Mister No wrote: 27 May 2020, 14:59
@Carobnjak
Ma o kakvom ti jugoslovenstvu pričaš kad je ta kraljevina Jugoslavija bilo neviđeno zlo, pogotovo za one koji nisu bili Srbi, Hrvati ili Slovenci.
Pa to je bila forma za čistu srpsku pljacku i nasilnu asimilaciju ostalih, pogotovo manjih naroda.
Velika Srbija pod nazivom Jugoslavija.
Pa nije ni Hrvatima, a bogami ni slovencima, bilo dobro u toj državi SHS.
Mi smo u školi učili, čak je i zvanično bilo u udžbenicima, kako je K&K bila "tamnica naroda", ali kao što sam već pojašnjavao na temi, ona nije bila toliko loša, za naše narode, kao što je bila ta SHS. Ona je istinska tamnica naroda.
Takođe, kao što sam rekao, ako si veliki i napredan, donosiš nove vrijednosti, možeš imati carevinu, prihvatit će te i drugi narodi. Ali šta su ovi donijeli 1918. godine? Obična horda ubica i pljačkaša.
Fuddo wrote: 27 May 2020, 15:08
Ma samu ideju je osmislio onaj ludi Frano Supilo.
Hrvat
Pa osmislili, naravno.
Bili su napredniji i imali su mnogo jače intelektualce, od Srbije.
Eto toliko o "porobljenoj" Hrvatskoj u K&K i rascvjetanoj slobodarskoj Srbiji.
To se nastavilo i u periodu SHS. Sve normalne građanske stranke, nastale su u Hrvatskoj, čak i komunistička partija. Većina članstva te partije, bila je u Hrvatskoj. Ako se sjećaš njihovih konferencija, sve su bile u toj zemlji, jer u Srbiji nije bilo nikakvih komunista, nego su svi bili veći ili manji četnici.
Fuddo wrote: 27 May 2020, 15:29
Jna nije imala zadatak, a nije ni bila organizovana, da se mijesa u unutrasnje nerede.
Nije ona bila nikad nizašta. Sreća pa nas Albanija nije napala, ebali bi nam sve na kamari, pored ovakvog glupog oficirskog kadra.
carobnjak N wrote: 27 May 2020, 15:38
Danas se u Hrvatskoj ta ideja smatra svetogrđem , odbacuje se Krleža jer je jedan od protagonista , žele se kao odmaknuti od Balkana.
Jel može malo detaljnije, o Hrvatskom odricanju, od Krleže?
To bi otprilike bilo, kao kad bi se Britanci odricali Shakespeara.
carobnjak N wrote: 27 May 2020, 18:09
Danas bi trebali kao najveći južnoslavenski narod da shvate svoju grešku, umjesto što nastavljaju tu politiku, nadajući se da će doći
do nekih tektonskih poremećaja u odnosu snaga u Evropi. Možda to i dočekaju, nije isključeno da će USA ostaviti Bošnjake na cijedilu
Pa ako je to sve tako, što nam onda pričaš o Jugoslaviji i nerviraš nas bezveze, ako je to nemoguće?
Da li je moguće, da je tebi samo malo dosadno?
Ne vjerujem da će USA nas ostaviti na cjedilu, pošto im trebamo za upliv na ovim prostorima, osim toga, Washington i Dayton su gradovi u USA, a ne u Rusiji. To bi za njih bio ogroman diplomatski poraz. Moguće bi bilo, samo ako im Srbija poljubi skute, ali oni to neće učiniti, bar ne u ovakvoj konstelaciji, gdje je i usrani poštar iz Čeljabinska, bolji od američke milijarde dolara.
U principu, BiH nije nesigurnija u ovakvim odnosima, nego je sigurnija. Sve dok Rusi preko Srbije, rade svašta, mi garantovano imamo američku i britansku podršku, a nešto malo i iz EU.
Vremena su se promijenila i ostali su samo najveći igrači. Francuska više nikada neće biti planetarni igrač, pa ni Njemačka. Britanija sad samu sebe traži i vidi se u oponenciji prijetećim Rusima, a to je dobro za nas.
I za kraj, bilo bi lijepo da se čitaju moji postovi. Baš sam sve rekao u prvom postu sinoć
Čak, to nisu moje riječi, nego su riječi struke, pa da ih sumiramo:
Kitu siječem, ako neko pobije bilo šta od dole navedenog.
1. K&K je 1914. bila legalni vladalac u BiH i imala je podršku i Bošnjaka i Hrvata.
2. Iza atentata su stajale srpske obavještajne službe
3. Nikola Pašić je znao a ništa nije preduzeo, da spriječi atentat
4. Nakon atentata, K&K je čekala 25 (dvadeset i pet) dana da Srbija učini bilo šta po pitanju kažnjavanja počinilaca, kako bi bio spašen njen ugled i kako ne bi morala objavljivati rat
5. Srbija nije učinila ništa oko kažnjavanja počinilaca, mada se u svakom trenutku znalo gdsje se oni nalaze i ko ih sve podržava.
6. Nakon 25 dana, stiže ultimatum koji otkriva decenijsku anti austrougarsku kampanju u Srbiji.
7. Srbija samo deklarativno prihvata neke stavke
8. Iz Rusije stiže telegram: "Odbijte ultimatum i ne brinite, mi ćemo vas braniti"
9. Srbija odbija ultimatum
10. Rusija pušta Srbiju niz vodu, jer im je Njemačka objavila rat.