Gavrilo Princip

Moderator: Krokodil Behko

Gavrilo Princip je bio:

ubica
31
65%
patriota
8
17%
oboje
6
13%
ne znam
3
6%

Total votes: 48

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Gavrilo Princip

Post by Rockefeller »

carobnjak N wrote: 27 May 2020, 18:26
Rockefeller wrote: 27 May 2020, 18:12

Jedna stvar je djelovati a druga stvar je imati cilj. Oni u Hagu i Srbi u većini su u zadnjem ratu u BiH prekršili sve što se moglo prekršiti. Zato su u Hagu.
možeš napraviti neko kulturno ujedinjenje , pomagati , praviti škole, crkve , saradnja itd
ali teritorijalno ne
danas da su prijeratni Srbi u Hrvatskoj , bili bi u sistemu parlamentarne demokracije i iscjepkanosti političkih opcija u Hr,
vrlo bitan faktor u politici.
Međutim, realno , za rat u Hrvatskoj i kasnije etničko čišćenje Srba , postoji velika odgovornost hrvatske politike .
Skoro je index.hr (inače najjači portal u Hr ) objavio tekst

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pri ... 42282.aspx
Meni se čini da od riječi "medjutim" dalje je to tema oko koje se slažemo a infiricirali smo je temama oko kojih se ne slažemo. Kad kažem mi mislim na Bošnjake i Srbe.

Postoji procedura za teritorijalno ujedinjenje. Vjerovatno mora proći oba parlamenta i tako dalje. Ako se u praksi to može ispuniti onda će se ujediniti, ako ne onda neće. Govorim o cijeloj BiH, ne o PC.

Hrvatska politika i sa njom Franja Tudjaman su preuzeli štafetu Austrijaca u BiH i igraju tako. Stoje sa strane i koriste svadju Srba i Bošnjaka. Pazi šizofrenu situaciju: hrvatski Srbi su se dobrim dijelom naselili po bošnjačkim prognanim domovima u BiH a naša politika (i kalkuliram da l' da kažem i narod) se veseli porazu Srba u Hrvatskoj i da ne kažem njihovom protjerivanju.

Za mene kao Bosanca je pobjednički scenarij u ovoj situaciji da su Srbi ostali u Hrvatskoj (kao što si napisao) i da im drže klackalicu kako se hrvatsko vodstvo ne bi u BiH ponašali kako se ponašaju i da istovremeno ne povećaju broj Srba u BiH i da istovremeno ti isti Srbi nisu okupirali kuće prognanih Bošnjaka po RS-u.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Da pa da s dvije strane udave krajinu. Odakle ispadate jebo vas hljeb tako genijalni
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

insomnia wrote: 27 May 2020, 18:40 Da pa da s dvije strane udave krajinu. Odakle ispadate jebo vas hljeb tako genijalni
Lokalpatriota. Mene zanima od Marin Dvora do Sebilja.

Kako će te udaviti?

Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14428 times
Been thanked: 24289 times

Post by Fuddo »

Rockefeller wrote: 27 May 2020, 18:50
insomnia wrote: 27 May 2020, 18:40 Da pa da s dvije strane udave krajinu. Odakle ispadate jebo vas hljeb tako genijalni

Kako će te udaviti?
Cekaj, tvoj plan je da Martic ima sao krajinu u hrvatskoj, to bi olaksalo poziciju Bosne?
Dozvolite da se obratimo
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Fuddo wrote: 27 May 2020, 18:52
Rockefeller wrote: 27 May 2020, 18:50

Kako će te udaviti?
Cekaj, tvoj plan je da Martic ima sao krajinu u hrvatskoj, to bi olaksalo poziciju Bosne?
Ja sam inače primijetio da dosta ljudi ne zna uopće čitati napisano a ti si bar neko ko pita ako sam nešto površno napisao. Kakav Martić, nemam ja plana. Ja kažem da ti ljudi koji su pobjegli iz Hrvatske treba da se vrate u Hrvatsku da žive. Idealno bi bilo da nisu ni bježali ali kad već jesu onda da se vrate.

Od 400.000 njih dobar dio se naselio u Banja Luci, Bjeljini i okolini i zauzeli su uglavnom bošnjačke (i hrvatske) stanove i kuće. Mi nikad nismo artikulisali svoju poziciju po pitanju srpskih izbjeglica iz tzv SAO Krajne.

Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9999 times
Been thanked: 11882 times

Post by Krokodil Behko »

Mister No wrote: 27 May 2020, 14:59 @Carobnjak

Ma o kakvom ti jugoslovenstvu pričaš kad je ta kraljevina Jugoslavija bilo neviđeno zlo, pogotovo za one koji nisu bili Srbi, Hrvati ili Slovenci.
Pa to je bila forma za čistu srpsku pljacku i nasilnu asimilaciju ostalih, pogotovo manjih naroda.
Velika Srbija pod nazivom Jugoslavija.

Pa nije ni Hrvatima, a bogami ni slovencima, bilo dobro u toj državi SHS.
Mi smo u školi učili, čak je i zvanično bilo u udžbenicima, kako je K&K bila "tamnica naroda", ali kao što sam već pojašnjavao na temi, ona nije bila toliko loša, za naše narode, kao što je bila ta SHS. Ona je istinska tamnica naroda.

Takođe, kao što sam rekao, ako si veliki i napredan, donosiš nove vrijednosti, možeš imati carevinu, prihvatit će te i drugi narodi. Ali šta su ovi donijeli 1918. godine? Obična horda ubica i pljačkaša.

Fuddo wrote: 27 May 2020, 15:08
Ma samu ideju je osmislio onaj ludi Frano Supilo.
Hrvat :D.

Pa osmislili, naravno.
Bili su napredniji i imali su mnogo jače intelektualce, od Srbije.
Eto toliko o "porobljenoj" Hrvatskoj u K&K i rascvjetanoj slobodarskoj Srbiji.
To se nastavilo i u periodu SHS. Sve normalne građanske stranke, nastale su u Hrvatskoj, čak i komunistička partija. Većina članstva te partije, bila je u Hrvatskoj. Ako se sjećaš njihovih konferencija, sve su bile u toj zemlji, jer u Srbiji nije bilo nikakvih komunista, nego su svi bili veći ili manji četnici.

Fuddo wrote: 27 May 2020, 15:29
Jna nije imala zadatak, a nije ni bila organizovana, da se mijesa u unutrasnje nerede.
Nije ona bila nikad nizašta. Sreća pa nas Albanija nije napala, ebali bi nam sve na kamari, pored ovakvog glupog oficirskog kadra.

carobnjak N wrote: 27 May 2020, 15:38
Danas se u Hrvatskoj ta ideja smatra svetogrđem , odbacuje se Krleža jer je jedan od protagonista , žele se kao odmaknuti od Balkana.
Jel može malo detaljnije, o Hrvatskom odricanju, od Krleže?
To bi otprilike bilo, kao kad bi se Britanci odricali Shakespeara.

carobnjak N wrote: 27 May 2020, 18:09 Danas bi trebali kao najveći južnoslavenski narod da shvate svoju grešku, umjesto što nastavljaju tu politiku, nadajući se da će doći
do nekih tektonskih poremećaja u odnosu snaga u Evropi. Možda to i dočekaju, nije isključeno da će USA ostaviti Bošnjake na cijedilu
Pa ako je to sve tako, što nam onda pričaš o Jugoslaviji i nerviraš nas bezveze, ako je to nemoguće?
Da li je moguće, da je tebi samo malo dosadno?

Ne vjerujem da će USA nas ostaviti na cjedilu, pošto im trebamo za upliv na ovim prostorima, osim toga, Washington i Dayton su gradovi u USA, a ne u Rusiji. To bi za njih bio ogroman diplomatski poraz. Moguće bi bilo, samo ako im Srbija poljubi skute, ali oni to neće učiniti, bar ne u ovakvoj konstelaciji, gdje je i usrani poštar iz Čeljabinska, bolji od američke milijarde dolara.

U principu, BiH nije nesigurnija u ovakvim odnosima, nego je sigurnija. Sve dok Rusi preko Srbije, rade svašta, mi garantovano imamo američku i britansku podršku, a nešto malo i iz EU.

Vremena su se promijenila i ostali su samo najveći igrači. Francuska više nikada neće biti planetarni igrač, pa ni Njemačka. Britanija sad samu sebe traži i vidi se u oponenciji prijetećim Rusima, a to je dobro za nas.

I za kraj, bilo bi lijepo da se čitaju moji postovi. Baš sam sve rekao u prvom postu sinoć
Čak, to nisu moje riječi, nego su riječi struke, pa da ih sumiramo:

Kitu siječem, ako neko pobije bilo šta od dole navedenog.

1. K&K je 1914. bila legalni vladalac u BiH i imala je podršku i Bošnjaka i Hrvata.

2. Iza atentata su stajale srpske obavještajne službe

3. Nikola Pašić je znao a ništa nije preduzeo, da spriječi atentat

4. Nakon atentata, K&K je čekala 25 (dvadeset i pet) dana da Srbija učini bilo šta po pitanju kažnjavanja počinilaca, kako bi bio spašen njen ugled i kako ne bi morala objavljivati rat

5. Srbija nije učinila ništa oko kažnjavanja počinilaca, mada se u svakom trenutku znalo gdsje se oni nalaze i ko ih sve podržava.

6. Nakon 25 dana, stiže ultimatum koji otkriva decenijsku anti austrougarsku kampanju u Srbiji.

7. Srbija samo deklarativno prihvata neke stavke

8. Iz Rusije stiže telegram: "Odbijte ultimatum i ne brinite, mi ćemo vas braniti"

9. Srbija odbija ultimatum

10. Rusija pušta Srbiju niz vodu, jer im je Njemačka objavila rat. :bravo
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

Post by carobnjak N »

Rockefeller wrote: 27 May 2020, 18:19
carobnjak N wrote: 27 May 2020, 18:09
ali do tog ujedinjenja ne može i nije moglo doći bez nasilja i etničkog čišćenja, što tu ideju u startu pravi i nelegitmnom i nemoralnom.
Danas bi trebali kao najveći južnoslavenski narod da shvate svoju grešku, umjesto što nastavljaju tu politiku, nadajući se da će doći
do nekih tektonskih poremećaja u odnosu snaga u Evropi. Možda to i dočekaju, nije isključeno da će USA ostaviti Bošnjake na cijedilu , politika
je pragmatična kurva , ostavljali su oni saveznike od Vijetnama do skoro Kurda .
Samo što to znači i novi rat i krvoproliće, a to nikako nije dobra niti pametna politika. Nije Srbija Engleska sa 50 miliona stanovnika, a
rat sa Albancima, Bošnjacima i Hrvatima, čak i kad bi ga dobili to bi bila pirova pobjeda.
Dosta slično se može napisati i za Bošnjake u BiH. Mi namjesto da kao najbrojniji i najodgovorniji narod izolujemo teme oko kojih se ne slažemo i pokušamo riješiti samo njih mi dozvolimo i napravimo sve da te teme oko kojih se ne slažemo inficiraju sve ostale teme oko koje se slažemo. Nezrelo. To je nezrelo ponašanje i tako se ne vodi ni ćumez a kamoli država.
Pa vidi, ako su svi Srbi isti narod onda je to jedna politika i ona snosi tu odgovornost o kojoj pričamo.
Bilo je to npr dolaskom Dodika na vlast, Tadić je bio predsjednik, vjerovatno su dogovorili da Dodik riješi odnose sa Bošnjacima,
a Beograd tako neće biti pod pritiskom javnosti ako prizna genocid. Koliko znam, oni su bili dobri jarani, a Dodik je za Vučića
govorio da je idiot. Pa je Dodik i prihvatio Haške presude, te odgovornost adresirao na Mladića i Karadžića.
Onda je bio aprilski paket i Silajdžić je precijenio svoju političku mudrost, te ga odbacio.
Pa je u Srbiji došlo do ponovnog vraćanja radikala pod krinkom naprednjaka , sa Vučićem i danas smo tu gdje jesmo.
Vučić kao narcisoidna figura i radikal u duši , drži zamrznute odnose u BiH preko Dodika, a Srbiju je pretvorio u svog ličnog taoca.
Što se Srebrenice i etničkih čišćenja tiče, tu se nema prostora za popuštanje niti relativizaciju, isto kao što Srbi neće nikad dozvoliti
relativizaciju Jasenovca. O drugim stvarima bi možda mogli naći sugovornike ali ne sa Vučićem , on je radikal i ne zna razgovarati.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 851 times
Been thanked: 1283 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 »

Rockefeller wrote: 27 May 2020, 18:19
carobnjak N wrote: 27 May 2020, 18:09
ali do tog ujedinjenja ne može i nije moglo doći bez nasilja i etničkog čišćenja, što tu ideju u startu pravi i nelegitmnom i nemoralnom.
Danas bi trebali kao najveći južnoslavenski narod da shvate svoju grešku, umjesto što nastavljaju tu politiku, nadajući se da će doći
do nekih tektonskih poremećaja u odnosu snaga u Evropi. Možda to i dočekaju, nije isključeno da će USA ostaviti Bošnjake na cijedilu , politika
je pragmatična kurva , ostavljali su oni saveznike od Vijetnama do skoro Kurda .
Samo što to znači i novi rat i krvoproliće, a to nikako nije dobra niti pametna politika. Nije Srbija Engleska sa 50 miliona stanovnika, a
rat sa Albancima, Bošnjacima i Hrvatima, čak i kad bi ga dobili to bi bila pirova pobjeda.
Dosta slično se može napisati i za Bošnjake u BiH. Mi namjesto da kao najbrojniji i najodgovorniji narod izolujemo teme oko kojih se ne slažemo i pokušamo riješiti samo njih mi dozvolimo i napravimo sve da te teme oko kojih se ne slažemo inficiraju sve ostale teme oko koje se slažemo. Nezrelo. To je nezrelo ponašanje i tako se ne vodi ni ćumez a kamoli država.
Bosnjaci dok se ne ujedine u jednu politicku struju nemaju osnove razmisljati o suzbijanju antidrzavnih udara od strane bosanskih Srba i Hrvata
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga »

TUZLAK ...

:aplauz
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

Post by carobnjak N »

@Krokodile , svi sa desnice u Hr bježe od Krleže i nastoje umanjiti njegov značaj kod Hrvata .
Ljevica ne, ali oni su ionako u decenijksom rasulu. Općepoznata stvar je da se oni upiru svim silama otići iz bilo kakvih
asocijacija vezanih za ex YU i da deplasiraju ovu tezu o petokraki kao četničkom simbolu, uglavnom nacionalisti.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9185 times
Been thanked: 5869 times
Status: Online

Post by Mister No »

Ti Carobnjak komotno mozes uzet nik Venera.
The Dark Side Of The Forum...
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Rockefeller wrote: 27 May 2020, 18:23
MunDzi wrote: 27 May 2020, 18:17

Pa to mogu sprovesti jedino genocidom.
E velikog li i punog li prava o tome razmisljati.
Možeš i lijepom riječju. :D
Ma jel?
Jel to ona lijepo vas molim da se iselite sa svojih ognjista ili ce te biti AR a svoj narod odvesti u nestanak!!!
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

carobnjak N wrote: 27 May 2020, 20:11
Pa vidi, ako su svi Srbi isti narod onda je to jedna politika i ona snosi tu odgovornost o kojoj pričamo.
Bilo je to npr dolaskom Dodika na vlast, Tadić je bio predsjednik, vjerovatno su dogovorili da Dodik riješi odnose sa Bošnjacima,
a Beograd tako neće biti pod pritiskom javnosti ako prizna genocid. Koliko znam, oni su bili dobri jarani, a Dodik je za Vučića
govorio da je idiot. Pa je Dodik i prihvatio Haške presude, te odgovornost adresirao na Mladića i Karadžića.
Onda je bio aprilski paket i Silajdžić je precijenio svoju političku mudrost, te ga odbacio.
Pa je u Srbiji došlo do ponovnog vraćanja radikala pod krinkom naprednjaka , sa Vučićem i danas smo tu gdje jesmo.
Vučić kao narcisoidna figura i radikal u duši , drži zamrznute odnose u BiH preko Dodika, a Srbiju je pretvorio u svog ličnog taoca.
Što se Srebrenice i etničkih čišćenja tiče, tu se nema prostora za popuštanje niti relativizaciju, isto kao što Srbi neće nikad dozvoliti
relativizaciju Jasenovca. O drugim stvarima bi možda mogli naći sugovornike ali ne sa Vučićem , on je radikal i ne zna razgovarati.
Srbi su jedan narod baš kao što su austrijski i njemački Njemci jedan narod. Mene ne muči srpska odgovornost, mene muči bosanska kratkovidost. Mi radimo kratkovido, od slučaja do slučaja, bez ikakve politike.

K'o i većina drugih ljudi na forumu kroz život i odrastanje upoznao sam razne nacionalnosti i mogu reći da meni naš mentalitet, naš način razmišljanja izgleda kao način razmišljanja kolonizovanog čovjeka. Imaju ga i Slovenci, imaju ga i Hrvati. Nemaju ga Austrijci i Njemci. A imaju ga afrički narodi; ta nepresušna želja da radiš u korist vlastite štete i da ti je zbog toga još i drago.

Sa druge strane Austrijci i njima slični narodi rade sve na dugi rok al' na krajnje dugi rok. I ni u čemu ne žure. Neće oni ništa radikalno potegnut, a sve se dešava u njihovu korist bez da ti vidiš. I ovaj prostor, Balkan, je direktna interesna sfera Austrije.

I taj podatak nemam a ne bi me sekunde čudilo da su Austrijci preko svoje diplomatije uticali da se zaustavil rat u BiH i pad Banja Luke jer im sve ovo savršeno odgovara. Od sedam visokih predstavnika u BiH Shilling, Inzko i Petrich su bili Austrijci a Lajčak je bio Slovak.

PS. nema relativizacije Srebrenice, naravno. Zna se šta je tamo bilo.

Inventar foruma
Has thanked: 274 times
Been thanked: 486 times

Post by Remzudin »

Maja wrote: 02 Jan 2012, 00:49 Ono što ja znam je da je Princip pripadao Mladoj Bosni koja je bila protiv A-U i koja se borila za ujedinjenje BiH i Srbije.
Znači izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franju J. i njegovu trudnu ženu Sofiju, nakon čega je počeo I. svjetski rat. Atentat nije bio razlog zašto je rat počeo, ali žargonski rečeno, to je bila kap koja je prelila čašu.

Zanima me smatrate li Principa junakom i patriotom ili običnim ubicom.
Obično ga Srbi smatraju patriotom jer se borio za veliku srbiju, dok ga ubicom smatraju Bošnjaci i Hrvat kojima Austro-Ugarska nije bila mrska.

Glasajte.
Zaboravila si glasacku tacku "mene briga"

bio je hrabar,tu nema rasta.
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

MunDzi wrote: 27 May 2020, 20:45
Rockefeller wrote: 27 May 2020, 18:23
Možeš i lijepom riječju. :D
Ma jel?
Jel to ona lijepo vas molim da se iselite sa svojih ognjista ili ce te biti AR a svoj narod odvesti u nestanak!!!
Onda predlažem meditaciju. Provjereno pali. Kad su u Indiji mogli, možemo i mi.

Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Rockefeller wrote: 27 May 2020, 20:54
MunDzi wrote: 27 May 2020, 20:45
Ma jel?
Bravo majstore.
Meditaciju jos nije probala srpska politika.
Bas ih zamisljam kako vicu namjohorengekjo.
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

MunDzi wrote: 27 May 2020, 21:01
Rockefeller wrote: 27 May 2020, 20:54

Bravo majstore.
Nismo je ni mi probali

Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Rockefeller wrote: 27 May 2020, 21:08
MunDzi wrote: 27 May 2020, 21:01
Bravo majstore.
Nismo je ni mi probali
Ooooo, to ona stara - svi smo isti.
Milion puta ponovljena laz postaje istina.
Nece da moze.
Ne, ne.
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

MunDzi wrote: 27 May 2020, 21:11
Rockefeller wrote: 27 May 2020, 21:08

Nismo je ni mi probali
Nece da moze.
Ne, ne.
Nismo isti... samo nismo cvjeće

Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Rockefeller wrote: 27 May 2020, 21:12
MunDzi wrote: 27 May 2020, 21:11

Nece da moze.
Ne, ne.
Nismo isti... samo nismo cvjeće
Razocaro si me sad.
Ocekivala sam da kazes da smo hrvatsko cvijece.
Ne slijedis skriptu pazljivo.
Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”