Prebaci post na odgovarajucu temu pa tamo pitaj sve sto te interesuje. HvalaBlackHawk wrote:Pa eto objasni teoriju evolucije...
BIo majmun i odjednom iz cista mira iz majmuna nastao covjek ???
Ili mozda ima raznih stadija razvoja i nastanka covjeka od majmuna.. Po teoriji evolucije...
Religijska pitanja
-
dacina_curica
- Status: Offline
Re: Religijska pitanja
U
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7893 times
- Been thanked: 18658 times
Možda će nekom biti glupo pitanje...
Nakon učenja fatihe zašto se potare rukama po licu?
Ima li to neko značenje ili se radi tek tako?
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Radi se na osnovu hadisa u kojem se kaže da je to radio Poslanik a.s. iako je taj hadis zbog slabosti u lancu prenosioca od nekih učenjeka hadisa ocjenjen kao "hasen" -slab.Maja wrote:Možda će nekom biti glupo pitanje...
Međutim tu praksu podržava drugi hadis koji je "mutefekun alejhi" -apsolutno vjerodostojan od strane svih ,u kojem se kaže da je Poslanik a.s. prije spavanja učio u dlanove sure "čuvarice" (Felek ,Nas ) i 3 x ihlas ,zatim bi puhnuo u dlanove i potrao lice kao i dio tijela koji bi rukama ležeći mogao dotaći.
Treba reći da u malikijskom mezhebu ne potiru lice ni nakon fatihe ni nakon namaza .Tom mezhebu su najbliže "vehabije" koji slijede mišljenje šejha Albanija koji je onaj prvi hadis ocjenio slabim, mada su njegovi stavovi vrlo kontraverzni jer je na primjer lažni hadis u kojem se govori da je govedina za muslimane otrovna ,proglasio vjerodostojnim.
Dakle mi se držimo mišljenja velikog broja hanefijskih učenjaka i ne slijedimo mišljenja takvih kontraverznih učenjaka.
Ako bi tražili neko dublje značenje u tome onda bi možda mogli reći da je riječ o autosugestiji koju aktiviramo tim činom i tako šaljemo poruku sami sebi ,a autosugestija je ustaljena praksa u psihologiji
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Maja
- Administrator

ja bih samo dodao jos to - zbog toga sto dragi Allah spusta svoju milost na dlanove.
- Maja
- Administrator

Može li se kurban dijeliti i nemuslimanima?
Večeras je bio Bužim na dnevniku tj prilog o nekim kamenjima kraj one drvene džemije gdje su se skupljali ljudi prije polaska na hadž. To im je kao tradicija.
Večeras je bio Bužim na dnevniku tj prilog o nekim kamenjima kraj one drvene džemije gdje su se skupljali ljudi prije polaska na hadž. To im je kao tradicija.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 40920 times
- Been thanked: 27439 times
- Status: Online
Ja mislim da moze ako su komsije 
“Ljudi imaju puno toga lijepog o tebi da kažu, samo prije toga treba da umreš.”
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Može se dati i nemuslimanu ako ti je komšija ili prijatelj .
Međutim dole gdje ti živiš u Hercegovini na jednom njihovom nacionalističkom forumu mi je jedan forumaš (kojeg smatraju liberalnim
) rekao da je za njega uvredljivo kad mu muslimani za Bajram donesu baklavu
pa ti vidi sad ,možda će to nekoga i uvrijediti
Međutim dole gdje ti živiš u Hercegovini na jednom njihovom nacionalističkom forumu mi je jedan forumaš (kojeg smatraju liberalnim
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4119 times
- Been thanked: 3086 times
Ja mislim da niti moze, niti treba to raditi. Da li se moze to je diskutabilno, a da ne treba to je skoro sigurno.Rum wrote:Ja mislim da moze ako su komsije
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Moze moze evo gore potvrdio carobnjakLavlje_srce wrote:Ja mislim da niti moze, niti treba to raditi. Da li se moze to je diskutabilno, a da ne treba to je skoro sigurno.Rum wrote:Ja mislim da moze ako su komsije
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Ma ide finoMaja wrote:De mi reci kako ti ide tamovidim držiš vaz
(ovo je off koji ćemo poslije obrisati) i koji nick ima taj što ti je rekao za baklavu.
Sad ću naći post od toga ,a ne znam kako mu je nik dok ne vidim
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Junuz Đipalo
E sad, što je poseban problem s islamom? Teško ga je zatvorit u 4 zida. Kao što se ateizam ili agnosticizam ili čak katoličanstvo može. Općenito, ne smeta ništa što čovjek sa sobom radi dok to ne utječe na druge, ali i drugi imaju prava. Jedno od mojih prava je, sad sam već dosadan, da ne slušam ezan iz pioneer zvučnika. Bajram, s kolačima koje susjedi donose je lijep folklor koji podsjeća na neka druga vremena, no kad neko u 21. st. počne otkrivat "istinu", rekao bih da je traži na pogrešan način. U nama je, može se dosegnuti na razne načine. Ja preferiram neke modernije. Ne smetaju mi ni drugi dok im ne vidim manifestacije.
E sad, što je poseban problem s islamom? Teško ga je zatvorit u 4 zida. Kao što se ateizam ili agnosticizam ili čak katoličanstvo može. Općenito, ne smeta ništa što čovjek sa sobom radi dok to ne utječe na druge, ali i drugi imaju prava. Jedno od mojih prava je, sad sam već dosadan, da ne slušam ezan iz pioneer zvučnika. Bajram, s kolačima koje susjedi donose je lijep folklor koji podsjeća na neka druga vremena, no kad neko u 21. st. počne otkrivat "istinu", rekao bih da je traži na pogrešan način. U nama je, može se dosegnuti na razne načine. Ja preferiram neke modernije. Ne smetaju mi ni drugi dok im ne vidim manifestacije.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Piše na Rijasetu .ba da može ,a i ja se sjećam da smo mi djedovom prijatelju pravoslavcu nosili kurbanRum wrote:Moze moze evo gore potvrdio carobnjakLavlje_srce wrote:Ja mislim da niti moze, niti treba to raditi. Da li se moze to je diskutabilno, a da ne treba to je skoro sigurno.Rum wrote:Ja mislim da moze ako su komsije
- Lavlje_srce
- Alienka

Svako ima svoje. Postujem svako vjerovanje, i imam komsije koji kad je Asura idu od vrata do vrata dijeleci neki njihov slatkis sa zobenim pahuljicama, orasima i bademima (pravo iz lonca), i meni ne smeta, ali to ne bih nikada radila. Isto tako kad mi dodju Jehovini svjedoci, smjeskam se ja njima smjeskaju se oni meni, ali niko nikoga nece niDJe 'prevesti'. Zna se kako to ide; ko postuje tvoje vjerovanje dodje ti cestitati kuci, ne vidim potrebu da upoznajem nemuslimane sa svojim obicajima na taj nacin. Ti obicaji ne pasu svima izmedju ostalog, i imaju pravo na misljenje u vezi s tim. I ja cu ici cestitati krscanske praznike kome zelim, ne ocekujem da mi dodju s kolacima na vrata. A onaj ko zeli saznati sam ce saznati, ne treba mu moja uputa.Rum wrote: Moze moze evo gore potvrdio carobnjak
Eto sta ja mislim o tome.
Last edited by Lavlje_srce on 26 Oct 2012, 20:50, edited 1 time in total.
Memento Mori
- Maja
- Administrator

Imaš tamo Đipala Junuza i Junuza Đipala. Ovaj drugi zna nekad lupiti, ali u suštini je ok čovo
Što se tiče nošenja kurbana nemuslimanima, ako je dobar komšija/susjed ili ako je finansijski ugrožen, ne vidim razlog zašto mu ne bi odnijeli
- carobnjak N
- Forum [Bot]
To su šiitski muslimani ,oni prave te kolače za ašuru ,samo što ih kod nas nema (šiita) možda neki pojedinci.
Stvar je u tome što smo mi specifična sredina i nisu ljudi udaljeni kao u metropolama ,ono da oni sa 3 sprata haman i ne znaju one sa 5-og.
Dakle mi se poznajemo dobro i red je kad je neko veselje ili praznik da se podijeli sa komšijama. Kako ćeš ići dati svima komšijama kurban ,a nedati nekom koji je druge vjere ili ateista
Stvar je u tome što smo mi specifična sredina i nisu ljudi udaljeni kao u metropolama ,ono da oni sa 3 sprata haman i ne znaju one sa 5-og.
Dakle mi se poznajemo dobro i red je kad je neko veselje ili praznik da se podijeli sa komšijama. Kako ćeš ići dati svima komšijama kurban ,a nedati nekom koji je druge vjere ili ateista
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9718 times
- Been thanked: 11457 times
I ja mislim da može ili je bar moglo prije rata. A to za tog lika ne znam šta bih rekao.carobnjak Nurudin wrote:Može se dati i nemuslimanu ako ti je komšija ili prijatelj .
Međutim dole gdje ti živiš u Hercegovini na jednom njihovom nacionalističkom forumu mi je jedan forumaš (kojeg smatraju liberalnim) rekao da je za njega uvredljivo kad mu muslimani za Bajram donesu baklavu
pa ti vidi sad ,možda će to nekoga i uvrijediti
Zato i rekoh prije rata. Sad me ništa ne iznenadjuje pa ni takve priče i to baš u modernije vrijeme kad smo svjedoci da i pape katkad svrate u džamije iz poštivanja.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
moguće,ovaj jeste najblaži u izboru riječi ali je zasigurno nacionalista jer stalno koristi riječ "mi" ili "vi muslimani" kad se meni obraća.Maja wrote:
Imaš tamo Đipala Junuza i Junuza Đipala. Ovaj drugi zna nekad lupiti, ali u suštini je ok čovo
Što se tiče nošenja kurbana nemuslimanima, ako je dobar komšija/susjed ili ako je finansijski ugrožen, ne vidim razlog zašto mu ne bi odnijeli
Također imaju neku bolesnu temu o genocidu nad Bošnjacima i tu se nešto lafo šprdaju s tim ,jer navodno osima Srebrenice (mada i nju relativiziraju) ne postoji više tih genocida i on je isto aktivan na toj temi
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Nekako realno kad se gleda, moze se dati komsiji bez imalo ustrucavanja , zasto pa komsija je tu, maltene stalno ga vidjas (jednostavno mozes mu reci pojedi govno nece se ljutiti a i on tebi), a zasto da se ljuti sto mu das komad mesa iz postovanja(nema logike da misli nesto lose samo moze reci da ga postujes) , normalno ima supaka komsija nebitna vjera njemu ne bi normalno ako nismo dobri (to bi vec bbilo vridjanje) 
- Lavlje_srce
- Alienka

E svasta. Ako zivim u kvartu gdje su svi Jevreji, necu se nimalo uvrijediti ako zaobidju moja vrata na neki njihov praznik, meni je to skroz cool. Isto tako ateisti i oni koji su neke druge vjere imaju potpuno pravo na misljenje (koje legitimno moze biti negativno) u vezi s kurbanom ili baklavom. I to ih ne cini nacionalistima, ok?carobnjak Nurudin wrote: Kako ćeš ići dati svima komšijama kurban ,a ne dati nekom koji je druge vjere ili ateista
Memento Mori