Jeste li religiozni?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 8 times
Status: Offline

Re: Jeste li religiozni?

23 May 2020, 17:25

Fuddo wrote: 23 May 2020, 01:59 Vjerujem.
Nisam religiozan u smislu da praktikujem vjeru onako kako se to trazi od mene.
Mi smo mravi u moru galaksija, i prosto je nemoguce da ne postoji neka visa sila koja se o svemu brine.
Previse je ovdje parametara da bi se mogli poklopiti u savrsenu harmoniju jednim velikim bum bumom.
arzuhal wrote: 23 May 2020, 02:00 Fudo, moj bruda lijepi :inasab

:) :ruke

hilbert
Sitna buranija
Sitna buranija

23 May 2020, 17:41

tuzlak1212 wrote: 22 May 2020, 22:23
Naveo si dosta dobrih stavova ali sada ili ja ne vidim tvoje zakljucke ili se nesvjesno ne slazem s njima.
Cudi me da ne vidis u svome (ako ne vidis), jako dobrom postu, simultani yin i yang filozofije i religije... Naveo si jako dobar filozofski opis o religiji i nisi nimalno pogrijesio, same abrahamove religije za sebe kazu tipa 'ovo je vjera siromaha', tako da nije bas da je otkrivena topla voda u filozofskim analizama ali je dobro da je analiza tacna.. Ali isto tako opisao si ko se bavi filozofijom, a to su ljudi koji zive u drugim okolnostima spram ovih religija, drugim okruzenjima, drugim kulturama razmisljanja a neki su filozofiju pisali istom retorikom samo drugom mastom (ovdje mislim na drevnu filozofiju) kao sto je navodno religija pisana (npr. nezaboravna recenica da je zemlja centar svemira i sve se okrece oko nje, ovo je prakticno religija). I mislim da mnogi postulati filozofije imaju prirodu religije samo sto nema boga u prici ali nista nije moguce dokazati ali ljudi ipak vjeruju. Za razliku od religije koja je definisana i nepromjenjiva i to najcesce od pojedinaca, filozofija je i dalje ziva i evoluira i citav svijet ima svoj uticaj u nju, pa tu djeluje kao da je religija apsurd ali da li je i zasto je? Da li bi to bio subjektivizam ili sakrivanje u svom egu?
Religija i filozofija jedno drugo opisuju poprilicno precizno i jedno drugo uopste ne lazu u svojim namjerama.
Sada ja tebi imam pitanje, koji bi to trebao biti metod da se saberu obje strane i da doneses zakljucak bez uskracivanja i jedne strane, sta je 'ISTINA'. Jer imas 2 stila opisa razvoja covjecanstva, pisane od 2 margine ljudi i ne vidim logiku da objektivno uzmes jedno iznad drugog. Izbiti subjektivizam u ovom slucaju je nemoguc.
Opet kazem, meni su njihovi argumenti isto teski, ne vidim zasto bi jedno bilo jace od drugog. Citav svijet se skupi da lupi kontru Isusu ili Muhammedu i rijetko kad uspiju doci na egal s ovom dvojicom. A i obrnuto, danasnje misionari i daije se nerijetko prosipaju ko riza nekim glupostima i pokazuju nepoznavanje opsteg znanja.
Gle, onaj Afrikanac iz prethodnog posta koji jedva prezivljava ce radije vjerovati u bolji zivot poslije smrti nego razmisljati o znanosti i filozofiji. Vjera, ma koja god, mu u njegovom stanju daje vecu utjehu nego znanost. I Karl Marx je rekao da covjek ne moze filozofirati prije nego sto bude imao krov nad glavom i pun trbuh. Tako se filozofija i jeste rodila i puno je starija od vjere. Onog momenta kada su nasi preci prestali biti optereceni pukim prezivljavanjem, odnosno kada su se mogli posvetiti i nekim drugim stvarima osim sakupljanja boba i lisca, tada se rodila i filozofija, jer sada su imali malo vremena da razmisljaju o tome zasto na nebesima grmi, sto je ona narandzasto-zuta kugla sto nas grije i kakve su ono tockice na nocnom nebu.

No vratimo se nesto blizoj povijesti. Prvi koji su filozofiju i znanost poceli prakticirati u modernom smislu su bili stari Grci. Oni su u odnosu na pustinjska arapska plemena i Zidove od kojih imate sve te abrahamitske vjere bili velika civilizacija i daleko veci maheri. Njima i poslije Rimljanima su ti Zidovi i rani krscani bili hrpa fanaticnih prevaranata. Drugim rijecima, bili su nesto poput vehabija. Dok su se jedni bavili filozofijom, poezijom, znanoscu, gradili gradove, putove, kanalizacije, javna kupatila itd., ovi su vristali da sve to nema smisla, da se blizi kraj svijeta, da ce bludnike stici Bozja kazna. Europi je trebalo 1000 godina da se oporavi od tih gluposti, medju koje spada i ta provala da je Zemlja centar svemira.

Procitaj Smrt Peregrina od sirijskog pisca Lukijana iz drugog stoljeca u kojem on satirom odlicno opisuje lakovjernost i ignoranciju (ranih) krscana koji su pali na fore jednog njemu poznatog hohstaplera, naime Peregrina. Ako znas engleski, naci ces tekst pod naslovom The Death of Peregrinus.

A sto se tice istine, ona je samo jedna. Ne mozemo zivjeti u harmoniji ako svatko ima svoju istinu u smislu koja je vjera prava, cija je Bosna, koji je narod najstariji itd. Istina je objektivna stvarnost, neovisna o nasim misljenjima, i moze se shvatiti samo snagom razuma. Ljudi koji bukvalno vjeruju u svoje "svete knjige" (da je Zemlja stara 6000 godina i sl.) u danasnjem vremenu mogu biti smatrani ludima. Njima ne trebaju razum i logika, tj. oni ih potpuno odbacuju. Martin Luther, njemacki reformator i vjerski fanatik, je razum nazvao najvecom kurvom. Oni koji vjeruju u iste te stvari, ali ih ne shvacaju eto bukvalno, jer su malo moderniji, zauzimaju stav koji ih predstavlja kao ljude sa krizom identiteta.

Zasto vjernici idu doktoru kada se razbole? Zar to nije Bozje davanje ili kazna? Medicina se vec par tisuca godina uspjesno bori protiv tih "Bozjih davanja". Kada su im zivoti ugrozeni, zasto vjernici cine sve da prezive? Zar "onaj svijet" nije njihov cilj? Ne moze se nista protiv nagona samoodrzanja koji je tu stotinama milijuna godina.

vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 26 times

23 May 2020, 17:44

citam jeste li rigorozni :valja
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...

Ariel
Forum [Bot]
Forum [Bot]

23 May 2020, 17:54

bagra wrote: 23 May 2020, 16:35
Once wrote: 22 May 2020, 12:12 Vjerujem u Boga ali nisam religiozna 🙂
znam. tebi nista ne znaci hodza i pop
ti mila Once vjerujes samo u K-pop !! :pivo :ples
Kako me Bagra zna u dusu :inasab :srcee

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

23 May 2020, 17:57

Once wrote: 23 May 2020, 17:54
bagra wrote: 23 May 2020, 16:35

znam. tebi nista ne znaci hodza i pop
ti mila Once vjerujes samo u K-pop !! :pivo :ples
Kako me Bagra zna u dusu :inasab :srcee
:auf
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

23 May 2020, 17:57

hilbert wrote: 23 May 2020, 17:41
tuzlak1212 wrote: 22 May 2020, 22:23
Naveo si dosta dobrih stavova ali sada ili ja ne vidim tvoje zakljucke ili se nesvjesno ne slazem s njima.
Cudi me da ne vidis u svome (ako ne vidis), jako dobrom postu, simultani yin i yang filozofije i religije... Naveo si jako dobar filozofski opis o religiji i nisi nimalno pogrijesio, same abrahamove religije za sebe kazu tipa 'ovo je vjera siromaha', tako da nije bas da je otkrivena topla voda u filozofskim analizama ali je dobro da je analiza tacna.. Ali isto tako opisao si ko se bavi filozofijom, a to su ljudi koji zive u drugim okolnostima spram ovih religija, drugim okruzenjima, drugim kulturama razmisljanja a neki su filozofiju pisali istom retorikom samo drugom mastom (ovdje mislim na drevnu filozofiju) kao sto je navodno religija pisana (npr. nezaboravna recenica da je zemlja centar svemira i sve se okrece oko nje, ovo je prakticno religija). I mislim da mnogi postulati filozofije imaju prirodu religije samo sto nema boga u prici ali nista nije moguce dokazati ali ljudi ipak vjeruju. Za razliku od religije koja je definisana i nepromjenjiva i to najcesce od pojedinaca, filozofija je i dalje ziva i evoluira i citav svijet ima svoj uticaj u nju, pa tu djeluje kao da je religija apsurd ali da li je i zasto je? Da li bi to bio subjektivizam ili sakrivanje u svom egu?
Religija i filozofija jedno drugo opisuju poprilicno precizno i jedno drugo uopste ne lazu u svojim namjerama.
Sada ja tebi imam pitanje, koji bi to trebao biti metod da se saberu obje strane i da doneses zakljucak bez uskracivanja i jedne strane, sta je 'ISTINA'. Jer imas 2 stila opisa razvoja covjecanstva, pisane od 2 margine ljudi i ne vidim logiku da objektivno uzmes jedno iznad drugog. Izbiti subjektivizam u ovom slucaju je nemoguc.
Opet kazem, meni su njihovi argumenti isto teski, ne vidim zasto bi jedno bilo jace od drugog. Citav svijet se skupi da lupi kontru Isusu ili Muhammedu i rijetko kad uspiju doci na egal s ovom dvojicom. A i obrnuto, danasnje misionari i daije se nerijetko prosipaju ko riza nekim glupostima i pokazuju nepoznavanje opsteg znanja.

Svako ima slobodu da zivi kako hoce... ali niko nema slobodu da se rodi i umre kad hoce.
Gle, onaj Afrikanac iz prethodnog posta koji jedva prezivljava ce radije vjerovati u bolji zivot poslije smrti nego razmisljati o znanosti i filozofiji. Vjera, ma koja god, mu u njegovom stanju daje vecu utjehu nego znanost. I Karl Marx je rekao da covjek ne moze filozofirati prije nego sto bude imao krov nad glavom i pun trbuh. Tako se filozofija i jeste rodila i puno je starija od vjere. Onog momenta kada su nasi preci prestali biti optereceni pukim prezivljavanjem, odnosno kada su se mogli posvetiti i nekim drugim stvarima osim sakupljanja boba i lisca, tada se rodila i filozofija, jer sada su imali malo vremena da razmisljaju o tome zasto na nebesima grmi, sto je ona narandzasto-zuta kugla sto nas grije i kakve su ono tockice na nocnom nebu.

No vratimo se nesto blizoj povijesti. Prvi koji su filozofiju i znanost poceli prakticirati u modernom smislu su bili stari Grci. Oni su u odnosu na pustinjska arapska plemena i Zidove od kojih imate sve te abrahamitske vjere bili velika civilizacija i daleko veci maheri. Njima i poslije Rimljanima su ti Zidovi i rani krscani bili hrpa fanaticnih prevaranata. Drugim rijecima, bili su nesto poput vehabija. Dok su se jedni bavili filozofijom, poezijom, znanoscu, gradili gradove, putove, kanalizacije, javna kupatila itd., ovi su vristali da sve to nema smisla, da se blizi kraj svijeta, da ce bludnike stici Bozja kazna. Europi je trebalo 1000 godina da se oporavi od tih gluposti, medju koje spada i ta provala da je Zemlja centar svemira.

Procitaj Smrt Peregrina od sirijskog pisca Lukijana iz drugog stoljeca u kojem on satirom odlicno opisuje lakovjernost i ignoranciju (ranih) krscana koji su pali na fore jednog njemu poznatog hohstaplera, naime Peregrina. Ako znas engleski, naci ces tekst pod naslovom The Death of Peregrinus.

A sto se tice istine, ona je samo jedna. Ne mozemo zivjeti u harmoniji ako svatko ima svoju istinu u smislu koja je vjera prava, cija je Bosna, koji je narod najstariji itd. Istina je objektivna stvarnost, neovisna o nasim misljenjima, i moze se shvatiti samo snagom razuma. Ljudi koji bukvalno vjeruju u svoje "svete knjige" (da je Zemlja stara 6000 godina i sl.) u danasnjem vremenu mogu biti smatrani ludima. Njima ne trebaju razum i logika, tj. oni ih potpuno odbacuju. Martin Luther, njemacki reformator i vjerski fanatik, je razum nazvao najvecom kurvom. Oni koji vjeruju u iste te stvari, ali ih ne shvacaju eto bukvalno, jer su malo moderniji, zauzimaju stav koji ih predstavlja kao ljude sa krizom identiteta.

Zasto vjernici idu doktoru kada se razbole? Zar to nije Bozje davanje ili kazna? Medicina se vec par tisuca godina uspjesno bori protiv tih "Bozjih davanja". Kada su im zivoti ugrozeni, zasto vjernici cine sve da prezive? Zar "onaj svijet" nije njihov cilj? Ne moze se nista protiv nagona samoodrzanja koji je tu stotinama milijuna godina.

Svako ima slobodu da zivi kako hoce... ali niko nema slobodu da se rodi i umre kad hoce, gdje hoce i kako hoce.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

23 May 2020, 18:01

Fuddo wrote: 23 May 2020, 01:59 Vjerujem.
Nisam religiozan u smislu da praktikujem vjeru onako kako se to trazi od mene.
Mi smo mravi u moru galaksija, i prosto je nemoguce da ne postoji neka visa sila koja se o svemu brine.
Previse je ovdje parametara da bi se mogli poklopiti u savrsenu harmoniju jednim velikim bum bumom.
arzuhal wrote: 23 May 2020, 02:00 Fudo, moj bruda lijepi :inasab

:) :ruke

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 May 2020, 18:04

zvrk za rodjenje si upravu a za smrt ipak nisi
jer tu imamo izbor ako zelimo da umremo i kad i gdje i kako hoces
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis

vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]

23 May 2020, 18:06

ja vjerujem u karmu... i vjerujem u sve sto me
Pasaga wrote: 23 May 2020, 17:57
posavjetuje. ipak je on stariji i mudriji :jutarnja
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

23 May 2020, 18:06

respo wrote: 23 May 2020, 18:04 zvrk za rodjenje si upravu a za smrt ipak nisi
jer tu imamo izbor ako zelimo da umremo i kad i gdje i kako hoces

Dobro, odaberite sebi pa vidite... :)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

23 May 2020, 18:21

idite lezite
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times

23 May 2020, 19:25

Remzudin wrote: 23 May 2020, 16:48 Neznam ? ali taj tvoj post mi lici nekako na jedno pokriveno ruganje !
To sta ja rekao to su iskustva realnog dogajaja
Ja sam istragao pola zivota u parapsihologicnom sektoru i nisam dosao do zavrsenog resultata.
Znam samo da se ono nepoznatno neda istrazivati nego se treba naci simbiozni put.To znaci,da se
nadnaravnost treba integrireti u sebi kao jedan dio zivota i aranzirati s tim.
nije brete remzo nikako (pokriveno) ruganje
mislijo sam zato sto svi evo govore da te ne
razumiju pa se remzzo suosjecam jer i meni
vjeruj stalno to ...trube :p
uneku ruku mi idrago dasi doso. dami mjesto
zauzmes. da odahnem na koji minut. il dan jel
zavisi kolkose mislis zadrzat na ovim stranama.
sveje ljepse kadse aranzira, kosto kazes, slazem
se ija bgm evo :ok
pozz

samo ne bacaj sihire remzzo
uj uj uj :brani :brani :brani

kazu dasi potom poznat
uj uj :brani :brani

sale se jelde
uj :brani

uj :) :kafa
Last edited by bagra on 23 May 2020, 19:27, edited 1 time in total.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2320 times
Been thanked: 5738 times

23 May 2020, 19:26

vrhbosnica wrote: 23 May 2020, 17:44 citam jeste li rigorozni :valja
Ja "jeste li jebozovni" :oo
Fuck you a friendly note to start the day

bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times

23 May 2020, 19:27

neznam vala evo ko odvas
dvoje vise odskace od teme... :kafa

vratitese pravom putu ! :djed
ovo nekako i zvuci religijski
jelde. :ooo on topik sam znaci
jelena... wrote: 23 May 2020, 16:08 Gle, Pitije naše :oo :srce :
svi ne, neki samo
svi, ne neki samo
drugo to :kafa
i mislim dasam
jasan poprilicno
bijo :o
=) =*
Last edited by bagra on 23 May 2020, 19:37, edited 1 time in total.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

23 May 2020, 19:36

Moram ponoviti, svoj lijepi postić, niko nije vidijo :oo

Krokodil Behko wrote: 23 May 2020, 10:12 Sad-zasad, bog je tamna materija/energija. Sveprisutan je, prolazi kroz nas, bez interakcije s nama poznatom materijom, stvorio je svemir i drži ga na okupu, ali mi nije jasno, u kakvoj su vezi obredi, sa svim navedenim stvarima?

Neću da čitam ove kilometarske postove o filozofijama, jer istih tu ni nema. U pitanju je fizika i tačka.
Što se obreda tiče, ne postoji toliko plitka filozofija, da bi sebavila njima. Potpuno je besmisleno.

I još nešto, otkud prije nekih cirka 3500 godina, da nas promaši onaj asteroid, kakav nas je pogodio prije 65.000.000 godina, bilo bi nam mnogo bolje.

vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]

23 May 2020, 19:42

Beni_dvosekundas wrote: 23 May 2020, 19:26
vrhbosnica wrote: 23 May 2020, 17:44 citam jeste li rigorozni :valja
Ja "jeste li jebozovni" :oo
jesmo. đe nismo :pusi

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2912 times
Been thanked: 24133 times

23 May 2020, 19:50

E ako je simpatija, obavezno i ti.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2912 times
Been thanked: 24133 times

23 May 2020, 19:53

Jes jebo mater. Ja se presto drogirat zbog nje.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2320 times
Been thanked: 5738 times

23 May 2020, 20:21

HAVANA wrote: 23 May 2020, 19:53 Jes jebo mater. Ja se presto drogirat zbog nje.
E budalo :oo
Fuck you a friendly note to start the day

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1143 times

23 May 2020, 21:56

De ba nek' neko šta rekne Behku, samocitirat će se i po treći put...
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Post Reply

Return to “Religija”