Microsoft predstavio Windows 8

Sve o kompjuterima
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Microsoft predstavio Windows 8

Post by blento59 »

Image

Kompanija Microsoft predstavila je u četvrtak Windows 8, najnoviju verziju svog operativnog sistema za koju se nada da će biti dovoljno moderna da zadrži postojeće korisnike
i privuće nove.

Predsjednik Windowsa i Windowsa Live Steven Sinofsky započeo je predstavljanje u
New Yorku riječima da Micrsosft slavi globalnu dostupnost Windowsa 8. Pohvalio se da je kompanije prodala 670 miliona licenci za prethodnu verziju svog operativnog
sistema Windows 7.

Prema njegovim riječima Windows 8 je doživio više od milijardu i 240 miliona sati testiranja
pa su s razlogom očekivanja velika.

Novi operativni sistem će korisnicima i kompanijama u cijelom svijeti biti dostupan od petka 26. oktobra, a kako je kazao Sinofsky, uz novi, inovativni dizajn, korisnicima će pružiti jedno
sasvim novo iskustvo.

Potpuno redizajnirani Windows 8 nudi novi korisnički interfejs, širok izbor aplikacija dostupnih
na Windows Store (online mjesto za besplatno preuzimanje i kupovinu aplikacija),
dostupnost na više od 1.000 Windows 8 certificiranih računara i tableta.

Windows 8 je dostupan za preuzimanje sa interneta na 37 jezika i preko 149 svjetskih tržišta.
U prodaji će biti dvije verzije, Windows 8 i Windows 8 Pro, te za poslovne korisnike u verziji Windows 8 Enterprise, koja nudi nove mogućnosti u mobilnoj produktivnosti sa Windows To Go, DirectAccess, i BranchCache, kao i sa pojačanom zaštitom kroz BitLocker i AppLocker.

S novim i brzim Start ekran korisnici će imati pristup aplikacijama i sadržajima
koji su im najbitniji. Nudi i potpuno novi Internet Explorer 10 koji je savršen za
dodir sa ugrađenim cloud mogućnostima sa SkyDrive.

Novi Windows 8 od sutra će biti dostupan i korisnicima u Bosni i Hercegovini.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Microsoft predstavio Windows 8

Post by blento59 »

Image
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant »

Koliko ste zadovoljni ver. Win 8?
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Za mene odlicna.. Svidja mi se i izgled i sve ostalo... A radi isto kao i sedmica.. Bez problema.. Dosta brze se podize sistem, nekad samo par sekundi i vec gotovo..
Mozda za one koji bas ne vole neke vece promjene, da im nije po volji, ali u sustini, osim samog sucelja, sve je isto kao kod 7.
I nedostatak start dugmeta vrlo lako se privikne,,
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

dizajn je zaista osvjezavajuci. samo treba vremena da se covjek navikne na njega. drago mi je da se radna povrsina ipak moze nadograditi "start" dugmetom. to je jedino sto im jako zamjerim.

nisam je jos kod sebe instalirao. zadovoljan sam sedmicom.

mogu potvrditi ovo sto je Black rekao da se brze podize od sedmice. sta sam jos primjetio jeste da nije kompatibilna izgleda sa svim antivirusnim programima. nedavno sam je instalirao jednom poznaniku i uz to eset cini mi se. nakon restarta je zamrznuo na maski za prijavljivanje korisnika. tako svaki put. tek kad sam vratio sistem na tacku prije instalacije antivirusnog programa, normalno je radio.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko »

Budemo to vidjeli na ljeto kad se ponovim sa još jednim računarom.
Uložio sam žalbu kod burazera, da mu se ovaj stalno kvari i da me je zeznuo.
Žalba je uvažena jučer kad smo bili na skype. Ništa ispod 3DDR :D
Tada ću instalirati nešto bolje od XP.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Post by Jonas »

paparaci wrote:dizajn je zaista osvjezavajuci. samo treba vremena da se covjek navikne na njega. drago mi je da se radna povrsina ipak moze nadograditi "start" dugmetom. to je jedino sto im jako zamjerim.

nisam je jos kod sebe instalirao. zadovoljan sam sedmicom.

mogu potvrditi ovo sto je Black rekao da se brze podize od sedmice. sta sam jos primjetio jeste da nije kompatibilna izgleda sa svim antivirusnim programima. nedavno sam je instalirao jednom poznaniku i uz to eset cini mi se. nakon restarta je zamrznuo na maski za prijavljivanje korisnika. tako svaki put. tek kad sam vratio sistem na tacku prije instalacije antivirusnog programa, normalno je radio
Citam u strucnim casopisima da Osmica (Win 8) nije kompatibilna sa antivirusnim programima kao npr. Avirom, Kaspersky, McAfee ... AVG sa ogranicenjima.

G Data, Nero 11 Platinum, Norton 2012 su kompatibilni.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Vjerovatno su u partnerstvu sa tim firmama pa zato. Trebalo bi da je osmica
kompaktibilna bar sa njihovim (esential) AV.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Post by Jonas »

Ja sam imao AVG antivirusni programim na Windowsu 8 i primijetio sam da "nesto ne stima". :jonas Dosada imam samo probleme sa Windows(om) 8.

I drugi programi nisu kompatibilni sa osmicom.
reha69
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by reha69 »

Mnogi programi ne rade na Win 8 kako treba ali u sustini je dobar sistem i trebalo bi sacekati malo da se to sve ustima i popune te praznine.Ali u svakom slucaju ne treba mjenjati nesto sto je dobro a to je Windows 7 koji radi ko svicarski sat.
Image
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant »

Antivirusi moraju biti namjenski pisani za tu verziju Windowsa jer koriste metode iz samog OS-a. Ako MS radikalno nesto promjeni i AV se moraju prilagoditi.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41501 times
Been thanked: 28294 times

Post by Rum »

Znaci ekstrica nema mane leti restart 20 sekundica , nema zauzeca sve plovi plovi leti
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Image

Prvi pogled na Windows 8.1

Prva nadogradnja Windowsa 8, neformalno nazvana Windows Blue, a formalno Windows 8.1, očekuje se s nestrpljenjem – trebala bi bolje pomiriti sučelja Desktop i Metro te čitavo iskustvo rada učiniti manje traumatičnim za korisnike koji se odbijaju prilagoditi specifičnostima originalnih Windowsa 8. Microsoft je na službenom blogu konačno objavio detaljnije informacije o dijelu onoga što će nadolazeća nadogradnja donijeti.

Tvrtka ističe da će mnogo pažnje biti posvećeno personalizaciji korisničkog iskustva. Primjerice, naša računala i tableti će u trenucima nekorištenja moći postati digitalni fotookviri – na lock screenu će se prikazivati galerije fotografija koje smo sami odabrali. Ako na uređaju imamo kameru, izravno s lock screena ćemo moći uzimati fotografije. Pozadine izbornika Start također ćemo moći samostalno odabrati, a bit će povećan broj tvorničkih – uključujući animirane pozadine kakve dosad nisu postojale. Organizacija izbornika Start će općenito biti pojednostavljena, a samim time i instalacija i brisanje aplikacija. Zanimljivo je da Microsoft više neće koristiti izbornik Start da bi na njega automatski strpao sve što mu padne na pamet, već će korisnik sam birati što želi da se ovdje prikazuje.

Također je najavljena integracija tražilice Bing u Windowsovu traku za pretraživanje, zatim poboljšanja većine postojećih tvorničkih aplikacija (s posebnim naglaskom na aplikacije Photos i Music), jasnije pretraživanje i instalacija Datoteke ćemo po želji spremati direktno u SkyDrive, dakle na Microsoftove cloud servereaplikacija putem Windows Marketa, mogućnost spremanja datoteka izravno u SkyDrive, opcija konfiguriranja računala bez ulaska u Control Panel i tako dalje. Windows 8.1 donijet će Internet Explorer 11 koji bi trebao još bolje podržavati korištenje pomoću touchscreena.

Na oduševljenje mnogih, vraća se i klasični izbornik Start. U sučelju Desktop prikazivat će se na svojem uobičajenom mjestu – u donjem lijevom uglu ekrana – no iskakat će i kad u sučelju Metro dotaknemo ili pomaknemo miš na donji rub ekrana. Jedna od novih postavki omogućit će nam da sami odaberemo koji ugao ekrana ima koju funkciju.

Microsoft nije specificirao hoćemo li moći namjestiti da se operacijski sustav podiže izravno u sučelje Desktop (vjerojatno nećemo), ali ističe da će se dati namjestiti da se umjesto glavnog ekrana izbornika Start (u sučelju Metro) prikazuje, primjerice, ekran s aplikacijama.

Druge novitete Microsoft će na svojem službenom blogu objaviti u narednim tjednima.
s takvom lakoćom
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Microsoft vam daje 8 razloga za prelazak na Windows 8

Image

Dok softverski div planira prekinuti podršku za Windows XP platformu za manje od godinu dana, istovremeno se u Redmondu sve više orijentira na oglašavanje i nastojanja za popularizaciju OS-a najnovije generacije.

Službeni datum umirovljenja je 8. travnja 2014., a ekipa s WinBeta je pronašla i “skrivenu” infografiku Microsofta, koja osim proslave umirovljenja navodi i osam razloga zašto prijeći na “moderni operativni sustav”.

Windows XP će uskoro slaviti 12 godina postojanja, a po podacima analitičke kuće Net Applications, drži nevjerojatnih (i previsokih) 37.17% tržišnog udjela desktop operativnih sustava. U nastavku je moguće pogledati kompletnu infografiku – a iako nije “službeno” otkrivena, lako je upitati se koliko je ovo ciljano za trenutne XP korisnike:

Image
s takvom lakoćom
IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex »

Od jucer sam na Osmici (novi comp sa instaliranom Osmicom); sinoc jedva nadjoh opciju za "gasenje" :oo

dosadasnji utisci -
brzinom "plasi" (sve mislim, sad ce zahuchati, pa sta vrisnuti i zadimiti xD) :ok
Neobicno, pomalo, ali se brzo navikava. Moglo je bez startnog metro-a, al', eto ...
Nedostaje mi cuveni "Start" Windows-a 7.
E sad necu ni kako ja hocu
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Start win 7 se moze "ubacit" sa nekim programcicima.. .Mada nakon nekog vremena ces i od toga se odvici i nece ti prestavljati problem...
Ja koristim 8 i sad bi mi bilo cudno da se vratim unazad i da ima start.. jednostavno naviknes...
IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex »

Ma necu ni ja unazad, Black - ima da iskuliram osmicin metro :zubi
E sad necu ni kako ja hocu
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Imam osmicu. Nimalo mi ne nedostaje sedmoca i pljujem ja na to :djed

Razlika između sedmice i omice, kao između ćemlije i trosjeda :lupa
Sedmica je OS iz pećine i svi koji niste instalirali osmicu, pojma nemate šta propuštate.
A tek što mi je skype laćaran na osmici :respekt
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

ja sam se natjerao i instalirao osmicu na novom laptopu. razlog je taj sto se pocetkom naredne godine navodno ukida i podrska za sedmicu. pa kad vec radim, da ne radim dva puta. trenutno se selim (ovdje mislim sa sedmice na osmicu). smrt mi.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu »

Jao kod seke na lap topu je osmica.. Nikako da se naviknem , skroz zbunjujuce :D stas seljak pa haj.. :valja
Post Reply

Return to “Hardware & Software”