Očigledno da nemaš pojma, jer da imaš, (u)vidio bi da se svijet mijenja regresivno. Nije svaka promjena progres, dapače...tuzlak1212 wrote: 22 May 2020, 23:01Sta si htio da kazes? Ja nemam pojma, svijet se mjenja, svako svoja posla gleda... I sta onda? Sta nakon toga?Mohr wrote: 22 May 2020, 22:49
Vrlo lako, dapače. Filozofi su dosad samo različito tumačili svijet, stvar je u tome da se on promijeni. Dabome, mislimo dotad, kad je on to napisao... Valjda (me) nećeš sad pitati ko je on???Da, isto su to radili i "vjerovjesnici", ako baš hoćeš da sagledaš stvar u cjelini...
Dakle, uopšte nije tačno, ni izbliza, da se ikakav "ćitav svijet" skuplj'o da lupa kontre Jeshui Ha-Nocriju i/li Muhammedu, naprotiv, to su radili tek odvažni pojedinci. I pritom, ne samo da su izašli na "egal" s njima, nego su ih rasturili u paramparčad. Ali, opet pritom, ne toliko same njih, koliko njihove sljedujuće apologete koji su ustvari najviše i nanijeli štete toj dvojici prilično dobrih ljudi, koji su u mnogočemu bili ispred svoga vremena...
Jeste li religiozni?
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
- Status: Offline
Re: Jeste li religiozni?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14706 times
- Been thanked: 10249 times
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14495 times
- Been thanked: 24513 times
Vjerujem.
Nisam religiozan u smislu da praktikujem vjeru onako kako se to trazi od mene.
Mi smo mravi u moru galaksija, i prosto je nemoguce da ne postoji neka visa sila koja se o svemu brine.
Previse je ovdje parametara da bi se mogli poklopiti u savrsenu harmoniju jednim velikim bum bumom.
Nisam religiozan u smislu da praktikujem vjeru onako kako se to trazi od mene.
Mi smo mravi u moru galaksija, i prosto je nemoguce da ne postoji neka visa sila koja se o svemu brine.
Previse je ovdje parametara da bi se mogli poklopiti u savrsenu harmoniju jednim velikim bum bumom.
Dozvolite da se obratimo
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 593 times
- Been thanked: 1143 times
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
U neku svoju verziju da.
Ne dozivljavam boga kao idolopoklonickog zahtjeva.
Vise kao neku prirodnu silu, koju ne vidimo, niti razumijemo, niti mozemo objasniti.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2850 times
- Been thanked: 5073 times
may the force be with you
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Morala sam 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesretan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom, a zemlja obnavlja proljećem...
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Naime, kako je agnosticizam učenje da je postojanje boga za sada nepoznato ili je uopšte nemoguće spoznati da li postoji, agnostici ne mogu vjerovati u njega, niti ne vjerovati u njega. Tako i ne mogu odgovoriti na to pitanje.
Zbog toga je pitanje namjerno bilo u obliku "Da li agnostici vjeruju u boga" a ne u obliku "Da li agnostici misle da bog postoji".
Svi koji sebe smatraju agnosticima i odgovorili su u smislu "Vjerujem u..." zapravo nisu agnostici.
Vjernici su onoga u šta vjeruju, štagod to bilo.
Oni koji kažu da ne vjeruju, takođe zapravo nisu agnostici, ateisti su.
Zbog toga je pitanje namjerno bilo u obliku "Da li agnostici vjeruju u boga" a ne u obliku "Da li agnostici misle da bog postoji".
Svi koji sebe smatraju agnosticima i odgovorili su u smislu "Vjerujem u..." zapravo nisu agnostici.
Pa ovi sto vjeruju u neku svoju verziju boga su u biti deisti
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Odraz
- Inventar foruma

- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 268 times
Brate mnogo smo ga zakomplikovali sad ...
Daj da se vratimo na jednostavnije teme da se opustimo od ove korone i izolacije ...
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2941 times
- Been thanked: 24347 times
Sto je uopste bitno sta sam? Ne zanima me, ne zelim da trosim dragocjeno vrijeme i ovo malo zivota na te stvari.Nit sta znamo, nit sta mozemo sa sigurnoscu tvrditi. Tesko je i vlastiti zivot organizovati i izboriti se na pravi nacin sa svim sto on nosi a da ne govorimo visim silama i cudu prirode. Da potrosim zivot slijedeci neka pravila, kojih ima stotine razlicitih, obicno zasnovana na strahu i prepadanju od nekog od bogova, sa lijepim rijecima a ruznim postupcima, od ljudi koji vecinom uzivaju blagodeti svog propovjedanja dok one lijepe rijeci ostaju na papiru... Neka hvala. Mogu zivjeti onako kako znam i smatram da treba, ne treba mi niko da me upucuje i namece obrasce ponasanja i zivota, pogotovo ne sa nekim stvarima koje su iskreno i bez namjere da uvrijedim nekoga smijesne. Mogu slobodno reci da se slazem sa jako puno stvari iz vjerskih knjiga, mislim na pozitivne price o ljubavo, slozi, porodici, roditeljima... Ne slijedim ih nego tako zivim, tako volim i to mi odgovara. Sve drugo cao, sto dalje od mene. Pogotovo od ljudi koji slijedeci sve silne zabrane, nacine za satro oproste... pravdaju sebi il kome li vec sve ono dobro sto nisu ispostovali. A trebali su. To je najvaznije. Dodjes i prodjes. Kad pogledas iza sebe, jesi li zadovoljan svojim postupcima? Svi smo mi i pogrijesili i glupost neku uradili. Sve je to ok. Jesam li supak? Osnovno i najvaznije pitanje. Kome god se molio il ne molio.Dorian wrote: 23 May 2020, 02:23 Naime, kako je agnosticizam učenje da je postojanje boga za sada nepoznato ili je uopšte nemoguće spoznati da li postoji, agnostici ne mogu vjerovati u njega, niti ne vjerovati u njega. Tako i ne mogu odgovoriti na to pitanje.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10099 times
- Been thanked: 11967 times
Sad-zasad, bog je tamna materija/energija. Sveprisutan je, prolazi kroz nas, bez interakcije s nama poznatom materijom, stvorio je svemir i drži ga na okupu, ali mi nije jasno, u kakvoj su vezi obredi, sa svim navedenim stvarima?
- bagra
- Forum [Bot]
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 1077 times
ama statije, supersi objasnijo remzzoRemzudin wrote: 22 May 2020, 06:29 ne ne ne,moment polako !....to..ja nisam nikad reko.
Ja sam svugdje uvjek ono isto govorijo.
Ja sam rekao,da ja neznam dali sam bio mrtav ili ne,jer se ja svoje smrti ne sjetim.
Medicinska istraga dosla po dokazenom resultatu da se u nekim arealima mog Mozga pokazivaju iste anomalije,koje se nalazi i kod pacijentima koje su bili za jedno vreme klinicno mrtvi.
Eh,sad ja neznam...i to je sad komplicirano
Ja neznam dali......cekaj...moram sad izraditi jedan plan objasnjenja !!!
brete nebi nija evo bolje
sadse dobre kolege forumasi zgledaju
ono ...virtuelno jel
ija isto nisam umro bio. madabi neki
voljeli da jesam. ok svi ne neki samo
- bagra
- Forum [Bot]
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 1077 times
ovo me podsjeca na onu... kazeedo_79 wrote: 22 May 2020, 11:06 Jašta sam neg religiozan ..... čim vidim lijepo i zgodno žeMsko namah reknem ''dragi Allahu ti si kadar, ti je udijeli robu svomu''![]()
![]()
"kazu daje grijeh dvaput zensko pogledat na ulici,
zato ja, kad naidje dobro zensko... nesmecem oci
sNje, zadrem ko sivonja i pratim li je pratim pratim...
dokne zamakne zacosak. tako da nea sanse da radim
nesto sto po tabijatu nije, pogledam je samo jednom!"
genijalno eksli huh
znam. tebi nista ne znaci hodza i pop
ti mila Once vjerujes samo u K-pop !!
drž' se 'ćeri čvrstog forumskog
kursa
teme tojest jel. pust mene, de
nenametljivo - nezametljivog
a metiljavog
ja, Tvoja Krava
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 507 times
bagra wrote: 23 May 2020, 15:57ama statije, supersi objasnijo remzzoRemzudin wrote: 22 May 2020, 06:29 ne ne ne,moment polako !....to..ja nisam nikad reko.
Ja sam svugdje uvjek ono isto govorijo.
Ja sam rekao,da ja neznam dali sam bio mrtav ili ne,jer se ja svoje smrti ne sjetim.
Medicinska istraga dosla po dokazenom resultatu da se u nekim arealima mog Mozga pokazivaju iste anomalije,koje se nalazi i kod pacijentima koje su bili za jedno vreme klinicno mrtvi.
Eh,sad ja neznam...i to je sad komplicirano
Ja neznam dali......cekaj...moram sad izraditi jedan plan objasnjenja !!!
brete nebi nija evo bolje![]()
sadse dobre kolege forumasi zgledaju
ono ...virtuelno jel![]()
ija isto nisam umro bio. madabi neki
voljeli da jesam. ok svi ne neki samo![]()
Neznam ? ali taj tvoj post mi lici nekako na jedno pokriveno ruganje !
To sta ja rekao to su iskustva realnog dogajaja
Ja sam istragao pola zivota u parapsihologicnom sektoru i nisam dosao do zavrsenog resultata.
Znam samo da se ono nepoznatno neda istrazivati nego se treba naci simbiozni put.To znaci,da se
nadnaravnost treba integrireti u sebi kao jedan dio zivota i aranzirati s tim.
- jelena...
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Ako si mislijo da je ovo neki oftopik posvećen tamo nekom, meni neznanom tebi, nisi u pravu.
I proročica Pitija, a i moja krava
tako da je sve ovo skroz naskroz povezano s ovom temom
tananim
metiljav
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Najgori su ovi sto te pod moranjem moraju ugurati u nekakav tor. A ne, ne. Nisi ti agnostik ti si ovo... hljeb te jebao i pravila.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman