Ne, pod "ti protestanti" sam mislio onaj dio protestanata sto to radi, nikako da ih trpam u isti tor. A sa ostatkom se slazem, Trump i njegova bratija to obilato koriste i trebalo bi i to biti tema. Svakako.Socrates wrote: 04 Jun 2020, 19:53Pa i ti sad sve protestante svrsta u vandale. Ima i stotine pozitivnih primjera na ovim protestima. I to bi mogla biti tema. A pljačku i ostalo ce već platiti osiguravajuće kompanije.Melek wrote: 04 Jun 2020, 19:34 Da se razumijemo. Tema je lanac vandalizma i krivičnih dijela nastalih kao posljedica protesta zbog smrti G.F. Niko ovde ne opravdava i ne omalovažava taj pojedinačni zločin već se tema baš i razvija u smislu njenog naslova - govori se o drugoj strani medalje. Tek da ne svedemo stvari na “mi i oni”, na crno i bijelo. I ja se isto tako pitam: čemu pljačke, vandalizam, požari i tome slično? Pa ispada da upravo ti protestanti omalovažavaju zločin najviše i koriste ga zarad vlastitih interesa.
Uostalom, taj vandalizam koriste i Trump i njegovi budalasi za jos zesce produbljivanje kulturalnog rata. Zašto to nije tema?
BLM protesti
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4409 times
- Been thanked: 3364 times
- Status: Offline
Re: Na protestima zbog smrti Georgea Floyda demonstranti razbijali prozore policijske stanice
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Re: Na protestima zbog smrti Georgea Floyda demonstranti razbijali prozore policijske stanice
indijanci imaju drugu privilegijuOdraz wrote: 04 Jun 2020, 19:08 Indijanci su mnogo gore prosli a i sada kada uporedimo prava afroamerikanaca i indijanaca, afroamerikancima je upala kasika u med u odnosu na indijance. A ovdje niko ne spominje indijance, niti ce, jer je sad trend pratiti sta je aktuelno. Indijanci nikada nece biti aktuelna vijest i zbog toga vas nece ni interesovati ... Kao i sa LGBT pricom, fol je bilo biti "na humanoj strani" i tako se prikazivati i na taj nacin sebe dozivljavati kao "bolje bice" bez stvarnog djelovanja, i osudjivati svakog ko je suzdrzan ili nema nikakvo misljenje o tome jer misli da postoje i prece stvari.
Zaboravili ste indijance. Diskutovati o pravima afroamerikanaca koji su i sami ucestvovali u istrebljavanju indijanaca, a ne sjetiti se onih koji su najvise propatili i jos uvijek najvise pate u americi. Indijanac je dobar samo kao figura u spotu, ali ne i kao zvijezda spota. Sramotno. Afroamerikanaca sa doktoratima ima, indijanaca nema.
Niko se ne buni jer je Afrika postala poligon za ispitivanje vakcina, afroamerikanke se sterilisu sto su mnogi priznali.
Planet se zagadjuje, rijeke truju i pregradjuju a ljudi ne cine nista. Daju adekvatan komentar na fejsu ili portalima i time kao operu svoju savjest, umjesto da uzmu vrecu i pocnu skupljati taj otpad.
![]()
njima su dali da mogu otvarati kockarnice i time se uglavnom bave i uzimaju pare
boli njih briga za sve drugo
imaju cini mi se oko 500 kasina i godisnje uzimaju oko 27 milijardi dolara
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
ovdje se ide iz krajnosti u krajnost
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Jbmt jesu bijelci napaceni ljudi.
Ovi ostali samo uzivaju
Ovi ostali samo uzivaju
. . . . . . . . .
- Melek
- Deer Hunter

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Najbolji video svih vremena. 
. . . . . . . . .
- ina
- Mjesečarka

- Has thanked: 5195 times
- Been thanked: 7349 times
Nered i pljačke, putem protesta, su slika ljudi koji i slicnu situaciju iskorištavaju za pokazivanje realne vlastite svijesti. Mogu dobiti zasluženu kaznu. Staložna glava ih neće podržati. I reći : e neka ste!
Ubitstvo je ubitstvo! Nema opravdanja.
Ubitstvo je ubitstvo! Nema opravdanja.
Svijest ima sidrište.
Koliko nedoraslih, podkapacitiranih komentara... Neki misle, da su črnci i usa, hip hop mjuza
A nisu makli iz svog seoceta.
Drugima su pak za sve krivi isti ti, i po defaultu krimosi.
Ekstremi su zapadni White trash, kao i bande nebijelaca (a kao bandi bijelaca nema?)
Činjenica je, da u americi, ako ne želiš, ne moraš biti krimos... Posla i prilike ima... Svaka država ima niz programa, i sustava pomoći.
Ali...
Rasizam je još uvijek prisutan, i puno je toga samo proforma.
Odlučnost policije je često posljedica i toga, što je komplet nacija naoruzana... Nije ni izbliza isto biti murijak u norveškoj i u nebraski. Često su u situaciji ja ću njega ili on mene... Pa se onda dogode ovakve brutalnosti, nije ni prva, a vjerojatno ni zadnja.
Osuditi zločin onog monstruma policijskog, nadam se doživotnoj i bezuvjetno.
Ali neću ni zmiriti kako razvaljuje rulja gradove, Kofol u ime toga... Dogodila se još uz sve, ta nesretna koincidencija, da je preko 40 milijuna amera ostalo trenutno bez posla, pa je stanje duha osjetljivo.
Jedino su lijepe poruke, kad policija i protestnici kleknu jedni ispred drugih... Jer jedni čuvaju, a drugi hrane te koji ih čuvaju, ostalo su obična navijanja.
Drugima su pak za sve krivi isti ti, i po defaultu krimosi.
Ekstremi su zapadni White trash, kao i bande nebijelaca (a kao bandi bijelaca nema?)
Činjenica je, da u americi, ako ne želiš, ne moraš biti krimos... Posla i prilike ima... Svaka država ima niz programa, i sustava pomoći.
Ali...
Rasizam je još uvijek prisutan, i puno je toga samo proforma.
Odlučnost policije je često posljedica i toga, što je komplet nacija naoruzana... Nije ni izbliza isto biti murijak u norveškoj i u nebraski. Često su u situaciji ja ću njega ili on mene... Pa se onda dogode ovakve brutalnosti, nije ni prva, a vjerojatno ni zadnja.
Osuditi zločin onog monstruma policijskog, nadam se doživotnoj i bezuvjetno.
Ali neću ni zmiriti kako razvaljuje rulja gradove, Kofol u ime toga... Dogodila se još uz sve, ta nesretna koincidencija, da je preko 40 milijuna amera ostalo trenutno bez posla, pa je stanje duha osjetljivo.
Jedino su lijepe poruke, kad policija i protestnici kleknu jedni ispred drugih... Jer jedni čuvaju, a drugi hrane te koji ih čuvaju, ostalo su obična navijanja.
Habibti, ya nour el - ain... 
- ina
- Mjesečarka

@storm
I ne treba se žmiriti na ruljane gradova, kriminalne pokrete i razne bljuvoštine.
Podvlačiš različitost pozicije policajca u Norveškoj i u Nebraski (a može biti i bilo gdje drugo) i stoji.. Ali te pozicije su vođene i različitim društvenim problemima. I uz to i zakonskim pravilima, obuke kojih se trebaju podržavati ljudi na određenim funkcijama.
I nije baš da i sami nisu zakonski zaštićeni.
Za skup problematičnih grupa ljudi i širenja datih odgovoran je u neki svoj mah i sistem.
Ako se broj istih ne može zaustaviti, mogao bi se (valjda) nekako umanjiti. A da se uz to ne osporava pravo na život nijedne strane.
I ne treba se žmiriti na ruljane gradova, kriminalne pokrete i razne bljuvoštine.
Podvlačiš različitost pozicije policajca u Norveškoj i u Nebraski (a može biti i bilo gdje drugo) i stoji.. Ali te pozicije su vođene i različitim društvenim problemima. I uz to i zakonskim pravilima, obuke kojih se trebaju podržavati ljudi na određenim funkcijama.
Za skup problematičnih grupa ljudi i širenja datih odgovoran je u neki svoj mah i sistem.
Ako se broj istih ne može zaustaviti, mogao bi se (valjda) nekako umanjiti. A da se uz to ne osporava pravo na život nijedne strane.
Svijest ima sidrište.
Jasno je i slažem se. Sistem im je kakav jest. U policiji ne rade nuklearni fizicari (tek fizicari), ali tako je kako je... Čitam statistiku, godišnje na zadatku pogine 150-180 policajaca u usa (prosjek 2010 - 2018)ina wrote: 05 Jun 2020, 13:21 @storm
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... ted_States
Od toga trećina baš upucana, znači 50-60 ih smrtno strada od vatrenog oružja, ostalo su druge nezgode, prometnog karaktera.
Nije sve samo crno i bijelo (metaforicki, izbor riječi nema veze sa aktualnim slučajem)
Crna populacija ima problem, država ne čini dovoljno, ali ne može biti rasizam izgovor za sve...
Došli su Židovi u ameriku, bijeda od bijede... Sve iz istočne Europe uglavnom...
Došli su koreanci, japanci... Mislite da se nisu susretali sa rasizmom?
Pa nakon 2ww fanatično su mrzeni bili...
Ne da su opstali, nego razvaljuju...
Pozornost na Black i asians
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Storm, na osnovu cega donosis zakljucak da neko nije izasao iz svog sela, dakle nije vidio crnca u zivo, a daje si za pravo da komentarise crnce, rasizam i USA?
Da policiji u USA nije lako zbog kolicine kriminala, nije.
Ali nije ni onima koji se nadju u njihovim rukama.
U ovom konkretnom slucaju, radi se o najkrkanskijem hladnokrvnom ubistvu, i tu nema opravdanja niti mjesta ikakvom ALI.
Sve ostalo je otvoreno za diskusiju, kako se crnci generalno ponasaju u odnosu na druge grupe ljudi, i ko se bolje integrise u drustvo a ko losije.
Ali ovaj covjek je ubijen. I nema tog loseg imidza o crncima koji moze opravdati ovo ubistvo.
U ovom konkretnom slucaju, radi se o najkrkanskijem hladnokrvnom ubistvu, i tu nema opravdanja niti mjesta ikakvom ALI.
Sve ostalo je otvoreno za diskusiju, kako se crnci generalno ponasaju u odnosu na druge grupe ljudi, i ko se bolje integrise u drustvo a ko losije.
Ali ovaj covjek je ubijen. I nema tog loseg imidza o crncima koji moze opravdati ovo ubistvo.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Pa ko ga pravda? Cetvorica su uhapseni i po svemu sudeci ce biti osudjeni na poprilicne zatvorske kazne.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Napisao sam, zašto si dajem za pravo.MunDzi wrote: 05 Jun 2020, 14:36 Storm, na osnovu cega donosis zakljucak da neko nije izasao iz svog sela, dakle nije vidio crnca u zivo, a daje si za pravo da komentarise crnce, rasizam i USA?
Čim pročitam red, dva, vidim, da nema blage veze, nego susto bacanje korektnosti, copy /paste negdje pročitanih floskula itd itd...
Pa upravo o tome se radi... Čovjek je ubijen brutalno, od strane ljudi, koji bi trebali predstavljati zakon...I nisam primijetio, da netko tu nastavlja sa "ali"... Komentiram ovu bijesnu rulju sad.. Dignitet žrtvi, dali bi mirni prosvjedi, masovni, dugotrajni, odlučni...
Ova destrukcija daje pak legitimitet narandzastoj budali, da još stisne sa represijom... Aha, vidite kakvi su!?
Btw presmiješni su mi generalno komentari o rasizmu sa Balkana... Ne podnosi se tu pogrešan naglasak, ime, prezime, dje su ti bili tvoji 40 ih, a dje 90 ih... Kamo li da smo drukčije fizionomije lica, ili boje kože ... Pa ne bi ni pauze od ratovanja uzeli...
Pojavi se nešto migranata, haos nastane, još uvijek se okreću glave za drugom bojom kože... Al et, mi najbolji as usual...
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Dobro, sta bi tacno bila pravda za Floyda? Treba da se postigne sta pa da protesti prestanu?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
- ina
- Mjesečarka

Logicno da ima nijansi.Nije sve samo crno i bijelo (metaforicki, izbor riječi nema veze sa aktualnim slučajem)
Crna populacija ima problem, država ne čini dovoljno
Taj problem je u temelju (ne)daleke prošlosti koja se manifestira i u sadasnjosti.
Nije izgovor ali jeste dio nekih neprimjerenih (bilo cijih) postupaka.ali ne može biti rasizam izgovor za sve...
Jesu..Došli su Židovi u ameriku, bijeda od bijede... Sve iz istočne Europe uglavnom...
A mogli bismo otvoriti ili preći na već postojeću temu o poteškoći policajaca i njihovog posla u raznim zemljama. I o ponašanju jednog naroda.
Ovdje je slučaj jasan. Momak mrtav izhodom ruke (ustvari noge) policajca. Od mene dosta.
Svijest ima sidrište.
Pa slučaj je jasan. Zločin.ina wrote: 05 Jun 2020, 15:17Logicno da ima nijansi.Nije sve samo crno i bijelo (metaforicki, izbor riječi nema veze sa aktualnim slučajem)
Crna populacija ima problem, država ne čini dovoljno![]()
Taj problem je u temelju (ne)daleke prošlosti koja se manifestira i u sadasnjosti.
Nije izgovor ali jeste dio nekih neprimjerenih (bilo cijih) postupaka.ali ne može biti rasizam izgovor za sve...
Jesu..Došli su Židovi u ameriku, bijeda od bijede... Sve iz istočne Europe uglavnom...
A mogli bismo otvoriti ili preći na već postojeću temu o poteškoći policajaca i njihovog posla u raznim zemljama. I o ponašanju jednog naroda.
Ovdje je slučaj jasan. Momak mrtav izhodom ruke (ustvari noge) policajca. Od mene dosta.
Zato imamo sud, zatvor, ameri i vruću stolicu...
A ne iskazivanje ljubavi ovako...
- ina
- Mjesečarka

Ko je rek'o da nešto slično podržavam.. Ili bilo ko ima zdrave pameti..
I za slične korake postoje kazne i zatvor..
Vec sam spominjala kakva je ta slika svijesti.
I za slične korake postoje kazne i zatvor..
Vec sam spominjala kakva je ta slika svijesti.
Svijest ima sidrište.
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Eeeeee teska je ovo tema.
Niko od nas ne hoda u cipelama jednog Georgea ili jednog Christian Cooper, ali dal hodamo i svakodnevno dozivljavamo otvoreni, a jos je gori onaj subtle rasizam, drugu bi pricu pricali i imali vise empatije.
Pa samo da analiziramo ovaj slucaj sa birdwatcher Christianom.
Covjek posmatra ptice.
Zena sa psom totalno u krivu i van pravila parka.
Prepala se covjeka jer je crnac.
Zaboga sta ima crnac biti birdwatcher, kad se zna da su crnci uglavnom kriminalci.
Covjek s njom vrlo stalozeno i kulturno razgovara.
Ali ne, ona histerise, cak je i svog psa stavila u stres i vintla njime ko mahnita.
Sad ide najzanimljivije.
Ona je itekako svjesna kako drustvo gleda na crnca, pa mu kaze tj prijeti.
Sad cu nazvati policiju i reci cu im da me crnac bla bla bla.
A on joj odgovara smireno i stalozeno, uradi to, nazovi i reci sto god zelis.
I ona pravi poziv u kojem naglasak stavlja na to da je on crnac,......
Poslije kad je video izasao u javnost i kad je postala svjesna da se isprovaljivala,
onda ide prica, izvinjavam se, ja nisam rasista ali.......
valjda sam se prepala.
I u tom objasnjenju je sva poenta.
Ona jeste rasista, samo sto nije svjesna da je rasista.
I ona je itekako svjesna da drustvena zajednica, tj oni cija se pita i koji odlucuju jesu institucionalno rasisti.
Zato mu i jeste prijetila sa - nazvacu ih i reci cu im da me crnac maltretira.
Jer da nije rasista, rekla bi mu nazvacu ih i reci cu im da me maltretiras.
Niko od nas ne hoda u cipelama jednog Georgea ili jednog Christian Cooper, ali dal hodamo i svakodnevno dozivljavamo otvoreni, a jos je gori onaj subtle rasizam, drugu bi pricu pricali i imali vise empatije.
Pa samo da analiziramo ovaj slucaj sa birdwatcher Christianom.
Covjek posmatra ptice.
Zena sa psom totalno u krivu i van pravila parka.
Prepala se covjeka jer je crnac.
Zaboga sta ima crnac biti birdwatcher, kad se zna da su crnci uglavnom kriminalci.
Covjek s njom vrlo stalozeno i kulturno razgovara.
Ali ne, ona histerise, cak je i svog psa stavila u stres i vintla njime ko mahnita.
Sad ide najzanimljivije.
Ona je itekako svjesna kako drustvo gleda na crnca, pa mu kaze tj prijeti.
Sad cu nazvati policiju i reci cu im da me crnac bla bla bla.
A on joj odgovara smireno i stalozeno, uradi to, nazovi i reci sto god zelis.
I ona pravi poziv u kojem naglasak stavlja na to da je on crnac,......
Poslije kad je video izasao u javnost i kad je postala svjesna da se isprovaljivala,
onda ide prica, izvinjavam se, ja nisam rasista ali.......
valjda sam se prepala.
I u tom objasnjenju je sva poenta.
Ona jeste rasista, samo sto nije svjesna da je rasista.
I ona je itekako svjesna da drustvena zajednica, tj oni cija se pita i koji odlucuju jesu institucionalno rasisti.
Zato mu i jeste prijetila sa - nazvacu ih i reci cu im da me crnac maltretira.
Jer da nije rasista, rekla bi mu nazvacu ih i reci cu im da me maltretiras.
- Melek
- Deer Hunter

dirty bird
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2953 times
zivim u multikulturalnom drustvu
uopste ne razuznajem boje ....
uopste ne razuznajem boje ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".