga...
Ali, ako to priznaješ, kolilo si onda zapravo ateista?
Ili zapravo samo voliš ovako besmisleno filozofirati i raspravljati![]()
E o tome ona izreka govori![]()
sta ako sam iskren ne kontam
ne priznajem ja mogucnost postojanja dokaza ili ne nego konkretnih dokaza ako dokazes tako da ne mogu ni priznavati mogucnost postojanja boga
kad dokazes onda cu ti reci jeste bio sam u krivu bog postoji pocinjem vjerovati traziti oprost ili sta vec ide uz to pokajanje ili kako se vec zove
to je tvoje vidjenje necije izreke
moje vidjenje te iste izreke je onaj koji vjeruje je nasao smisao zivota eliksir zagrobnog zivota itd a onaj koji ne vjeruje samo bezveze laprda i sl
Što se tiče izreke, objasnila sam ti kako je ja vidim...
Ali, možemo sve ovo i ponoviti još koji put, fali mi postova za još jednu zvjezdu
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesretan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom, a zemlja obnavlja proljećem...
vidis kako si ti krivo shvatilaUmihana wrote: 22 May 2020, 23:06Ključna riječ je "AKO" želi... Tvoj ego ignoriše to da te ja ne želim ubjeđivati ni u štarespo wrote: 22 May 2020, 20:27
pa ako taj neko misli da postoji i zeli da mi dokaze da postoji naravno da treba dokazati
sta ako sam iskren ne kontam
ne priznajem ja mogucnost postojanja dokaza ili ne nego konkretnih dokaza ako dokazes tako da ne mogu ni priznavati mogucnost postojanja boga
kad dokazes onda cu ti reci jeste bio sam u krivu bog postoji pocinjem vjerovati traziti oprost ili sta vec ide uz to pokajanje ili kako se vec zove
to je tvoje vidjenje necije izreke
moje vidjenje te iste izreke je onaj koji vjeruje je nasao smisao zivota eliksir zagrobnog zivota itd a onaj koji ne vjeruje samo bezveze laprda i sl![]()
Ali, možemo sve ovo i ponoviti još koji put, fali mi postova za još jednu zvjezdu![]()
sa tvojom izrekom nigdje nisam rekao da ti ubjedjujes nego da ponizavas ili bar pokusavas poniziti
nema tu moj ego sta ignorisati kad ti pises ono sto tebi odgovara a u ovom slucaju i izmisljas samo da bi ti bila u pravu
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
Aaaa fakat sam se potrudila objasniti kako razumijem izreku...respo wrote: 22 May 2020, 23:12vidis kako si ti krivo shvatilaUmihana wrote: 22 May 2020, 23:06
Ključna riječ je "AKO" želi... Tvoj ego ignoriše to da te ja ne želim ubjeđivati ni u šta![]()
Ali, možemo sve ovo i ponoviti još koji put, fali mi postova za još jednu zvjezdu![]()
sa tvojom izrekom nigdje nisam rekao da ti ubjedjujes nego da ponizavas ili bar pokusavas poniziti
nema tu moj ego sta ignorisati kad ti pises ono sto tebi odgovara a u ovom slucaju i izmisljas samo da bi ti bila u pravu
Šta sam sada izmislila?
Požuri, moram praviti baklavu
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesretan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom, a zemlja obnavlja proljećem...
pa izmislila da sam rekao da ti ubjedjujes nekogaUmihana wrote: 22 May 2020, 23:16Aaaa fakat sam se potrudila objasniti kako razumijem izreku...respo wrote: 22 May 2020, 23:12
vidis kako si ti krivo shvatila
Šta sam sada izmislila?
Požuri, moram praviti baklavu![]()
ostavi mi jednu baklavu
Pa ubjeđuješ me da ja ubjeđujem tebe
Hoću, ako ti se to ne kosi s religijskim, ovaj
antireligijskim, načelima
pa kako cu te ubjedjivati kad to uopste nisam napisao
kakve sad veze ima grcka baklava sa religijom?
Jahhh, eto, za bajram grčka
Nisam neka kuharica, čula sam samo za tursku baklavu...
Al možeš dobiti i hurmašicu, ako hoćeš?
moze ionako ih volim vise neko baklave
ps. negdje sam procitao da je baklava orginalno iz grcke pa su to turci preuzeli itd al nebitno
Ne bih da te ubjeđujem, ni u šta..
Dogovoreno
- dadojović
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
E tako se rješavaju rasprave :-)
Preko želuca do dijaloga.
Kada sam ja rekao da je ovo forum hedonista. Nema te rasprave koju spominjanje hrane ne može riješiti.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM