Jeste li religiozni?
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8730 times
- Been thanked: 5499 times
- Status: Online
Re: Jeste li religiozni?
Ja samo navodim da izazivanje sudbine "teskim" riječima moze ponekad uzrokovati kme-kme i naglu promjenu stajališta po pitanju vjere.
Druga stvar sta vam znači moderna nauka?
Nekakav kurac od izucavanja knjiga (svih oblasti) zadnjih 50-tak godina. Ono sve od prije staro hiljadama godina puj-pike ne vazi.
Vrijedi samo moderna medicina, naučena nakon 5-6 godina fakulteta, sve ostalo je alternativna.
Nekakav kurac od izucavanja knjiga (svih oblasti) zadnjih 50-tak godina. Ono sve od prije staro hiljadama godina puj-pike ne vazi.
Vrijedi samo moderna medicina, naučena nakon 5-6 godina fakulteta, sve ostalo je alternativna.
The Dark Side Of The Forum...
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2190 times
- Status: Offline
jesam. svaku noc slusam predavanja jusufa barcica, bilala bosnica, pezica itd
🐽
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4266 times
- Been thanked: 3185 times
Uf 
To znači da ja sad izazivam sudbinu zato što imam svoje mišljenje i pretpostavljam umjesto da vjerujem? Ja izazivam sudbinu zato što ne vjerujem u taj ritual, hej ba! Halo ba!!!

To znači da ja sad izazivam sudbinu zato što imam svoje mišljenje i pretpostavljam umjesto da vjerujem? Ja izazivam sudbinu zato što ne vjerujem u taj ritual, hej ba! Halo ba!!!
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
ko kaze da ono staro hiljadama godina ne vazi?Mister No wrote: 25 May 2020, 12:55 Ja samo navodim da izazivanje sudbine "teskim" riječima moze ponekad uzrokovati kme-kme i naglu promjenu stajališta po pitanju vjere.
Nekakav k.... od izucavanja knjiga (svih oblasti) zadnjih 50-tak godina. Ono sve od prije staro hiljadama godina puj-pike ne vazi.
bas suprotno
evo rimljani kazu znali za beton u svoje doba pa se to znanje izgubilo a onda ponovo se otkrilo u zadnjih 150 godina ili recimo stari egipcani onda onaj celik damaska ili kako se vec zove itd
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8730 times
- Been thanked: 5499 times
Nema tu mišljenja i rituala, i uzimanja ovo mi je ok sa naučenim načelima, a ovo mi se ne slaže.Melek wrote: 25 May 2020, 13:00 Uf
Postoji Kuran (bar za nas muslimane) pa ako si vjernik vjerujes, ako nisi ne.
The Dark Side Of The Forum...
ok muslimani imaju kuran katolici bibliju jevreji toru itdMister No wrote: 25 May 2020, 13:15Nema tu mišljenja i rituala, i uzimanja ovo mi je ok sa naučenim načelima, a ovo mi se ne slaže.Melek wrote: 25 May 2020, 13:00 Uf
koja je knjiga bozja?
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
ne vjerujem doslovno, mislim da su to stanja svijesti nakon smrti opisana metaforama , odnosno slikama koje su nama poznate.Melek wrote: 25 May 2020, 12:36Možda je tako ali opet imaš džennete, džehenneme, djevice i tako to. Vjeruješ li u baš sve to? Je li uopšte razumno u to vjerovati? Na kraju krajeva, ko smo mi da nam se sve to pruži. Zamisli Univerzum i nas iz te perspektive.carobnjak N wrote: 25 May 2020, 12:22 bijeli bradati did je Zeus , a po islamskom vjerovanju Bog nije antropomorfan, niti ga sadrži bilo kakav oblik
sad, da li je razumno vjerovati da su to stanja svijesti ...ne znam
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 588 times
- Been thanked: 878 times
Tebi da se pred ocima spusti s neba knjiga bozija, i ti povjerujes u boga i sve to tako fino, dajes savjete, itd. Opet ljudi 500 godina poslije tebe ne bi u to vjerovali da se ikada desilo, rekli bi respo je to malo napio se, pobudalio, ufatila ga inspiracija i sklepo knjigu, sada maloumnici koji se ne razumiju u filozofiju i nauku vjeruju da se pred respom bozija knjiga spustila u rukama andjela...respo wrote: 25 May 2020, 15:33ok muslimani imaju kuran katolici bibliju jevreji toru itdMister No wrote: 25 May 2020, 13:15
Nema tu mišljenja i rituala, i uzimanja ovo mi je ok sa naučenim načelima, a ovo mi se ne slaže.
koja je knjiga bozja?
Ti si u toj kozi tih ljudi i sam sebi presudi sta ces po tim pitanjima al nemoj gjavit ljude cinjenicama o kojima svi imamo relativno isto znanje i gdje je vise stvar izbora nego dokazivanja
Last edited by tuzlak1212 on 25 May 2020, 15:43, edited 3 times in total.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Eh da kažem da sam na svoj način, onda bi već neko napisao da ima samo jedan način i haj bolje da ne počinjem....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4266 times
- Been thanked: 3185 times
Pa jest, ovo je preosjetljiva tema.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
pa pitanje je na mjestutuzlak1212 wrote: 25 May 2020, 15:40Tebi da se pred ocima spusti s neba knjiga bozija, i ti povjerujes u boga i sve to tako fino, dajes savjete, itd. Opet ljudi 500 godina poslije tebe ne bi u to vjerovali da se ikada desilo, rekli bi respo je to malo napio se, pobudalio, ufatila ga inspiracija i sklepo knjigu, sada maloumnici koji se ne razumiju u filozofiju i nauku vjeruju da se pred respom bozija knjiga spustila u rukama andjela...respo wrote: 25 May 2020, 15:33
ok muslimani imaju kuran katolici bibliju jevreji toru itd
koja je knjiga bozja?
Ti si u toj kozi tih ljudi i sam sebi presudi sta ces po tim pitanjima al nemoj gjavit ljude cinjenicama o kojima svi imamo relativno isto znanje i gdje je vise stvar izbora nego dokazivanja
koja je knjiga bozija?
ne umanjujem ja niti kome branim da vjeruje u sta god zeli da vjeruje
boga kipove pokemone kamenje kravu itd njegov izbor njegovo pravo
postavljam pitanje onima koji imaju pogled i misljenje o tome
Ne znam jeste li imali priliku da citate i druge religije, ja jesam, u svakoj stoji da i oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju, su religiozni.
(znam vise jezika citat, a neke znam i pisat, mozda je to barijera, eto samo da napisem...) da su u svakom vjerovanju svi religiozni, samo sto neko vjeruje a neko ne vjeruje, da su sukobi samo u vjerovanju, a ne sukobi u bilo cijoj religioznosti
(i vjerovanje i ne vjerovanje je religioznost)
(znam vise jezika citat, a neke znam i pisat, mozda je to barijera, eto samo da napisem...) da su u svakom vjerovanju svi religiozni, samo sto neko vjeruje a neko ne vjeruje, da su sukobi samo u vjerovanju, a ne sukobi u bilo cijoj religioznosti

pa i ja kad bih pisao knjigu kao temelj svoje vjere napisao bih svi vole kafu samo neki sladju neki gorcuzvrk wrote: 25 May 2020, 16:26 Ne znam jeste li imali priliku da citate i druge religije, ja jesam, u svakoj stoji da i oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju, su religiozni.
ako ti je to temelj neki da su svi religiozni onda jbg
ovo kaze viki kao definiciju religije
Religija je za većinu osoba organizirani sustav vjerovanja i bogoslužja koje stavljaju Boga u središte. Za druge, religija označava vjerovanje u veći broj bogova a postoje i osobe koje ne posjeduju neku tradicionalnu vjeru ili religiju već prakticiraju neku vrstu vjerovanja na svoj osobni način, nevezano od organiziranih religija.
tako da to tvoje i oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju su religiozni ne pije vode
Da pojednostavim... u Religioznosti je: vjerujem da ne vjerujem, ne vjerujem da vjerujem... sta dodje jos? (sami napisite) 

nema tu vjerujem da ne vjerujem nego znam da vjerujem i znam da ne vjerujem a vi mozete sada to izvrtati kako vama odgovara do besvjesti ne mijenja situaciju da ljudi znaju da ne vjeruju inace se ne bi tako izjasnjavalizvrk wrote: 25 May 2020, 17:00 Da pojednostavim... u Religioznosti je: vjerujem da ne vjerujem, ne vjerujem da vjerujem... sta dodje jos? (sami napisite)![]()
isto kao sto ja ne propitujem vjernike koji kazu vjerujem al mozda i ne postoji ili sl
respo wrote: 25 May 2020, 17:44nema tu vjerujem da ne vjerujem nego znam da vjerujem i znam da ne vjerujem a vi mozete sada to izvrtati kako vama odgovara do besvjesti ne mijenja situaciju da ljudi znaju da ne vjeruju inace se ne bi tako izjasnjavalizvrk wrote: 25 May 2020, 17:00 Da pojednostavim... u Religioznosti je: vjerujem da ne vjerujem, ne vjerujem da vjerujem... sta dodje jos? (sami napisite)![]()
isto kao sto ja ne propitujem vjernike koji kazu vjerujem al mozda i ne postoji ili sl
Ne moze se nista znati, a da se u to sve sto sto zna... ne vjeruje,
tako se isto, u nista se ne moze vjerovati, a da se to sve u sta vjeruje... ne zna,

oni koji su otkrili mikrovalnu pencilin i sl su inace vjerovali u tozvrk wrote: 25 May 2020, 18:29respo wrote: 25 May 2020, 17:44
nema tu vjerujem da ne vjerujem nego znam da vjerujem i znam da ne vjerujem a vi mozete sada to izvrtati kako vama odgovara do besvjesti ne mijenja situaciju da ljudi znaju da ne vjeruju inace se ne bi tako izjasnjavali
Ne moze se nista znati, a da se u to sve sto sto zna... ne vjeruje,
tako se isto, u nista se ne moze vjerovati, a da se to sve u sta vjeruje... ne zna,
![]()
A odakle znas da nisu?respo wrote: 25 May 2020, 18:31
oni koji su otkrili mikrovalnu pencilin i sl su inace vjerovali u to

valjda oni znaju kako su pronasli ta otkrica
jednom se sitopila cokolada pored radara a drugom se plijesan nakupio u onom kako se vec zove a trazio skroz drugo nesto
A kako ti znas jesu li vjerovali ili nisu...?

Prije si napisao da nisu vjerovali...?